Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2009 19:29 - Атомната централа не е микровълнова фурна
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 6037 Коментари: 32 Гласове:
0

Последна промяна: 27.05.2009 19:30


За неразбралите повтарям – АЕЦ-овете не са домашни електрически уреди, тип микровълнова, които се включват и изключват през час – два. Това не е като да си включите микровълновата да претоплите пица. Този подход към АЕЦ овете може да доведе до претопляне на континента.

Всъщност защо тръгнах да го пиша това. Ами, защото ми писна да слушам популистки щуротии от хора, които поне малко са в час и с присъединяването на България към ЕС, и със спирането на блоковете на АЕЦ „Козлодуй”, и с други дребни подробности от новата ни история. Едно уточнение – лично аз съм много за ядрената енергетика, но съм много против – остарелите технологии в ядрената енергетика и използването на някаква недоразбрана идея за вдигане на рейтинг.

От няколко дни слушам как някакви хора от някакви партии са зачекнали темата с 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” като се набляга на следните теми – преговори с ЕС за повторното им пускане; - защо не е направен референдум за спирането им; колко било нужно за българите да бъдат пуснати..

Сега отзад напред – Не виждам с какво ще се подобри състоянието на българина с пускането на тези блокове, при положение, че България и в момента изнася електроенергия. При положение, че АЕЦ „Козлодуй”  е търговско дружество и печалбата от евентуалното пускане отива в търговското дружество, а не по сметките на населението. (Тук не е Кувейт, за да се изплащат годишни дивиденти на глава от населението от петрол). Сметките на гражданството е даже по-вероятно да се увеличат заради разходи за пускане, безопасност и изплащане на неустойки по редица договори. И последно по тази тема: точно ще стигне до печалба и отново ще трябва да ги затварят, заради изтичане на годността…

Референдуми… Ами.. всъщност колко от вас знаят кога е договорено с международни институции затварянето на 3 и 4 блок: 2000, 2003 , 2005, 2008, 2007 ?

През 1992 г. на среща на Г-7 в Мюнхен този тип атомни реактори са обявени за небезопасни, въз основа на доклад на МААЕ, и е взето решение за извеждането им от експлоатация .

България възприема този подход през 1993 г., като получава заем от ЕБВР по т.нар. Сметка за ядрена безопасност и в замяна поема ангажимент за спиране на четирите малки реактора на АЕЦ Козлодуй при определени условия. Споразумението с ЕБВР е подписано на 16.06.1993 г. от правителството на Любен Беров. Договорено е затварянето на І и ІІ блок през 1997 г. и на ІІІ и ІV блок през 1998 г.

Ха, сега да видим кой е виновен? И кой е виновен да не бъдат затворени точно в онези кризисни години, когато наистина имахме нужда от тях?
Ето тук може да видите в сбит вид историята на АЕЦ. Това е линк към БНТ.. http://infocenter.bnt.bg/content/view/full/1022
И трето – отношенията с ЕС… Първото, което искам да кажа е: Че докато не се НАУЧИМ да спазваме подписаните споразумения и договори, не само с ЕС или други международни институции, а и помежду си, никога няма да ни възприемат като Цивилизовани хора. Веднъж подписали договор ще си го спазваме. Това е, така мисля аз. Второ – Европейският парламент няма, повтарям няма, правомощията да пусне АЕЦ Козлодуй. И Комисията няма, и Съвета няма… За да бъде пуснати 3 и 4 блок трябва да се променят договорите за присъединяване.. (Договори!). Някой ако помни как се ратифицираха тези договори ще си представи и колко време ще отнеме евентуалната им промяна. Трябва съгласието на 26 –те останали държави, за да се случи това… Напълно безсмислено упражнение.. защото дори и 26 да са 100% съгласни, докато се постигне това съгласи и мине през 26 парламента (горни и долни камари) и бъде подписано от 26 държавни ръководители .. на 3 и 4 блок годността ще им е изтекла.. Някой се позоваваха на газовата криза.. и на член от договора, който уж позволявал това. Да, но в рамките на няколко седмици .. Включи изключи.. Да излезем от ЕС.. Това даже няма и да го коментирам.. А и като всеки един ежедневен търговски договор и по международните споразумения има неустойки..

Или ние не трябва да се съобразяваме с договорите…

Хайде моля – стига вече глупости, стига популизъм! Да се създава излюзията, че 3 и 4 блок са реализуема национална кауза, е престъпно! Да се пропагандира, че спазването на договорите, за нас не важи – е опасно..




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tili - Целта е да го докараме
27.05.2009 19:33
до нивото на Северна Корея!
цитирай
2. sisi89 - не съм сгласна!
27.05.2009 19:57
това нее верно!
цитирай
3. анонимен - ДЕМАГОГЪТ СИ ТИ
27.05.2009 20:09
да спазваме договор, подписан от неколцина подкупени, за който никой не е питал БЪЛГАРИТЕ ?! ти луд ли си бе !?
от благодатнато подаяние, в замяна на което ни резнаха кранчето, пиши по-добре какви лихви е платил БЪЛГАРСКИЯ данъкоплатец !!!
какво значи НЕБЕЗОПАСНИ бе?! половината АЕЦ във Франция са небезопасни по тия показатели !!
просто идеята е: бедните страни - по-бедни и безгласни, богатите от Г20 (чиито домати вече внасяме...) - по-богати.
ДЕМАГОГЪТ СИ ТИ, нали се сещаш :)
цитирай
4. bamby13 - @divini,
27.05.2009 22:32
Отново трябва да се пуснат в експлоатация спрените блокове, понеже е нужно мноооооого енергия. За какво ли, ами да се изпекат пилетата, които ще хрърчат като БСПенцето спечели изборите :-))))))
А как може да питаш кой е виновен? То е ясно кой....;-)
цитирай
5. veselaj - Повечето хора се държат като овцете ...
28.05.2009 09:22
Повечето хора се държат като овцете в "Животинска ферма". Няма виновни за спирането на 3-ти и 4-ти блок. Те просто трябваше да бъдат спрени, защото са нерентабилни, опасни и изобщо не е помислено за отпадъците от тях. Все едно да се напъваш да ремонтираш 30-годишен москвич, само защото навремето си го купил с много радост. Скоро едно 17-годишно хлапе обясняваше каква грешка е приватизацията на БГА "Балкан". Какво да кажеш повече...
цитирай
6. анонимен - Не съм съгласен,
28.05.2009 10:00
че повечето хората се държат като овце. Да не обиждаме овцете. На тях кочът им се налага силово и не по тяхно желание. Ние сами си избираме кочовете по собствено желание. Въпросът е кога наистина ще си спомним, че може да бъдем и МИСЛЕЩИ СЪЩЕСТВА. Защото напоследък се нароиха много нови кочове !
цитирай
7. linkuln - пълни глупости
28.05.2009 10:11
атомната ни централа изобщо не трябваше да бъде спирана, това ни предпазваше и от бомбени атентати, защото при един такъв случай Румъния , Турция и Гърция също щяха да си го отнесът , това беше много глупав ход от наша страна, сега политиците ни стоят със свалени гащи и чакат кой ще им го набута по навътре.....
цитирай
8. lasombra - Глупости!
28.05.2009 10:49
Весела, при цялото ми уважение към теб, "Балкан" явно ти е легнал на сърцето, защото бе унищожен от любимеца на цяла България. Имаше една такава детска приказка -- "Какво направи дядо все е хубаво".

Колкото до АЕЦ, реакторите може да са стари, но работят. Освен това, с налагането на екологичните норми от ЕС атомната енергия е единственият вид, който не замърсява. Отпадъците се рециклират на 85%, като -- забележи! -- при рециклирането *се получава още енергия*.

Проблемът не е във възрастта на реакторите, а в голямата мощност, съсредоточена на едно място. По света принцип е да се строят много малки АЕЦ -- по този начин дори при авария се намаляват пораженията.

Авторката на статията явно не разбира нищо от енергетика и физика. В цялото писание проличава единствено преклониение пред всемогъщия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ. И защо пък да не излезем от него? Досега какво добро сме видели?
цитирай
9. palpurina - Ех, ласомбра
28.05.2009 11:22
как ще видиш нещо добро от ЕС, като членството ни е пред провал заради същите тези популисти, които разправят как ще пускат блоковете? И аз не съм видяла нищо добро от ЕС, но повредата е в НАШИЯ телевизор, а не в телевизора на ЕС!
цитирай
10. анонимен - Г-н Ласомбра,
28.05.2009 12:05
Ако съм на мястото на бъдещия министър на енергетиката веднага ще те назнача за директор специално на 3 и 4 блок на " Козлодуй". По всичко личи, че или си непризнат гений в атомната енергетика, или нищо не разбираш и просто пишеш преди да питаш. Все пак дерзай, явно имаш знания във всички области. ДПС търсят такива. БСП се чудят как да се освободят от такива.
цитирай
11. lasombra - Абе вие не можете ли едно изречение ...
28.05.2009 12:18
Абе вие не можете ли едно изречение да напишете без да заквичите срещу БСП, или да извиете глас във възхвала на "дясното"? Говоря от чисто научна гледна точка. За политиката си има зомбирани маниаци, дето като завали казват "Докато комунистите ни управляват, така ще е!"
цитирай
12. gantree - @ Ласомбра
28.05.2009 12:51
Какво говориш "от чисто научна гледна точка", невежи Ласомбра, че може и да са стари, но работят, това ли? Да ти имам претенцията за научност, хахах. И преди да кажеш на някой, че е "зомбиран маниак", погледни себе си, и виж какви глупости пишеш. Москвича ти може да е стогодишен, но работи, разбирате ли :))) Колкото до отработеното гориво, в Русия има закон, който вече забранява да се складират ядрени отпадъци от чужбина, и опирайки се на твоите "научни" брътвежи разчитам да ми обясниш къде предлагаш да се складират ядрените боклуци на новата АЕЦ. Ако си съгласен да ги вземеш у вас, тогава аз лично няма да имам нищо против. Можеш да си ги складираш където намериш за добре - в гардероба, под леглото, където решиш. И се надявам искрено, че живееш надалеч, много надалеч от мен. :)))
Да си жив и здрав, и дано Господ ти е на помощ. Сладур :))
цитирай
13. анонимен - Дали не можем едно изречение?
28.05.2009 12:57
Мила сенчице, докато комунистите ни управляват, няма да е така. Ще става все по-зле и по-зле. Искаш ли да се хванем на бас?
цитирай
14. анонимен - истината..
28.05.2009 13:17
Здравейте и от мен..
Истината е в слънчевата енергия..Тя е по-екологична от всички останали. Оше не сме дорасли, но ще я впрегнем скоро! "Тя" е по-могъща от атомната! Повярвайте! Иначе съм против детето ми да си "играе с бръснарско ножче", както някои се опитват да ни накарат във връзка със стария АЕЦ
цитирай
15. анонимен - jiji
28.05.2009 13:33
Само ние си го набутваме сами.В Словакия също ,като са влизали в ЕО са спрели тяхната АЕЦ- В момента два блока вече си вървят и правят рехабилитация на още два блока-ееееееееееее
цитирай
16. анонимен - Права е авторката. Въпросът е по...
28.05.2009 18:51
Права е авторката. Въпросът е политически, а не технически. Вече има подписани договори. Пък и не ние с референдум ще решим неща, от които не разбираме. Спомням си първите граждански протести на еколозите - бяха за спиране на строителството на АЕЦ Белене и на Павец "Чаира". Ние наистина сме много комплексирано племе - щом някой друг ни налага решение, веднага сме "против", въпреки че преди това може да сме били "за".
цитирай
17. анонимен - Стария Москвич
28.05.2009 18:51
Старият Москвич, произведен от български експерти под лозУнга Чавдарче, затри минимум 16 души рано сутринта днес! Минал е техническа експертиза преди две седмици!

Лека им пръст на невинните жертви на комунистическата техника и комунистическото управление от днес сутринта.

Никога повече комунизъм!
Никъде повече комунизъм!

ПП
Потвърждавам думите на авторката, че между АЕЦ и Чавдарка има разлика. Тя е основно в броя на жертвите, които може да причини.

@lasombra
Абе, отворко енергиен? Я ми кажи какво стана в Чернобил? Я ми кажи също така кой управляваше Украина тогава и кой България?
цитирай
18. lasombra - За бе, комунистите са накарали о...
28.05.2009 19:01
За бе, комунистите са накарали операторите в Чернобил да направят грешка. Прави сте. КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО-О-О-О! ДОЛУ КОМУНИСТИТЕЕ-Е-Е-Е!

Доволни ли сте? Честна дума, ще гласувам за БСП само напук на такива зомбита.
цитирай
19. gantree - @ lasombra
28.05.2009 19:40
То си е ясно за кого гласуваш, и ще гласуваш, сладур.
Добрата новина е, че такива като теб стават все по-малко.
цитирай
20. lasombra - За твое сведение, СЛАДУР, не съм ...
28.05.2009 19:59
За твое сведение, СЛАДУР, не съм гласувал от 98-ма. Тогава гласувах за ОДС, ако става на въпрос. И не съм гласувал, просто защото не виждам за кого. Просто ми се гади от зомбита като вас, дето във всичко намесват комунистите.

По темата. Чернобил не е вследствие на стар или лош реактор. Аварията в Чернобил е в резултат на грешни действия на операторите, а именно -- изключване на автоматичния контрол на студените помпи по време на планирано спиране на реактора за профилактика. Никой не им е наредил да го правят -- БИЛО Е ЧОВЕШКА ГРЕШКА, породена от лошо обучение на персонала. Втората грешка е направена при покачмането на температурата вследствие на спирането на помпите. Вместо да включат помпите, операторите са ВКАРАЛИ ГРАФИТНИТЕ ЗАКЪСНИТЕЛИ В РЕАКТОРА, без охлаждане. Като резултат остатъчната радиация в закъснителите е ускорила покачването на температурата.

Експлозията е настъпила вследствие на прегряване на парата, а не е била предизвикана от верижна реакция. По-голямата част от разпръснатата върху Европа радиация е дошла от горящия радиоактивен въглерод на закъснителите.

Комунистите навярно са отговорни и за човешката глупост?

Има начин за рециклиране на ядрени отпадъци, ако не напълно, то от порядъка на 70-85%. Това става чрез т.нар. "размножителни реактори", които използват обогатено на U235 гориво и остатъчната радиация от отпадъците, за да произвеждат U235 с по-голяма скорост, отколкото го изгарят. САЩ никога не са гледали с добро око на цялата работа, защото чрез съвсем малко промяна на процеса се получава плутоний оръжейна проба. Буш старши официално забранява използването на процедурата. Но какво се чудя -- комунистите са го подучили, за да могат да замърсят омразните САЩ с радиация, нали бе, СЛАДУР?

Лошата новина е, че такива СЛАДУРИ като теб, дето не мислят, а реагират именно като зомбита, стават все повече( Лошата новина е, че такива СЛАДУРИ се оставят в ръцете на този или онзи, син или червен, и не са готови да критикуват любимците си. Лошата новина е, че такива СЛАДУРИ идеализират реални хора и са готови да си разтворят задника само защото идолите им не са комунисти. Последното обяснява защо ме наричаш СЛАДУР... СЛАДУР :)
цитирай
21. анонимен - Слядур,
28.05.2009 21:52
Не ми отговори на въпроса!
"Абе, отворко енергиен? Я ми кажи какво стана в Чернобил? Я ми кажи също така кой управляваше Украина тогава и кой България?"

Може би не можеш? Затова аз ще пробвам да ти отговоря...

В СССР и в НРБ тогава управляваха червени посерковци. Червени посерковци проектираха реакторите, пускаха ги в употреба, назначаваха челядта си по атомните електрастансии... Грешката, слядур, в Чернобил е човешка, комунистическа. Тя не е човешка, американска!

След това... не беше съобщено за радиацията, тръгнала срещу нас. Това също ли е човешка грешка? Не наложиха ли информационно затъмнение именно комунистическите лайна тогава. А може би дядо ти и/или баща ти са били висши партийни функционери тогава.

Казваш, че си гласувал за ОДС... Може би и ти си бил умрял от глад след жанвиденовата зима, а? А най-вероятно лъжеш. Просто е ясно за кого си гласувал, както казва gantree по-горе :)

А сега единствената ви надеждица, че оня страшен син съюз няма да се върне във властта и да ви постави на местата ви (за лишаване от свобода и пред гишетата за плащане на данъци) е да накарате хората да не гласуват, та да успеете да напазарувате достатъчно неустойчив електорат и пак да задържите кокала.
цитирай
22. gantree - @ lasombra
28.05.2009 21:57
Идоли, зомбита, разтваряне на задници :(( - ти очевидно си пълен боклук, ако се съди по мръсотиите в последния ти коментар. Версиите ти за Чернобил по никакъв начин не са аргумент ЗА построяването на тази втора руска АЕЦ. Слава Богу, любимото ти правителство си отива.
цитирай
23. lasombra - Анонимко, не ти отговорих на зом...
29.05.2009 07:16
Анонимко, не ти отговорих на зомбирания въпрос, защото управлението няма нищо общо с Чернобилския инцидент
цитирай
24. анонимен - Да,
29.05.2009 10:10
тази атомна електрастансия е била на извънземните и те са я управлявали в АД с империалистическите буржоа :) Рейгън мисля че му се казваше името.

Разбирай - вината за инцидента е у последните.

Но тъй като другарят Путин вече е наложил комунизъма при извънземните, те сега са съживили другаря Сталин и чакат само да вземат властта в галактиката.

Чакаме, разбира се, да съживят и загиналите при този инцидент!
цитирай
25. анонимен - От АЕЦ печели една шайка престъп...
29.05.2009 11:25
От АЕЦ печели една шайка престъпници, и те си плащат на подкупните ни медии да пишат колко ни е важен АЕЦ и колко бил евтин тока от там. Евтин ама друг път. Ама повечето българи ги мързи да мислят и повтарят това което четат и слушат без да се змислят дали е истина. www.aec-belene.hit.bg
цитирай
26. luben - Права си
29.05.2009 13:24
че договорите трябва да се спазват. Пък и знам лично, че западняците (говоря за политици на ниво министър... а дали и до колко правилно от техн. гл. т. е друга тема), че Западът си бе поставил условие да се спрат реакторите. Министрите, с които съм говорил навремето (98-ма, 99-та) бяха абсолютно категорични и всякакви спекулации, че този или онзи наш политик можело да договори/предоговори нещо си са дело на хора атакисти или с подобен умствен манталитет. Теоретично може би може да се качим на луната, но ...

Както и да е-постингът ти е и хубав, и уместен. Аман от разни популисти и невежи.
цитирай
27. dagma - @lasombra
29.05.2009 16:17
Та кой, значи, бил отговорен за Чернобил?
Хайде де, на върха на езика ти е...

Първо, комунистите съобщиха на света за аварията с три дена закъснение, и то само защото в Швеция откриха, че нивата на радиация са прекалено високи. Извод - комунистите никога не признават, че нещо в технологиите им може да не е перфектно. Дори с цената на живота на 200 000 души.
Второ, последствията от неизправни и зле поддържани атомни централи са различни от последствията от зле стопанисван футболен клуб, да речем.
Трето (записвай), идеологията на комунизма (марксизма, ленинизма, болшевизма, всякакъв вид диктатура, и т.н...), поради своята туткавост, тромавост, бавноподвижна мисъл и престъпни намерения, е напълно, повтарям ти, напълно несъвместима със каквито и да било съвременни технологии.
Четвърто, ти наистина си едно сладурче, на което много му се иска да се изфука, че някога било гласувало за ОДС. Някак по-така, по-градско ти звучи. Я се остави на вопъла на сърцето и бъди естествен.
цитирай
28. divini - авторът
29.05.2009 16:59
каквото е имал да каже, го е казал в самия текст и не мисли да се изказва в своеобразната дискусия, която се е заформила тук.

Благодаря на всички!

Авторът обаче изтри последното менеие, публикувано тук, заради изключително нелюбензия тон към оснталите участници.. (директни квалификации и обиди)

Поздрави :)
цитирай
29. linkuln - цялата истина е
29.05.2009 18:27
че някои хора направиха много пари от спирането на аец-а , и пренебрегнаха интересите на страната за да спечелят собствени облаги и едва ли има човек колкото и принципен да бъде в гладна страна като нашата, който би отказал на подобно изкушение, натиска от страна на евро съюза и по точно Франция и Германия беше огромен, това беше неизбежно
цитирай
30. linkuln - и още нещо
29.05.2009 18:32
какво можем да очакваме от политици като нашите, хората от другите страни се раждат политици с ако баща му е политик той израства с неговите идеи и ги развива, има много примери за това, при нас куцо, кьораво и сакато гледа да се намести някъде, само фолк певиците още не са се включили, но както се развиват нещата и това ще стане.
цитирай
31. mamkamu - Заглавието е право в десятката :)))
29.05.2009 20:54
Заглавието е право в десятката :)))
цитирай
32. ianchefff - ласомбрич,
02.06.2009 10:13
питаш се: "Комунистите навярно са отговорни и за човешката глупост?

Не, не са отговорни, но я подкрепят.
Което в случая е едно и също.

Ти си гласувай де, няма проблеми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2049923
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439