Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2008 21:53 - Въпрос уловка :)
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 12972 Коментари: 37 Гласове:
0



Спрени  ли са 220 милиона за България по предприсъединителната програма ФАР ?

Това е въпрос, който задавам от седмица насам и до момента от 30 анкетирани съм получила само 3 правилни отговора :) 

Въпрос уловка :)


Тагове:   въпрос,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gantree - според мен
07.12.2008 21:59
са окончателно загубени, срокът за усвояването на парите по ФАР май вече изтече.

Кажи сега, нещо смешно ли написах? :)))
Но не ми се смей, поне не много.
цитирай
2. divini - така .. така..
07.12.2008 22:01
никак не смешно даже.. но искам да дам възможност евентуално и на други желаещи да отговоря :)

Поздрави
цитирай
3. gantree - така
07.12.2008 22:04
онака, нищо не разбрах.
Добре де, ще се въоръжа с търпение и ще изтърпя всички бъзикни, ако съм изпльоскал нещо смешно.
цитирай
4. helios - Привет, divini!
07.12.2008 23:06
Още една желаеща да получи отговор:) Според мен Ган е прав, не са спрени, а безвъзвратно загубени. Отидоха при "идеите и мечтите"...:(
Очаквам отговор.
Поздрави!:)
цитирай
5. flyco - по въпроса
07.12.2008 23:11
Спрени могат да бъдат ако са били тръгнали.
цитирай
6. gantree -
07.12.2008 23:25
@ флайко
Искаш да кажеш, че у нас не са тръгвали пари по програма ФАР?
Много смело е това твърдение / предположение от твоя страна, браво. На станишевците може и да им допадне, за разговорите с Майкъл Лий от утре нататък.


@ helios
При идеите и мечтите, да, хахах :))))))
цитирай
7. sisi89 - не се пртиснявайте,
08.12.2008 00:04
държавата ни е, достатъчно силна и има сдосдтатъчно добро отговороно и, работещо правителство за да ни притесняват тези пари.
има достатъчно пари за всички които искат да просперират в българия а не да висят, по форуми и да съскат излишно а и, ненужнон.
цитирай
8. templar - абе защо не кажете
08.12.2008 08:29
за парите дето Костов ги открадна от Балкан, ами сте се хванали с тези 220 милиона, все едно че от вашите джобове са ги взели :) :) :)

Това е универсалният верен отговор в България.
цитирай
9. viovioi - ~v~
08.12.2008 11:24
Да са спрени, да са спрени, колко да са спрени???
цитирай
10. flyco - Re: 6.
08.12.2008 11:25
Не, това е твоето тълкуване на моите думи. Аз казах, че спрени могат да бъдат ако са били тръгнали.
Ето още едно тълкуване: Тръгвам, ходя, пътувам - ходещи пари има ли? Няма. Тогава как да бъдат спрени като не могат да тръгнат.
цитирай
11. gantree - @ флайко
08.12.2008 11:37
Ахъм! "Ходещи пари" нямало, казваш, следователно не са могли "да тръгнат", та някой "да ги спре". Умно е това, второто, твоето тълкуване. Дори е премного умно, имам предвид за мен лично. Направо си представям какъв унищожителен аргумент може да се извади от твоите думи пред г-н Майкъл Лий, който толкова нечестно създава лъжливата илюзия за едва ли не "ходещи", "тръгващи", "пътуващи" и "спрени" пари.
Горкият г-н Лий.
цитирай
12. divini - :) Пари по ФАР не са спирани
08.12.2008 11:49
Верният отговор е, че са изпуснати - Европейската комисия отказа да възстанови акредитациите на двете разплащателни агенции на средства по Програма ФАР заради „липса на резултати в борбата с корупцията” и заради злоупотребите. А разплащателната агенция е тази, която управлява парите от България. И след като нямаме агенция, която да управлява парите, то те седят блокирани. А срокът за договаряне на 220 милиона евро беше 30 ноември.
Проблемът за мен е това как излязаха нещата в медийното и общественото пространство и как ги представи правителството. "Спряха ни пари за назидание", което е тотална лъжа. Парите са загубени, защото държавата не може да ги управлява прозрачно, целесъобразно и почтено. Парите са изгубени, защото правилата за управлението им са точни,ясни и дефинирани, а това на корумпираната ни система не е удобно. За това сега, тези договори, които будят подозрение за корупция и злоупотреба и заради които акредитациите на агенциите не са върнати, ще бъдат финансирани от ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, където никой не иска точни и ясни правила.

Чух някъде, че не било справедливо да ни се спират тези пари, защото България плаща вноска в ЕС, както всяка една държава-член, и както е записано по договор. Само че извинете - това е предприсъединителна помощ, за какви вноски говорите...

Та това общо взето е отговорът. Парите не са спрени. Едните са изгубени, а другите са блокирани. Сами сме си ги блокирали...

цитирай
13. viovioi - ~V~
08.12.2008 11:59
Да са изгубени, да са изгубени, колко да са изгубени??
цитирай
14. divini - със сигурност
08.12.2008 12:14
220 милиона евро..има едни 340 милиона, за които все още има някакъв шанс, но с вески изминал ден той намалява
цитирай
15. gantree - :)))
08.12.2008 12:23
Едно, според мен, задължително уточнение - парите по програма ФАР са БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ. Тоест - не са заем, не се дължат лихви за периоди по тях и не подлежат на връщане. Аз лично бих удушил с двете си ръце онзи някой, който поради крадливост и невежество ми причини безвъзвратната загуба на такава сума. Ма какво говоря, дори и за десетократно по-малка сума бих му скъсал главата на такъв!
цитирай
16. divini - красотата в цялата история е
08.12.2008 12:30
че след като за тази сума .. 220 милиона, не можем да докажем, и говоря в първо лице, защото засяга всички нас, та след като за тези пари не можем да докажем сигурност и прозрачност, какво остава за онези милиарди, за които всички говорят. Пак само за сведение - около 8 от тези милиарди са по Структурните и Кохезионния фонд, другите са по други, като Селскостопанския например.
Правилата, процедурите и условията са сходни с тези на предприсъединителните програми.Тоест най-вероятно и по Оперативните програми ще бъдат финансирани съмнителни проекти със средства от Държавния бюджет.. от данъците и таксите, които плащаме...

Но те са безконтролни и безотчетни, за това спокойно. Държавният бюджет си е наш и ще си го харчим корупционно колкото си искаме. Защото ЕК защитава и "Спира" само европейски пари.Но..

И аз съм Европейски гражданин и данъкоплатец.. означава ли това, че тя може да спре или поне да контролира разходването и на Държавния бюджет...?
цитирай
17. gantree - уфф
08.12.2008 12:50
Дай по-добре да си говорим за Сътворението на света :)))

Иначе, аз лично все още се изненадвам, че флайковците не се ядосват на това колосално икономическо престъпление, извършено от Станишев, Сакскобургготски и Доган срещу всички нас.
цитирай
18. divini - ммм не
08.12.2008 13:59
ще вземе някой да се заяде, че светът не е сътворяван и тогава ще го закършим :))

А може би Сътворението е причината да изпуснем парите по ФАР....
цитирай
19. viovioi - Ган???
08.12.2008 14:51
Безвъзмездна помощ ??!!..няма такова нещо. Или ти мислиш че има на света алтруисти или някакви куку-перушанчовци дето да раздават пари? Обясни ми моля те по каква икономическа логика някой ще раздава "безвъзмездно" пари? Драги пари се дават в няколко случая; когато искат да те купят; когато искат да те поставят в някаква зависимост; когато очакванията са това" безвъзмездно дарение" да се превърне в добра инвестиция; когато смятат да те употребят и т.н. все благородни подбуди. Ако са спрени или както ви харесва го наричайте, то е защото не са били убедени напълно че крайната цел на това дарение е 100% гарантирана. Отдавана знаете моето снизходително мнение към т.н. Европейски съюз - мега-утопичен, манипулативен и репресивен триумвират!!!
цитирай
20. divini - вио..
08.12.2008 15:04
ето това също е проблем.. след поне десет години действие на програмата пак не е ясно какво е безвъзмездно и защо. Идеята на предприсъединителните фондове за всички кандидат членки, не само за България е да подготвят администрацията, бизнеса и гражданския сектор, за активно и адекватно включване в Европейския съюз, формирането на политики, прилагането на принципите и механизмите.
Под безвъзмездна помощ се разбира това, че тези пари не са взети като заем от България срещу лихва. Но тъй като подхождаш снизходително към ЕС не те ли притеснява поне това, че корупцията, престъпността и некомпентентността на българските власти кара тези от ЕС вече и снизходително да не гледат на нас. А това, че както крадат и се облагодеталстват за сметка на парите от ЕС така го правят и за сметка на парите от държавния бюджет и то в пъти. Или и на България и себе си гледаш снизходително?
цитирай
21. viovioi - корупция има във всички страни на ЕС.
08.12.2008 15:17
Германия, Итаия, Испания се тресат от корупционни скандали. Ще кажете, че тяхната съдебна система работи и ограничава корупционните практики. Така е. Но сочат България с пръст. И като някаква куку-клика всички медии в купом започнаха да бълват компромати. Къде уцелят, къде не, важното е да се сее омраза към управляващите. И го постигнаха, но какъв е смисъла? Да хвърляш кал по самия себе си. Що за не нормален брандинг? Някой грижа ли го е, че утре ще дойдат други хора на власт , навярно или да предположим чисти, как те ще продължат с този лош бленд-карт който ни лепнаха?
цитирай
22. gantree - не искам
08.12.2008 15:17
нищо да ти обяснявам, Вио. Не ща, просто.
Ти, като те гледам, дори не знаеш какво означава "триумвират".
цитирай
23. divini - И аз спирам
08.12.2008 15:24
Само искам да знам защо трябва да се сравняваме с някой. Тук се тресе от корупция. Тук инфраструктурата се разпада. Тук живея аз и ме интересува тук какво се случва.
Ох и на мен ми уби желанието...
цитирай
24. viovioi - знам какво означава триумвират. Означава коплот от три партии, организации и т.н. с цел деструктивни, дестабилизиращи действия. Упоребих го малко алегорично!
08.12.2008 15:40
предубедени сте! Аз помолих само някой да ми посочи има ли, съществува ли някаква здрава икономическа логика в това да се дават пари "безвъзмездно"?? Отговора е, че няма такава логика. Това води нашите разсъждения в друга посока. И пропуснах да отбележа, че щом друг определя правилата това означава че губим суверенитет. някога всички чакаха какво ще кажат от ЦК на КПСС, днес всички чакат какво ще кихнат от ЕС. А разните Програми са си чиста проба икономическа и политическа зависимост. Някой влизал ли е в ТАРИК да погледне Регламент 911 на ЕС??? Ами вижте. Не можеш да внесеш комбайн от Украйна за 25 х ЕВРО(защото няма TUF), а го внеси от Германия за 65 х ЕВРО с TUF за да Ви хареса и да получите нам си кви пари. Е къде е Киро - на кирия????
цитирай
25. flyco - Re: 15.
08.12.2008 16:50
тези пари, дори да не бяха "спрени", пак нямаше как да стигнат нито до теб нито до мен - поради обръчите, корупцията, мътилката, калпавото ни правораздаване и каквото още решиш да добавиш. Така че душенето можеш да го започнеш, впрочем защо досега не си го започнал?
цитирай
26. flyco - Re: 17.
08.12.2008 16:53
Какво разбираш под "флайковците"? Това, че съм против бесенето по уличните стълбове, не значи че съм против справедливите наказания.
цитирай
27. gantree - @ divini 23
08.12.2008 18:52
Да, то е трагично положението, сякаш имаш непробиваема стена пред себе си в разговор с такива хора. Дори и само при опит за разговор. А като гледам, опитвайки се разбера мотивите да се защитава незащитимото, и се сещам за онова прочуто интервю на Маргарет Тачър от 2002-а, за списание РАЗУМ. На един от въпросите тя отговаря по начин, който сякаш касае тъкмо ситуации като днешната наша социалистическа драма със спрените заради тоталната социалистическа крадливост и некадърност фондове и програми на ЕС, ще я цитирам дословно, оттук:
http://razum.org/Thatcher-Interv.php.htm


"... Социалистите и комунистите са най-безсрамните хора на света. След като създадоха толкова много проблеми, те се опитват да прехвърлят върху нас вината за трудностите, възникващи при решаването на същите тези проблеми. Трябва да изтъкваме, че неприятните преживявания, които съпътстват реформите, са грешки на старата система, а не на новата. Но ние не трябва да се отказваме да се изправим и срещу някои от проблемите, които твърде често съпътстват икономическите реформи - най-вече корупцията в държавния апарат и беззаконието ..."

Звучи така, сякаш го е казала в петък миналата седмица.
цитирай
28. gantree - @ 24 - 26
08.12.2008 19:01
@ Вио

Не, не ми обяснявай какво значи "триумвират". Според теб Европейският съюз е "... мега-утопичен, манипулативен и репресивен триумвират", а само след малко понятието придобива съвсем друг смисъл - "коплот от три партии, организации и т.н. с цел деструктивни, дестабилизиращи действия". Ти си за мен от онези "гладки" хора, дето след разговор с тях по два-три дни имам силно главоболие.


@ флайко
Метафорично се изразявам, казвайки "флайковците". Представям си, например, Антон Кутев, или Данил Кирилов, или Ивайло Калфин и Сергей Станишев, като употребя някаква такава метафора. Станишев, според мен, можеше спокойно да си кръсти книжлето "Защото сме флайковци". Аз щях да го разбера какво иска да каже, без никакво съмнение.
цитирай
29. flyco - Re: 28.
08.12.2008 19:46
Айде да не те питам и аз някоя глупост...
цитирай
30. raylight - Убий комунизма, спаси желанието си за живот
08.12.2008 23:58
"Само искам да знам защо трябва да се сравняваме с някой. Тук се тресе от корупция. Тук инфраструктурата се разпада. Тук живея аз и ме интересува тук какво се случва.
Ох и на мен ми уби желанието..."

Не сме в позиция да се сравняваме с никого от Европа нито северна Африка. Може със Замбия или Уганда, ако много искате да се сравняваме.

Колега, не бъди твърде интелигентна и добра, убий желанието на крадците да крадат, вместо своето да въдворяваш ред :)
цитирай
31. анонимен - Безвъзмездна помощ
09.12.2008 01:09
Безвъзмездна помощ се е давала, дава се и ще се дава между отделни индивиди и групи от индивиди, та до държави. В основните си мотиви тя е доста сходна, независимо от размера и естеството на даващия и приемащия.

Дава се на беден човек, просяк, най-малкото защото и той е човек. Това е нормално в развитите капиталистически страни и не е нормално в посткомунистическите, където всички, готови да дадат на ближния, са просяци. Останалите са ченгета, олигарси и други породи мафиоти...

Дава се на перспективен човек, организация, за да може в един бъдещ момент да се получат индиректни ползи за много индивиди, не само за даващия. Пример: дават се пари от програмисти на лекари за борба със СПИН-а. Цел - в един бъдещ момент СПИН-ът да не е проблем за никого и никога в бъдещето. Не само за групата сериозно забогатели програмисти и членовете на техните семейства! Друг пример са ученическите стипендииза за постижения в науката и изкуството, без договорно обвързване с даващия. Такива примери също са много в развитие капиталистически страни и не са разпространени из посткомунистическите.

Дават се малко пари днес, за да не се дават много пари утре. Това е един вид избор на по-малкото зло. Това се прави в случаите когато виждаме, че млади хора тръгват по лош път. Когато виждаме, че бедността в една държава ще предизвика гражданска война и т.н.

Всичките тези неща са БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ, защото приемащия нищо не дава, а само получава облаги.

Къде е проблемът с България?
Проблемът е, че безвъзмездната помощ се усвоява от гангстери.
Те от своя страна става по-силни и опасни, изкривяват пазарните принципи в собствената си държава по-силно, а оттам и в ЕС. Унищожават бъдещето на своите сънародници в най-общ смисъл, а индиректно влияят зле и на цяла Европа.
Безплатните помощи за днешна България дискредитират европейските принципи и институции (нервят европейския данъкоплатец), възпитават порочни практики, като ги поощряват, в цяла една държава, в цял един народ (в българския).
Ако европейците продължат да дават тези пари, по този начин и на тези усвояващи, те режат клона на който седят, зареждат си бурето с барута под д-ътата.

ЗАТОВА НИ СПИРАТ БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА ПОМОЩ!
Това е полезно и за тях, и за нас.
Абсолютно не е полезно единствено за нашите гангстери. За нас останалите е по-малката беля. Вредно е, но е по-малката беля. Така че всичко според мен е наред... С изключение на ненормалността на електоралните ни единици!

Загубени ли са парите?
Това не знам, на този въпрос не мога да отговоря. Гарантирано е загубено времето. Пропуснати са огромни ползи в минал период от време. Каква част от тях могат да се наваксат от едно ново правителство – това не знам. А точно там е отговорът на въпроса – загубени ли са, да, не, колко, по какъв начин и т.н. Дано мнозинството от хората си извадят някаква поука и изметат цялата ги управляваща измет. Алтернативи има, имаше добри години за България, но ги забравихме бързо във водовъртежа от царски вери и гоцеви демагогии, псевдопатриотизми и национализми и, разбира се, добре гарнирани от сикаджийския тартор - Дъ Кметъ...
цитирай
32. divini - "Системата ме накара да го направя"
09.12.2008 10:31
Проявите и формите на корупцията в бившите социалистически страни са провокирали латвийката Расма Карклинс – професор по политически науки в университети на САЩ и Латвия, да събере изследванията и анализите си в книга, озаглавена "Системата ме накара да го направя! Корупцията в посткомунистическите общества".

Страхотно! Сега седнах да я чета и все едно тази жена живее у нас.. Потресаващо..

Ако можете да я намерите, препоръчвам горещо, разпространява се безплатно от Фондация Конрад Аденауер
цитирай
33. gantree - @ divini 32
09.12.2008 11:56
Вземи ми една, ако ти е възможно; ще се реванширам някакси.
цитирай
34. divini - :)) Ще бъде удоволствие
09.12.2008 12:01
Но трябва да потърся :)
цитирай
35. gantree - ще те
09.12.2008 12:49
подкупя с най-новите си открития :))))) с двата албума на мацката от последния ми постинг - Моли Джонсън, най-новия и миналогодишния.
Ако си я чула снощи, значи вече знаеш колко е неразумно да се пропусне :)))
цитирай
36. divini - Не на корупцията!!!
09.12.2008 12:54
Особено днес... :) Чакай да я намеря и после да говорим по същество :) А мацката е страшна :)
цитирай
37. анонимен - @32
09.12.2008 20:37
Е, аз "Бригада" като гледах за пръв път си мислeх, че е документален филм. После си мислех, че е възстановка. И най-накря разбрах, че е художествено произведение :)

Но такива са посткомунистическите държави, в които живеем. ЕДНАКВИ в слабостите си...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2050819
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439