Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2011 15:49 - Двоен стандарт
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 7931 Коментари: 20 Гласове:
19

Последна промяна: 17.01.2011 16:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В доста нелепа държавица живеем. Само от началото на годината общественото пространство се тресе, друса и клати от скандал след скандал, като в същото време, тихо мълком и на пръсти, се създават условия за вдигане на цени, несъбиране на данъци, блокиране на жизненоважни обществени системи. И тези условия се използват. Така в момента, освен че има цирк, хлябът поскъпна, но пък за сметка на това и олиото.

По този начин кризата в демократичните ценности се задълбочава, защото масово населението не се вълнува вече дали служителите на репресивния апарат на бившия държавен строй представлява страната пред съда. Масово населението вече спира да се вълнува от това дали има СРС-та, истински ли са или не. Масово населението ще спре да се интересува от това премиерът защитава или не контрабандисти. Защото скоро, масово населението, ще се чуди какво по-точно да яде и къде по-точно да живее.

В същото време малката и най-вече интернет активната част от обществото, към която и аз се числя, се обърква с кой скандал засягащ точно тази криза на ценностите да подхване. И някой от нас, като мен, вече нищо не подхваща. Тип, пуска си музичка във Facebook и плаши гаргите.

Обаче днес като за понеделник изслушах записите от сутрешните и съботонеделните предавания, и връщайки спомените си за миналата и по-миналата седмица, за пореден път се убедих в няколко неща, първото и най-важното от които е, че прилагането на различни стандарти за едно и също нещо е политика на управление в момента.

Също така установих, че част от депутатите от най-голямата парламентарна група не са запознати, че в техните редиците има представители на същата тази ДС, от която са пълнени редиците на родната дипломация. Също така, явно, тези хора хабер си нямат, че са били проверявани от Комисията по досиетата, още преди да бъдат избрани. И най-тъжното е, че от БСП им казват „Имате ченгета сред вас, за разлика от при нас”. А списъкът е тук. С Божидар Димитров, аз ги преброих четирима, може да са по малко, а може да са повече. Но това, което никой не сети да каже, като довод е този, който всички защитници на Гоце използват – те са избрани. (Което само доказва кризата на демократични ценности). Това е някакъв довод. Но не е довод за шефовете на агенции, дирекции и областни управители. Защото те са назначени.

Проблемите със записите, разпространявани из пространството, са много: че ги има; съдържанието им; начинът им на разпространение; начинът им на употреба и т.н, и т.н.
И пак излиза двойният стандарт. Сега от Герб отказват да коментират каквото и да било от записите докато не се били произнесли компетентните институции и власти. Обаче нищо не попречи на Цветанов да чете записи от СРС преди да са се произнесли всички компетентни институции.

Подписката на РЗС се проверява от ДАНС с надомни посещения. От къде накъде? Не че РЗС са ми симпатични, обаче е въпрос на принципи. Откъде накъде Държавната агенция за национална сигурност ще прави посещения по домовете? В Сеизмограф този въпрос беше зададен на депутат от ГЕРБ (мисля че е един от тези с принадлежност към ДС), но той през цялото време обясняваше как всъщност недействителните подписи били незнам си колко. На финала, след 23 път задаване на въпроса, защо ДАНС ходи да прави проверка, отговори, че всеки български гражданин може да сигнализира на ДАНС и ДАНС да извърши проверка. Ми чудесно, да взема и аз да им сигнализирам, щото трябва да пиша един проект и ми трябват едни данни, които ще ми отнеме време да събирам, а те с този техния апарат ще се справят за две секунди.

Желанието за втодороживяване на управлението, явно се проявява и в желанието сегашното управление да си има свое ДС в лицето на ДАНС, което да плаши хората.

А аз сега ще се върна обратно във ФБ, за да плаша гаргите…

image


Аз, Плашилото.
Рисувано от Tony Moore, без да знае, че ще ми послужи за портрет

 



Тагове:   данс дс,


Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tili - Плашилото преди
17.01.2011 16:00
това е било Обесник!
А ако знаеш вчера как се стреснах на Славейков от едни в черно. Охраняваха намръщения В.Сидеров. И той в черно. Така ме облъхваше нещо черно, когато ме задминаваха черните кубести джипове на Самоковеца надолу по Симеоновско шосе. Усещах ги, преди да съм ги видяла в огледалото!
цитирай
2. momchilut - И най-тъжното е, че от БСП им казват ...
17.01.2011 16:01
И най-тъжното е, че от БСП им казват „Имате ченгета сред вас, за разлика от при нас”.
Не вярвам да има ТОЛКОВА безсрамен лъжец от БСП, че да каже такава очеизбождаща лъжа. БСП е само ченгета, драги. Старите кадри в новите костюми.
цитирай
3. divini - аха
17.01.2011 16:05
значи най-притеснително е какви са БСП. Ама ние много добре си ги знаем какви са. Оказва се, че и тези са същите
цитирай
4. divini - Данс:
17.01.2011 16:29
ДЕЙНОСТИ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ
"НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"
Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., бр. 93 от 2009 г.) Държавна агенция "Национална сигурност" извършва дейности за защита на националната сигурност от посегателства, насочени срещу
националните интереси, независимостта и суверенитета на Република България, териториалната цялост, основните права и свободи на гражданите, демократичното функциониране на държавата и гражданските институции и
установения в страната конституционен ред, свързани със:

1. разузнаване в полза на чужди сили;
2. опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията;
3. противоконституционна дейност;
4. (изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г.) корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности;
5. прилагане на сила или използване на общоопасни средства с политическа цел;
6. опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата;
7. опасност за екологичната сигурност на държавата;
8. нарушаване функционирането на Националната система за защита на класифицираната информация;
9. застрашаване сигурността на стратегически за страната обекти и дейности;
10. деструктивно въздействие върху комуникационни и информационни системи;
11. (доп. - ДВ, бр. 93 от 2009 г.) международен тероризъм и екстремизъм, както и финансирането им;
12. (изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г.) международна търговия с оръжия и изделия или технологии с двойна употреба, производство, съхраняване и разпространение на общоопасни средства;
13. (изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г.) дейности на групи и лица, подпомагащи чужди служби, терористични или екстремистки организации;
14. (изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г.) миграционни процеси;
цитирай
5. ianchefff - гарг
17.01.2011 17:26
а с гарга фесйбукова такава...
т.е. фейсбукова гарга.

:)))))))
цитирай
6. nicodima - То както е тръгнало може да ги използваме вместо тел.112 : )...
17.01.2011 20:14
Михаил Вешим припомни преди малко Радой Ралин с неговите "8 милиона микрофона" : )...
цитирай
7. vestvi - Не, и не уважавам станишеф
17.01.2011 21:00
Но тук беше като пророк!

http://vbox7.com/play:497f5af0
цитирай
8. анонимен - За мен най-дразнещото е
17.01.2011 21:48
За мен дразнещото в тази лутаница е сравнително меката и позакъсняваща позиция на автентичната десница. Не може да претендираш за автентична десница и да ти ползват риториката от РЗС, още по-малко пък от компартията.

Според мен автентичен десен човек би трябвало да е на следните принципни позиции:
- Вън Божо Хисторика от управлението, най-вече от местото, в което го назначиха. Те му дадоха възможност и да се кандидатира за народен представител, когато бяха на гребена на вълната, но и го назначиха за министър.
(дотук добре)
- Веднага след това и по същата причина вън Цецо и Ваньо.
(циркове със записи на лекари, циркове с шап, циркове с кво ли не)
- Вън още един път Цветанов от управлението настраната. Да си ходи при хората, при които е бил "специалист". Те са си свои, ще си го приемат. Няма д аго оставят на улицата, пък и самият той си има дузина жилища.
- С горните аргументи подкрепа на всякакъв дот на недоверие към Борисов и... квото стане. Системата трябва да се рестартира, или поне опит за това да се направи.

Това правителство не може да управлява. Страната отива много на зле. Тя отива и политически на зле, защото се замислете при днешната реторика кой ще е в евентуален следващ парламент.

А що се отнася до глада - ми, гладът е лош съветник. Вижте само ръста на битовата престъпност. Как се връща това обратно!? За колко време? От кого?

Днес същият този Цветанов ми се разпищолил, че подхващал 50-100 знакови убийства от предишен период. А спомня ли си как се казваше главният секретар на МВР в същия този предишен период?

Ей, измет нагла, ей!
цитирай
9. анонимен - ...
17.01.2011 22:00
... както и непрекъснатата реторика от страна на баш батето по отношение на носталгия към комунизма, към времето на управлението на Тодор Живков, строежа на две Българии и т.н.
цитирай
10. flyco - :)
17.01.2011 22:05
Да ме прощава 8. анонимен, но винаги ми става смешно когато някой говори за "автентична десница" в България.
цитирай
11. анонимен - @
18.01.2011 09:25
Старите родове (преди 9.9.44), репресирани от комунистическия режим, за мен са автентична десница. Голяма част от наследниците им са в днешното ДСБ, СДС и т.н. Ако щете и работно терминче "автентична десница" да приемем, за разграничаване на СДС (от времето на прехода, двете правителства на Филип Димитров и Иван Костов) от ГЕРБ и "специалистите" му от ДС, живковите гардове и добрите служители от ДС, извън "специалистите" на трудов договор пак там. Работен термин за разграничаване на трибуквените структури ТИМ, СИК и пробилите СДС в годините на прехода айдучета, ченгета и клиентелисти (отдавна до един в НДСВ, а сега в ГЕРБ) от честно и почтено работещите хора през годините и в момента. Или просто за различаване на начин на мислене и поведение в обществото на демократ от милиционер, заврял се в ЕНП поради удобната политическа конюнкура в момента на завирането.

Иначе оставаме без алтернатива. Споделил съм забележките си към днешните лидери на СДС и ДСБ два коментара по-горе. Имам и други, разбира се, като изоставянето на средната класа и интелигенцията. Като по последното твърдение сигурно може много да се спори.

Може би ще ме попитате какво разбирам под средна класа в съвременна България? За мен това е част от населението с някакъв частен бизнес, осъзнат частен интерес, различен от този на клошаря и гангстера. Хора работещи без нагон към нелоялна конкуренция и уреждачество. Представителят на тази класа има някакво материално благосъстояние, дори и малко над клошарско в момента. В тази група прибавям и добрите професионалисти по болници, научни институти, тук-таме мениджмънт, основно в чужди представителства, голяма част от хората на изкуството (без добре организираните в Пайнер Мюзик). Хора, обичащи работата си, и вършещи я конструктивно в посока на личния и обществен интерес.
цитирай
12. flyco - Re: 11.
18.01.2011 11:45
Не, не питам какво е средна класа. Това, което казвате е вярно по дефиниция, но на мен ми е трудно да го забележа в реалния живот. Навсякъде се подава държавният хастар и у нас той е гаранция за "успешен" бизнес, дори и за чуждите компании осмелили се да инвестират тук. Косвено доказателство в подкрепа на твърдението ми е, че у нас няма клон на нито един световен икономически гигант... и както наскоро каза новият японски посланик "в близките 10г японска компания от мащабите на "Тойота" няма да инвестира тук". Преките доказателства за прилепянето към държавата е преразпределението на европейските фондове като основен източник на финансиране за какъвто и да е "успешен" бизнес. Не случайно медиите гърмят с новини за успешно усвояване. Разбирате ме нали, "усвояване" - това е различно от нормална икономика, генерираща средна класа.
цитирай
13. gantree - @ Флайко
18.01.2011 12:48
Косвеното ти доказателство в подкрепа на какво по-точно твърдение го ползваш, че не те разбирам?
У нас няма клон на нито един световен икономически гигант - това твърдение не е никак вярно. У нас има много икономически гиганти. Например, Шел и BP, в петролния бизнес. Например, Макдоналдс - световен лидер в предлагането на пластмасови сандвичи. Цигарените гиганти, те всичките са тук. Ситибанк също има офис в центъра на София. Колкото до другите гиганти, установяващи производствени мощности - ние за тях сме на второ място, ако и когато ни погледнат на картата между Турция и Румъния. Предимствата за избор на Турция и Румъния вместо нас като място за установяване на големи производствени мощности са безспорни и от законова, и от демографска гледна точка. Какъв е смисълът да отвориш завод на Форд в България при осеммилионен пазар, вместо в Турция при осемдесетмилионен, или в Румъния при двайсет и пет-милионен пазар? Защо да отваряш завод в България, вместо директно в Турция или Румъния? Ти ако си изпълнителен директор на Мицубиши, и ако трябва да избираш между трите пазара, а защо не и четирите, ако продължим нагоре до Полша чертата, какво по-точно ще те накара да предпочетеш мижавия български потребителски терен, вместо турския, румънския или полския? То е сякаш да седнеш да избираш между Китай, Афганистан и Индия - два огромни и стабилни пазари от по над милиард, и един трети мижав, тотално калпав и нестабилен политически и икономически терен като Афганистан. Мога да ти го опиша и другояче - представИ си два хипермаркета в един квартал, единия например на Кауфланд, а другия - на Билла, и по средата между тях - една селска бакалия с полуразвалени хладилници. Откъде ще си купиш прясно месо за вечеря, от бакалията ли? Та ти дори няма да се сетиш да влезеш там. :))
Ето затова Тойота никога няма да инвестира у нас.

Поздрави.
цитирай
14. flyco - Re: 13. gantree
18.01.2011 15:22
Ето това твърдя "Навсякъде се подава държавният хастар и у нас той е гаранция за "успешен" бизнес".
Тъкмо малко от малко бяхме започнали да друсаме хорото по европейски и кризата ни удари. Банките отпускаха кредити на бизнеса и той ги влагаше в дейността си за да изкара печалба. Това според мен е нормалният начин. Когато банките оскъпиха кредитите или ги спряха останаха свежи пари само за приближени към властта фирми. Общото основание изчезна де факто. Иначе, разбира се, никой не е ограничен да участва в конкурси за поръчки, да подава оферти и да си мечтае, че ще спечели нещо от това... докато му свършат оборотните пари и удари кепенците или пък някакси се закачи за държавата или властта /при нас то е почти едно и също/. Ако имахме нормална икономика нямаше всичко живо да разчита единствено на еврофинансиране или преразпределяне през държавния бюджет.
Веригите, които цитираш, са по-скоро изключения освен това те не са структуроопределящи за никоя икономика. За цигарите какво да ти кажа :) знаеш какво следва.
Като ми даваш тези примери с Румъния и Турция, вероятно трябва да извадя някакви и аз. Финландия успя с "Nokia". По население не може да се мери нито с Швеция, нито с Полша, къде ти пък с Русия. Просто хората успяха някак. Кипър? Ще спомена и Швейцария въпреки прекалено големият частен случай, но в края на краищата всичко е частен случай. Нашият го няма. Виж, за енергийни проекти няма да говоря, защото там нещата са ясни - те не са част от нашата икономика и никога няма да бъдат. Въпреки изтърканата тема продължавам да смятам, че от блатото може да ни извади само екологично чисто земеделие - без всякакви ГМО-та. С промишленост няма да стане. Що се отнася до услугите, там туризмът все пак трябва няка да се контролира /Несебър, Банско/.
цитирай
15. gantree - @ Флайко
18.01.2011 20:04
Ясно. С две думи, първо констатираш наложения модел на "държавен капитализъм", и после мислиш, че отсъствието на световни икономически гиганти у нас е доказателство за това. Според мен грешиш, защото какво пречи на държавата ни да даде такива гаранции и на т.нар. "световни икономически гиганти"? Искам да кажа, че косвеното доказателство не доказва нищо.

Пропуснах да спомена банковия сектор, ти го споменаваш, но защо не в този контекст? Банковият ни сектор е зает почти изцяло от чужди банки, а държавната подпора виждаме не толкова у тях, а у един-двама български далавераджии, няма да споменавам кои. С две думи, България изобщо не страда от липсата на представителство на големи икономически гиганти. Страда от политическа нестабилност на първо място, от малкия си калибър в сравнение със съседите от същия пояс и от липса на капитал. Кредитите не са решение и никога не са били, справка кредитните проблеми на Гърция. Бизнес с кредити не се прави. Можеш да си увеличиш обема, можеш да се разраснеш с кредити, но не и да правиш бизнес с кредити.

Финландия за какво точно е пример? Нокиа не е внесена отвън за тях. Кипър не произвежда нищо, и също не е пример в никаква посока. Швейцария е много голям частен случай, и то от поне седем-осем века насам.

Нашият частен случай - може би нещо от рода на това, което прави Кипър. По отношение на земеделието или животновъдството - това не носи ръстовете, които са ни нужни. Могат да ни бъдат полезни само ако всички останали около нас спрат и ни изчакат за около двеста години. В туризма, Турция винаги ще бъде с пет обиколки напред. Туризмът носи, ако не се лъжа, под три процента от БВП, и дори в пъти да се увеличи, пак ще е крайно недостатъчно.
цитирай
16. анонимен - Каквото и да се прави някои постоянно са раздразнени
19.01.2011 00:21
анонимен написа:
За мен дразнещото в тази лутаница е сравнително меката и позакъсняваща позиция на автентичната десница. Не може да претендираш за автентична десница и да ти ползват риториката от РЗС, още по-малко пък от компартията.

Според мен автентичен десен човек би трябвало да е на следните принципни позиции:
- Вън Божо Хисторика от управлението, най-вече от местото, в което го назначиха. Те му дадоха възможност и да се кандидатира за народен представител, когато бяха на гребена на вълната, но и го назначиха за министър.
(дотук добре)
- Веднага след това и по същата причина вън Цецо и Ваньо.
(циркове със записи на лекари, циркове с шап, циркове с кво ли не)
- Вън още един път Цветанов от управлението настраната. Да си ходи при хората, при които е бил "специалист". Те са си свои, ще си го приемат. Няма д аго оставят на улицата, пък и самият той си има дузина жилища.
- С горните аргументи подкрепа на всякакъв дот на недоверие към Борисов и... квото стане. Системата трябва да се рестартира, или поне опит за това да се направи.

Това правителство не може да управлява. Страната отива много на зле. Тя отива и политически на зле, защото се замислете при днешната реторика кой ще е в евентуален следващ парламент.

А що се отнася до глада - ми, гладът е лош съветник. Вижте само ръста на битовата престъпност. Как се връща това обратно!? За колко време? От кого?

Днес същият този Цветанов ми се разпищолил, че подхващал 50-100 знакови убийства от предишен период. А спомня ли си как се казваше главният секретар на МВР в същия този предишен период?

Ей, измет нагла, ей!


Толкова са ти смешни аргументите!
Сигурно повече ти харесва да отвличат и убиват ежеседмично, постоянно да съобщават за магистрални грабежи, мутрите да безчинстват и да демонстрират арогантност и безнаказаност, явно и тайно да крадат и демагогски да се грижат за бедните, да раздуват администрацията, да ни спират еврофондовете, да сме без магистрали.....
цитирай
17. flyco - :)
20.01.2011 09:23
По въпроса с магистралите: пак ще сме без магистрали, но ще си имаме една магистрала "Тракия", по която Турция ще се присъедини към ЕС.
цитирай
18. gantree - @ Флайко
20.01.2011 21:35
Аз си имам една шега по повод тия магистрали. Значи, какъв отрасъл искаме да развиваме на национално ниво? Щом ще строим магистрали и нищо повече, значи искаме "магистралния" бизнес да развием. Което не е много добра визитка :))))))))
цитирай
19. анонимен - НЕ СЕ ХАБЕТЕ ,ДРУГАРЧЕТА....
23.01.2011 13:11
БОЙКО И ЦЕЦО ,ЩЕ СИ ИЗКАРАТ МАНДАТА, ...ЧЕ И ВТОРИ ЩЕ ПОЛУЧАТ!
ТЕ ,...ПОНЕ ПРАВЯТ НЕЩО ЗА НАЦИЯТА , ДОКАТО ЧЕРВЕНИ ПАРЦАЛИ КАТО ВАС--
САМО КЛЮКАРСТВАТ, ИНТРИГАНТСТВАТ,ВЪРТЯТ ДАЛАВЕРИ И ГРПАБЯТ ,КОГАТО ДОЙДАТ НА ВЛАСТ!
КОМУНИСТИТЕ ,СА НАЙ-НЕКАДЪРНОТО И ПРОСТАШКО ПЛЕМЕ !!!
ПРАВ Е БИЛ АДОЛФ ,КАТО ВИ Е ГОРЯЛ В КАМЕРИТЕ НА ОСВИЕНЦИМ!!
ТОЙ И СТАЛИН ,НЕ ВИ Е ПРОЩАВАЛ----АМА, ПОНЕ ВИ ВПРЕГНА НА СТРОИТЕЛСТВОТО В СИБИР!
"КОМУНИСТ" РАЗБИРА ,САМО ОТ ДЪРВО----КАТО ВСЕКИ ПРОСТАК И НЕГОДНИК!
ТОВА Е ОСНОВЕН ЗАКОН, ЗА ВСЯКА ДЪРЖАВА!!
МНОГО ДОБРЕ СИ ПРАВЯТ, БОЙКО И ЦЕЦО КАТО ВИ ДИШАТ ВЪВ ВРАТЛЕТАТА ЧЕРВЕНИ....!
ТАКА СЕ КОНТРОЛИРАТ ..."ЧЕРВЕНИТЕ ДАЛАВЕРИ"!!!!!!!!!
А ,ВИЕ СИ ПРОТЕСТИРАЙТЕ...........ВАШЕ ,"ДЕМОКРАТИЧНО ПРАВО" Е....!!!
ТОВА Е, ДЕМОКРАЦИЯТА!

цитирай
20. divini - бре,
23.01.2011 13:26
ти колко си се объркал...

Препоръчвам ти кротко да отидеш в близката аптека и да си вземеш валерианче, щото днес няма кой да ти обърне специализирано внимание в психиатрично заведение, но утре в ранни зори те съветвам да се наредиш на опашката, за да ти предпишат някакви по-силни хапове.

И по-кротко с определенията
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2046494
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439