Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2009 18:04 - Ти решаваш
Автор: divini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7304 Коментари: 23 Гласове:
0



в-к "Седем", март 2009 г.

„Ти решаваш” е преводът на мотото на кампанията за изборите, която Европейският парламент провежда във всички 27 страни-членки. За някои държави, сред които и България, това важи не само за изборите за ЕП, а  и за изборите за национален парламент, които ще се  проведат през тази години.  Целта на кампанията, , е да активизира избирателите да отидат и да гласуват, особено младите. И ако е вярно, че младите са бъдещето, то бъдещето зависи от настоящето.

„Ти решаваш” е особено важно да бъде чуто, а най-вече разбрано, в България. През лятото, освен съдбата на Европейския съюз, ще определим и нашата, поне в следващите четири години. „Ти решаваш” не трябва да останат празни думи, лишени от смисъл и съдържание. „Ти решаваш” събира в себе си всички основни характеристики на демокрацията – свобода на избора, право на глас и право на мнение.

В последните няколко години „Ти решаваш” загуби чистотата и смисъла си в България. За много хора да гласуваш, означава да вкараш някого, който ще се ояде и няма да свърши грам работа. Означава да спечелиш между 20 и 100 лв. в зависимост от региона, в който живееш и важността на провежданите избори. Означава да отидеш под строй и да пуснеш бюлетина, в която нито знаеш какво пише, нито има значение за теб, защото никога няма да видиш този, за когото гласуваш,. Означава, че гласуваш само, за да те оставят на мира и в следващите няколко години никой да не издевателства психически и физически над теб и семейството ти. Поне до следващите избори.

В последните няколко години, това, че решаваш, с нищо не е променило  окаяното състояние на пътищата  , нито е подобрило агонизиращото образование, нито е върнало към живот, умиращото здравеопазване. Корупцията е плъзнала навсякъде и това, че си гласувал не променя по никакъв начин нещата. И хората спряха да решават. Или не отиват да гласуват или по-лошо: послушно пускат бюлетината, която им е връчена. 

Но това също е вид избор. Изборът да се оставиш на течението, изборът да не гласуваш, изборът да не се опиташ да промениш нещата. Бездействието е вид действие. Ти си решил да не гласуваш. Решил си, че може и по-зле да е. Решил си, че така е по-лесно. Решил си, че от теб нищо не зависи.

Най-тъжното е, че тази апатия беше обхванала онези, за които най-често се казва, че са бъдещето на България -  младите. Нещата не зависят от тях . Държавата и нейните блага се случват на другите, най-вероятно на тези, които са във властта. Властта, която пази своите хора, която узакони беззаконието, която награди послушните и се опита да затвори устата на несъгласните.

Най-хубавото е, че казвам „беше обхванала” . Провалените протести не донесоха само негативи. Те разбудиха хората, разбудиха новите поколения,. Доказа се, че е време да се взимат решения. Все повече млади хора говорят не само за своите, лични проблеми, а и за тези на по-широк кръг от обществото. Все повече млади лица дават предложения за разрешаването на тези проблеми.

„Ти решаваш” е на път отново да си възвърне смисъла. Пускането на една бюлетина не изчерпва правото на глас, напротив, с бюлетината то едва започва. Гласувайки за някого, ти му даваш доверието си. Този някой представлява теб и твоите интереси. И носи отговорност пред теб. А отговорност не се носи лесно, не всеки може да понесе бремето й. И за това е дошло времето да изберем хората, които ще се справят с този товар. 

Дошло е времето да покажем, че сме достатъчно пораснали, за да направим избор. Дошло е времето да решаваме.

Във всички справочници Европейския парламент е представен по следния начин „Европейският парламент е единствената европейска институция, която защитава интересите на европейските граждани…” Другите институции защитават по-абстрактни интереси : на Общността и на държавите-членки.

Кампанията за изборите за Европейски парламент има за цел да накара хората, по-специално младите, да се почувстват специални и важни. В Европа „Ти решаваш” има реална стойност. Европейските институции, включително и Парламентът, по всевъзможни начини се опитват да достигнат до хората и да ги накара да участват активно в изработването и създаването на политиките на Европейския съюз. Защото тези политики се отнасят и работят пряко за нас, европейските граждани.

Време е да изберем български парламент, който да защитава интересите на българските граждани. Време е да решим.  Време е да знаем кой и какви политики изработва за България, защото те се отнасят и работят пряко за нас, гражданите на България

Ти решаваш



Тагове:   кампания,   вот,


Гласувай:
0



1. luben - Дано!
25.03.2009 18:24
Дано наистина повече хора да пуснат гласа си, защото през последните години управляват хора, който работят повече за собствените си и мафиотски интереси, а не за България.
цитирай
2. krotalka - Дано гласуватт повече хора.
25.03.2009 19:11
Омръзна ми да повтарям почти същото, като по горе казаното. Омръзна ми да слушам "всички са маскари, няма за кого да гласувам". Всеки чака да дойде новия месия, ама ако случайно някога се появи, веднага ще го охулят и очернят!
цитирай
3. cecobob - "Костов е виновен" - Твой постинг
26.03.2009 21:10
cecobob - не разбира ( твой коментар)
Сега ми обясни, кои са частните собственици ?
В какви ръце премина държавната собственост?
С коя ръка, за кой ще гласуваш?
Но честно!
Ти решаваш.
цитирай
4. divini - Ей
27.03.2009 09:30
с тези двечките, за Костов.. :)

От тук нататък, всеки следващ коментар, в който се върнем десет години назад, цитираме слухове на очивидци, или някаква щуротия, която просто не ми допада, най-демократично ще бъде изтрита.

Поздрави
цитирай
5. raylight - Дивини
27.03.2009 09:35
така ще изглеждаш победена в очите на читателите. По същия начин и Темплар си вкара автогол. Стратегиите трябва да са свързани с осмиване най - вече
цитирай
6. divini - а :)
27.03.2009 10:37
Искам да ти кажа, че след като вече незнамкой ден подред слушам, чета и т.н всякакви мрънканици, къде с някакво основание, къде без, баш ме интересува в момента как ще изглеждам. Освен това, скоро и сам ще го устновиш, тук, в блог.бг, ако не кастриш някой и друг коментар темата отива по дяволите, разговорът се насочва обикновено към това колко е лош Костов, ако ще и текста отгоре да е два реда и да е посветен на кайсиите.
цитирай
7. gantree - @ Цецо коментар 3
27.03.2009 11:30
В какви ръце била преминала държавната собственост, хахах :)) И подобен въпрос се задава толкова патетично, сякаш е въпрос "за сто хиляди лева" :))) Е, и? В какви ръце била преминала държавната собственост? В частни ръце премина, Уотсън, нищо сложно няма в отговора на твоя въпрос. И държавната икономика стана частна, каквато е била и каквато трябва да бъде.
Нещо против ли имаш?
цитирай
8. cecobob - В мръсни ръце Ангеле
27.03.2009 21:48
В мръсни. Току що загуби 100 000 лева.
цитирай
9. cecobob - А сега за кайсиите
27.03.2009 21:54
Какви кайсии носеха едно време мъжете!?
А сега, като види някой големи кайсии и гледа да ги скопи.Да ги скастри. Щото бил над кайсиите.
цитирай
10. cecobob - Ей divini
27.03.2009 21:58
С две вдигнати ръце пред портрета на Костов, който виси в стаята ти. Искам да видя това.:))))))
цитирай
11. gantree - @ Цецо коментар 8
28.03.2009 08:22
Бъркаш, уважаеми. Мръсни са ръцете на държавата.
цитирай
12. divini - Цецо :)
28.03.2009 12:55
Това твоето заприлича на перверзия... :))) А в стаята ми виси само един плакат и той не е на Костов :))

цитирай
13. cecobob - Жалко, че мислиш така
28.03.2009 16:46
И все си мисля, че имаш някоя малка снимчица на вожда :)))))
цитирай
14. gantree - @ Цецо
29.03.2009 11:58
Държиш се обидно. Не мисля, че е нужно да товариш хората тук с комплексите си по отношение на Костов.
цитирай
15. cecobob - Слушам, страже
29.03.2009 17:33
на този блог.
цитирай
16. raylight - Цецо мисли с азиатски парадигми
29.03.2009 17:38
и следователно и всички останали са като него? Ние не сме от хората с портретите вкъщи, г-не
цитирай
17. cecobob - divini
30.03.2009 22:38
Чак сега оцених, това за кайсиите. Поздравявам те !!!
Видя ли, какви сливи цъфнаха? Най лоши обаче са нагаждачите. Те притъпяват вниманието ни. :))))
цитирай
18. gantree - @ raylight
31.03.2009 00:07
"Цецо мисли"?
Според мен бъркаш. Цецо не мисли. Цецо се държи така непредизвикано обидно тук само защото му се позволява да се държи така. Дай свобода на простака, и стой да му гледаш гевезлъците.
цитирай
19. cecobob - qantree
31.03.2009 23:41
когато порастеш ще се сетиш за коментар 18.
Аз не си позволих да нарека простак никой от пишещите в блога. Ти си го позволи!? Аз изразих мнение. Ти ме обиждаш. В една демократична държава и простака има право на мнение.
Но нали и на теб ти е дадена свобода, ще ти слушам гевезлъците.
цитирай
20. gantree - @ Цецо
02.04.2009 11:45
Сега ще ми се правиш на обиден? Ае, да видиш хубаво ли е :))

Колкото до мнението - нямам абсолютно нищо против да си изразяваш мненията, стига те да не са обидни за другите. Ако си въобразяваш обаче, че обидните ти бръщолевеници за портрети и други подобни простотии минават в графата "право на мнение", сбъркал си. Още в коментар 14 се опитах най-добронамерено да ти го обясня, но ти явно не разбираш от добра дума.

"ПорасТнеш" не се пише така.
Не стига, че си заядлив и невежа, ами си и неграмотен. Още в училище се учи правопис, но ти тогава сигурно само си лапал мухите някъде из дебрите на любимата ти държавна собственост.

Сега ще ти вляза в блога, за да ме видиш в статистиката си, и да се сетиш да се отбиеш тук.
цитирай
21. veselaj - cecobob, няма такова нещо като д...
02.04.2009 19:14
cecobob, няма такова нещо като държавна собственост. Частната собственост е била заграбена от комунистите пред 44-та. И съсипана от тях. Сега трябва отново да се създаде, но е доста трудно - малко са хората, които са научени да работят (дори и сред най-младите).
цитирай
22. cecobob - qantree
02.04.2009 22:37
На последния ти постинг има само един коментар - от мен. Нали ??? Чакам разрешение.

За правопис не говори - смешно е. Не се обиждам, защото съм доказал.
цитирай
23. cecobob - veselai
02.04.2009 22:56
Има един филм - Едно време на запад. Този филм съм го гледал на 15 год. Страхотен уестърн. Гледах го пак на 22 - сантиментален спомен.Когато го гледах пак на 33 разбрах как се е зародила частната собственост. Сега с очите си видях как се купуват имоти.Видях кой ги купува. Лошото е , че всички виждаме. Живота е кръговрат. Едни крадат и с гъза си, трупат, трупат,трупат.После гладните скачат трепат и разделят. Истината е нейде по средата. И май точно сега целия свят се обръща. А ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2049224
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439