Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2010 19:22 - Не е важно дали гласувате за нас, важното е ние да ви управляваме
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 4304 Коментари: 4 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дебатите дали трябва да се избират или трябва да се назначават районните кметове в трите големи града на България – София, Варна и Пловдив, може би вълнуват само част от жителите на тези три града, но според мен са показателни за стила и методите на управление, които в последната година наблюдаваме.

Във вторник присъствах за кратко в една дискусия, инициирана от Прошко Прошков, избран кмет на район „Лозенец” на тема „За или против избирането на районните кметове”. Изключително интересна дискусия, заглушена в публичното пространство от щуротиите на вътрешния министър, икономическия министър, финансовия министър и бившия главен прокурор.

Тази дискусия показа, как един ИЗБРАНИ районни кметове, изобщо не се вълнуват от това, че хората са им гласували доверие.

Във прикаченото видео ще видите част от изказването на кмета на район Слатина. Съветвам ви да го изгледате, както и останалите видеа, които може да намерите тук.

Представете си, казва кметът на Слатина, че един назначаем кмет може да има повече правомощия от един избран кмет. Ми много ясно си го представям. Ако се променят един два закона, като закона за държавния служител, за администрацията, за местното самоуправление може да възложи на един чиновник повече правомощия и от премиера. И точно за това става дума, да се променят няколко закона, така че управлението в трите най-големи града на България наистина да е отговорно пред хората.

Аргументът, че районните кметове трябва да следват политиката на големия кмет освен сталинистки ми звучат и страшно, страшно не обмислени. Първо ако решението на „големия” кмет е в разрез с интересите на живеещите в моя район, бих искала моят „малък” кмет да защити доколкото може правата и интересите ни.
Второ, явно от Герб мислят хората за идиоти, защото гласувайки за „голям” кмет, общински съветници и „малък” кмет, наистина има някои хора, които избират голям кмет от БСП, общинска листа от Герб и, примерно изобщо не гласува за малък,. Но масовия случай е предпочитанието да се гласува за представителите на една партия. Отговорност на партиите е да издигнат такива хора, които с визия, морал и способности да спечелят доверието на хората.

Изявлението, че провеждането на кампания в 24 района би струвало скъпо, а и трябвала допълнителна администрация, за мен е скандално. Районите вече си имат администрация, трябват инвестиции само в повишаването на капацитета на служителите – нещо, което аз намирам за наложително така или иначе. А за това, че кампанията щяла да бъде скъпа – Прошко Прошков го каза най-ясно „Страшно е, когато лишаваш хората от право да гласуват, от демократичното право да избират, обяснявайки това с липсата на пари”.

Госпожата от Герб каза, че хората се интересуват от управлението на целия град, а не само на района. Е да, аз и от управлението на страната се интересувам. Да направим всички длъжности назначаеми и да назначим де що има гербер.

Това, че управлението на града трябва да е интегрирано е безспорно – има политики и дейности, които мога да бъдат предписвани и /или координирани само от голямата община, но има малки общностни районни или квартални проблеми, които ще се решат много по-добре и много по-концентрирано от един районен кмет, с повече делегирани права и станал кмет с доверието на хората, чиито преки проблеми се е наел да решава.

А как й дойде на ум да го каже това за Будапеща …… направи финалът много силен

 





Тагове:   диктатура,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. flyco - ...
20.11.2010 20:36
"Демокрацията се лекува с повече демокрация" от тази гледна точка в болнодемократична България да заменяш изборна длъжност с назначаема е престъпление.
цитирай
2. mamkamu - Ама тая госпожа говори пълни глу...
21.11.2010 10:47
Ама тая госпожа говори пълни глупости. Особено в частта за отговорността на избираемите и назначените кметове. Нямало разлика, а?!

Финалните и слова за Будапеща пък направо изтепват рибата отвсякъде :)
цитирай
3. анонимен - Анонимен
21.11.2010 14:26
Първо, кметицата на Слатина е бивша пианистка без всякакъв политически и управленски опит. Силна е на друго място и така се е вредила в политиката :) Но това не е важно, такива са много в днешната и не само днешната власт.

Второ, сталинизмът беше заклеймен от по-голямата част от бившия соцлагер, но България не присъстваше в този блок. Имам предвид управлението на Живков. Преди години то се разграничи само частично от сталинизма, само на теория. И така до сега - през бай Тошо 35 години, през бай Бойко доста по-малко години и така през гърба на всинца ни маса години.

Трето, не чух нищо за този зараждащ се скандал в медиите. Поне в популярните медии. Явно четвъртата власт е оглавена от сталинистите безусловно. А това май е най-важното!
цитирай
4. анонимен - Апостолова..no comment
24.11.2010 21:27
Тази женица с руса косица е май най-голямата "грешка" от всички районни кметове. Абе..въобще всички кадри на ГЕРБ са едни такива..от лоши, по-лоши..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2049123
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439