Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2007 16:19 - ЕК ЗАПОЧВА НАКАЗАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ КРС
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 978 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2007 17:46


Комисията образува процедура за нарушение поради липсата на независимост и ефективност у българския телекомуникационен регулатор 

Националните регулаторни органи са основна грижа на правилата на ЕС в областта на далекосъобщенията“, заяви европейският комисар по далекосъобщенията Вивиан Рединг. „Зле функциониращ национален регулатор означава зле функциониращи пазари на далекосъобщенията. Това от своя страна застрашава конкурентоспособността на българската икономика, като едновременно нанася щети на промишлеността и лишава гражданите от ползите, които носи доброто регулиране в областта на далекосъобщенията, а именно по-ниски цени, по-добри и по-иновационни услуги. Затова отправям настойчив призив към българското правителство да приеме спешни мерки за гарантиране независимостта на националния регулатор, така че той да изпълнява ефикасно задачите, които са му възложени.“

Днес Комисията изпраща до България официално уведомление, вследствие на достигналата до нея информация за липсата на средства и за проблемите, които среща в процеса на вземане на решения българският национален регулатор в областта на далекосъобщенията в резултат на дълго отлаганото назначаване на председател.

Някои основни задачи на регулатора, произтичащи от действащите правила в областта на далекосъобщенията, като например провеждането на анализи на пазара, все още не са били изпълнени. Поради това вземането на някои регулаторни решения е било значително просрочено или отложено. Освен това, в управителния съвет на заварения оператор членува председателят на друг орган с известни регулаторни функции — Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. Това поражда конфликт на интереси, който може да застраши независимостта на националния регулатор.

Решения на тези проблеми не донесоха нито срещите с българските власти, нито поредица от писма от страна на Комисията.

Това е втората процедура за нарушения, образувана напоследък срещу България в областта на далекосъобщенията. Миналия месец Комисията образува дело срещу България заради липсата на европейски номер за спешни повиквания — 112 .

Независимостта на националните телекомуникационни регулатори е ключов елемент за гарантиране на ефективното прилагане на правилата на ЕС в областта на далекосъобщенията. В законодателството на ЕС са налице някои минимални правила, уреждащи независимостта на националните телекомуникационни регулатори. Комисията пристъпи днес към образуването на процедура за нарушение срещу България, тъй като установи, че в България са налице сериозни нарушения на правните разпоредби на ЕС в тази област.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ЕЕЕЕЕЕЕЕ
28.11.2007 16:45
Крайно време беше да ни погнат! А дано!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2045198
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439