Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2008 18:59 - За гласуването
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 3061 Коментари: 13 Гласове:
0



Пак не ми се пише особено, но за да се придържам в рамките на приличието и поетите ангажименти, а и защото обичайната доза злонамереност трябва да бъде изразаходена някъде, ще нхвърлям две, три неща. Те са без претенция да отразяват каквото и да било друго, освен собственото ми мнение, при това само в най-общи граници.

Сетих се за гласуването специално по две причини. Днес говорих с една много добра моя дружка, която не е от най-големите политически умове на нашето време. Всъщност след изборите за ЕП й забраних да говори за политика не само с мен, а и по принцип. Докато говорих с нея се возих в такси и шофьорът, след като приклюих разговора, който беше изключтелно забавен и приятен, през смях каза: "Учудвам се, че има още хора, които се интересуват от политика." Та комбинацията от разговора и репликата на шофьора породиха желанието да се върна към едни свои разсъждения, които за кратко бяха оставени в килера да почиват.

Винаги ми е била странна репликата "Аз от политика не се интересувам". Обикновено след това идва и "Да управлява, който иска. само работа и хляб да имам"... Е аджеба не ви ли стана ясно, че политиката и по-конкретно политиците, които управляват държавата са пряко свързани с икономическите и социални процеси. Без политическо управление, няма и икономическо такова.Тези, които са начело на държавата, те задават дневния ред. Политическият дневен ред е този, от който следва повишаване или намаляване на данъци, такси, социални помощи, осигуровки и т.н. Веднага ще последва контрата "Ама те гледат само себе си и не се интересуват от мнението на обикновения гражданин". Е да, но обикновеният гражданин е теглил една... ма""а на политиката и не търси отговорност или поне отчестност от тези, които го управляват. От друга страна може и аз да не съм права тъй като изхождам само от своя опит. Но независимо от това, че хората, политиците, партията за която съм гласувала, е в опозиция нито веднъж досега, когато съм отправяла питане или предложение към тях (смислено, свързано с тяхната компетенция и т.н) не са ме върнали. Знам къде е централата, знам телефоните и мейлите (за голямо учудване те са публикувани и на интернет страница) и винаги досега има обратна връзка. Е да, известно неудобство буди състоянието на опозиционност, но това е временно явление и ще бъде променено. 

Друг, порочен, опит е контактуването ми като европейски гражданин с европейски депутати. Тъй като нито един от тези, за които гласувах засега не е в ЕП, се обръщам с въпроси и проблеми към другите налични 785 човека. Независимо от националност и партийна принадлежност. Ами хората са отзивчиви. Имаш адекватно питане получваш адекватно отношение. Същото е и с ЕК. Непрекъсното ЕК поставя за дискутиране пред гражданите и гражданските организации различно теми, които формират политиките на ЕС. И мнението, адекватно и по темата, на всеки един гражданин се взема под внимание и бива вписано в новите политики на ЕС. Ето тук са дискусиите, за сега още няма български, но при по-голяма активност от наша страна ще има : http://ec.europa.eu/yourvoice/discussions/index_en.htm. А ето и за допитванията ндо гражданите: http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_en.htm , където всяка тема я има на 23 езика, включително и български. 

Та това, с което искам да приключа за сега, а не изобщо е :Бъдете активни.. но не в търсенето на далавера или кяр, не в безцелното усвояване и харчене на пари. А в гласуването и търсенето на отговорност и отчетност.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gantree - @
07.12.2008 20:33
Има хора и хора. Попаднала си на масовият пример за таксиджия.
Аз вече дори не им обръщам внимание на такива като него.
"Презирам ги" не е много точно казано, но е близо по смисъл.
цитирай
2. flyco - бъдете активни
07.12.2008 20:41
Какво мислиш за сега действащия избирателен закон? Какво би променила в него ако имаше такава възможност?
цитирай
3. dagma - divini :)))
07.12.2008 20:57
И аз си имам "другарче", дето от политика не се интересува, и от горчив личен опит знам, че положението е неспасяемо.
Гласуването и отношението, за което пишеш си искат широк мироглед, а той се създава в семейството. После случаят е изпуснат и се действа първосигнално. Е, така поне си мисля аз :)
цитирай
4. gantree - @ флайко
07.12.2008 21:29
Аз бих включил една забрана в сега действащият избирателен закон - бих забранил да гласуват всички, които са били членове на БКП.
Ти какво ще кажеш за тая идея? Не е ли готина?
цитирай
5. flyco - Re: 4.
07.12.2008 21:43
Според мен не е достатъчно готина, виж ако включиш децата, внуците и правнуците сигурно ще е вече достатъчно готина.
цитирай
6. divini - :))
07.12.2008 21:46
А чували ли сте : Както пресичат, така и гласуват. Или Каквото слушат така и гласуват..
От друга страна аз с моите избраници нямам проблеми, освен че са малко по-малко от нужното.. Може би, защото пресичам на светофар или минава през подлез, или поне се оглеждам..или защото не слушам чалга...
Просто гласуването не е да отидеш веднъж на четири или пет години да пуснеш една две хартийки в кутия.. А е делегиране на отговорност и е хубаво от време на време да се интересуваш как се защитават твоите права и интереси..
Поздрави
цитирай
7. gantree - @ флайко
07.12.2008 21:55
Ти си безсърдечен човек. Или си по-трудно схватлив. Имам предвид пълна забрана само за членувалите в БКП, и мисля, че би трябвало ясно да се разбира защо. Така децата, внуците и правнуците биха могли да попитат дядовците си:
"- Дядо, я кажи какво лошо си сторил на България, че на теб ти е забранено да гласуваш със закон, а на нас не?"

Представяш ли си един такъв разговор между тях? Според теб какво биха отговорили на децата, внуците и правнуците си тези хора? Дай някакво предположение.
цитирай
8. flyco - Re: 7.
07.12.2008 23:09
Защо искаш да ти отговарям когато първото ти изречение е квалификация към мен? Карай направо нататък...
цитирай
9. gantree - @ флайко
07.12.2008 23:23
А, ти си засегнат сега. Това е добър начин да прекъснеш разговора тъкмо преди предположенията, а пък аз да остана в ролята на големият грубиян "квалификатор".
Добре, така да бъде.
цитирай
10. templar - flyco rules the waves!
08.12.2008 08:25
Аз бих разрешил да гласуват само на белите женени мъже с поне средно образование и подадена данъчна декларация с печалба за миналата година по-голяма от 1000 лв, които не са членували в БКП, БЗНС и не са били сътрудници на ДС. Останалите - по една безплатна бира, кюфте в квадратна пластмасова тарелка за сметка на държавния бюджет и музикален поздрав "Панаири" на Лили Иванова по БНР :)
цитирай
11. raylight - Темпларе
09.12.2008 00:01
добре, че не зависи от тебе демокрацията, че тоя твой монархизъм не ти влияе добре. Ами ако аз поискам само хора докторски степени и документ от Менса да гласуват, какво ще правим? Нивото на хората е отговорност на елита - ако нормалните хора нямат политическа и обществена култура и етика, имащите се за елит не са им показали правилния път ;)
цитирай
12. templar - raylight,
09.12.2008 10:39
ако направиш така, че само хората с докторати и тапии от Менса да гласуват е ясно какво ще правим. Ще управляваме! :))
цитирай
13. raylight - Темпларе
09.12.2008 19:50
може да си прав, но все пак проблемите на демокрацията се решават с повече демокрация, не с по - малко :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2050217
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439