Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2010 14:37 - Мисълта за собственото величие
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 2827 Коментари: 3 Гласове:
15

Последна промяна: 11.12.2010 14:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Той Бойко не е виновен! Те, тези около него го лъжат”. Това е обобщение на мислите на голяма част от българското население. Използвам нарочно думата население, защото все повече се съмнявам, че тук, в България може да се твърди, че има наличие на общество, още по-малко на гражданско такова. А кой точно е Бойко и кои са точно тези, които го лъжат? Отговори, зададени като въпрос.

Бойко, наричан от всички така, независимо от ранг, позиция и статус, се предполага, че ръководи държавата, доколкото все още може да се говори за държава, с всички механизми и инструменти, дадени му от закона. Това, обаче, явно само се предполага. Защото Бойко се интересува в пъти повече от това да е Бойко, човекът на и от народа, вместо да е поне „г-н Борисов” – премиерът на Република България. От първия си час от встъпването си във властта този кабинет, това правителство със собственото си парламентарно мнозинство руши авторитета на институциите. С гръмки изявления по медиите, със сочене с пръст на този и онзи, с обявяването на коя да е администрация за напълно некомпетентна се създаде впечатление у народа, че в България всичко и всички са корумпирани, че само ако си във властта си недосегаем, и че само един от тях, като Бойко може да въведе ред. Само че не е работа на народа да разбира всичко и не е работа на премиера да обяснява всичко на народа. Не е задължение на народа да знае, че администрацията прави това, което политическата воля й наложи. Или по-скоро би трябвало да прави това, което политическата воля й наложи. Народът не е задължен да знае, че администрацията е инструмент, или би трябвало да е инструмент, с който политическата воля налага своите идеи за развитие. И народът не е длъжен да знае, че администрацията е само и единствено инструмент. Това са длъжни да го знаят и, най-важното, да го налагат управляващите. И то по такъв начин, че народът да има възможността да се развива и работи за себе си, в рамките на закона.

С всяка изминала седмица от управлението на Бойко си мисля, че просто няма как да стане по-зле, няма как да се натворят по-големи глупости и безумия. И всеки път се оказва, че съм го подценила. Ако при управлението на Станишев цареше безредие и се създаваше усещане за несигурност, то сега несигурността е реален факт, а безредието е средството за налагането на тази несигурност.

Противоречивите сигнали, които Бойко и неговите приятели, простете, подчинени дават по който и да било казус непрекъснато, освен че объркват и без това представите на управляваният от тях народ, но и дълбоко тревожат външните партньори и частните инвеститори.

От непрестанния хаос, който се вихри в управлението, от безкрайните скандали и куриози, които се прескачат един през друг, за да видят бял свят на народът спря да му прави впечатление каквото и да било, а започна тихо и кротко да се опитва само и единствено да оцелее през следващия ден.

А циркът е пълен, без да се заричаме, че няма да има и нови номера, разбира се.

Оказа се, че освен, че не казала, че е бременна, което дълбоко наскърбило земеделския министър, Калина Илиева всъщност успяла да излъже и да води за носа българските и европейските служби и институции, като разбира се нашите се подвели по действията на европейските. Хайде да започнем да се държим сериозно и вместо по медиите да излиза и да подсмърча министъра, някой да вземе да се свърши работата, за да се разбере какви са фактите, какви са щетите и как да се оправят проблемите.
Оказа се, че Тодор Живков бил изградил страхотни предприятия и икономика, и не знам си още какво, за да могат после всякакви нехранимайковци да приватизират. За това Бойко, от името на нехранимайковците, се сетил да му благодари за великите дела. Това, че страхотните предприятия харчат ресурс, в пъти по-голям от нормалния за размера им, това, че страхотните предприятия са нанесли непоправими щети на околната среда и здравето на хората, не е толкова важно.

Оказа се, че на нас следствие, прокуратура и съд не ни трябват. Ние си имаме ефирни телевизии, чрез които да се изясняват всички факти по всички случаи. От това дали Алексей Петров е завел Румен Петков при братя Галеви, за да разпределят наркопазара, абсурдна ситуация за министър в правова държава, която обаче на народа му се стори съвсем в рамките на нещата, до това колко убийства всъщност е поръчал Никола Филчев, всичко се решава от и през телевизионния екран. Което за пореден път доказва деградацията на институциите.

Оказа се, че в България всичко и всички се подслушват и записват. С какъв ефект и с каква цел е крайно неясно. Безобразно многото пари, които се дават за подслушване, по никакъв начин не се оправдават с еквивалентни по стойност резултати.

Не искам да коментирам случая с новородено в Горна Оряховица. Твърде ужасяващо е и твърде травмиращо. Има следствие и има съд, те трябва да си свършат работата, за да стане ясна и несъмнена истината за този случай. Но каквато и да е тя, случаят доказва деградацията на моралът и ценностите у българите.

До момента управлението на Бойко успя по-скоро да катастрофира, започнатите процеси и да деморализира хората и институциите. Ако Бойко не излезе за момент от обвивката на мисълта за собственото си величие и не започне да използва инструментите на властта, по начин, който да е в полза на България всички рискуваме скоро България да няма.




Гласувай:
15



1. viovioi - С какъв любезен тон разсъждаваш за ББ.
11.12.2010 16:05
Аз се изморих от коментари и мнения по форуми и блогове. Мога да направя само едно заключение. Хората които го подкрепят въпреки всичко са на едно ниско интелектуално ниво. Изразяват се примитивно от сорта"Смърт за червените боклуци , турците..."Колко по интелектуален е един човек, толкова по нетърпим е към явлението Борисов. Говорят че стила му бил авторитарен??!!Не съм съгласна - той просто няма стил. Груб , арогантен език - при това жаргон. Липса на ерудиция, такт, креативност, да не говорим за политическо лустро и морал. Нищо. Кръгла нула.
цитирай
2. gantree - @ Мария
11.12.2010 17:10
Никак не съм съгласен с финалното, последното ти изречение. :))
Нека да не излиза, ако може. Даже напротив, нека още повече се напъха в тая мисъл.
Защото, както казва Мечо Пух, "колкото повече, толкова повече".
цитирай
3. miralyub - аз пък вече се уморих даже да им се ...
11.12.2010 21:33
аз пък вече се уморих даже да им се възмущавам на Бойковите срамни дела.
и съм в поза страничен наблюдател... на цирка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2049254
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439