Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2010 13:22 - Закрила или насила над детето
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 11160 Коментари: 40 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Алексей Петров, октоподи, пирамиди и други фараони, това са хитовите теми на сезона. И докато в медийното пространство се изреждат куп луди, които да обяснят, че те знаят всички мафиоти (които разбира се дължат пари на Костов), поредният случай на бездействие от страна на държавата някак си минава в страни. Управляваната от кадри на ДПС агенция за закрила на детето, под шапката на министерството на Масларова, за пореден път е проспала случай на брутално насилие над дете.

И след като започнаха да се уволняват шефове на Държавни агенции, след като се правят проверки отново по агенции за злоупотреби или престъпно бездействие, то аз ще направя всичко възможно да се случи следното:

- пълна ревизия на законодателството за закрила на детето
- разследване за дейността на Агенцията за закрила на детето под ръководството на Ширин Местан
- разследване на дейността на Министерството на труда и социалната политика в сферата на закрилата на децата, особено в периода, когато е управлявано от Масларова
- промяна на структурата и правомощията на Агенцията, специализация на служителите в нея


За кошмара тук:
http://www.monitor.bg/article?id=233152
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=154745
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=382961

Пълни глупости от страна на прокуратурата и останалите длъжностни лица
 




Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bamby13 - Просто нямам думи. . . . . :-( навс...
18.02.2010 13:33
Просто нямам думи.....:-( навсякъде по света има изроди. България, за съжаление, не е изключение. За още по-голямо съжаление, е едно от изключенията в цивилизования свят- няма закони, които да пазят засегнатите от изродите. А когато засегнатите са деца, това много кратно утежнява вината на държавата.
цитирай
2. gothic - Просто току що коментирах много ...
18.02.2010 13:35
Просто току що коментирах много нашироко при hara73. нямам сили да го направя пак. Ще добавя, че тук трябва да има присъди за безхаберни чиновници...
цитирай
3. flyco - ...
18.02.2010 13:36
Всеки ден се случва, много малко се знае.
цитирай
4. benra - трябва
18.02.2010 13:37
наистина разследване по случая.
цитирай
5. flyco - Re: 2.
18.02.2010 13:42
Наказанията ли са слаби или не се прилагат... май и двете. Хем са слаби, хем не се прилагат.
цитирай
6. flyco - ...
18.02.2010 13:56
Промени в закона - в каква посока да бъдат според теб Мария?
Разследването срещу Масларова не може да бъде извадено извън разследването на цялото правителство, а това размива отговорността. Освен това сега контрадействията на групата "Петров" изглеждат по-ефективни.
цитирай
7. divini - flyco - ...
18.02.2010 14:09
Промените трябва да са кардинални, защото това, което има в момента са едни пожелателни неща с по-скоро административна и бюрократска насоченост.
Трябва да има има задължитеност и да се прилага НПК, а не АПК.

А и никъде не е казано, че Масларова не може да бъде разследвана два пъти - веднъж като част от кабинета и веднъж самостоятелно като министър.
Но тъй като не съм юрист и ще ми отвреме малко време четенто на закони и нормативни актове ще трябва да ме изчакате.

Поздрави
цитирай
8. gantree - @ Флайко
18.02.2010 14:18
flyco написа:
Разследването срещу Масларова не може да бъде извадено извън разследването на цялото правителство, а това размива отговорността.

Това са пълни глупости, нали знаеш?


flyco написа:
Освен това сега контрадействията на групата "Петров" изглеждат по-ефективни.

Това също са глупости. Няма абсолютно никакви "контрадействия", освен ако нямаш предвид купищата неадекватни публикации на трима души в два седмичника, жалостните писъци на Янето и едно умряло писмо до американския посланик. От тия глупости ако очакваш ефект, жалко за теб.
:)))
цитирай
9. nicodima - Категорично те подкрепям!
18.02.2010 14:29
Бездействието в тези случаи трябва да се оцени като престъпление!
И аз изгледах всичко... Имало съмнения, но нямало доказателства. По-голямо доказателство за смърт от самата смърт няма, ако трябва да съм точна!
В Англия обаче не чакат доказателства, а действат и разследват по съмнение. Това е превенцията на насилието там...
За тук не ми се говори!
цитирай
10. flyco - Re: 8.
18.02.2010 14:44
Всичко има значение.
цитирай
11. mamkamu - !
18.02.2010 15:08
По принцип съм против смъртната присъда, но в такива моменти съм готов сам да почна да я изпълнявам...
цитирай
12. rpatel - Абсолютно съм съласна! Всички т...
18.02.2010 15:13
Абсолютно съм съласна! Всички тръгнаха да коментират поредното тъпо изказване на Румен Петков, за кашона с цигарите и за това как според британците, американците били най-красиви, обаче никой не объран внимание на това какво се случва с децата ни. А то е потресаващо! 2 годишно момченце е прието в Пирогов с опасност за живота, след като редовно е било насилвано от баща си! И това не е нито първия, нито последния такъв случай! Обаче всеки си казва, нали не е моето дете и отива да пише коментари под новината за новата прическа на Азис или за новия имидж на незнам си коя чалгаджийка! Защото новината за клипчето с адреналинката Яна е много по-интересна от новината за някакво си насилено дете! И така всеки път! Всеки път си затваряме очите, но не се знае кога жертвата ще е някое познато дете!
цитирай
13. nakom - пак предложения за впрягане на каруцата пред коня
18.02.2010 15:23
Като променим законодателството ще спрем изнасилванията на деца-да/не.
Като променим законодателството ще накараме държавните паразитеи да си вършат по-добре работата - да/не
Като променим законодателството ще свалим прага на простотията така че бащи да не насилват децата си - да/не
Като осъдим местан/масларова ще променим нещо в полза за децата - да/не
С други думи, пак популизми.Работа се върши с хора които прилагат законите, а законите и в момента едва ли са толкова лоши.Проблема е че хората не си вършат работата.А това се постига по съвсем друг начин, с мениджмънт.Така че divini- покажете кадри които да не са губили власт и избори, тоест такива които могат да управляват, способни администратори.И недейте опира за всичко до законите, важно е кой ги прилага не какви са.
цитирай
14. анонимен - сензацийка
18.02.2010 15:25
най-обикновена сензацийка. Това е за нашата държава тоя случай. Чудесна темичка за първа страница. А защо, какво, кой ... Мен ме интересува какво ще стане с това дете УТРЕ. Интересува ме кой ще го защити, кой ще го излекува психически, кой ще му даде шанс. Не ме интересуват нито Масларова, нито Хлебарова нито останалите изроди от групичката.
цитирай
15. raylight - Tryabvashe
18.02.2010 15:29
podrobno i kartinno da opishesh koshmara, s tezi linkove gubish ot silata na posta, po - trudno shte go vidyat drugi hora, a tezi, koito go vidyat chast ot tyah shte razgledat linkovete :))
цитирай
16. анонимен - Всички лица от социалните служби, ...
18.02.2010 15:30
Всички лица от социалните служби, които са пряко свързани със случая, проявили са небрежност и не са реагирали, трябва да бъдат наказани. Ако не може да им се търси наказателна отговорност , да бъдат глобени и уволнени дисциплинарно. Ако социалните работници бъдат глобявани и наказвани ще бъдат по-отговорни към работата с и няма да са мързеливи и безразлични. Важното е да има правосъдие всеки да носи отговорност за постъпките си. Жалко за детето!
цитирай
17. flyco - Re: 13.
18.02.2010 15:31
Кадри, които не са губили власт и избори?! Това пък какво общо има?
цитирай
18. nakom - За flyco и особено недосетливите
18.02.2010 15:48
Да управляваш добре, означава да създадеш работещ модел, който да се видоизменя с годините единствено с update функция.Досега в България такъв модел създаден няма за нищо освен за едно - валутният борд.И тази идея не беше наша а на МВФ, даже и моделът борд който избраха не беше наша приумица.И сме толкова дървени и крадливи че този борд е всичко, за което 90% от хората са единодушни че не трябва да се пипа.
Всичко друго - икономика, социални дейности, здравеопазване, европейска интеграция, армия, образование са за реформи и то издъно.Защото никой не можа да създаде работещ модел, по който този сектор да се придвижва, така да се каже- да сложи релси.Всичко куца, крета и скърца.
И моля без глупости от сорта на :Костов трябваше да ни спасява, нямаше време.
Горното обяснение не е подходящо за гербаджийски зелки.
цитирай
19. flyco - :)
18.02.2010 16:00
Модел има, не е нужно да се измисля каквото и да е. Даже сме го приели с консенсус като общество.
Ще изместим темата, спирам.
цитирай
20. анонимен - Я чиба с тези измислени проблеми за ...
18.02.2010 16:28
Я чиба с тези измислени проблеми за "насилието над деца". Ами това са цигани, бе, алоооу! Ти тяоето дете насилваш ли го? А познаваш ли насилвано дете от българско семейство? За какви деца става въпрос при циганите - те се раждат пълни, завършени, готови да се плодят мангали!
цитирай
21. nakom - Да бе имало модел
18.02.2010 17:01
Вероятно и костов го е измислил.
Я ми го опиши тоя модел, много искам да го чуя ама точно от теб.После ще гледам от къде си чел в нета, едва ли ще е много далече от 2-3та страница от гугъла.
И ако това не е по темата, аз се сещам точно кое по е по нея.Вероятно трябва да припадна от възмущение, и със силни думи да изразя гражданската си позиция, а после да се надвеся над тенджерата.
цитирай
22. dagma - Дано да има разследване
18.02.2010 18:05
И в тази агенция и в други подобни кошери с лениви и алчни търтеи. Преди време обаче се зашумя и около Фонда за лечение на деца, но за съжаление там май нищо съществено не произлезе.
Трябва да бъде изяснено и защо досега нито един лекар не е взел присърце случващото се. Знаели са точно за какво става въпрос, но на никого не му се е занимавало.

ан.20 - Ти чуваш ли се изобщо?
цитирай
23. viovioi - анонимен 20. ще те намеря и ще ти сритам задника.
18.02.2010 18:44
какво значение има какви са, цигани, българи, турци и пр..Това е нещо което ме разстройва вече втори ден. Толкова е гадно, само като си предствя безпомощното малко същество, ми идва да го намеря този идиот и да го изкормя.
цитирай
24. gantree - @ Вио
18.02.2010 19:26
Харесваш ми.
цитирай
25. анонимен - А ние?
18.02.2010 20:15
А ние?Къде сме ние?Седнали удобно пред компютрите,със зачервени от възмущение лица,плюещи като камили и политизиращи с промити мозъци.Нас просто ни няма...а на кой му пука за някого ако го няма?Сашко е жертва на куп администратори на които ние плащаме за да ни замерят с безхаберие и безразличие...нас просто ни няма...
цитирай
26. анонимен - Преди няколко години вътрешен човек от
18.02.2010 21:17
социалните служби ми каза, че отделите за закрила се интересуват предимно от осиновяванията и парите под масата. За жестоките преживявания на невинните създания никой не се интересува. Тази агенция за закрила на децата е пълен балон. Нищо не върши, издава някакви предписания към отделите за закрила, които са към Социалното министерство - пълно безхаберие. Как могат да гледат на детската болка като бюрократична справка!!! Още по-лошо е, че няма обучени специалисти за работа с такива деца, нито готови екипи от лекари, прокурори, съдии, следователи, психолози и социални рботници. Само си прехвърлят топката и отговорността.
цитирай
27. miaa - Трябва ли да се случат такива бру...
18.02.2010 21:22
Трябва ли да се случат такива брутални насилия
върху деца, за да реагираме.!?..Ужасно е това, което става с безащитните деца!Ами тези на централна гара и по други стотици места..Няма значение дали са роми, турци или др.Нямам думи!
Строг закон за педофили, убийци и насилници!
цитирай
28. darktales - @
18.02.2010 21:57
Според мен проблемът е в цялото общество, а не в една или друга служба или чиновник. Някак все има нагласа когато се случи нещо подобно да се почва с "този да се накаже, онзи да се уволни", "как може", "за какво получават заплати" и т.н.

Не знам обаче колко хора се замислят за тези неща, докато не се разгласи поредният брутален инцидент или ако не се сблъскат лично с някакъв подобен случай в ежедневието си. Нямам предвид само насилието над деца, а изобщо съдбата на хората в най-тежко положение. Ако видим паднал пред входа си клошар, обикновено си представяме, че ей-сега трябва да дойдат едни там хора, които получават заплата за тая работа, и да го отведат някъде. Къде точно - не ни е много ясно. Да, ама много често няма как и къде да го отведат. Колко социални заведения за временно и спешно настаняване има в града ви? В квартала ви? Има ли специален текст от закон или наредба за настаняване - и къде - на човек, който няма документи, близки, дом, не е пиян, не е тежко болен, не представлява опасност, не е извършил престъпление - но в следващите два часа ще умре от студ, примерно, ако остане на улицата? Има ли норматив, който да посочва кой точно трябва да се заеме - сега, незабавно - с грижата за такъв човек? Ако ги няма всички тези неща, на призива "някой да направи нещо" със същото основание може да ви се отговори: ами вземете го у вас.

Да, знам какво е възражението - "ама аз плащам данъци, за да я върши някой тази работа". Вярно е, но също така плащаме данъци и за заплатите на народните представители, а пък те понякога правят и гласуват закони, които са пълна галимация.

nicodima написа:
В Англия обаче не чакат доказателства, а действат и разследват по съмнение. Това е превенцията на насилието там...
За тук не ми се говори!


И в Англия стават подобни неща. По-чувствителните по-добре да не отварят този линк:
http://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Baby_P

Не че сме много добре, но нека не си обслужваме постоянно комплексите.
цитирай
29. miaa - Към Анонимен 28 Абе ти като се п...
18.02.2010 21:59
Към Анонимен 28
Абе ти като се правиш на голям мъж, защо не се погледнеш първо в огледалото.Явно си дивак, който не знае що е елементарни обноски. Сигурно в джунгла си расъл.Или изобщо не си виждал жена, щом не знаеш как да се държиш с нея..Буклуци има в твоята развинтена фантазия и престани да ни внушаваш налудничевите си идеи! Най -добре, първо се извини на Divini и на всички коментирали в блога й. И ако имаш малко смелост, представи се.
цитирай
30. divini - @28
18.02.2010 23:21
аномнинят 28 изчезна внезапно...

Ако не друго, очаквам някаква норма на приличие от уважение към всички, които чета и коментират тук..

Поздрави
цитирай
31. injir - Около нас навсякъде има, , чинов...
19.02.2010 00:50
Около нас навсякъде има,, чиновници,, в лошия смисъл на тази дума. Безотговорни, безчовечни, безскрупулни. И законът за закрила на детето се оказва, че е само на думи.
цитирай
32. анонимен - Darktales - Боже Господи!
19.02.2010 02:06
Прочетох за бебето Питър, както и за 10-годишната Виктория - http://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Victoria_Climbi%C3%A9, смразяващо кръвта, в пълен потрес съм. Напълно си прав/а, че и там се случва, но пък обърни внимание на присъдите им. В Израел и Дания (ако не се лъжа) осъдените за педофилия подлежат на химическа кастрация, защото това не се "лекува" или доживотен затвор. С други думи при педофилията винаги има рецидив, защото това е сексуална влечение /ориентация /, което не се изкоренява, лекува, минава с времето или с баене. Няма дете, което не е застрашено, ето защо са нужни драстични мерки при установяване на такова престъпление, даже и при съмнение за такава наклонност. Недопустимо е да им дават по 2-3 години затвор и след има няма толкова време да ги задържат за същото деяние.
Да е живо и здраво бебето Сашко, все късмет е имало, че е оцеляло, ако можем да наречем "късмет" живота в нашенските домове за сираци.
Да не забравяме и циганите с техните така наречени "традиции", ако не започнат да прилагат закона за секс с малолетни и срещу тях, не знам какво ни чака, нали уж трябва да сме равни пред закона?!

М
цитирай
33. анонимен - Впървом прочетох
19.02.2010 02:27
"Закрила на дупето", но след това видях, че е някаква глупост... :-(
цитирай
34. darktales - 32. анонимен
19.02.2010 10:57
Присъдите идват ( евентуално ), когато злото вече е извършено. С примера от Англия исках да кажа, че превенцията е трудна дори и в най-развитите държави. Когато по веригата на отговорностите са нанизани прекалено много инстанции, тя лесно се размива.
Много е трудно без ясни, недвусмислени закони и правилници за прилагането им. Всъщност отделните закони сами по себе си може би не са толкова лоши, но смисълът им се губи, когато за един и същ проблем трябва да се интегрират усилията на няколко инстанции. Векторът на интеграция обикновено е лош.

Може би сте гледали как в някои от епизодите на "Спешно отделение" социалните служители идват направо в болницата и разполагат с големи правомощия. Попълват си анкетата и ако резултатът не им хареса, имат право веднага да разделят детето от родителите, ако трябва и с помощта на полицията. Не винаги е нужно да се доказва вината на родителите. Ако детето има стари травми и рани, то може да си ги е нанесло само или пък да ги е причинил човек извън семейството. Но това означава, че родителите не осъществяват грижа и надзор или пък не са в състояние да го защитят.

Е, аз работя в спешно отделение, но там няма телефон на социална служба. Има телефони на дежурните по РДВР, на дежурния по община, на дежурния в министерството, на дежурния в Гражданска защита, но не и на каквато и да е социална служба.

Деца като Питър и Виктория, а също и като Сашко има много в България. Но обществото ги "вижда" само понякога, и много често когато е вече късно да им се помогне.
цитирай
35. dagma - @darktales
19.02.2010 13:59
Не съм сигурна, че те разбирам много добре. До постъпването на детето в Пирогов, то е било нееднократно преглеждано от твои колеги. Дори и най-некадърните сред тях са разбрали, че не става въпрос за бебе с хемороиди. И тъй като на лекарското си табло нямат телефон на социална служба, те са безсилни и просто изписват детето, така ли?
Ако имаше ясни епикризи или каквото и да е медицинско становище, сега агенцията нямаше да може така лесно да си измие ръцете.
цитирай
36. анонимен - re-dagma
19.02.2010 15:30
Напълно съм съгласна че липсата на тел.номер не е оправдание.Всеки съвестен гражданин в такъв случай би намерил начин да подаде сигнал до съответните служби.Проблема е, че в такива случаи институциите в нашата държава не работят съвместно за решение на проблема а си прехвърлят отговорността.Може би въпроса е до човечност.Няма да е лошо да се промени ЗЗДетето, за да няма повече оправдания и компромиси с детската душа.
цитирай
37. darktales - @
19.02.2010 17:04
dagma - Проблемът не е че няма телефон на таблото. И да имаше, не би ми свършил кой знае каква работа, ако отсреща го вдигат само между девет сутринта и пет следобед. Няма механизъм. Социалните служители трябва да имат право да разделят детето от семейството не само когато има доказателства за насилие, а и когато съмненията за насилие не могат да бъдат отхвърлени.

36. анонимен - Не знам къде видяхте някой тук да се оправдава. Ако искате, изпратете ми координатите си, за да привличам при нужда потенциала Ви от човечност, когато системата не е достатъчна. Нали и Вие сте "всеки съвестен гражданин"? Ще Ви търся често, на всяко дежурство по няколко пъти.

За да бъдем по-конкретни, ето един хипотетичен, но възможен случай. Нещо като тест. В един през нощта мъж и жена, роми, водят в спешното четири-петгодишно дете със счупена ръка. При прегледа се оказва, че детето има и доста синини, стари и нови, включително и по лицето. Разпитвам мъжа и жената. Като по чудо и тримата имат документи, възрастните лични карти, а детето акт за раждане. В акта пише "баща неизвестен", но имената на майката съвпадат. Мъжът ли е баща на детето? Не, казва майката. Какъв й на нея? Живеят заедно, но нямат брак. Как си е счупило ръката? Бягало из стаята и паднало. Мъжът се държи кротко, почти вежливо. Пращам го уж да чака за снимката и питам майката насаме как е станало. Бягало из стаята и паднало, повтаря тя. Самото дете се е вкопчило в майката със здравата ръка, пищи и вие, и нито разбира, нито казва дума български. Рентген, гипс, консулт с педиатър. Като се изключат фрактурата, травмите и лекото недохранване, детето е здраво. Аз обаче не вярвам, че то постоянно бяга и пада из стаята. Какво се прави по-нататък? Искам да кажа, аз знам какво ще стане, но как според вас трябва да се развият нещата?

цитирай
38. dagma - @darktales
19.02.2010 19:04
Информацията по случая е, че в нито една от епикризите на двегодишното дете няма намек за сексуално насилие. Така че дори и само да опишеш подробно в амбулаторния журнал всичко, което си диагностицирал, пак ще е от полза.
цитирай
39. darktales - dagma
19.02.2010 23:17
О да, сексуално насилие. Трябвало е може би да пишат нещо като, я да видим, "Vis connubialis". Само че това не е диагноза, не е даже съдебномедицинско заключение, а някаква правна категория. Не е работа на лекуващите лекари да правят такива заключения. Трябвало е на детето да се направи съдебномедицинска експертиза. Как се прави такава експертиза на непълнолетен, ако родителите не са съгласни? Трябва съдействие от социалните служби. Уведомявани ли са били социалните служби? Уведомявани са били, обаче:

"Директорът на областната служба "Социално подпомагане" Никола Малаков обаче твърди, че лекарите отказали да подпишат декларация, че върху Сашко има сексуален тормоз".

Т.е. искат декларация, че има сексуален тормоз, за да направят стъпките, с които сексуалният тормоз трябва да се докаже.

dagma написа:
Така че дори и само да опишеш подробно в амбулаторния журнал всичко, което си диагностицирал, пак ще е от полза.


Това за моето циганче със счупената ръка ли го казваш? Ако е за него, може и да не се окаже от голяма полза. В амбулаторния журнал да речем няма място за големи подробности, но ще опиша всичко в рапорта и другите документи. Майката ще се подпише, че не иска да оставя детето в болница, ще го прибере, а до сутринта мъжът й може да го пребие още веднаж, този път и до смърт.
цитирай
40. evrazol - От много време насам
21.02.2010 16:09
За пръв път съм съгласен на 100% с nakom.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2045191
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439