Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2008 16:42 - За едни пари
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 1739 Коментари: 6 Гласове:
0



Вчера вечерта Министерство на финансите е получило писмо от Генерална дирекция „Разширяване" на Европейската комисия, с което се иска временно спиране на плащанията по програма ФАР за всички проекти, управлявани от две от Изпълнителните агенции, а именно Централното звено за финансиране и договаряне в МФ и Изпълнителната агенция по ФАР в МРРБ. 

В писмото се поставят въпроси по конкретни проекти, управлявани от двете агенции, както и такива за общото функциониране на процедурите.

Визираните в писмото проекти са контрактувани преди периода на акредитиране на системите от ЕК, когато Делегацията на Европейската комисия извършваше предварителен контрол на всеки един от етапите в процеса на подготовка и провеждане на тръжни процедури, както и сключване на договори.

По-принцип нередностите по процедурите се докладват от самите акредитирани Изпълнителни агенции по ФАР текущо, като ефект от действащите в тях системи за финансово управление и контрол. Към настоящия момент, съгласно установените процедури, са докладвани до ЕК по надлежния ред идентифицираните нередности по проектите, управлявани от всички изпълнителни агенции. Голяма част от цитираните в писмото нередности са били комуникирани от българските власти с ЕК.

Днес в Министерство на финансите се проведе среща с Изпълнителните агенции/ИА/, на която беше обсъдено писмото на ЕК и бяха разгледани въпроси от писмото, по които ЕК изисква допълнително информация. На основата на проведената среща и на допълненията, които ИА ще изпратят в МФ, ведомството ще представи своята позиция в Брюксел своевременно.

Това не спира контрактуването по Финансовите меморандуми по ФАР 2006 в четирите изпълнителни агенции.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ку* тате баница:(
29.02.2008 17:09
Или с други думи: Паре нема, действайте. Сроковете по проектите си текат, сключват се договори между бенефициентите и подизпълнители, ама грантови пари няма да видим скоро. И става като в оня виц: "Я свирката няма да работи, я на глуха акула ще попаднеш..."
цитирай
2. gantree - мдаа
29.02.2008 19:28
Намерих още инфо и тук
http://mediapool.bg/show/?storyid=136722&srcpos=1
цитирай
3. divini - писмото - неофициален превод
29.02.2008 22:52
Писмо от Майкъл Лий, директор на Генерална дирекция Разширяване към ЕК, до Димитър Ивановски, заместник министър на финансите.

Относно: временното спиране на финансовата помощ за България

Загрижен съм от информацията, получена от мониторинговата система на програмата ФАР, изпълнявана под Ваше ръководство. Има ясни индикации, че надеждното управление на фондовете вече не е гарантирано. Ето защо реших веднага да спра частично плащанията по тази програма, до момента, в който не получа уверения, че са били предприети съответните мерки за противодействие.

Поради многобройните слабости в управлението и контрола, както и отбелязаните нередности, вашите компетентни органи са в нарушение на техните задълженията по управлението на програмите от Децентрализираната система за изпълнение (EDIS).

В резултат на това всички плащания към изпълнителните агенции, а именно Централно звено за финансиране и договаряне към Министерство на Финансите и Министерство на Регионалното развитие и благоустройството. които аз намирам за неспособни да осигурят стабилно финансово управление на фондовете от Общността, се прекратяват незабавно.

В приложението ще видите резюме на недостатъците, открити от моите служби и които са смятани за най-значими и съответно, изискващи незабавни коригиращи действия.

Прекратяването е валидно докато нашите препоръки не бъдат напълно изпълнени, както и ако нашите предложения за коригиращи действия не бъдат приложени.

Очаквам да ми предоставите доказателства, уверяващи ме че системата се е подобрила а по начин, позволяваш операциите да продължат и плащанията възобновени.

Отделно ще получите писмо от моите служби относно по-специфични, неуредени проблеми, свързани с допълнителното подобряване на дейността на EDIS. Както и последващ доклад, основаващ се на нашите мониторингови мисии в България.

Ще Ви бъда благодарен ако започнете необходимите коригиращи действия възможно най-скоро и ме информирате за отбелязания напредък. Надявам се, че това евентуално ще ми позволи да преразгледам временното спиране на финансирането.

Ако препоръчаните коригиращи действия не бъдат напълно приложени до 31 март 2008 г. ще бъда принуден не отменя решението за поверяване на управлението на помощта ма на споменатите две Изпълнителни агенции и да приема, че договорите сключени от тях след 29 юни за недопустими за подкрепата на Общността и това се прави за бъдат защитени финансовите интереси на Общността.

Службите ми са на ваше разположение за всяка информация и изяснение на всички ваши евентуални въпроси.

Избрано от приложението:

Списъкът съдържа примери към всяка точка. ЕК притежава информация и за други случаи със същите проблеми и очаква Националният ръководител на помощта да предприеме обширни мерки за противодействие покриващи всички случаи.
1. Предоставяне на пълен списък на всички договори, в които извършените доставки се различават от посочените в договора / техническата оферта.
2. Преглед на всички проекти и промени в проектните фишове на ЕК, където е необходимо.
3. Предоставяне на пълен списък и копия на всички договори, в които целевите промени (вкл. продължителността) и бюджетния инструмент са направени в периода между тръжната оценка и преди подписването на договора.
4. Изясняване на политиката спрямо оценяващите комисии във всяка Изпълнителна агенция, определяни от национални процедури (брой членове, политика относно участието на представители на бенефициента).
5. Установяване на ясна политика осигуряваща устойчивост на резултатите от проектите и поддържане на функционирането им
цитирай
4. gothic - Сефте комендантски....
01.03.2008 00:58
Сефте комендантски....
цитирай
5. gantree - уау
01.03.2008 07:26
!!!!
цитирай
6. galinabg - Ех,не може
02.03.2008 10:48
да сме такива идиоти!Вдигам кръвно като ги цета тези неща!Няма оправия с тези боклуци!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2046465
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439