Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2008 13:00 - Назад във времето
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 5804 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2008 13:05


или едно по едно за новите министри...

Николай Георгиев Цонев е роден на 9 юни 1956 година в Перник. Завършва специалност „Радиоелектроника” в ВНВАУ – Шумен, от 1986 - 1989 г. учи в ВА ПВО СВ "Василевски" – Киев, Командно-щабен профил, през 1996 г. завършва „Счетоводство и контрол” в УНСС, а през 2005 година – специалност „Философия” в СУ „Свети Климент Охридски”. През 2002 година става преподавател по Стратегическо планиране в Института за публична администрация и европейска интеграция, от 2004 година преподава в УНСС, а през 2006 година става доктор по маркетинг.

От 1978 до 1992 година Цонев е офицер в Българската армия. В периода 1992 - 1993 г. е управител на "Нивани" ООД. От 1993 до 1999 г. е управител на "Нилана" ООД, а от 1994 година до 1999 година – управител на "Булпапер" ООД. В периода 1998-1999 година е председател на Съвета на директорите на „Винпром”–Дупница. От 1999 година до 2000 година е директор на дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната. След това до 2001 година е главен консултант в "Чехия консулт" ООД. В периода 2001-2002 година е съветник на министъра на отбраната, а от 2002 година е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Социални дейности на МО".

в. Сега - 22.11.2006 г.

Обръчът от фирми на българската армия

 Николай Цонев признава, че е бил в приятелски взаимоотношения с предшественика на министър Близнаков Николай Свинаров. Точно по негово време "Нилана" става основен снабдител на армията с хляб.

Компании, собственост на висши военни, печелят по странен начин конкурсите за снабдяване на войската с продукти

Диян Моркин

Да се прави разследване за българската армия е трудна, почти невъзможна задача, защото там всяка дейност, дори най-елементарната, минава под гриф "строго секретно". Което пък е удобен параван за далавера и корупция. Преди месец "Сега" изнесе скандални факти за строителството на Националния армейски комплекс, както и за материалното състояние на Стоян Стоянов-Стутци, който с една военна заплата стана собственик на "Ламборгини". Прокуратурата вече образува проверка по материалите. Разследването предизвика голям интерес и сред военните. В редакцията се получиха куп сигнали за други сделки на армията. Новото разследване се занимава с конкурсите за снабдяване с хранителни продукти във военните поделения. Темата само на пръв поглед е маловажна. В тази област се въртят огромни пари. Затова не е изненадващо, че и там се е оформил обръч от фирми, свързани с ръководството на армията.
Така например снабдяването с хляб в по-голяма част от армията се осъществява от фирма "Нилана" ООД, в която дял има директорът на Изпълнителна агенция "Социални дейности на МО" Николай Цонев. Той притежава 191 дяла, което е малко над 31%, други 31% се държат от панамската фирма АД "Амтек груп инк". Останалите дялове се държат от Николай Тапаров и Йордан Воденичарски. И тримата съдружници са бивши офицери от армията. Освен това ги свързва дългогодишно приятелство с ексминистъра на отбраната Николай Свинаров. Цонев беше една година негов съветник в МО, а другите двама са се сприятелили със Свинаров покрай първия му братовчед - бившия банкер Цветан Начев. В началото на демокрацията пък Начев, Воденичарски, Тапаров и Цонев участват в създаването на Международна ортодоксална банка. 

Начев, който е адвокат като братовчед си Свинаров и води предаване по тв СКАТ, е в много от фирмите на бившите офицери. Той дори е в сдружението "Обединен спортен клуб на МО" и в "Българска федерация за младежки и масов спорт". 

"Сега" успя да установи, че "Нилана" доставя хляб в софийския териториален център (обхваща Софийска област), Военния университет във Велико Търново, всички военни болници в страната, Националната гвардейска част и няколко санаториума. На въпрос имало ли е конкурс за снабдяването, Министерството на отбраната отговори положително. Той е обявен през септември 2003 г., т.е. по времето, когато министър на отбраната бе точно Николай Свинаров. В него са се включили 3 фирми - "Хлебни изделия Лозенец", ботевградската "Профекс хляб" ООД и "Нилана". Тъй като "Профекс хляб" не внесла нужната гаранция, процедурата била прекратена. След това се минало на пряко договаряне с останалите фирми, тъй като сроковете притискали. Законът за обществените поръчки позволява това. И фирмата на Цонев спечелила. 

Интересни връзки изскочиха и около кетъринговото хранене на армията. То бе въведено за първи път в Националната гвардейска част миналата година. Не е ясно точно как, но организацията по готвенето е дадена на фирма "Гергана Георгиева-Гери". Проверка на "Сега" показа, че въпросната компания не съществува изобщо на кетъринговия пазар. Тя е избрана след вътрешно обявяване на конкурс за фирменото хранене на гвардейците. Няма офис, а в информационната система АПИС е посочен адрес и телефон на счетоводна къща. Фирмата е активирана през тази година, като дейността й е фиксирана в "търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки". "Сега" се опита да поговори с "Гергана Георгиева-Гери", но от фирмата отказаха среща, тъй като работата й била свързана с "класифицирана информация". 

Същата фирма е спечелила храненето и в Националния военен университет във Велико Търново през май. Там се хранят около 600 души. Малко по-малко са столуващите в поделението на гвардейците. Изпълнителният директор на ИА "Социални дейности на МО" Николай Цонев призна пред "Сега", че "Гери" се снабдява с хляб от "Нилана".
Освен "Нилана" и "Гери" около армията са се оформили още няколко фирми, които са постоянно на пазара на армейското хранене. Основни снабдители на армията са "Рея"96" ООД, която доставя месо и месни продукти, ЕТ "Панда-Ивайло Пандов" - със зеленчуци и плодове, риба, яйца и пилешко месо, "Бяла мечка" ООД - осигурява мляко и млечни произведения, "Агрима" АД - безалкохолните и алкохолните напитки и ЕТ "Крис - МиГ-Георги Кръстанов". В повечето от тях също работят бивши военни.

За какви пари става въпрос? На година в армията се консумират около 4000 тона хляб. При средна цена от 60 ст. се получава около 2.4 млн. лв. Отделно в поделенията се доставят още кифли и банички, които също надхвърлят 2 млн. лв. За година армията изяжда около 1500 тона месо, почти 5 млн. тона пилета и риба и още толкова плодове и зеленчуци. Тук вече смятането и парите е малко по-трудна задача, но със сигурност става въпрос за поне 60 -70 млн. лв. 

Дневната разкладка на войника е на стойност 5.10 лв. Гвардейците получават бонус от 59 ст., тъй като се смята, че те трябва да изглеждат по-добре и да се хранят повече, защото имат представителни функции. По време на полеви учения разкладката се увеличава с още 60 ст. За тези пари се полагат закуска, обяд и вечеря.
Преди десетина години армията пробва да даде свобода на командирите на поделения сами да си доставят продукти. Това обаче доведе до огромни финансови злоупотреби. Стари армейци помнят как в един от най-големите армейски корпуси командирите доставили десетки тона месо на цена 10 лв., а в магазините тогава мръвката вървяла по 6 лв. За да се прекрати тази далавера, армията създаде шест ТСЦ (Териториални снабдителни центрове), които пряко бяха ангажирани с доставките на хранителни продукти. Те са базирани в София, Пловдив, Плевен, Сливен, Казанлък и с. Радко Димитриево, Шуменско.

Сега идеята е, че като се въведе кетъринговото хранене, ще отпадне и най-малката възможност за корупция при доставките на храни. В момента трескаво и бързо се търси вариант за въвеждане на фирмено хранене в района на 4-и километър в столицата, където е разположено командване "Запад", военната академия "Г. Раковски" и сградата на Генералния щаб срещу "Пирогов". Началото на следващата година на кетъринг ще мине и 9-а бронетанкова бригада в Горна баня.


Николай Цонев: Получавам дивиденти от "Нилана", но не ходя там

Николай Цонев е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Социални дейности на МО" от 2002 г. Преди това е бил една година съветник на министър Николай Свинаров. 1999-2000 г. е директор на дирекция "Управление на доставките" - МО. Завършил е висшето военно училище, Военна академия - Киев, УНСС и философия в СУ "Св. Кл. Охридски". Има дялове във фирмите "Чехия консулт", "Булпапер", "Нилана" и "Пакпапер".

- Г-н Цонев, откога сте акционер в "Нилана"?
- Тази фирма е създадена от трима бивши офицери от българската армия през 1993 г. Аз ефективно съм напуснал фирмата като управляващ през 1994 г. Тогава с колегата разделихме бизнеса и аз започнах да се занимавам с друг бизнес. През 1999 г., когато постъпих в министерство на отбраната, напуснах управлението на всички фирми. От 1994 г. там няма никакъв мой подпис. Дори не ходя там. Във всичките фирми участваме тримата заедно. Може някъде да има и чуждестранно участие, ако банката изисква това.
- А получавате ли все пак дивиденти от "Нилана"?
- Получавам, разбира се.
- През коя година фирма "Нилана" е сключила договор с МО за доставка на хляб?
- Аз съм очаквал този въпрос някога да бъде повдигнат, но как да кажа на колегата да не участва в този търг. Аз се обадих на колегата от фирмата, за да получа информация. Има пет териториални снабдителни центрове. Те са кандидатствали за този в София. Договорът е от 2004 г. и приключва през тази година. Има съмнения, че има акция срещу нас, защото изтича договорът.
- Знаете ли, че "Нилана" снабдява с хляб всички военни болници, Военния университет във Велико Търново, както и фирма "Гергана Георгиева - Гери" ЕТ, която от своя страна храни няколко поделения в армията?
- Казаха ми вчера, че тази фирма "Гери" снабдява само гвардейската част. Другите работи не ги знам.
- Знаете ли, че преди няколко дни за изхранване на Военна полиция са се явили фирмите "Нилана" и "Астела кетъринг"?
- Иди в Княжево (там се намира един от хлебозаводите б.а. ), за да видиш откога не съм ходил там. Истината е, че ние с другия колега не сме доволни от управлението на фирмата, защото непрекъснато се инвестира, а не се дават парички. Аз не участвам в мениджмънта и не знам какво става. Аз имам достатъчно работа тук. Тази фирма не ме интересува. Аз чакам пари.
- Нормално ли е според вас една фирма, която не съществува на кетъринговия пазар, като "Гери" да спечели конкурса за войсково хранене?
- За тази фирма наистина разбрах вчера. Дойде едно от моите момчета и ми каза, че фирмата е на една мацка, която чрез Тапаров (съдружника му в "Нилана") си снабдява кетъринга в гвардейската част. Може и това, което казваш, да е вярно. Важно е аз да съм чист.
- Познавате ли полк. Петко Пенков, който също работи за "Нилана" във Велико Търново?
- Нормално е в "Нилана" да има военни, защото колегата ми е военен.
- Не смятате ли, че има конфликт на интереси?
- Прочетох в нормативните документи какво е конфликт на интереси. Това е ситуация, в която служебните задължения и личните интереси се преплитат по начин, който може да доведе до вземане на решение, което не е в обществен интерес. Аз не участвам във вземането на решения в "Нилана".
- Но познавате много добре хората от Управление на доставките, с които преди години сте били колега.
- Аз съм на 50 г., а тези момчета, които работят в момента там, са доста млади. Аз вече не знам званията в армията. Така съм се откъснал. Само генералите знам.




Тагове:   назад,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svoboda64 - :)
22.04.2008 13:14
"Само генералите знам":)) Очевидно това "знание" е достатъчно!

Поздрави!
цитирай
2. ianchefff - игас
22.04.2008 13:30
имуси
!!!
ама то, не е чудно всъщност...
цитирай
3. libertybell - "Милият" наглец получавал дивиденти от
22.04.2008 17:14
Нилана, но не ходел там!? Има ли друга държава с демократично управление, където да минават подобни тъпашки номера от селски вечеринки ???
цитирай
4. viovioi - Див, много ситен шрифт си избрала??
22.04.2008 17:57
трудно се чете???
цитирай
5. gothic - Бългаааааариооооо роооооодин...
22.04.2008 18:10
Бългаааааариооооо роооооодиноооо мииииииила....
цитирай
6. gantree - :))
23.04.2008 13:28
Ммм, голям кеф :)) Мирише ми на яко биене по манерката с тези нови попълнения :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2046263
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439