Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2008 10:36 - Няма време
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 1185 Коментари: 2 Гласове:
0



Днес, поне засега, нямам време за лично творчество, за това една статия, която изключително ми допадна. Приятно четете и хубав ден! :)

Одит и за българските евродепутатиот 
Ирина Новакова, Брюксел 

Българският евродепутат работи много. Той пътува постоянно между Брюксел, Страсбург и България, заседава в комисии и партийни делегации, чете и пише безкрайни доклади по важни теми, участва в конференции, среща се с граждани и решава в пленарната зала бъдещето на Европа от името на нейните жители. За да изпълнява тези си приоритети в името на гласоподавателите, евродепутатът разполага със солиден бюджет и екип от асистенти и стажанти

Според вътрешен документ на парламента от догодина депутатът ще харчи за сътрудници до 16 914 евро на месец. Средно българският евродепутат ползва 4-5 асистенти и 1-2 информационни представителства в България. Биляна Раева от НДСВ например има 16 сътрудници и 10 информационни бюра - повече от петте депутати на БСП, взети заедно. Представителствата имат амбициозната цел да свързват депутата с гражданите и да организират обучения и консултации за проекти. Повечето депутати обаче не успяха да обяснят какво полезно са свършили бюрата им, откакто съществуват. Дали от тях има полза за самите депутати, ако не за гражданите, ще се види навярно преди изборите догодина, когато информационните бюра по всяка вероятност ще се превърнат в предизборни центрове.

Въпреки многото асистенти и съветници активността на българския евродепутат по отношение на Европейската комисия показва, че той все още не получава достатъчно информация и има какво да учи за работата на европейските институции. Варненската юристка от ГЕРБ Душана Здравкова например отправи официално питане до комисията как ще разследва аферата "Куйович" и какви мерки ще наложи на България заради "последните събития" в страната. Единственият възможен отговор е, че комисията не разследва криминални дела в страните членки, както и че решението за евентуални "предпазни клаузи" ще бъде взето едва през юли.

Асистенти и стажанти, освен да превеждат стотиците текстове, които минават през офисите на английски и френски, невинаги владени от нашите евродепутати, за съжаление и от самите им помощници, произвеждат главозамайващо количество прессъобщения

Причината е, че българският евродепутат обожава да вижда името си в медиите. Така че асистентите бълват информации с редица важни инициативи на шефа си като "евродепутатът поздрави колега за добрия му доклад" на Маруся Любчева от БСП или "евродепутатът откри изложба" на Атанас Папаризов (БСП) и "евродепутатът се бори с множествената склероза, дискриминацията на ромите или енергийната зависимост на Европа" на Филиз Хюсменова от ДПС. На повечето събития в Европейския парламент българският евродепутат може да бъде открит най-близо до камерите - той е готов да се блъска в тълпата, но да бъде сниман до Валя Балканска, колекцията на Васил Божков или освободените от Либия медици. За да си осигури медийна изява, депутатът дори си кани журналисти от България - разбира се, на разноски на Европарламента.

Същевременно в изявите си пред медиите българският евродепутат винаги се изказва като глобален експерт; той има мнение по всички въпроси, а отговорите му обхващат много гледни точки - обикновено за сметка на смисъла. Миналата седмица например попитахме Мариела Баева от ДПС дали емиграцията от България носи риск за недостиг на работна ръка и забавяне на инфраструктурни проекти. Отговорът започна с кризата на човешките ресурси в световен мащаб, мина през пенсионната реформа в Германия и ред други страни, през необходимостта за европейска политика по този въпрос и завърши с нуждата от решение за "демографската бомба със закъснител" в Европа. България и недостигът на работна ръка не бяха споменати. В подобен стил са и изказванията на българския евродепутат в пленарната зала - завоалирани, скучни и с минимално количество съществена информация. И това е в добрия случай - защото Димитър Стоянов от "Атака", вместо да се изказва, освирка Хартата на фундаменталните човешки права при гласуването й в пленарната зала.

Българите се възмутиха на сензационните разкрития

за присвояването на средства, предназначени за поддържането на щат от помощници на редица чужди евродепутати, както и на назначенията на близки и роднини за помощници. Естествено при него всичко е изрядно - асистентите са наети с български договори, сметките се водят от външен счетоводител и за нередности не може и да става дума. Никой обаче не е застрахован от проверката на одиторската палата на ЕС - специалното ведомство, което се занимава с одит на разходите на еврочиновници и депутати. Одиторите откриха преди време, че някои чужди евродепутати нямат документи за голяма част от разходите, предназначени за поддържане на сътрудници. Може би затова преди няколко седмици един от асистентите на български депутат трескаво събираше подписи, за да попълни списък с имена на посетители от България - някои се отказали да ходят в Европарламента, но пък за всеки от тях евродепутатът има бюджет от около 600 евро, които може да прибере, ако има подпис, а няма посетител.

През юни 2009 г. се задават европейски избори и българският евродепутат вече влиза в предизборно състояние. Ако знае, че няма особени шансове за същия пост, той вече си търси нова работа - като консултант, лобист и дори... като асистент на по-обещаващ евродепутат. Ако пък смята, че партията му ще спечели изборите, евродепутатът се готви за министър. Или поне за нов мандат в Брюксел.

Дневник




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - дааа, страхотни евродепутати сме ...
24.04.2008 10:39
дааа, страхотни евродепутати сме си пратили там, жалки кариеристи и сеирджии...
цитирай
2. bilingual - Браво на Ирина
24.04.2008 14:21
за добрата статия! Срам и позор навсякъде са тия депутати (че и асистентите им).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2051317
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439