Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2008 18:01 - За личните данни и корупцията
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 3535 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всъщност тръгнах да пиша това само за личните данни, но се оказа, че корупцията също има място в темата и то водещо.

Това е една тема, която понякога много ме забавлява, а друг път направо ме вбесява. Като под лични данни не разбирам само ЕГН и номер на личната карта. По смисъла на закона лични данни са:

Лични данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци.

Кои са тези специфични признаци не става ясно. Не съм юрист, но тук идва момента да кажа защо всъщност го пиша това. Стана ясно вече, че ЕК ще разплащането по европейски проекти за пътища след разкритите злоупотреби във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", независимо че те не се отнасят за европейски пари. Идва друг момент в същия казус, а именно как МВР успя да прати на първа страница във вестниците името на човека, подал сигнала за искания подкуп.

Страхувам се за живота си, ще ме гръмнат. Ще бягам в Барселона или при мой приятел в Колумбия. Това казва пред Стандарт архитектът, който подаде сигнала срещу двамата подкупни служители във фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Според него задържаните Иван Владимиров и Любомир Лилов са само брънка във веригата. "Боя се от тези, които стоят зад тях. Навързани са като свински черва", призна архитектът.

И ето тук идва обяснението за специфичните признаци. В случая това са: името на човека, неговата професия и това, че той е занесъл парите на двамата арестувани. Никой от заинтересованите лица няма начин да се сети кой е, а още по-малко къде да го намери. За да съм напълно откровена и архитектът не постъпва по най-умния начин като дава изявления по медиите. Като са му осигурили полицейска охрана ... много важно. Ако почтеността на полицаите, които го пазят е съмнителна, по добре да хваща на някъде и да не казва къде.

Ето къде ще намеся и корупцията. Той се е съгласил да съдейства при гарантирана анонимност. Само че не са успели да му я гарантират. Е сега какво следва, рекламация и да му върнат парите ли?

Анонимност между другото гарантират повечето, как да ги нарека, пунктове за сигнали за корупция. Ето на сайта на Министерството на земеделието и продоволствията (колко хубава дума) има следни текст:

....
Начините, чрез които Вие може да ни сигнализирате за корупцията или конфликта на интереси на служители в системата на министерство на земеделието и продоволствието са: 
- Анкетна карта, която може да получите в приеманата на МЗП или да изтеглите от тук.
- Пощенска кутия за сигнали, намираща се в сградата на Министерството на земеделието и продоволствието – бул.”Христо Ботев” №55 (приемната); 
- На безплатния телефон 0800-20-200 може да подадете сигнал за коруппция или конфликт на интереси, но задължителното условие е обаждането да не е анонимно. Телефонът ще работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. За да разгледаме Вашия сигнал, трябва да съобщите Вашите имена, адрес и телефон за обратна връзка.
- E-mail адреса -
signali_korupcia@mzp.government.bg, който ще намерите в главната страница на МЗП- www.mzgar.government.bg.

Ще Ви бъдем благодарни, ако ни изпращате сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите от Вас нередности.

Анонимността Ви е гарантирана!
...

Както и много друга полезна информация.

Ето даже и Комисия по превенция и противодействие на корупцията (КППК) си имаме. Обаче там ... Анонимността не е от първостепенна важност. Или поне не е гарантирана. В електронната форма за подаване на сигнал има полета отбелязани с червени звездички и такива, които не са, но никъде е казано как се попълва. Тоест има ли задължителни и не задължителни полета. Първото поле във формата е ЕГН...

И тук вече ми е смешно. В министерството, което току що пак беше разтърсено от скандал свързан с корупцията и то предизвикан пак от същия архитект (човекът явно се е прежалил) условията за подаване на сигнали са в пъти по добри от колкото в Комисията, чиято основна задача е да получава колкото се може повече сигнали....

А подавайте сега сигнали за корупция... но по-добре направо до редакциите на медиите, така или иначе ще ви снимат.

А и още няколко теми за размисъл относно личните данни:

1. Избирателните списъци, където всички си седим с имената и ЕГН...
2. Фирмените регистри в интернет
3. Регистрите в НОИ
4. 
5.  ....

Поздрави



Тагове:   данни,


Гласувай:
0



1. анонимен - Като не знаеш, не пиши!
29.01.2008 20:35
Първо архитекта не е искал анонимност. И се е явил като свидетел на открито заседание в съда т.е. пред медиите. Кой му е виновен? Второ-в избирателните списъци няма ЕГН поне от 2 години! Трето-фирмените регистри ги оправиха преди 20 дни. Регистрите в НОИ- да,но не е беда. Виж мобилните оператори и банките - там нещата са много зле. Чети повече! Поздрави Краско!
цитирай
2. анонимен - !
29.01.2008 21:03
Архитект Янев, благодарение на вас бе разплетена корупционна схема във Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Не се ли страхувате да говорите публично?
- Голям шок за мен бе, когато видях името си във всички новини. Подписал съм декларация, която, ако наруша, могат да ме подведат под съдебна отговорност. Направил съм декора на "Стани богат". С това исках да бъда известен и с моите проекти. Полицаите си свършиха работата. Но прокуратурата ме издъни. Изрично бях споменал, че ще помогна за разкриването на схемата, ако опазят моята анонимност. Защо, след като те не си спазиха уговорката, трябва да мълча и да се крия, все едно че аз съм престъпникът. В момента ходя с два ножа, страхувам се за живота си. Ще ме гръмнат.

http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-01-28&article=219738
цитирай
3. divini - супер
29.01.2008 21:03
обаче в разбъркан ред - През последната година и половина се гласуваше 3 пъти и трите пъти списъсците са си с ЕГН... тези неща ги забелязвам.. архитекта го слушах по Дарик, как каза че заради това е съдействал, а ето тук от това, което е казал за стандарт .
"Изпортиха ме. Полицията си свърши перфектно работата, но прокурор е казал името ми на всеослушание", вайка се Янев три дни след арестите.
http://www.standartnews.com/bg/article.php?article=219780

за фирмените регистри - живо постижение 20 дни .. браво на тях...

Може би четем различни неща...
Поздрави
цитирай
4. marystaneva - divini, дано да не се разсърдиш?
30.01.2008 12:19
Изпратих от свое име линк към постинга ти и коментарите до Комисията по превенция и противодействие на корупцията. Ето какво им написах и от мен:

Ако наистина искате да получавате сигнали, намерете начин да запазите хората, които ги подават! Иначе няма смисъл от съществуването на тази комисия. Едва ли са много тези, които биха поставили "на карта" себе си или живота и здравето на близките си. Всичко друго е просто "хвърляне на прах в очите" и отчитане на дейност. Ето ви линк да видите какво мисли народа - много е дълго, за да го преразказвам.

http://divini.blog.bg/viewpost.php?id=157849

Абсолютно подкрепям мнението на автора и очаквам да промените нещата по начин, който би защитил хората, а не престъпниците.
Не е нужно да ми отговаряте, просто си свършете работата. Благодаря за търпението.
цитирай
5. divini - е сега
30.01.2008 12:22
ме арествуваха вече :)))

Поздрави
цитирай
6. marystaneva - И мен! :)
30.01.2008 17:35
Поздрави и от мен и поздравления за хубавия постинг, принципната позиция и чувството за хумор!
цитирай
7. анонимен - old navy coupons codes online
28.07.2011 09:10
FepreRewrStfternj <a href=http://oldnavycoupons30off147.onsugar.com/Acquire-Old-Navy-Printable-Discount-Coupons-Order-Save-Your-Cash-18431925>old navy coupon 2011</a> fpuupuppcfepesyd
цитирай
8. анонимен - xanax
31.08.2011 18:47
I am constantly looking online for posts that can aid me. Thank you!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2049114
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439