Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2007 16:11 - ИЗКАЗВАНЕ на Иван Костов при откриването на есенната сесия на Народното събрание
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 913 Коментари: 0 Гласове:
0



Уважаеми г-н Председател,

Колеги народни представители,

Уважаеми министри,


Вярно е, както каза г-н Миков, че тази сесия започва под знака на местните избори, но местните избори започват под знака на небивала инфлация и неизпълнени социални обещания. Това създава напрежение преди местните избори и то е напълно обяснимо.

Според статистиката, съвсем скоро ще видим, че август месец спрямо миналия август цените са се повишили с над 12%. Което означава, че увеличените минимални доходи с 10% на практика вече са изконсумирани от инфлацията. При това, ще се види буквално след дни, че цените на храните са се увеличили с близо една четвърт. Една четвърт скок на цените означава, че хората с ниски доходи и пенсионерите, които дават над 50% от доходите си за храна, изпадат в тежко положение. За тяхната потребителска кошница инфлацията, обедняването е изключително силно. То няма да може да бъде компенсирано дори от повторното увеличение на пенсиите, което се планира за октомври. Това е ситуация, която обяснява защо започват протести и защо се създава напрежение в страната. Искам да кажа, че тази инфлация беше предизвикана от правителствените решения. Това е “правителствена” инфлация. Защото: Това правителство прикри злоупотребите и кражбите на зърно и гориво от държавния резерв, не направи нищо да възстанови резерва, въпреки предупрежденията на Европейската комисия, че реколтата за годината ще бъде лоша – предупрежденията са от септември, октомври миналата година; това правителство само увеличи промишлената цена на електричеството с 40%; въведе акцизи върху горивата, върху алкохола, върху цигарите, въведе ДДС върху учебниците на децата, върху лекарствата; прекрати един изгоден за България договор за газта и сега “Газпром” обявява, че ще увеличи цената на газта с 11%, което е причина за общия скок на цените. Увеличиха се разходите на всички данъкоплатци за водоснабдяване, за канализация, за обработка на отпадъците. Допуснат бе огромен внос на чужда продукция, не бяха защитени българските производители. За тази инфлация, за която управляващите казват, че се дължи на международното положение, трябва да кажем тук от трибуната на Народното събрание, че положението в Европа причинява едва един процент допълнително увеличение на цените. България причинява 12% и това се дължи на правителствените решения. Ето защо, през септември тази година и есенната сесия ние няма да подкрепим подготвяния нов удар върху хората с ниски доходи с премахването на необлагаемия минимум от работната заплата. Не може върху тези хора, които без друго носят тежестите на неизпълнените им социални обещания, да се стоварва нов данък от 10%, каквито са намеренията на правителството. Ние няма да подкрепим такова начинание. Ние сме за плоския данък, но ще настояваме да има необлагаем минимум, защото по този начин се защитават най-ниско доходните групи. Ние не знаем поради каква причини а управляващите насочват тежестите точно върху най-слабите в социално отношение хора и ще се противопоставим на това, защото по този начин се разбиват равновесия, баланси от времето за целия преход на страната.

Ние ще бъдем против премахването на елементите на семейно подоходно облагане, което се предвижда, защото това отново е удар върху социално слабите, върху младите, върху семействата с деца. Ние не можем да си обясним защо това се прави преди избори, какво ще дебатирате с избирателя, при положение че правите тези неща.

Ние ще бъдем и против въвеждането на 20-процентния данък добавена стойност върху учебниците.

На фона на тези слабости в тези дни видяхме, че не се усвояват европейските фондове, поради корупционни практики в България. България отново оглави една печална класация. Напомняме, че имаме предложение, което отново ще активираме, за създаването на специална парламентарна комисия, която да контролира усвояването на европейските фондове, защото очевидно без такава комисия не е възможно България да получи такава съществена подкрепа от ЕС, за да се пребори със своята бедност.

Ние ще бъдем против намеренията да се увеличат отново бюджетните приходи и от 41,7% да станат 42 % от БВП, чрез различни преразпределения в бюджетните приходи. Защото в последна сметка увеличаването на относителния дял на бюджетните приходи в БВП отново води до надписване на сметката на българския данъкоплатец, която всяка година вие представяте за плащане.

Искам да подчертая, че това е такъв незапомнен излишък – 2,6 млрд. лева в държавния бюджет. Ние точно това предупреждавахме в дебатите през есента на миналата година. Ние ще бъдем против тази политика и сега, защото тя е вредна. Не може да стоварвате тежестите върху хората и едновременно с това да им взимате все повече и повече данъци, както се получава с този излишък. Поради това, ние ще възобновим предложението си да се намали ДДС от 20 на 18% и ще предложим свой пакет закони за данъчно облагане, който да гарантира поне под 40% относителен дял на бюджетните приходи от БВП.

Няколко думи за последните дни на миналата сесия. Ние призовахме на 20 юли след уличаването му от комисията агентът Гоце да освободи президентския пост. Той очевидно няма намерение да го направи и затова ние започваме предвидената в закона инициатива за освобождаване на Първанов от поста му и призоваваме всички народни представители да подкрепят инициативата с подписите си. Освен това, комисията по разкриване на документите на комунистическия репресивен апарат направи много успешна стъпка в своята дейност – бяха обявени народните представители от ВНС до XL Народно събрание, които са сътрудници на ДС. Имената им разкриват много неща, но най-важите сред тях са следните: 1. Потвърдиха се имената на депутатите сътрудници на ДС, обявени при предишните проверки по законите от 1997 и 2001 г. По този начин категорично се отхвърли оспорването на тези имена от БСП и ДПС и се осъществява важна за комисията приемственост. 2. Българският преход причини мъки на хората, защото беше опорочен и саботиран от бившия репресивен апарат. Номенклатурата на БКП е предала ръководството на преименуваната БСП, както се вижда, на сътрудници на ДС. И г-н Жан Виденов, и г-н Георги Първанов са сътрудници на ДС, според оповестените данни. 3. ДС взе като заложник междуетническите отношения в страната като създаде и контролира чрез своите сътрудници ДПС, ВМРО, АТАКА и пр. Ние настоявахме за повторното отваряне на архивите на ДС и дадохме своя принос в разработването на закона и създаването на комисията. Днес декларираме, че ще се противопоставим на всеки опит да се възпрепятства нейната работа и да се осакатят и отнемат нейни правомощия посредством промяна в закона.
Благодаря Ви за вниманието!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2051026
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439