Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2008 14:15 - За лявото, дясното и шестте страни на кравата...
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 6577 Коментари: 34 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Мислех да не я и подхващам тази тема, защото има доста експертна, чисто политологическа страна. Но днес отново ми изплува на дневен ред и явно ще трябва да бъде разписана някъде. Не мисля, че уточнението, че текстът, който следва е мнение, опит за анализ или както искате там го наречете, е експертен. Текстът е мнението ми, а и едва ли цялото, като прост потребител на политическите процеси. Не ангажирам никого с изложените по-надолу мисли и определено мнението ми не е безпристрастно. Напротив пристрастно е и за това е мнение.

“Дясното е в криза” това вече се изтърка, а и бавно и полека, според мен поне, “дясното” или поне по-симпатичната част от него излиза от тази криза. Това, за което малко се говори или аз поне не съм чула, е че цялата политическа система, е в криза. Да, тя тръгна от “дясното” и се разпространи.. ефектът на доминото*.

За да пиша това в момента ме провокираха два разговора. Имена няма да споменавам, както и конкретни поводи, най-малкото от чувство на дискретност, а и не искам да създавам вътрешно партийни проблеми на въпросните лица. А въпросните лица, хора които съм предполагала, че има, но не и че ще ги познавам, са интелигентни, възпитани, крайно полезни личности, по високите етажи в йерархията на БСП... Да, точно така, на БСП. Това са хора по един или друг начин привърженици на социалдемокрацията, които са крайно разтревожени от случващото се вътре в тяхната партия, че това там не е социалдемокрация и.. куп други вътрешни проблеми. В БСП има и нормални хора, малко, но има. Хора, с които може да се води нормален, смислен и аргументиран разговор.

И с двамата си говорихме за двуполюсния политически модел, нормален за развитите общества. И двамата, леви до мозъка на костите си, искан неимоверно много “дясното” да излезе от криза, за да излезе и лявото. Темата е безкрайно дълга и сложна, а аз както казах нямам най-малкото, експертния език на говорене по нея. Хората, които четат това и искат да разберат, ще ме разберат.. тези, които не схващат какво искам да кажа... е сори...
 
И сега да дойдем за кравата... и нейните шест страни. Както каза детенцето: “Кравата е бозайник. Има шест страни: лява, дясна, горна и долна**.” .. е а 5 и 6 за мен лично е Герб. Партийно явление, което претендира да е дясно, без някаква адекватна проява на това. Претендира да е дясна, а всъщност е събрала цялата паплач, която няма място в дясното, лявото, средата, горната или долната част. Някой ще каже, че ЕНП ги признава. Ок! Но и “Атака” се гласи за там... а тя допреди месеци искаше държавен монопол и какво ли не още... Предполагам, че и в Герб ще се намерят свестни хора, сигурно има... някъде .. по места.. но.. герб, освен да задълбочи политическата криза,.. няма какво друго да направи. Хора без ясна позиция, хора дошли от всякъде.. БСП, СДС, ССД и други, без да имат обща идеология, или поне база за нея, няма как да решат каквото и да било.. та те не могат да решат какви са точно, какво остава за нещо по-мащабно.. та това исках да кажа.. или поне да го нахвърлям като рамка и да си го озаглавя като “Тема за размисъл – 2 (моя си). 

* Ефект на доминото е термин в политологията, въведен от американския политолог Збигнев Бжежински, с който се обяснява териториалната логика на политическите и военните конфликти. Според Бжежински, когато на една територия има военен конфликт, съществува голяма вероятност той да се разпространи най-бързо и лесно в съседните на конфликта територии. Вероятността се увеличава, ако структурата на населението (етническа, религиозна, културна или езикова) в съседните области е подобна на тази в зоната на конфликта. Дестабилизацията на съседните територии се дължи основно на бежанците от зоната на конфликта.

** горна и долна – някъде в т.нар център...

Поздрави





Тагове:   страни,


Гласувай:
0



1. ianchefff - така си е.
22.05.2008 14:26
Ама какво от това...
:))
цитирай
2. cornflower - Поздрави!
22.05.2008 14:42
Такъв вирус ни друса по места, че си нямаш идея.
ГЕРБ набедиха един за кмет,
и какво от това...
още е комунизъм...
цитирай
3. kpuc - ГЕРБ и Атака
22.05.2008 14:55
Герб и "Атака" са си нормални явления за етапа, в който се намира пътят ни към нормализация и европеизация. Словакия си има "Смер" (Посока) на бившия социалист Фицо, управляваща страната в коалиция с радикала Мечиар и малката националистическа партия SNS. В Полша популистските послания на Качински превърнаха ПиС от малка опозиционна партия в управляващи.
Общото между тези страни и България е не само членството в бившия социалистически лагер, но и прекомерните очаквания създадени у електората с повтарянето на мантрата "Европейски съюз". След десетилетие на лишения в името на бленуваното членство, гражданите очакват "незабавно и несимволично повишение" на доходите и стандарта на живот. Нереализацията на тези очаквания наливат вода в мелницата на популизма.
Колегата Бойко е измислен като копие на този вече доказал политически модел.
цитирай
4. анонимен - за социалното
22.05.2008 15:43
обичам такива размисли... особено когато в тях присъстват и "В БСП има и нормални хора, малко, но има. Хора, с които може да се води нормален, смислен и аргументиран разговор. "
къде ги тези, лелее)))))))
цитирай
5. luben - Така е, а и е
22.05.2008 15:48
чудесна картинка - щото до момента в най-общи линии ГЕРБ само говори и сере (не знам дали това имаше на ум). Да не посочваме с имена ;))))

Обаче ... аз, въпреки че съм си оптимист и въпреки над 16-17 годишните ми писания за дясното или център дясно... въпреки желанието ми за излизане от кризата на койтоидаетамвдясно ... просто си признавам,че пак ще гласувам, но гласувайки - няма да съм "грабнат" от личност или партия... Ще гласувам защото хич не ми харесват другите. А бих искал отново да гласувам, защото някой ми харесва! И съм му/и повярвал.

Абе някоя бг мисис Тачър да се задава? (никакви аналогии с една смешновата политичка, дето се вживяваше в миналото в нейната роля...)

цитирай
6. anlov - "Лява ръка в десен джоб".
22.05.2008 16:04
Преди време някой беше нарекъл така бат Бойко и пасмината около него.

Асоциацията е ясна, нали?

Та това им е дясното - да откраднат от него колкото могат за леваците.

ДС винаги е искала да размива боичките у нас (най-вече синята и червената), да сменя указателните табели за лявото и дясното крило на магистралата, която уж трябва да ни изведе от кризата, и ред такива копелдашки номера.

Лошото е, че засега им позволяваме да минават.

Все пак, олигарсите плащат доста повече, отколкото ние като мърляви данъкоплатци.
цитирай
7. divini - Така
22.05.2008 17:13
в предишния пост го има ще го сложе и тук .. въздържай се от подобни обидни и несъстоятелни твърдения ( за по-дългите думи ползвай речник) ...

приятна вечер... следващият ти коментар, който отново не ми хареса, отново ще бъде изтрит
цитирай
8. anlov - И ти да си Фюрерът начело - така ли?
22.05.2008 17:20
Я ходи да далдисаш в Дунава, нахакано русенче, за да си поразхладиш малко пипенцето, и тогава издавай малко по-смислени диагнози.

А от присъдите и обидните епитети гледай да се въздържаш, защото на един арийски културтрегер не му ходи да звучи като неандерталец.

Или му ходи, а?
цитирай
9. ianchefff - feldi,
22.05.2008 18:08
ъъъ... да ти кажа, брато, пий си хапчетата и не се занимавай с глупости...
цитирай
10. anlov - f..................l,
22.05.2008 18:29
поздравления от мен за последния ти коментар, в който не наруга никого:)))

Ето че и така може.

С моя ироничен тон исках да те предизвикам точно към това, а не да те засягам лично.

Просто стани по-приятен за общуване, не презирай събеседниците си. Това няма да те лиши от мъжествено излъчване, а ще го засили даже:)))
цитирай
11. gantree - :))
22.05.2008 20:02
Кризата не е "тръгнала" от десницата, за съжаление на твърдящите това. Кризата в политическата ни система е само заради това, че в бившата комунистка партия все още продължават да се събират неадекватни носталгици, крайни марксисти и умерени либерали. Когато успеят да си отърват едни от други - тогава може и да има някакви шансове за нормализиране. В десницата този процес като че ли вече върви към приключване.
цитирай
12. nakom - .
22.05.2008 20:37
В България има два вида тъпанари, и един вид малоумници.От двата вида тъпанари, едните се кълнат в Бойко Борисов, другите в Иван Костов.Малоумниците се кълнат в Сергей Станишев, отчасти им е простено защото повечето от тях са с памперси но не от детските.Има и трети вид- малоумни тъпанари - те се кълнат в Волен Сидеров
цитирай
13. анонимен - За двуполюсния модел
23.05.2008 00:10
БСП има жизненоважна нужда от възраждане на дясното, наистина. Но не по благовидния повод, който Вашите познати (или пък Вие) сте представили. Напротив - след 18 години шикалкавене и кражби, средностатистическата "електорална единица" започна да разпознава принципа на прехвърляне на вината. А именно, че комунистическата партия използва като основно оръжие наличието на алтернативи в политическия спектър, за да прехвърли върху тях общественото недоволство, и собствените си управленски грешки.

Остава, разбира се, другото голямо оръжие на комунистите - позицията "всички са маскари", използвана успешно вече много правителства подред. Чудя се какъв ли е механизма за разобличаването на въпросната "стратегия". Да се надяваме, че не минава през почти физическото унищожение на нацията, каквото ни бяха забъркали (по погрешка!) Краската Премянов и компания през 1997.
цитирай
14. анонимен - Още по двуполюсния, ама офтопик...
23.05.2008 00:12
...впрочем четейки мненията по-горе... си мисля... няма ли някой да се захване да лекува този г-н фелдмаршал? Той очевидно има нужда...
цитирай
15. gantree - @ анонимен 16
23.05.2008 07:47
Всъщност, като се замислите, фелдмаршала се отнася към ситуацията като цар Борис III през 1934-та :))
цитирай
16. darktales - Какво сте се захванали с feldmar...
23.05.2008 09:33
Какво сте се захванали с feldmarschall. Той е истински радикал, мисли, говори и евентуално би действал като такъв. Затова и с него може да се играе по ясни правила.
Човек ще рече, че всичко друго е наред, само feldmarshall, ГЕРБ и "Атака" объркват картината.
Някога, като част от мистичната легитимност на властта си, френските и английските крале са си предавали тайнството на изцеление на скрофулозата - а нашите измислени леви,назначени десни и ерзацлиберали си предават тайнството на нарко- и акцизните канали.


цитирай
17. darktales - feldmarschall, не знам, но мисля, ...
23.05.2008 16:36
feldmarschall,не знам, но мисля,че gantree искаше да каже,че разбира мотивацията ти, макар и да не я споделя. Изобщо, ако смея да изтъкна, едва ли има нужда да се пращаме взаимно в лудница. Всички ние имаме един обединяващ признак - тук сме най-вече заради идеята ( дори идеята на един да изключва тази на друг ). Хората, причинили ни сегашната налична действителност, малко се интересуват от блогове.
цитирай
18. giorgiocbr - Какъв е извода от този постинг?
23.05.2008 19:14
Да гласуваме пак за Костов? Защото е осъзнат десен, определено десен, страхотно десен, и поради това е адски прекрасен?

Вие ли издавате сертификатите кой е десен и кой не е?

Разсипаха СДС, сега ГЕРБ им е виновен...

Пожелавам ви приятен живот в заслужената пълна анонимност, която ви предстои след следващите избори.
цитирай
19. ianchefff - giorgiocbr, (какво и да значи това)
23.05.2008 20:48
благодаря за пожеланията.
А за времето след следващите избори, ако си прав, ще ми се наложи да си купувам по-често пуканки и бира вечер.
Ще сядам пред телевизора и ще гледам поредната комедийна серия за спукването на сапунения мехур наречен ГЕРБ и останалите в упралението.
Ще бъде забавно, сигурен съм.

цитирай
20. анонимен - хахахах
23.05.2008 21:04
гласувай за когото си искаш, измет комунистическа :)
и не се притеснявай, накрая пак Костов ще оправи батака.
цитирай
21. darktales - - giorgiocbr
23.05.2008 22:58
Ти познаваш ли някой истински костовист? Аз имам един такъв приятел, фабрикантски и офицерски наследник, чийто дядо някога е глътнал от лагерната чорба, както си му е редът. Ако не бяха "промените", този човек сега щеше да е в БКП, или в ресурса й от кандидат-членове, който факт и той самият не отрича, поне не и пред хора, които добре го познават.

За костовистите, изключвам естествено тук присъстващите, разните сини идеалисти са просто някаква бръщолевеща паплач. Те не обичат Боко не защото се мъчи да узурпира дясното, а защото е ренегат на БКП.

Това е и причината сега да гледаме отдолу нагоре страни като Чехия, Полша и Унгария, чийто оцелял бивш елит, интелигенцията и уважаваните професионалисти като цяло отказваха да приемат, че в комунистическите им партии е възможно да членуват порядъчни хора.
цитирай
22. анонимен - giorgiocbr
23.05.2008 23:23
я сега малко реални факти:

1. Прошков не е единственият кмет на ДСБ, нито за София, нито за страната
2. Мартин Заимов, ако не знаете, беше кандидатурата на СДС и сам избра щаба си и начина на провеждане на кампания
3. В СОС той изобщо не е изолиран, а напротив - точно обратното
4. никъде тук не видях ДСБ да претендира за правото да определя автентичността за дясно
5. Герб просто няма изразена позиция - нито дясно, нито ляво, нито каквото и да било - голяма част, от това, което твърдяха и обещаваха по време на кампанията си, беше пренебрегнато и буквално забравено - пример - к.тилев..
6. 1% - но качествен
цитирай
23. giorgiocbr - До 25,
24.05.2008 11:13
Най обичам анонимници.
1. Само да не излезе, че сте спечелили местните избори, моля те
2. Мартин Заимов беше обща кандидатура на Алианс за София, или понеже е загубил, сега стана само от СДС? Поредната фурнаджийска лопата сте вие, господине.
3. Мартин Заимов никой от СДС и ДСБ не го искаше в комисиите, наложи се Владимир Каролев да му отстъпи място.
4. Аз виждам ДСБ да претендира за правото да определя кой е десен и кой не, и в уводния пост на авторката, и в коментарите на тъмносините зомбита, и в медийните изяви на фанатизираните вождове на партийката.
5. ГЕРБ се държи доста по-приниципно от ДСБ /поне до момента/, които особено в предишния СОС гласуваха редовно заедно с БСП само и само и да бламират Бойко, или и това забравихте?
6. 1% - но недостатъчен. А и защо решихте че само вашите избиратели са качествени? Типично за партиец, типично...
цитирай
24. gantree - @
24.05.2008 12:16
Напълно подкрепям казаното от анонимен 25, с изключение на 4 и 6.
Мартин Заимов беше предложение на СДС, това е очевиден факт и изобщо не подлежи на коментар. Колкото до това, кой е спечелил и кой е загубил местните избори - отговорът на този въпрос също е ясен. Заимов спечели второто място и загуби възможността да се яви на балотаж само заради масовото опорочаване и фалшифициране на изборите в София, писал съм за това тук
http://gantree.blog.bg/viewpost.php?id=128982

ДСБ има пълното право да заяви позиции, от гледна точка на които да оценява всеки и всичко сторено. Да се отрича това право на ДСБ си е най-обикновен комунизъм. Един процент - да, толкова дават на ДСБ още от създаването. Също оттогава ДСБ влезе и в НС, и в местната власт. Дали ще влезе в следващото НС - да, ще влезе, аз лично не се съмнявам в това.

п.п. да се спори с този моторизиран простак е безсмислено и обидно занимание - това е моето мнение, валидно е и за блога ми.
цитирай
25. giorgiocbr - gantree,
24.05.2008 12:36
Преди да загуби, друга песен пеехте, а сега изведнъж предложение на СДС бил... Ако беше спечелил, бързичко щяхте да се прилепите, Алианс-чета малки.

Къде и какво си писал, интересува само теб и близките ти, защото позицията ти както винаги е безкрайно пристрастна, олекотена и забавна.

ДСБ има право да вдига шум и да раздава присъди колкото си иска, и без това остава малко време, в което някой ще ви обръща внимание.


П.П. Лесно е да се обижда зад клавиатурката, нали, мишле? Трий, трий...
цитирай
26. gantree - @
24.05.2008 12:51
Както и да го усукваш, простако, фактът си е факт - Мартин Заимов беше предложен от СДС. Никой от ДСБ не се е дистанцирал от него, а напротив - ДСБ и в момента подкрепя Заимов, но това изобщо не означава, че той не е предложение на СДС за обща кандидатура на коалицията.

За послеписа ти и обидите - не, не е лесно. Просто аз предпочитам открито да ти напиша, че си простак - защото ти очевидно и тук се държиш като такъв, а не предпочитам да пиша лични обиди като теб, в лични съобщения. В блога ми - да, няма да има нито един твой коментар, независимо какъв и по каква тема. Простаци в блога ми не търпя.
цитирай
27. giorgiocbr - Аз нищо не усуквам, мишок,
24.05.2008 13:00
Ако беше спечелил как щяхте да се биете в гърдите... Защо го изолирахте в комисиите на СОС, алиансчета? Хайде, нека водим аргументиран спор, или пак ще почнеш да триеш и да обиждаш?

Колкото до обидите, ти предпочиташ да ме обиждаш открито, защото явно толкова ти е възпитанието, и имаш отчаяна нужда от внимание. По мъж ли се чувстваш, като обиждаш на всеслушание?

Клавиатурен мишок си ти, чиче.

Съжалявам само, че развалихме дискусията заради теб, мишок.
цитирай
28. divini - giorgiocbr -
24.05.2008 13:05
не искам да се намесвам в разговора, тъй като моето мнеие е изразено в поста, но ще ви помоля да се придъражате към нормалния тон на разговор. Коментари трия, когато не ми хареса тона им, ако имате аргументи, моля сподлете ги, ако не просто се въздържайте от лични нападки към който и да било. На т.нар. фелдмаршал съм изтрила няколко коментара, но както виждате не всички. изтритите са заради просташко отношение към участниците. Благодаря и..
п.с. в един коментар по горе обидихте по-голямата част от Лозенец...

Поздрави на всички и извинете за намесата
цитирай
29. giorgiocbr - Уважаема авторке,
24.05.2008 13:11
Написал съм предостатъчно разумни аргументи.

Пръв започна с обидите гризача Гантрий, но явно Вие, като силно пристрастна, сте го пропуснали. Аз вече изразих съжаление за тона в който премина дискусията, след появата на този представител на семейство гризачи.

Нещата които съм написал за господин Прошко са верни, и Вие много добре го знаете. За разлика от Вас, аз няма да нарека избирателите му заблудени или тъпи, щом е спечелил - явно има защо. Неоспорим факт е, че половината възлови улици в Лозенец са непроходими заради кордони от бронирани G-класи и мутанти със слушалки в ушите. След като всяка втора дума във Вашата пропаганда е свързана с мутрите, защо въпросния кмет не даде личен пример?

Подрави и на Вас, и се извинявам ако съм Ви обидил.
цитирай
30. divini - giorgiocbr - дачков
31.05.2008 11:58
Дачков няма да го коментирам изобщо, каквото и където имаше беше казано, само няколко уточнения :) Първо това не е по темата - изобщо, глупостите на Дачков, казах вече, че няма да ги коментирам, но в целия текст никъде не се казва, че ДСБ не е дясна партия... А за плюенето, там където си ял, или за ругаенето на хората, с които работиш или работил..... проблемът никога не е двустранен...

Поздрави
п.с. първата ми реакция беше да изтрия горния коментар, защото вчера достатъчно беснях по него.. но след това реших, че може да ме обявите за диктатор и за това го оставям. Ако имате да цитирате още някой налудничав тип ... не го правете тук
цитирай
31. giorgiocbr - Уважаема авторке,
01.06.2008 11:13
Посоченият от мен цитат има за цел да потвърди, че за добро или за лошо ДСБ е партия със затихващи функции.

Тоест, опитвам се да защитя тезата си, че ДСБ не заслужава да бъде поставяна на пиедестала "автентично дясна и единствена дясна партия", и да става съдник по въпроса кой какъв е в политическото пространство. Позициите и действията на партията в момента не предполагат такъв висок статут в политическия живот - статута на последна инстанция.

Уважавам възгледите на всеки, но се опитвам да гледам на нещата трезво и безпристрастно, към настоящия момент.
цитирай
32. divini - Уважаеми giorgiocbr,
01.06.2008 17:52
както според Вас ДСБ не трябва да е съдник на това кой кое в политиката, така според мен нито Вие нито Дачков е авторитетът, който ще каже дали ДСБ е партия със затихващи функции. И още нещо, последно: след този мой пост се въздържах да правя коментари и мисля този, по тази тема, да е последният. Позицията изказана в текста е лично и изцяло моя. Тя е провокирана от лични наблюдения и работа с въпросните политически субекти. Темата отдавна избяга и се разми в последвалите коментари, което е обичайно явление и не е нещо, което ме учудва.

Единствената позиция, която Вие заехте е да доказвате, че ДСБ не е съдник, но точно това доказвате :) Никъде в коментарите не прочетох теза или теория, че Герб е дясна. по-тъжното е, че не прочетох, че тя е и лява...

Поздрави и всичко хубаво
цитирай
33. giorgiocbr - Не съм адвокат на ГЕРБ,
01.06.2008 21:32
Нито привърженик.

Всичко добро и на Вас.
цитирай
34. gantree - :)))
02.06.2008 07:54
Според мен пък giorgiocbr е със затихващи функции. Дори две изречения не може да каже със свои думи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2046275
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439