Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2008 16:55 - За тенекиения дървар, лъва и плашилото
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 2156 Коментари: 2 Гласове:
0




Много обичах, като малка приказката за Магьосника от Оз. Всъщност най-вече обичах да си представям изумрудения град. Зелен и лъскав. Като една добра жена, вече, обичам изумрудите. Но това е една друга тема, за едни други разговори.

Забавлявах се искрено от представата за страхливия лъв. И ми беше мъчно за тенекиеното човече, което нямало сърце. Общо взето обичам приказките. Обаче... Не е много приказно да живееш в приказка.

Всъщност, за което пиша в момента, няма много общо с Магьосника от Оз. По-скоро е за компилация от приказки и приказни герои. Държавата се управлява от правителство оглавявано от Незнайко, но не в Слънчевия град, а в страната на чудесата. Или поне така се държи, все едно не е много на ясно къде е попаднал, защо и какво да прави. Имаме си цяла сюрия приказни герои, като в правителството, така и в парламента. Като се почне от Пепеляшка и стигнем до Пинокио, всичките са си объркали приказките и това страшно много ги обърква. Но и това е друга тема.

Главна роля има плашилото. Плашилото, което трябва да размаха пръст, за да се промени нещо. Или най-малкото за да почне да се случва нещо. Плашилото, което бива тормозено от всички страни. То бива сезирано, само сезирано, умолявано и глезено. Плашилото, което трябва да спре парите от фондовете, за да се разбере, че нещо не върви. Че нещо е нередно.

България успя да постави Европейската комисия в ролята на плашило. Всички органи и институции, които по една или друга лична причина не могат да се разберат се плашат с ЕК. Бойко плаши премиера, премиерът му го връща. Всичко се случва не заради българите, а заради европейските институции. Нещата не се правят, за да се подобри състоянието в държавата, не за да се вдигне стандарта по някакъв начин. А защото ЕК казала, заплашила, обещала и т.н.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vselenche - Здравейте!
29.02.2008 18:38
Интересен начин да се разкаже какво се случва, или по-скоро не се случва в БГ. Асоциацията на ЕК с Плашилото е много точно попадение. Само се чудя с кой приказен герой трябва да бъдем оприличени Ние, дето разказваме - осмиваме случващото се/НЕ случащото се в БГ.
Поздрави!
цитирай
2. анонимен - добрите текстове стават все по- актуални с времето;))
15.01.2012 01:46
сега си имаме гръцко плашило, страхлив фискален лъв и тенекиена...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2052262
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439