Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2010 20:40 - Баба или дядо
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 7886 Коментари: 14 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Чудех се дали да пиша по темата, но някак си ще го чувствам като пропуск, ако не се възползвам. Миналата седмица било публикувано интервю с президента на Републиката по актуални политически теми във в. „24 часа”. Не съм го чела. Прочетох го сега. Със същия успех мога да прочета и новогодишните му речи. Да кажеш нищо с много думи е талант и трябва да бъде отчетен.

Това, което подкачи моята злонамереност е интервю в същия вестник, но на лична тема, изключително прочувствено и човечно.  Ако някой има желание да го чете цялото (не е много дълго) може да го направи от тук „Ще се радвам освен баща на нацията да стана дядо”. Аз обаче, от чиста злонамереност, трябва да цитирам тази част от него:

Г-н президент, какво е за вас ловът?
- Това, което е за 120 000 ловци.
- Вашето ловуване обаче е обект на по-особен интерес.
- Атаките идват от партията на г-н Иван Костов. А именно при неговото управление бяха нанесени най-големите вреди на горските и дивечовъдните стопанства. Тогава бяха подарени десетки имоти на случайни или може би не случайни хора. Вероятно атаката е именно защото не могат да ме хванат натясно с грешки в политиката.
- Вие сте от политиците, чиито лицен живот е най-много атакуван, без самият да сте давали повод. Как се чувства семейството ви?
- Свикват. Така е, защото опонентите ми бягат от дебата за политиката и търсят каналите на жълтия печат, като се тиражират всевъзможни измислици. Видяха, че не могат да уязвят мен, и подхванаха съпругата ми, децата ми, майка ми, родителите на жена ми. Някакво безумие е това!

Така… от 120 000 ловци, точно този ли трябваше да е президент. Но карай да върви. Късмет, какво да го правим. Обаче, как успя в личното интервю да намеси и Иван Костов? Това е риторичен въпрос. „Вредите” нанесени от управлението на правителството Костов изобщо няма да ги коментирам, за 9 години би трябвало да сме ги изчерпали. Но изречението „Вероятно атаката е именно защото не могат да ме хванат натясно с грешки в политиката” е култуво.

Най-малкото, защото е повече от ясно, че като не правиш политика няма как да те хванат натясно или нашироко с грешки в нея. Да, да, президентската институция няма много правомощия и механизми, с които да формира национални политики. Обаче все пак има. И Гоц не ги ползва. И сега от чиста злоба, а и защото още два часа няма кой знае какво да правя, ето следната справка, която идва от сайта на президентството, пък кой каквито изводи иска да си прави.

От сайта на президентството може да разберем в почти 95 % точност и цялост за заниманията на президента. А за 8 години те са поразително и смешно малко. Една от най-важните роли на президента, за която съм писала незнамколко пъти, е свикването на Консултативния съвет по национална сигурност. Ето какво се казва в закона:

„Чл. 5. (1) Заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност са редовни и извънредни.
(2) Редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца.
(3) По решение на президента на Република България или в случаите на чл. 100, ал. 4 и 5 от Конституцията на Република България се провеждат извънредни заседания.”

Никъде в закона не се казва, че ако на Гоце му хрумне, че няма причина да го свиква, да не го свиква. Ето сега и колко заседания е провел съвета:

http://www.president.bg/ksns_zasedaniq.php?id=3569&type=4&st=0 В дясно има една синя колона „КСНС – заседания” – има и стрелкичка, с която отивате на следващата страница.

Сметките трябва, по закон, да са горе долу такива – 8 х 12 = 96; 96/3 = 32. А аз както ги броя нямат и 32/2, тоест 16.

От друга страна речи и изявления има много. Предимно подходящи за мероприятия от рода на „Трапеза и манджа”.

Помилванията ги е прехвърлил на Марин, за да има и човека с какво да се занимава. Ако обаче искате да видите кой защо е помилван – няма да можете. Защото това не е ваша работа или на който и да е гражданин на Републиката.

http://www.president.bg/adm_kom.php?mtype=8&type=100
Може да разберете колко, но не и защо.

Гоц твърди, че се прави обръщения към нацията по жизнено важни проблеми, когато те възникнат. … ето от тук може да се почувствате обгиржени:
http://www.president.bg/news_archive.php?from=news&type=1

И спирам, защото колкото повече гледам сайта на президентството, толкова повече се вбесявам колко непотребен и неактивен е този човек.

Да няма как да го хванем натясно в политиката, защото той не я прави. Поне такава, каквато би следвало.



Тагове:   дядо,


Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karambol5 - Аз за това не ги и погледнах после...
23.01.2010 21:20
Аз за това не ги и погледнах последните два линка .Добре е да не се ядосвам.
Що не вземем да си изберем друг ловец щом има такъв избор ?
Казах ,че няма да се нервирам ,но на моменти ми е абсолютно невъзможно !
цитирай
2. ianchefff - !
23.01.2010 22:54
Наздраве.
;)
цитирай
3. vestvi - Мила
24.01.2010 08:34
що си губиш времето с тоя.
Гушкай се с някой мъж:)
цитирай
4. анонимен - agent
24.01.2010 11:26
tozi ne mi e interesen.
цитирай
5. haralanov - Гоце не става за Президент
24.01.2010 11:33
Това го знаят вече всички.Гоце не става за Президент!И той вътрешно си го знае предполагам но нали е лицемер,как да си признае..?
цитирай
6. анонимен - Престане с тези глупости
24.01.2010 12:04
А защо не напишете нещо за Панайот Рейзи, който е хванат в България.
А говорите за Първанов, за който дори не е доказано нищо.
цитирай
7. анонимен - анго
24.01.2010 12:32
Първанов е най успешният политик на прехода; времето ще го докаже
цитирай
8. gantree - @ divini
24.01.2010 13:27
Браво за този текст, много добро :))
цитирай
9. raylight - Мотивите
24.01.2010 13:52
зависят от парадигмата, ще пиша за нея в скоро време
цитирай
10. gantree - аре
24.01.2010 19:06
стига с тия тъпи неологизми. :)))))))
Парадигма, вероятно пример, или в конкретния контекст по-скоро "модел". Та, не може ли без купешки безсмислици. С думи прости можеше просто да се каже, че мотивите зависят от модела. В род мъжки, "за него в скоро време". Апропо, за използването на т.нар. "модерни думи" се твърди, че обикновено са предназначени за впечатляване на нечия публика, претендирайки за някакви познания. По тази причина те често са универсални. Обикновено правят изреченията трудни за разискване, поради неясното им значение. Тези думи се различават от жаргона по това, че имат задачата да впечатляват или да направят смисъла на казаното по-неясен.
цитирай
11. анонимен - Олеле!
25.01.2010 01:32
Президент, или херувимче? Нищо, нищо, ама бели - защото "грешки" е слаба дума, направи. Натопи ни с 13 вътре, докато разиграваше "Големия шлем".

Т. Пацирева
цитирай
12. lililota - Ne e prezident - Goce e agent!
25.01.2010 12:31
I tova, boya se, izcherpva vsichko, koeto moje da se kaje za nego.
цитирай
13. galinabg - Ех, завалията!
25.01.2010 19:00
Колкото пъти се изкаже толкова пъти сирищниковата нишка лъщи та заслепява...Колко си права, Мари, от 120000 ловджии този карък да уцелим?! То и в Сирищник сигурно по-читави има!
цитирай
14. bamby13 - Колкото пъти се изкаже толкова пъти ...
25.01.2010 21:04
galinabg написа:
Колкото пъти се изкаже толкова пъти сирищниковата нишка лъщи та заслепява...Колко си права, Мари, от 120000 ловджии този карък да уцелим?! То и в Сирищник сигурно по-читави има!

сещам се за още един авджия от подобен калибър. Дончо Цончев. Псевдоинтелектуалци, комунистически подлоги и ловци. Колко ли и други общи интерси имат ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2046324
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439