Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2009 16:47 - Не допусках, че патернализмът е така вкоренен неизлечимо в нашето мислене
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 2741 Коментари: 4 Гласове:
0



Материалът е на Агенция „Фокус”  по предаването на БНР, „12 + 3”

Доц. Юлия Захариева, преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет „Свети Климент Охридски”

Водещ: В понеделник Европейската комисия за пореден път отхвърли искането на премиера Сергей Станишев за назначаване на европейски експерти в българската администрация. В специално писмо, ще ви припомня, председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу посочва, че исканите нови институционални механизми са неподходящи за страна член на Европейския съюз. Според Барозу дори в останалите страни вече се наблюдава умора от помагането. В същото това време вчера стана ясно, че Станишев отново е изпратил писмо, в което конкретизира целите на официалното предложение, целящо да засили капацитета на държавната администрация. Инициативата вече има три искания – техническа помощ от страна на членките на Европейския съюз за точно определени кадри. 10-12 експерти от самата Европейска комисия за управлението на еврофондовете и програми за стажовете на наши държавни служители в Европейската комисия. Нека да ви напомня, че това предложение или по-скоро неговата конкретика през последните седмици се променяше непрекъснато. От настояването с подобни експерти да заменим мониторинговия механизъм по глава „Правосъдие и вътрешен ред” до това мониторингът да си остане, но евроекспертите да носят отговорност наравно с нас. По темата ще говорим в „12 плюс 3” с доц. Юлия Захариева, която е преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет. Добър ден.

Юлия Захариева: Добър ден.

Водещ: Доц. Захариева, основателно ли е това наше настояване към председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу за евроексперти, които да работят у нас?

Юлия Захариева: Самото, вие го нарекохте масова комуникация с Комисията, провокира различни противоречиви чувства. Въпросът, който си задаваме е разбираме ли как може да бъде прочетено това послание. Разбира се, от външна експертиза винаги ще има нужда. Такава експертиза има и сега по конкретни поводи – при въвеждане на директиви, но това желание защо на мен ми звучи странно: управлението на европейските пари вече трета година е неразделна част от управлението на страната. Искането – елате да ни научите как да управляваме европейските пари, звучи как да управляваме икономиката на страната, как да управляваме националния бюджет. Така, че би трябвало да се отчита този възможен прочит. Вярно, че има известна разлика, ако сгафиш с националния бюджет нищо няма да ти се случи, но европейските пари ги спират. Управлението на европейските пари не е компютърна грамотност да я научиш в курс. Предполага се, тя е част от управленски умения. Точно това звучи някак обезверяващо. Защо, защото аз не допусках, че патернализмът е така вкоренен неизлечимо в нашето мислене. Патернализмът вярно е насаждан с десетилетия. Ние не сме забравили, че години наред на всички възлови позиции в страната имаше еди-какви си специалисти. Даже днешната тема, съдбата на „Кремиковци” – забравено ли е, че и „Кремиковци” е рожба на такава експертиза. Не може непрекъснато да считаме, че някой може да ни върши работата.

Водещ: Но от друга страна така признаваме ние не можем сами, елате да ни решите проблема?

Юлия Захариева: Да, това е крайно обезверяващо и аз ще ви кажа защо. Преди няколко дни защитават магистърска теза. Млад човек, който е малко на 20 и който в своята магистърска теза доказва аргументирано, че безотговорността е културен феномен на българите. Това е стартова позиция на млад човек. Как ще му се върне вярата и как ще го спрем е другият въпрос, да търси реализация някъде, където безотговорността не е културен феномен.

Водещ: От друга страна не смятате ли, че няма нещо лошо в това европейски специалисти да дойдат да работят в администрацията, да бъдат изпращани българи в чужбина? Струва си и си изглежда съвсем нормално.

Юлия Захариева: Не, не приемам. Аз може би говоря малко по-сърдито. Факт е, че го възприемам и лично по някакъв начин. Аз съм в такива обучаващи екипи. Над десет години върви този процес на обучение, което разбира се е било свързано и с не малки средства. Това се непрекъснати курсове, в които се обучава висша администрация, държавна администрация, държавни служители, общини. Къде е отишло всичко това? Защо продължаваме да имаме нужда някой да дойде да ни учи. Още повече, какви са ни проблемите. Вгледайте се в европейските пари. Или не ги усвояваме, което значи просто, че икономиката не работи или другото, което е още по-лошо, злоупотребяваме. Тогава, каква е ролята на експерта – да ни гледа в ръцете?

Водещ: Виждате ли някакъв предизборен трик, която много упорито се лансира, макар и под различни варианти през последните няколко седмици?

Юлия Захариева: Ако е предизборно не е нацелено точно. Защото това или трябва да се тълкува като бягство от отговорност или откровено на висок глас – не се справяме. Така, че къде е предизборното послание в тази история.

Водещ: Да покажем, колко добър е диалогът ни с Брюксел, въпреки, че с тези писма, които се разменят като че ли не успяваме. Така или иначе в България работят 1230 такива експерта?

Юлия Захариева: Това си е съвсем нормално. Ето по конкретен повод, сега е проблем е въвеждането на тази знаменита медийна директива. Има експерти, това е поглед отвън. Може да допълнят, да коригират, но не да правят нещата вместо нас. Мониторингът ще прекрати, когато ние се справим с нашата съдебна реформа. Така е записано поне в учредителния договор. Проблемът е, че мониторингът беше разчетен за три години, а има всички основания да се мисли, че ще продължи.

Водещ: Анализ на доц. Юлия Захариева, преподавател по европейско право в СУ „Св. Климент Охридски”, за идеята европейски експерти да дойдат у нас. Една идея, която наистина се лансира през последните седмици от кабинета „Станишев”.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. flyco - ...
03.04.2009 16:50
Искането на Станишев може да се приеме по два начина:
1. детски наивно.
2. йезуитски нагло.
И в двата си варианта е неприемливо.
цитирай
2. mph - *
03.04.2009 17:55
Колко много думи! Може и с четири, ама да не развалям научно-културния тон.
цитирай
3. raylight - О, да,
03.04.2009 22:04
този симптом на Белия Баща е от Освобождението насам. Така е, като не се чете Левски, а само се боготвори портрета на стената.
цитирай
4. mamkamu - Тръгнах да пиша мнение, но понеже ...
08.04.2009 12:32
Тръгнах да пиша мнение, но понеже стана много дълго го публикувах в блога си!

http://mamkamu.blog.bg/viewpost.php?id=319571
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2049910
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439