Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2010 16:15 - Няколко здрав(н)и въпроса?
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 5610 Коментари: 19 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Да изключим за момент съмненията и/или дискусиите относно психичното здраве на някои министри и моралното чистоплътие на някои президенти. Или поне аз ще ги изключа. Защото пак се възмутих нещо. А може и аз нещо да не разбирам..

Та на въпросите направо.

При положение, че на голяма част от природонаселението на т.нар. държава наречена България е ясно, че НЗОК или Националната здравно осигурителна каса е по-скоро съд без дъно, в който колкото и да изливаш няма как да се задържи нещо (щото няма дъно – това е смисълът на бездънно) защо трябва да се търси начин да се увеличава бюджетът й вместо да се види къде потъват парите?

И защо вместо да се направи реформата от начало до край бързо и експедитивно (в никакъв случай не казвам безболезнено), като вадене на болен зъб, в здравеопазването и нещата да приключат веднъж и завинаги, и то докато The кмет на държавата все още е окъпан в светлината на народното обожание, институциите, които трябва да направят тази реформа се мишат?

И още няколко въпроса имам, но мога да бъда обвинена в нехуманност и неуважение, за това няма да ги задам тук.




Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - Нямам думи. Още по-възмутителна е ...
09.03.2010 16:23
Нямам думи.
Още по-възмутителна е схемата, по която го измислиха. Щом ще ми правите стачки- ние пък ще ви отговорим, като стегнем примката на данъчните и осигурителните тежести, за всички, без изключение...
цитирай
2. haralanov - Здравей!
09.03.2010 16:24
Въпросите ти са повече от логични.Едно е сигурно обаче.Никой няма да ти отговори!Не и Нанев...
цитирай
3. strannica - ...
09.03.2010 16:29
Сега очаквай да ти се обадят от НЗОК - не за да внесат яснота по въпросите ти, а за да изискат да им обясниш защо си ги нарекла така? Как "така"? Ааа, ти си знаеш как си ги нарекла. Може да ти дадат жокер - концентрирай се как ще опровергаеш внушението, че те са съд без дъно. При това по-скоро са съд или по-скоро са без дъно?
цитирай
4. divini - или са за съд
09.03.2010 16:32
ей този въпрос още не ми е изяснен.. Обаче като увеличаваш непрекъснато държавните разходи за нещо и това нещо видимо отказва да сработи, то евентуално има проблем, и евентуално той е голям.. Още по-голям проблем е, че държава няма как да увеличи разходите си за нещо, през да увеличи сумите, които изисква от данъкоплатците си и то ства .. Гоца на магаре..

Поздрави
цитирай
5. vestvi - Колко си дребнава,
09.03.2010 16:50
за 2% въпрос правиш. Хората от НЗОК имат такива проблеми на главата си...
Сега по сериозно: преди 7-8 години във Варна данъчните бяха в кметствата и имаше едно социално. Сега кметсктвата са пълни, има нова огромна сграда на НАП , отделна сграда големи данъкоплатци, нова допълнителна сграда на социално, търговски регистър, нова сграда на НЗОК.... Абе е.... както си искат....
цитирай
6. gantree - на едно
09.03.2010 21:36
правителство главно по това се познава политиката му - по данъците. При левите правителства данъците са високи и държавата определя за какво да се харчат парите на хората. При десните правителства данъците са ниски, и хората имат свободата сами да решават за какво да харчат парите си. Не е Нанев онзи, който вдига здравната вноска. Моите уважения към Дянков, но той води типична лява политика в момента. Да вземе да ги закръгли на 20%, тогава джипитата и НЗОК съвсем ще светнат и ще цъфнат от кеф, после да вдигне акцизите от 40% на 80% и дано да миряса най-сетне.
цитирай
7. анонимен - потребител
09.03.2010 21:37
АКО ВСЕКИ СИ ПРОЧЕТЕ Ф-РАТА ЗА ТОК:Моята е:
1/ за консумирана енергия - 24.43 лв.
2/ УСЛУГИТЕ пренос и достъп - 14.10 лв.
3/ за ДДС...................................7.70лв.
ЗА това, че консумирам 24.43 лв, плащам отгоре 21.80лв.
Направи ми впечатление, че с възстановяването на едномесечното плащане и сметката намаля. ЗА ТОВА ЛИ ЩЕ въведат такса мощност, за да си набавят вече официално това, което СА КРАЛИ?
цитирай
8. анонимен - далавера
09.03.2010 21:45
Нещо замазват очите ни. Намалиха социалните осигуровки на работещите и увеличиха здравните на всичко живо до 65 год.възраст, работещи и ОГРОМНО количество безработни.
цитирай
9. raylight - Защото
09.03.2010 21:50
трябва АКЪЛ за тая работа! Само бившето ОДС е правило реформи в последните 66 години
цитирай
10. nicodima - Дали НЗОК не е като НАП?
10.03.2010 09:31
Нямам нищо против високата здравна вноска, ако срещу това получа адекватни по качество и отношение здравни услуги!
Аз искам да запитам друго - кой проверява Здравната каса? Затова, че всеки ден си измисля разни тъпи правила, за да не плаща на болниците и лекарите за свършена работа. Затова, че ги направи писари. Затова, че ги кара да вършат морални нарушения и всякакви административни увъртания, за да си получат парите за тази свършена работа. Няма написана някаква дата - и листът не се заплаща! Излиза, че хората си плащат вноските, касата глобява безспир, закъсняват парите на джи-пи-тата, ами тогава - къде са парите! Аз ще ви кажа къде - в безкрайно тежката администрация. Не знам колко е общият персонал, ангажиран в НЗОК и клоновете и, но знам как веднага след като беше организирана, започнаха да се строят помпозни сгради, за да съберат този персонал. Такова разточителство в белите държави никой няма да позволи. Та трябва да се тръгне от проверки в самата НЗОК, да се оптимизира персонала, да се оптимизират заплатите в Касата, да спрат с безумните си изисквания към болници и лекари, тогава може би увеличението на здравните вноски няма да се види на управляващите толкова наложителна мярка!
цитирай
11. анонимен - Гледам и не вярвам на ушите си! блог. ...
10.03.2010 10:12
Гледам и не вярвам на ушите си! блог.бг разбра за проблемите със здравеопазването ;-)
цитирай
12. анонимен - но за кратко..темата падна ;-)
10.03.2010 10:13
но за кратко..темата падна ;-)
цитирай
13. gantree - @ nicodima
10.03.2010 14:06
nicodima написа:
Нямам нищо против високата здравна вноска, ако срещу това получа адекватни по качество и отношение здравни услуги!

Здравей :)) Много оптимистично :))
Някога досега през живота си да си получавала адекватна и качествена услуга от държавата?
Да си чувала някъде по света държавните услуги да са по-адекватни и по-качестени от частните?
цитирай
14. nicodima - Ган, аз съм част от тази система, както може би подразбираш...
10.03.2010 14:49
и като такава част мога да ти кажа, че българското общество е в огромно заблуждение относно частните услуги... Не че не работя частно, оттам си изкарвам голяма част от парите. Но общия проблем на частните болници е, че тяхната отговорност е до момента на относително решаване на проблема на пациента и на пълно усвояване на парите му... Нивото на специалистите е посредствено. Частниците не инвестират в добра техника / защото е скъпа и има бавна възвращаемост на средствата /, липсват условия както за адекватна реанимация, така и за оперативни техники, за изследванията да не говорим, там нещата са под всякаква критика. Всъщност това са едни добри хотели за болни! Никога няма да избера частна клиника за лечение / изключвам Токуда и клиниката на проф. Горчев в Плевен /, но това е друг филм . С две думи - високата медицина е в големите клиники, но там специалистите винаги си остават само с добрите намерения... На тях трябва да се помогне финансово, там да се вложат средства - в апаратура и квалификация, но това няма как да стане докато директорите на големите държавни клиники са политически лица.
цитирай
15. flyco - =
10.03.2010 17:08
Началото на мандата отмина, а реформи няма никакви та да минат както се казва покрай еуфорията. Останаха надеждите за промени в здравната, пенсионната, образователната и съдебната системи. Останаха си като намерения. Също във фаза намерение е и промяната в изборното законодателство. Лично моето еуфорично настроение се изпари още през януари, когато промените в изборното законодателство се отложиха за март. Сега разни умни хора ми пелтечат по радиото, че било много сложно, вървели консултации, обсъждало се и тинтири минтири. Три месеца спаха ли? До края на мандата нищо няма да се промени, а накрая ще е виновен американският империализъм защото ни натресе кризата.
цитирай
16. анонимен - @
10.03.2010 17:12
Приходи в консолидирания бюджет на РБ:

Постъпления за януари 2010 - 1.749 млрд. лв. (33% спад спрямо първия месец на миналата година)
В това число ДДС - 474.7 млн. лв. (45% спад спрямо първия месец на миналата година)

И сега се чудят откъде да гепят. Няма такова нещо като увеличение на парите за здраве! Има увеличение на приходи в бюджета на страната от увеличаване на осигурителните прагове и увеличаване на процентите вътре в тях за сметка на останаите приходи.

А какво щеше да стане, ако бяхме отпочнали и АЕЦ-а...
цитирай
17. inel379 - Не мисля, че има някой, който да одобрява здравеопазването ни.
10.03.2010 17:18
Няма нужда да се наливат пари в съд без дъно.
Реформата - истинската, не трябва повече да се бави.
Убедена съм, че ще е болезнена, но това безхаберие, гарнирано с корупция, просто не бива повече да продължава.
Освен това, знаем, че при сериозен здравословен проблем всеки се стреми да отиде при наистина добър специалист.
Колкото се бави реформата, толкова по-зле става.
Ничие доверие не е безкрайно.
цитирай
18. flyco - ...
10.03.2010 21:02
Реформата, която се замисля в здравеопазването няма да доведе до по-високо качество на услугата, защото парите които се дават за здравеопазване са смешно малко. За да тръгнат нещата трябва първоначално яка ударна вноска, съизмерима с бюджета на проекта "АЕЦ Белене" например. После, след покачване то на доверието в системата да се увеличават плавно и здравните вноски. Пари ли, ако има пари за Белене, значи има пари и за този вариант, но правителството трябва да реши кое му е по-мило. Не закриването на болници, а откриването на нови ще реши проблема. Това не е невероятно, макар да звучи така.
цитирай
19. darktales - @
11.03.2010 19:23
raylight написа:
трябва АКЪЛ за тая работа! Само бившето ОДС е правило реформи в последните 66 години

За другите реформи не мога да се изказвам, но здравната такава, започнала през 2000 г., беше 1)некадърна, 2)далавераджийска, и 3)се осъществяваше със заобикаляне на основни демократични практики. Такава беше от най-първите си дни, че дори и преди това, когато съществуваше все още само на книга. Освен това беше, и все още е, популистка, страхлива и социалистическа. Почти единственото хубаво нещо, което може да се каже за нея - и то с някои уговорки - е че започна. Другото е, че постепенно се създадоха условия да няма неприлично бедни лекари ( макар че за сметка на това повечето трябва да се скапват от работа ). За пациентите обаче нещата са само в знак минус. Дори няма как да се разбере до каква степен положението им е зле, тъй като с началото на реформата замина на кино и медицинската статистика.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2049260
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439