Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2008 13:13 - За позициите
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 1245 Коментари: 3 Гласове:
0




Колко ли е странно да живееш в държава, която има позиции по различни външно и вътрешно политически теми? Колко ли е странно да живееш в такава държава, в която позициите по вече споменатите въпроси се съгласуват с гражданите или поне гражданите биват уведомени за позицията и мнението на собствената им държава.

И в този ред на мисли едно малко отклонение. Кой е работодател на президента и на премиера? И не е ли редно въпросният работодател да е наясно какви ги творят назначените от него персони? Това са малко риторични въпроси, не им обръщайте внимание.

Знаете ли какво е Съвет на Европейския съюз. Съветът на ЕС е основната институция, която взима решения в рамките на Съюза. Той се състои от представители на всяка страна-членка на ниво министри. До 2002 г. институцията се наричаше Съвет на министрите. На ниво министър-председатели и държавни ръководители се нарича Европейски съвет.
Та Съветът на ЕС взима решения като всяка страна членка изразява своята позиция. Аз лично веднъж не разбрах позицията на България по каквато и да е тема. Било околна среда, било земеделие или регионално развитие. Това, което се съобщава от Министерски съвет звучи горе долу по-следния начин: “Днес правителството одобри позицията на България, която ще бъде представена  от министър ... на тази и тази дата”. Каква е позицията не се казва. В програмата на правителството за участието му в процеса на взимане на решения в ЕС няма кой знае каква разлика...

Преди време България, в лицето на министър Калфин, изяви претенцията да е основен политически играч за стабилност на Балканите. И... това беше. Излязохме с претенциозно надути бузи и повече нищо не се случи. Няма да споделя мнението си по въпроса за независимостта на Косово, или поне не сега, не е въпросът за моята позиция, а за тази на Държавата. И за това, което се случва и ще се случва в предния или задния й двор, въпрос на гледна точка.

България има позиция, но тя е меко казано гъвкава, или по-точно с мека китка...

България има своята национална позиция по въпроса. По договореност с нашите партньори, тя ще бъде обявена след като новата ситуация бъде обсъдена в Брюксел от външните министри на страните-членки на Европейския съюз.
Българската страна се ръководи преди всичко от необходимостта за запазване на стабилността в региона и избягване на ескалация на напрежението в и около Косово.
България ще представи своята позиция в Съвета на външните министри и ще продължи активно да работи за постигане на единна позиция на ЕС, която в най-голяма степен би минимизирала рисковете за сигурността  в Косово, в региона и в Европа
.

Единна позиция в ЕС няма как да бъде постигната, най-малкото защото Румъния и Кипър остро се противопоставят на независимостта на Косово, а държави като Великобритания и Германия я подкрепят.

България има своята национална позиция по въпроса, но ако тя не съвпадне с европейската ще си я премълчи...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. comfy - :))
20.02.2008 09:32
Отгоре на всичко за Косово трябва позицията да е такава, че да не разсърдим Русия, а и Сърбия...
Същевременно трябва да се усмихваме на Германия, Франция, Великобритания, Италия и САЩ, и да кимаме с глава, че да - съгласни сме с тях, разбира се...

Помня, че навремето Желю Желев (колкото и да го плюят) взе мигновено решение и България първа призна Македония!

Дали сега сме представени пред същата ситуация или положението е по-друго?

... Сещам се за поговорката, че "насила може да се вземе, но не и да се даде"....

Поздрави, М.! :)*
цитирай
2. divini - :)
20.02.2008 10:22
Позицията на България трябва да е съобразена с българските интереси, а не с това кой ще разсърди и кой не... :)))
цитирай
3. comfy - Мисля,
20.02.2008 12:06
че "да не разсърдим" великите сили и съседите си е съвсем добре за каквито и да са български интереси!...

:Ррр
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2050674
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439