Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2008 11:40 - За още повече яснота
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 1212 Коментари: 3 Гласове:
0



Малко е дълго. Това е интервю от БТВ “Тази сутрин” .. препечатката е от Фокус

Готов ли е лидерът на ДСБ за взаимна имотна проверка с ДПС?

 Иван Костов, председател на Демократи за силна България

Водещ: Няма да е безоблачно над политиците, уважаеми зрители, както ще бъде над нас, но при всички положения, горещината, която ще обхване България ще се превърне и в политическа горещина. Доста бомби са заложени това да се случи. Една от тях може да се окаже инициативата на ДСБ за проверка на имоти, свързани с ДПС и с лидера на ДПС. От своя страна политици от БСП и ДПС контрираха, че са готови на взаимна проверка с г-н Иван Костов с негови името евентуално като лидер на ДСБ. Един вид взаимно да се проверят политиците, за да изградят доверие помежду си. Добро утро, г-н Костов. Лидерът на ДСБ, гост на нашето предаване. Вие се познавате добре с г-н Доган и с управляващите в ДПС. Защо чак сега започнахте да проверявате имотното им състояние?

Иван Костов: Силно е да се каже, че се познаваме добре, защото от много години отношения между нас няма. А това, за което ние говорим, е да започне парламентарна проверка на институциите, които са длъжни да проверяват сигналите в медиите за незаконно забогатяване, както е според закона, или пране на пари, придобиване на имоти с поставени лица и т.н., които най-често сигнали се подават за политици. Така че ние не изключваме никой, напротив, казваме, че тези органи са длъжни при всеки медиен скандал, касаещ политик, да започнат веднага проверка. И тъй като в момента законите дават възможност за цяла една наистина прецизна проверка на произхода на средствата – платени данъци, спазени закони и т.н., ние искаме да се уверим, че това нещо се прави. Има много сигнали, които показват, че не се прави. Така че медиите повдигат сигнала – няма никакви последствия, няма никакъв отговор от органите, които това им е работата да вършат.

Водещ: Конкретно не сте визирали имотите, свързвани с ДПС? Защото имаше във вашата информация, с вашия сигнал снимки сателитни на тези имоти, вие сте ги изброили поименно, четири – пет имота. Как стигнахте до тях?

Иван Костов: Да, това са имоти, които ДПС частично признава, че притежава, а съвсем очевидно ползва като свои, председателят специално, г-н Ахмед Доган ползва като свои. Трябва да има обяснение, тъй като това става публично, не се крие. Има едно признание, например, на г-н Доган, че имотът на „Беловодски път” е база за обучение на кадри на ДПС.

Водещ: Това го казват и политици от ДПС, в студиото сме ги питали.

Иван Костов: Да, но ако това е придобито от ДПС, това трябва да се види като инвестиционен процес в счетоводните отчети на самото ДПС. Такова нещо няма.

Водещ: Може да е на фондация.

Иван Костов: Добре, тогава да се видят произходите на средствата, фондацията от кого ги е получила , това дали не е пране на пари и т.н. За всяко нещо има възможност да бъде проверено прецизно.

Водещ: Вие правихте ли собствено разследване по случая, като политическа партия? за да дадете този сигнал, сте разследвали нещо.

Иван Костов: Да, ние нещо сме разследвали и имаме сигнали. И то, между другото, те са от граждани. Прочели сме внимателно сигналите в медиите. Има едно признание например от самия г-н Ахмед Доган, който казва за Девин, че той е инвестирал в туризма и то е публикувано на страниците на вестниците в България. Ето простият въпрос, ако той е инвестирал, както казва в Девин, в туризма, той трябва това нещо да го отрази в своята декларация за имотно състояние. Той трябва да каже аз имам еди какво си участие еди къде си. Ето тези неща всичките трябва да бъдат съпоставени, за да се види. И знаете ли, не толкова да се види...

Водещ: Допуска се иначе, че това е игра на думи. Някой може да каже ето аз съм инвестирал тук, но просто да е инвестирал като политик в развитието на един район. Да каже елате тука инвестирайте, бизнесмени, дайте си тука парите, тука стройте...

Иван Костов: А той както е инвестирал?

Водещ: Допускам, че това е просто игра на думи – политически да инвестира.

Иван Костов: Всичко е възможно, всичко. Нека да видим какво е точно. А ако се окаже имот бивш на „Мултигруп” с поставено лице отпред? Въпросът е...

Водещ: То по едно време в България бая неща бяха на „Мултигруп”, г-н Костов.
И то по време на СДС започна „Мултигруп” да расте.

Иван Костов: Въпросът е да се проследи, да започне операция „Чисти ръце”. В много страни в света първата битка успешна срещу мафията и организираната престъпност е започвала през тези проверки, през проверки от този тип. Първите удари, които нанасят... Ето, вчера има съобщение арестувани 53-ма члена на „Камора” в Неапол, веднага конфискация на имуществото. Виждате как действа италианското правосъдие – първо се удря по имотното състояние, за да се лишат от възможност за съпротива.

Водещ: Кои случаи трябва да бъдат проверявани? Защото (...), който казвате е не да проверяват самите имоти, а как институциите са проверявали въпросните имоти.

Иван Костов: Отговарям веднага. Това е Дирекцията за финансово разузнаване към новата Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), която трябва да провери дали е приложен Законът за пране на пари срещу тези лица. тоест дали са проверени поставени лица, произход на пари и т.н., всички тези обстоятелства. Второ, трябва да бъдат повикани представители от общините, за да установят спазени ли са законовите изисквания за всяка строителна дейност, има ли разрешения, какво е разрешено, какво е въведено, с какви актове и т.н., плащат ли се данъци за тези имоти, тоест водят ли се като редовна собственост. И след това Националната агенция за приходите (НАП) трябва да провери дали при инвестирането на тези имоти са плащали ДДС, примерно. Ако то е инвестирано от фирма, трябва фирмата да е участвала в процеса на данъчен кредит, на ДДС. Тези неща всичките трябва да бъдат изяснени. След това дали са плащани данъци с парите, с които са построени. Защото парите, истинските, белите пари, така, както ги нарича българинът, са тогава, когато за тях са платени данъците.

Водещ: За да задавете тези конкретни въпроси, имате някаква информация. Какъв отговор очаквате да получите?

Иван Костов: След това има Агенцията по вписвания, другата институция, Сметната палата, която трябва да провери имотното състояние. Така ме те са около пет институции, които това им е отговорността.

Водещ: Отговорите, които очаквате, какви са? Вие, за да задавете толкова конкретни въпроси – идва Иван Костов тук рано сутринта и започва да задава конкретни въпроси – значи знаете нещо вие.

Иван Костов: Посочваме конкретния начин, по който трябва да се действа за сигналите за всеки политик, за всеки, не правя изключение.

Водещ: Готов ли сте и вие да бъдете подложен на проверка...

Иван Костов: Разбира се, разбира се.

Водещ: ... защото хората казаха – взаимна проверка, за да имат доверие един на друг.

Иван Костов: Разбира се, че съм готов, разбира се. Добре дошли да проверяват всичко. Така трябва да се действа. Защото седем – осем години всякакви слухове се носят в българското общество, много от тях могат да се окажат съвсем обратни, обратна реалност. Защото аз давах в Бургас пример с един хотел, да не го назовавам сега, собственикът му твърдеше, че е мой хотелът. Тоест той се криеше...

Водещ: А вие нали знаете, че на Слънчев бряг половината от нещата се знае, че са на Иван Костов. Аз съм го чувал това.

Иван Костов: Те се крият зад гърба ми тези хора. Затова нека да бъдат проверени по най-строгия възможен начин. И вижте какво ще се получи, ако не могат да докажат произхода на парите. Ако са извършили нарушение, от каквото и да е естество, срещу тях се завежда дело и тогава комисията „Кушлев” отнема имуществото, придобито по престъпен начин.

Водещ: Ами той може да каже ами да, тези пари ми дойдоха от някъде, Иван Костов ми ги даде, примерно.

Иван Костов: А, чудесно. Тогава ще има

Водещ: И после ще ви викат вас да обяснявате.

Иван Костов: Не, тогава ще има разследване, тогава той трябва да посочи кога. Тези неща лесно се установяват. Няма никой да си позволи, при положение, че това не е истина, да петни друг човек. Те се укриват, защото действително в дълъг период от време е нямало с какво да покажат произход на пари. Нека започне операция „Чисти ръце”, това е добре. Но бомбите са две, има втора бомба и тя може би със сигурност ще гръмне. Това е делото „Сови”. 

Водещ: Ще говорим. Защо тази операция да не започне обаче с български политици. Защо трябва все с турците да започва тази операция? Андрей Райчев каза нещо интересно в това студио, каза по времето на СДС доказаният престъпник се оказа циганин, ром, а пък агентите на Държавна сигурност се оказаха турците. Защо и сега корумпираните да се окажат само турците?

Иван Костов: Не мога да ви отговоря на този въпрос.

Водещ: Защо не започнахте с БСП? Да се направи на БСП проверка и на ГЕРБ да се направи...

Иван Костов: Да започне с всички. Да започне с всички.

Водещ: Дайте на БСП някой имот да проверява комисията. Вие пуснахте имотите на ДПС.

Иван Костов: Ако напреднем в проверките, нищо чудно да дадем и други сигнали или да дадем ход на други сигнали. Най-важното е следното в момента – Комисията за борба с корупцията разглежда всеки сигнал на всеки български гражданин, тоест и вие можете да подадете сигнал, ако разбира се, го авторизирате, тоест застанете като човек, да не е анонимен, защото комисията не гледа... И тогава е достатъчно да напишете така: Проверете еди кой си имот на еди кой си от БСП по процедурата, предложена от ДСБ и разкрийте резултатите от това разследване. Разбирате ли...

Водещ: Да ви споделя едно мое подозрение...

Иван Костов: ... ценността е посочената процедура. Сега всеки може да даде сигнал, стига да застане с името си. Това може да е вестник, може да е бТВ, може да е всеки.

Водещ: По принципите на съветското разследване взаимната проверка ще роди доверието между вас в един момент, взаимно като сте се проверили всички, да се знае. Да ви кажа моето подозрение.

Иван Костов: Мисля, че в неправилна посока разсъждавате. Няма нужда между политиците да има доверие. По-добре е да има здравословно недоверие и подозрение, да има критично отношение. Защото политиците са алтернативи в очите на хората. По-важно е хората да са убедени, че политиците правят всичко, когато са на власт, за да се предпазват те самите от изкушенията на корупцията и от връзките с организираната престъпност. Много по-важно е хората да знаят, че начело на държавата стоят хора, които първо проверяват себе си. Това е по-важно.

Водещ: Да ви кажа моето подозрение, като казах за взаимното доверие. В един момент най-вероятно ще се окаже, че нещата са абсолютно чисти, че всички са си платили данъците, нещата там са редовни. Защото пък какво пречи на политици от ранга на вас, като министър-председател четири години, на г-н Доган, на г-н Сакскобургготски като такива силни хора да изградят някаква система от поставени лица и примерно тези поставени лица, всичко при тях да е редовно. И на Иван Костов да не се води и една къща, а да е на Иван Иванов...

Иван Костов: Веднага обяснявам. Ако е поставено...

Водещ: ... който идва и ви козирува примерно.

Иван Костов: Веднага обяснявам. Ако е на поставено лице, поставеното лице няма от къде да има средствата, за да изгради това. примерно ако това е един беден български турчин, който до вчера не е имал абсолютно нищо и изведнъж стане собственик на огромна резиденция в Отманли, в парк „Росенец”, в Бургаска община, той ще му бъде отнет този имот, защото той няма от къде да го има това нещо, разбира те ли.

Водещ: Добре, ето например вашето име го свързваха с това на г-н Славчо Христов, който беше голям български банкер. Можеш ли на него да му кажеш копче, примерно? Като там парите може би са редовни.

Иван Костов: Нека се провери абсолютно всичко. Аз си мисля, че тъпчем повече вече върху една плоскост, на която аз отварям вратите, а вие ми задавате въпросите, като че ли тази процедура е осъществена. Нека се осъществи предложеното от нас, нека започне „Чисти ръце” и не бъдете песимист, не бъдете песимист.

Водещ: Песимист съм, но така или иначе ще запазя здравословен песимизъм.

Иван Костов: Да, здравословен песимизъм е хубаво. И критичност обаче към органите, които са длъжни да проверяват.

Водещ: Да изчерпим тази тема с парещите въпроси, които днес задава Нено Димов от страниците на „Труд” срещу вас. Имаше и цяло предаване на Явор Дачков, посветено на тази тема. Обвиняват ви в съмнителни връзки с миналото, Нено Димов, заради позицията ви, а защо не и с настоящето, казва той, по безмитните магазини. Има един законопроект, внесен в началото на годината, подписан от вас, от Веселин Методиев, за запазването на тези магазини, но не като безмитни. Един вид те ви обвиняват, част от вашите съпартийци, коридор за тази търговия.

Иван Костов: Става въпрос за следното. Както в редица страни магазините, които са в граничната зона могат при добър контрол да действат като митни магазини, тоест като редовни магазини, за да обслужват хората, които са там.

Водещ: Както в Гърция да речем.

Иван Костов: Както има в Гърция. Ако българското правителство не е в състояние да установи и да упражни контрол върху тези магазини, както се оказа по времето на дебата, цялата група на ДСБ, виждайки това, предложи пълното закриване.р с това въпросът е...

Водещ: Ама не е ли пак политическо двуличие това да давате коридор да...

Иван Костов: Въпросът е абсолютно приключен. Обясних.

Водещ: Не смятате, че има някакъв конфликт на интереси, някаква връзка...

Иван Костов: Абсолютно никакъв конфликт няма. Защото, ако правителството контролира тези магазини, пак ще повторя, и те действат като митни, те не могат да бъдат средище на контрабанда. Ако то не може, както показа, че не може, много жалко за българското правителство.

Водещ: Вие давате шанс на правителството.

Иван Костов: Не, даваме шанс на хората, които минават от там да бъдат обслужвани, защото зоната е твърде голяма, те могат да престоят на опашка там четири часа и трябва да имат да си купят нещо. Нали трябва да има вода за децата, нещо съвсем елементарно. Така че...

Водещ: Ето, (...) трябва да мисли за отделния гражданин.

Иван Костов: Ето, те са помислили гърците и затова са ги оставили като обмитявани магазини. Това е една идея в полза на хората. Щом не може да контролира българското правителство, толкова по-зле за него. Тогава всичко да се закрива и край.

Водещ: Да продължим темата ДПС още малко. Днес вашите съпартийци, партията, която ръководихте, създадохте като такава, СДС като партия, защото Иван Костов превърна СДС в партия, ще приемат решение, очаква се първа точка от дневния ред, да върнат и възстановят неправилно и противоуставно изключените от вас политици Йордан Цонев, Евгени Бакърджиев и Христо Бисеров. Смятате ли, че това е политическа...

Иван Костов: Това е един път към ДПС, което СДС може да реши да извърви, да тръгне по него. Това е техен политически избор.

Водещ: Докато вие провокирате имотни проверки, те пък да ги възстановят от СДС. Да се окаже, че проверяват СДС накрая.

Иван Костов: Това е нашата съществена разлика. Това е съществена разлика между нас и СДС по отношение на погледа върху ДПС. Ние смитаме, че след осем години във властта, догодина ДПС ще направи осем години, то трябва да излезе в опозиция, всичките му дела да бъдат проверени, всичко да бъде ревизирано строго. Това е демократична процедура, от която те ще излязат наистина по-леки, по-почтени, ще получат сертификат за европейска политическа пригодност. Ако те останат...

Водещ: Вашият колега Бойко Борисов твърди, че са от двайсет години във властта, вие – от осем.

Иван Костов: Не са от двайсет, защото очевидно не е така. Но ако те останат...

Водещ: Познавате добре историята. 

Иван Костов: В тези двайсет години те са били често на власт, това е вярно. Но ако те останат, примерно още един мандат, още два мандата, след толкова много години участие във властта, навсякъде в Европа се появяват основателни подозрения за корумпираност на властимащите. За да не става това нещо, идва алтернативата. Идват други управляващи.

Водещ: Така гласуват хората. Каква е тя? Ето примерно, ако влязат ГЕРБ, ДПС, БСП и „Атака” и вие не можете да влезете в парламента, къде да я търсят тази алтернатива хората?

Иван Костов: Хората ще решат дали има алтернатива и ще гласуват за нея.

Водещ: Какво ще излезе от операция „Сови”? Подвигнахте въпроса, какво ще излети от „Сови”-те.

Иван Костов: Аз не знам защо вие не проявявате интерес към това нещо, което е...

Водещ: Напротив, на-често в нашето предаване задаваме този въпрос. Вчера говорихме по тази тема с, с кой говорихме, с Минчо Спасов, председателя на комисията. Влязъл е сигналът, чакат доклада на ДАНС. Вие какво знаете, защото подозираме, че и там имате повече информация?

Иван Костов: Вие не подозирайте. Ние сме длъжни да предвиждаме поне един – два хода напред, защото иначе можем да действаме безадресно, да действаме по неопределен начин и по този начин не се създава доверие у хората. Искам да кажа следното. Правилно действа комисията на г-н Минчо Спасов, поиска писмени разяснения и министърът, и председателят на ДАНС са изправени пред много сериозно предизвикателство. Те или трябва да прикрият истината, подписвайки се под документ с невярно съдържание, защото такова дело има, защото такава справка има, защото то е прекъснато в действителност, защото то не е изпратено на прокуратурата, защото нещата, които излязоха за него са верни, тоест те имат един единствен начин да отговорят, че такова дело има.

Водещ: После какво следва?

Иван Костов: След като Борис Велчев отказа да вземе това дело сега на тази фаза, защото имаше един намек, че ще прехвърлят направо делото там, новият, бъдещият главен секретар...

Водещ: Което си е и редно, ако ще влезе в прокуратурата, да не се занимава парламентът с него.

Иван Костов: Зависи, г-н Бареков, дали е довършено. Ако е прекъснато там точно преди събирането на доказателствата и се хвърля в прокуратурата, прокуратурата ще каже няма доказателства. 

Водещ: И да мине през парламента, пак ще бъде опропастено, ако оперативно работата не е довършена.

Иван Костов: Ще станат ясни обаче нещата. Ще станат ясни правонарушенията. А другият начин, исках да довърша, другият начин е просто това, тази справка за „Сови” да бъде изпратена в Народното събрание.

Водещ: Последен въпрос, наистина ще кажа неприятно ми е, но трябва да има три изречения по него. Заедно с други десни партии повдигнахте темата за инфлацията. Очаквате ли тази тема да повлияе кардинално на икономическата ситуация в страната?

Иван Костов: Ние единствени много последователно предупредихме за ценови шок, есента на миналата година дебатирахме за всичко това, което се случва сега и предупредихме, че ще се случи. Ако в България имаше гражданско общество, което беше по-критично към управляващите, още тогава щеше да застане зад нашите искания. Ние искахме първо...

Водещ: Но те правят либерална политика и доста подкрепа събират.

Иван Костов: Кой?

Водещ: Управляващите. 10% за бизнеса, корпоративен данък...

Иван Костов: Аз искам да обърна внимание на цените на горивата и техния инфлационен натиск върху всички останали цени. затова ние предупредихме, ние казахме, че ще се случи и предложихме мерки. Сега най-важното да се каже в момента е, че при наличието на този огромен излишък, при тази голяма измама, която се случва с цената на петрола, изходната от 68, в момента е двойно по-висока, има възможност спокойно да се приложат мощни антиинфлационни мерки и в това число най-вече намаляване на ДДС. Това трябва да се случи, за да...

Водещ: За петролните продукти?

Иван Костов: Не, за всичко.

Водещ: За всичко.

Иван Костов: Целият ДДС заедно с акциза, който може да бъде намален, но не по начина, по който казва министър-председателя, че временно ще намалят акциза. Защото временно всеки стопанин няма да изчисли временното намаление, а инфлационните очаквания ще останат още по-силно да натискат на пазара.

Водещ: Благодаря за това гостуване. Лидерът на ДСБ, най-важното, което той каза в нашето студио, струва ми се, може да бъде обобщено само в едно изречение – „Нека операция „Чисти ръце” започне”, думи на Иван Костов в студиото на бТВ.



Тагове:   още,   яснота,


Гласувай:
0



1. анонимен - Бареков
28.05.2008 09:28
Много силно зависим от кумеца си e този журналист! Лъже, маже, лиже...
цитирай
2. анонимен - Костов е голям политик
28.05.2008 13:36
Бареков е долнопробно микере.Не очаквах,че ще падне толкова низко и че ще се поквари до такава степен.Костов отново показа,че е силен политик,най-добрия държавник на съвременна България.
цитирай
3. vselenche - Жалко е...
30.05.2008 12:24
Че има бая хора, които първо говорят, а после мислят.
Инак, г-н И. Костов обяснява просто и ясно и не е необходимо да си му политически симпатизант, за да разбираш за какво иде реч.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2045485
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439