Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2010 11:22 - Да изгориш като факла
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 7416 Коментари: 20 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През последните няколко седмици беше направено показно като за учебник как не се правят нещата. Тъй като малко или много по цял ден ми се налага да се занимавам с изслушванията на кандидатите за еврокомисари, да обяснявам какво е това чудо на науката – Европейска комисия и т.н, изобщо няма да коментирам изслушването на Румяна Желева. Още повече, че ще е като след дъжд качулка.

Но докато днес сутринта се чудех има ли Републиката външен министър или няма, се замислих колко бързо всъщност Румяна Желева се появи на политическия хоризонт и колко бързо, защото за политиката, според мен, две години са изключително кратък период, изчезна. От една страна е разбираемо, защото Герб са сравнително нова формация, но пък от друга там се събраха лица, от ляво, дясно, горе и долу, които малко или много бяха познати.

Хронология на нещата. Румяна Желева е на пета позиция в листата на Герб за Европейските избори 2007. Което е добре, защото Герб точно пет човека вкарва в ЕП. Интересните за мен факти са следните:

- Водач на листата е Душана Здравкова. Водач на българската група в ЕНП – ЕД е Румяна Желева. Последва разрив в българската група, около който не се вдигна кой знае колко шум.
- Румяна Желева стига до 5 позиция в листата, може би 20 дни преди самите избори, по ред стечения на обстоятелства. В първоначалния си вид листата беше такава:
o 1. Душана Здравкова - водач на листата, председател на Гражданско сдружение ГЕРБ
o 2. Радослав Точев - икономист, съветник на министъра на финансите Пламен Орешарски
o 3. Николай Младенов - основател на Европейския Институт
o 4. Владимир Уручев - ядрен инженер, главен инженер на І и - ІV блок на АЕЦ "Козлодуй"
o 5. Петя Ставрева - журналист
o 6. Невена Матеев - юрист
o 7. Румяна Желева - доктор по социология и професор по европеистика в Германия
o 8. Андрей Ковачев - доктор по икономика

След оттеглянето на Р.Точев, в листата настава разместване и Желева става 5. Факт, който я постави начело на българската парламентарна група от ЕНП в ЕП.

- От 5 евродепутати, влезли от Герб, сред обществото са най-популярни Здравкова, Младенов и Ставрева. За сметка на това Желева и Уручев се занимават основно с работа по структурите на Герб, което им осигурява топла връзка с партийното ръководство.

Ето как от всички случайни хора, влезли в политиката покрай Герб, Желева е сред най-случайните.
На изборите 2009 Желева беше водач на листата, но след като пое Външно министерство, председател на българската група от Герб в ЕНП стана Андрей Ковачев, който влезе в ЕП, заради едното овакантено от Желева място. Поредното странно кадрово решение.

И ето тук кратката политическа кариера на Желева се обърква. Богатата автобиография, към която се стремеше и която натрупа за две години й замая главата. Кому беше нужно тя да става външен министър за два-три месеца? Ако си беше останала в ЕП първо щеше да има повече време да се подготви за изпита за ЕК, второ щеше да изгради връзки с новите евродепутати и трето, изобщо не най-маловажно, нямаше да се подложи на стреса на работата на външен министър. Още повече, когато искаш да си пръв и единствен човек до премиера при всяко негово ходене в чужбина.

Румяна Желева изгоря като факла в собствената си амбиция и странната кадрова политика на Бойко. Кой каквото си направи. Искрено се надявам Румяна Желева да възстанови душевното и физическо спокойствие. Освен че за пореден път България се изложи пред световните си партньори от кандидатурата на Желева за еврокомисар имаше и няколко положителни неща:

Първо – за пръв път се наблюдава такъв интерес на широката общественост към политическия и институционален живот.
И второ – видяхме докъде води болната амбиция.

Колкото до новата кандидатура… Колкото и да ми се иска да съм изцяло положителна към г-жа Георгиева, вече се чуват гласове, че този път България наистина ще вкара съветски троянски кон в ЕС. Но както е казала Кристалина Георгиева: поживем, увидим



Тагове:   факла,


Гласувай:
13



1. gothic - Ох, то е като да влезеш в центрофуга ...
20.01.2010 12:00
Ох, то е като да влезеш в центрофуга за тренировка на бъдещи астронавти. Ако не си предварително добре подготвен и натрениран, изгаряш...Така е и в политиката. Еволюцията е за предпочитане пред революцията....
цитирай
2. nicodima - Някъде четох коментар, че бълга...
20.01.2010 12:11
Някъде четох коментар, че българският на Георгиева е като английския на Желева... Ама руския не е забравен ; )...
цитирай
3. haralanov - За Троянския кон...
20.01.2010 13:52
И аз се досещам.То не е чак толкова трудно за досещане де..)))
цитирай
4. mamkamu - +
20.01.2010 14:22
Имам чувство, че решенията в ГЕРБ се взимат в движение, без поглед за поне два месеца напред. И понеже всички чакат, какво ще каже ББ или поне се стремят да разберат, какво мисли, за да му се докарат, за това нещата взеха трагикомични измерения. Като го знам и той, какъв един стратег е :) Мани :)

Предстоят ни още забавни моменти :) Това до тук нищо не беше.
цитирай
5. flyco - ...
20.01.2010 15:35
На мен ми се струва странно това евроминистър да стане човек, който не е избран за евродепутат.
цитирай
6. divini - flyco -
20.01.2010 15:35
? Това не го разбрах :)
цитирай
7. gantree - @ Флайко
20.01.2010 15:47
flyco написа:
На мен ми се струва странно това евроминистър да стане човек, който не е избран за евродепутат.

Нищо странно не виждам, поне аз лично. Ако пренесеш чуденето си на "местна почва", то е все едно да кажеш, че не може да стане министър човек, който преди това не е избран за депутат в Народното събрание.
цитирай
8. gantree - @ divini
20.01.2010 15:51
divini написа:
Колкото и да ми се иска да съм изцяло положителна към г-жа Георгиева, вече се чуват гласове, че този път България наистина ще вкара съветски троянски кон в ЕС.

Чак пък съветски троянски кон ... :)))
Националистите, например, твърдят, че тъкмо такива като Кристалина Георгиева, Симеон Дянков и Световната банка са виновни за финансовата криза и "световното ограбване" и обедняване на народите :)))
цитирай
9. divini - @ gantree -
20.01.2010 15:54
:) Казах, че се чуват гласове :)) Не съм казала "йок" кон е :)) Просто ще трябва да я следя по-внимателно, за момента :) А иначе да, естествено, че Световна банка е виновна за световното ограбване. Верно, че пропускаш имена на основни виновници, но айде ще си затворим този път очите :))

Поздрави
цитирай
10. gantree - @ divini
20.01.2010 16:01
Е да де, не е "йок", хахах :))))
Георгиева е фенка на "зелените" възобновяеми работи в енергетиката, и някакси не я виждам като проводник на руските газово-петролни виждания по тоя въпрос. Развитието на зелените възобновяеми работи са безспорна трънка в руските задници.

А Желева, милата, вече се смята за "пример в политиката" ... без да уточнява добър или лош е примера й.
http://mediapool.bg/show/?storyid=160920&srcpos=2

Луда работа, ей!
цитирай
11. divini - ....
20.01.2010 16:09
Трънка е добре :) А за "примера" в политиката няма какво да кажа, освен.... ку-ку, ку-ку
цитирай
12. анонимен - дедо пене
20.01.2010 16:23
За Кр. Георгиева се знае малко на родня европейски политически терен, но нали така навлезе и г-жа Желева, може би ако изчакаме месец два ще видим що за еврокомисар си имаме.
цитирай
13. miralyub - Аз виждам и друго- сделка на ББ с БСП. ...
20.01.2010 18:55
Аз виждам и друго- сделка на ББ с БСП.
Плугчиева срещу Кристалина.
цитирай
14. divini - хъм..
20.01.2010 19:00
това ме съмнява малко. Тоест за какво му е да прави такава сделка при положение, че Кристалина Георгиева най-вероятно ще се справи с препитванията на ЕП. От друга страна Плугчиева, колкото и да е зле полтически ориентирана, не е проста жена.
Поздрави
цитирай
15. gantree - и мен
20.01.2010 20:00
ме съмнява. На г-жа Плучка отдавна й се търси китно местенце, но не от страна на БСП.
цитирай
16. miralyub - ми, нещо такова. . . за запушване на ...
20.01.2010 20:09
ми, нещо такова... за запушване на устата...
аз назначавам вашата Мига, вие не закачате моите некадърници повече...
цитирай
17. анонимен - Любо
20.01.2010 20:11
Е, това с номер 7, който става номер 5-и и последен, а след това - и шеф на групата на ГЕРБ, ме подсети за нещо много старо: През 1995 г, на местните избори в София Обединената демократична опозиция печели 31 мандата, а в листата на ОДО като 32-ри номер е... :
32: Антоан Димитров Николов
:)
цитирай
18. gantree - @ Мира
20.01.2010 21:57
miralyub написа:
ми, нещо такова... за запушване на устата...
аз назначавам вашата Мига, вие не закачате моите некадърници повече...

Дали? Той вече не беше ли направил тоя номер с подкрепата на Бокова за ЮНЕСКО?
:))
цитирай
19. viovioi - Оффф..пак женска.
22.01.2010 10:02
Не вярвам да е толкова къса паметта на новите управляващи???
Никой ли не си спомня кой изстреля ракетата Плугчиева в орбита? Да не се окаже ракета с голям обсег? И да не прозвучи дискриминационно но с тези женски ни идва малко в повече. Каква ли е логиката?
цитирай
20. luben - Циркът бе
22.01.2010 11:37
пълен, но има 1-2 хубави неща. Първо, че бат Бойко си смени мнението и де факто призна поражение за кадровата си политика - това е сравнително рядко при политиците - най-често си държат на едно мнение. Другото хубаво бе, че и с ЕНП и Барозу няма да има проблеми. Третото хубаво бе, че ББ най-вероятно ще си има сериозна обица на ухото кого, как и защо да праща - не е достатъчно само той да харесва, а и да проверява качествата на хората, които никога не е виждал в някаква реална ситуация.

Циркът бе пълен. Сега очакваме поредния номер с клоуните. А лошото е, че двойната коалиция (тройна вече няма) от миналото е застанала в нисък старт и чака да хукне отново към властта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2045256
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439