Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2007 10:56 - За.. и аз не знам за какво
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 3721 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 18.12.2007 13:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не ми е в специалността, тоест не съм експерт в областта на политологията. То май и повечето хора не са, това не им пречи да имат собствено мнение. И аз имам собствено мнение и мисля да си го споделя, даже и да не хареса на някой, или според друг да не е правилно, или да не съвпада с моето,. Разбира се може и да бъркам, макар че за конкретния случай се съмнявам и то много се съмнявам.

Слушателите на Дарик радио определиха Бойко Борисов за Политик на 2007 година! Добре бе, хора, за всичко друго го обявете, ако искате и за жена на годината, само за политик недейте. За да си политик според мен трябва да правиш политика или поне да следваш някаква такава, вече изградена.

Лицето Борисов освен да мирише на мускули и да изглежда добре (според твърде занижени критерии) друго не прави. Попитай лицето Борисов за негова позиция по даден въпрос. Ще получите отговор от рода: “Ами то те са там като такива и тях....”. Конкретен пример веднага давам. Миналата седмица беше последната пленарна сесия на Европейския парламент и нашият кмет отиде и той да види какво се случва там. Срещи с журналисти, с евродепутати и всякакви други негови фенове. Мой колега, който се чудил какво да прави, отишъл при лицето Борисов и го попитал “Господин Борисов, каква е позицията на ГЕРБ по въпроса за Косово?”. От другата страна: “А?!”. Колегата пак: “За Косово, независимостта ...”. Борисов: “.. А.. ъ.. Тя, нашата позиция.. е...е ясна.”. Колегата: “А каква е?”. Борисов: “Такава като на европейците” (доволен от себе си). Обаче: “А каква е общата европейска позиция?”. ( такава стана ясно липсва). “Ми ние, Герб де, сме за компромисно решение.”. Колегата ми е гадина: “А това е позицията на цялата партия, структурите в страната така мислят, така ли?”. Борисов: “На структурите ще им се каже кво да мислят.” Обърнал се и си тръгнал, бързо, затормозен.

Реших да питам Гугъл дали може да даде, кратко обяснение на думата политика. Може да го даде, през Уикипедия:

Политиката е процесът и начинът на получаване или поддържане на подкрепа за общи или обществени действия. Макар че обикновено терминът се прилага за правителствата, политиката се наблюдава при всички човешки групови взаимодействия, включително корпоративни, академични или религиозни.

Политическото поведение се изучава от науката политология.

Политиката предполага разнообразие от възгледи, ако не относно крайните цели, то поне относно най-подходящите средства за постигането им. Терминът се употребява в единствено число и обозначава процес, при който група хора, чиито интереси са първоначално различни, достигат до колективни решения, които най-общо се смятат за обвързващи за групата и наложени като обща политика. Най-често прилагателното "политически" в този му смисъл касае партиите, правителствата, международните отношения, науките - например политически теории, политическа икономия.

От друга страна, "политика" (употребена често и в множествено число, политики) може да има и по-тясно значение и да изразява конкретен план или основни принципи за действие, към които дадена организация се придържа в изпълнението на някакаво начинание. Тази употреба е характерна за по-съвременния език, като на английски за нея си има отделна дума policy, но на български тя се превежда като "политика" или (списък от)"принципи" или "правила"...

Е аз такова нещо при Бойко не съм видяла. Той освен да говори като кварталния биткаджия, друго не прави. Е то и за това народът му се радва та знае ли се.

Обаче ако някой го попита например за акцизите на горивата ( където правителството Сакскобургготски се отказа от гратисния период предложен от ЕК) и какво трябва да се направи, най-вероятният отговор ще е “Да се смъкнат”. Ама как, защо и може ли... това тези лошите, като Костов да ги обясняват.

За току що приетия закон за данъчното облагане. “Жалко, че ние не сме в парламента...”. Но ако бяхте, какво щяхте да направите?



Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



1. gantree - :))
18.12.2007 12:57
Това за Косово и за мисленето в структурите на ГЕРБ беше готино, поздравления! :)
цитирай
2. veniblg - ***Много неудобен въпрос,
18.12.2007 13:27
но да се следват принципите .
цитирай
3. chara - споделям мнението ви,
18.12.2007 13:59
НО щом слушателите на радио "Дарик", които, каквито и колкото да са те, избират столичния кмет за политик на годината, нали знаете - vox populi, vox dei, което ще рече - глас народен, глас божи!
Единствената причина възторжени популисти като Б.Б. и други подобни екземпляри да тържествуват е бездействието и мълчанието на трезво мислещите интелигентни българи, които преживяха какво ли не. Ще преживеят и това недоразумение, само че не зная с цената на какво.
цитирай
4. gantree - @ chara
18.12.2007 14:19
Наистина ли се връзвате на тази култова езическа глупост - че гласът народен е глас Божи? :)) Гласът Божий е гласът на Истината, а не гласът на мнозинството за сметка на някакво малцинство. Народът не бива да се обожествява, а и изобщо не е вярно, че мнението на мнозинството (или на малцинството) е критерий за Истината.
цитирай
5. анонимен - Всеки народ
18.12.2007 15:48
си заслужава водачите.
цитирай
6. chara - @gantree
18.12.2007 22:38
няма да се оправдавам нито да се извинявам за мнението, което споделих, но все пак направих оговорка относно слушателите на коментираното радио. Все пак обаче, и Вие и аз, а и авторката на постинга ще трябва да признаем факта - че Б.Б. според аудиторията на "Дарик" радио е политик на годината. Нали така или греша?!
цитирай
7. buket - И всеки водач не заслужава народа, понякога.
18.12.2007 22:45
Това разделение не е на добро. Никой не е казвал че критерия на истината е в народа. Там е гласът народен и от тук - божий, от който глас зависи и бъдещето на една държава.

chara. Това за трезво мислещите интелигентни българи е много точно казано от теб. И не само мислещи но и действащи и търсещи.

gantree - Една причина за неуспех не е достатъчна, за да служи отново за неуспешен трамплин, нужни са повече, заради самия успех.
цитирай
8. gantree - @
18.12.2007 23:14
@ chara
няма нужда да се оправдавате или извинявате за каквото и да било; в това, което Ви писах, изобщо не става дума нито за Дарик, нито пък за техния политик на годината;



@ buket
не разбрах за какъв "неуспех" или "трамплин" става дума; вероятно и Вие сте прочел написаното от мен по диагонала - там няма нито дума за ББ, или пък за класациите на Дарик;
цитирай
9. divini - Бойко Борисов
18.12.2007 23:27
може да е всичко, сам на себе си дядо, батко или вуйчо ако иска, каквото му измисли народа, но не е политик. Думата "политик" явно е изгубила значението си, щом "слушателите на Дарик" го определят за такъв на годината.

А и диалогът в Страсбург е съвсем реален, даже мисля, че го има на запис, но е ужасно качество...:)

Поздрави
цитирай
10. viovioi - И другите ни родни политици не са цвете
19.12.2007 10:37
но Борисов е събрал фокуса на внимание!! Какви класации, какво чудо? Та ние сме на ръба на национална катастрофа бе хора???
цитирай
11. libertybell - Уточнение
19.12.2007 12:08
Изборът на "слушателите на Дарик" е предпоставен от т.н. 100 най-влиятелни медии в БГ, които са направили номинациите за политик на годината: Ахмед Доган, Бойко Борисов, Меглена Кунева, Сергей Станишев и Сесилия Саркози.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2051067
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439