Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2007 12:58 - Милиони за харчене
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 1199 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 12.12.2007 13:35


Между 150 милиона лева и 200 милиона лева са инвестирали хора, свързани с организираната престъпност, за купуването на гласове на изминалите местни избори. Това показва изследване на Центъра за изследване на демокрацията относно пазарите и тенденциите в България, свързани с организираната престъпност.

Друго уникално явление, според експерта от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов е фактът, че групировките в България имат национално покритие.

Три са типовете организирана престъпност в България: "силови предприемачи, черни предприемачи и олигарси". Ядрата на организираните структури са в т.нар. бял пазар, т.е. - хората, които са легализирали своя бизнес, но държат позиции и в бизнеса с крадени коли, проституцията и наркотиците.

В момента годишно доходите от бизнеса с крадени коли възлизат на 55 милиона лева. Доходите от проституция пък са между 110 милиона лева и 170 милиона лева годишно. Пазарът на наркотици е между 108 милиона лева и 234 милиона лева годишно. В пазара на наркотици се забелязва тенденция на изчезване на високите нива и появата на четири - пет нови имена.

Посланикът на Германия в България Михаел Гайер посочи, че местните избори в България са показали, че бизнес групировките навлизат в общините. "България не е свършила необходимото, за да се пребори с организираната престъпност и корупцията", посочи Гайер.

Един от изводите в доклада:
...
За разлика от престъпността в „нормалните общества”, в посткомунистически държави като България организираната престъпност е не толкова девиантен феномен, колкото характеристика на до голяма степен криминален преход от държавна към частна собственост и от етатистки монопол върху икономиката към хаотично възникващи частноикономически отношения в условията на слаба държавност и институционален вакуум след 1989 г. По такъв начин самата организирана престъпност отразява процесите на разпадане на тоталитарната държава и икономика, съпътстващи се от първоначален ръст на сивата и черната икономика и последвани от крехкия синтез между законен и незаконен бизнес в периода на легализиране на посткомунистическите елити. 
....
Тук може да видите цялото изследване:
Организираната престъпност в България: Пазари и тенденции



Тагове:   милиони,


Гласувай:
0



1. maxfun - интересна статистика
13.12.2007 14:58
сменете милионите с милиарди и пак го прочетете:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2051305
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439