Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2008 12:20 - 300 километра на изток и 15 години назад
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 4564 Коментари: 17 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

София е друга губерния – вече нямам никакви съмнения по въпроса. Изобщо това, което се случва в столица няма нищо, или почти нищо общо с това, което се разиграва в страната. През последните няколко дни се срещнах с хора от почти цялата страна. Като се почне със Силистра, мине се през Смолян и Хасково и се стигне до Бургас и Сливен.  Ако кажа, че изпаднах в потрес от нещата, които видях и чух, ще бъда крайно лаконична и много мека в изказването си.

Напоследък в София започнаха да изпълзяват същите муцуни, които преди около 10 години се скриха по дупките и хралупите си. Пред заведенията отново може да  се видят големи, яки момчета, които въпреки препичащото слънце и противно на всякаква естетическа логика, се облечени в черно от главата до петите, в едно с черните слънчеви очила. Седят около лъскави лимузини, които противно на закона, отново са с тъмни стъкла, кръстосали ръце пред гърдите си и дебнейки зорко, някой да не изскочи от някъде и да не повреди шефа. По улиците на града хвърчат позабравените групи, отново от лъскави возила, начело на които има пилотна кола. Отново в заведенията се влиза на “Ура” и си правят каквото искат...

Това не ме учудва, в никакъв случай. Това си е напълно закономерно – когато държавата я няма, престъпността управлява. Държава като институция в България не съществува поне от 6 години. Държавата липсва. Това което ме потресе беше осъзнаването, че из страната това явление “големите момчета с големите коли” се е върнало преди горе долу 6 години, и те сега си живеят като 93 година. Един вид се чувстват като новородени.

Имам  да обмисля много информация, за това сега няма да се разпростирам много, много. Следните заключения обаче искам да споделя тук: София и живеещите в нея си нямат идея какво се случва по страната и колко се влошава положението всеки изминал ден. Държавната администрация, законодателният орган, изпълнителната власт и т.н. и т.н. създават нормативна уредба приложима само и единствено в рамките на София... все едно другите градове са част от друга държава. Нещата приложими в София, нямат абсолютно никакъв шанс да проработят извън нея.... Скоро обаче и София я чака същото. Просто процесът на обезстойностяване на закона, доколкото го има, тук е забавен, заради наличието на всички институции съсредоточени в града...

Говорих с един приятел, като му казах, че съм си мислила, че в София е зле, но градът, в който той живее просто ми е събрал очите. И той ми каза следното, давайки реален пример с имена и хора, които по ред причини няма да цитирам:
“В София може да построиш хотел и да си го откриеш без никаква драма. И да дойде някой да те “застрахова” имаш поне на кой да се оплачеш, можеш да вдигнеш шум и да ти обърнат внимание. В София имаш избор. Тук изборът е един... “Х” направи хотел “У” и в деня на откриването дойдоха момчетата “застрахователи” да му предложат оферта. “Х” отказа. След три дена пребиха сина му, на другия ден момчетата пак дойдоха с оферта, той пак отказа – запалиха му колата... Сега виждаш ли, там отсреща, развалините – това е хотелът след третият му отказ”......



Тагове:   Изток,   назад,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - "Малките" мутри правят ...
16.06.2008 12:55
"Малките" мутри правят застраховки, а "Големите" правят закони ...
цитирай
2. valsodar - Има истина
16.06.2008 12:56
Основната причина е , че в София е централизирана цялата власт и икономическа мощ, така че може да се гледа на нея като на отделна губерния. Има още два-три финансово силни града в страната и това си е.
Останалото са княжества на отделните мафиоти и групировки.
Не че в София мафията не управлява, но поне се стреми да го прави в сянка , за да не подлее вода на протежетата си :)

Малко си в грешка заявявайки, че живеещите в София не са наясно какво се случва в останалата част на страната - все пак да не забравяме отде сме се взели всички "софиянци" и колко роднини имаме извън София ?! :)))
цитирай
3. chara - защо си мисля, че става въпрос
16.06.2008 13:00
за някой от "частните" градове на България?
300 км на изток, кой ще да е:)
цитирай
4. templar - на 19 май 1934г.
16.06.2008 13:06
Военният съюз направи преврат с т.1:
"Възстановяване на суверенитета на държавата върху цялата територия на страната".

И днес има държави: Ирак, Албания, Косово, в които държавата няма контрол върху цялата си територия.
България е единствената такава държава в ЕС! И ний сме дали нещо на света.
цитирай
5. divini - :)
16.06.2008 13:22
@ valsodar - моята логика е, че ако са нясно ще се опитат да направят нещо по случая.. аз лично бях като ударена с мокър парцал... роднините ми по страната не са толкова много :(, а и сме от по далечни клонове на родата :(..

@ chara - в конкретния случай няма никакво значение кой точно е градът ... тенденцията е една и съща на всякъде.. единаственият въпрос е "Кога ще станат частни?"...

@ templar - за съжаление си ужасно прав...

Поздрави на всички
цитирай
6. ianchefff - абе,
16.06.2008 13:52
мсее.
Т'ва е истината.
цитирай
7. анонимен - Постинги: 444
16.06.2008 14:00
Направо мутренски блог ;)
цитирай
8. gahan11 - Много зле са нещата. Това, което си ...
16.06.2008 14:15
Много зле са нещата.Това, което си написала е истината за съжаление
цитирай
9. luben - ох,
16.06.2008 14:22
как ми се иска някой ден да напишеш (и всички други) и нещо за това ... в минало време.

Радвам се, че си пак тук!
цитирай
10. анонимен - Тя губернята си е една от край време,
16.06.2008 14:58
ама губернаторите нещо много взеха да се роят.
Нейсе, бат бойко "ше ни опрай" :) Нито ще е първия, нито последния :(((
цитирай
11. watchtowerman - Правим констататции,
16.06.2008 15:27
а сме като парализирани да дадем и решения.
19 май 1934г го има, защото е имало армия. Теорията и практиката в социологията са категорични - при преход от тоталитарно управление към демокрация ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се преминава през военна диктатура . За да не се случи отново 1934г. ДНЕС армията ни е обезсилена и е доведена до камуфмажни функции. Тогава, "Какво да се прави?" - се питали в произведенията си под това заглавие и Ленин и Чернишевски. И са действали. А пък ние ДНЕС разполагаме с повече, и то юридически, варианти. Например, и до днес Великото народно събрание от 1990 не е доказано, че легитимен орган, защото и комисията, която беше излъчена от самото това събрание, не се произнесе по въпроса за легимността на изборните резултати. Изборните книжа са заключени и до днес в склад в сградата на Народното събрание за да бъдат осветлени един ден какви "избори" са се разиграмали през 1990г. Ако юридически се разгледа този казус може да се окаже, че всичко след 1990 е нелигимно и следователно - да бъде правно анулирано.
цитирай
12. darktales - Причината в София нещата да изгл...
16.06.2008 15:36
Причината в София нещата да изглеждат по-добре обаче не е в това, че специално там държавата е кой знае колко силна. Просто територията е прекалено голяма и сложна за разделяне . Това е мегаполис. От друга страна, действа уговорката нещата да не се вършат прекалено "на ачик", за спазването на която следят и самите бандюги - не за друго, а за да не им се усложнява животът. Обаче в останалите градове ( почти никой от които не би могъл да се нарече наистина голям ) обикновено на върха остава само един и той все някога започва да прави каквото си иска. В Бургас започнаха да прибират шайката на Митьо Очите едва когато те започнаха да се стрелят посред бял ден на улицата и пострадаха случайни хора. Пак по това време и пак горе-долу същите бяха започнали сражение в залата на спешното отделение на болницата, но тогава по някаква щастлива случайност вътре нямаше пациенти и работата не се разчу особено. Имаше вероятност някой пострадал баща да издивее и да хване ловната пушка, та затова и ги прибраха за малко, докато утихнат страстите. Просто бяха нарушили уговорката.
цитирай
13. анонимен - @13
16.06.2008 17:57
Напълно съгласен!
цитирай
14. анонимен - Внимавай много какво пишеш да не ...
16.06.2008 23:39
Внимавай много какво пишеш да не пускаме кепенците :> от утре всичко да започва с Хвала!

http://capital.bg/showblog.php?storyid=514221
цитирай
15. darktales - анонимен 15.
17.06.2008 01:45
Ами вече е утре, така че - хвала! И слава на Господа, задето е направил хората, и жените в частност, толкова различни!

Бих могъл да кажа и какво точно мисля конкретно за естонската другарка Мариане Мико, но ще се въздържа, за да не би домакинята да сметне, че не съм джентълмен. :)))
цитирай
16. анонимен - za6to ne se zamislite 4e sofia se ...
17.06.2008 19:05
za6to ne se zamislite 4e sofia se napulni s hora ot 4ialata strana i tia ne e su6tata kakavato be6e
цитирай
17. maxfun - дребнни, дребни
20.06.2008 10:43
комнетарчета, като камилчета:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2051502
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439