Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2007 16:15 - За ордените и ...
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 3217 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 22.11.2007 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Добрата Фея Гоце и как се дават ордените на Република България

Преди малко видях, в сайта на Министерски съвет, че се предлага на президента актьора Вълчо Камарашев да бъде награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие ( да му е честито) . И се сетих как преди около година, по време на кампанията за президент се интересувах от това колко ордени и медали е раздал Гоце. Отговорът, който получих от президентската администрация, почти уби всякакво желание да разбера кой с какъв медал е награден и защо. Разговорът беше горе-долу следният:

Аз – Добър ден, какъв е начинът да разбера кои граждани, с какви ордени или медали, по каква причина и чие предложение е наградил президентът на България.
Отговор – Трябва да направите писмено запитване, за което, мисля че се плаща такса,  до главния секретар на Президентството, в което запитване трябва да уточните за кое лице се интересувате и дали това лице е получило, упоменат от вас конкретен орден или медал.
Аз – А ако искам да видя просто кои са наградените, да кажем, с орден “Стара планина”? Тогава...?
Отговор – Трябва да направите писмено запитване до главния секретар на Президентството с молба да ви се разреши достъп до архива, да кажете по какви причини се интересувате и за кой орден става дума, дали е с лентичка дали е без лентичка...и т.н. Отговор на вашето запитване ще получите най-рано след 3 месеца. Ако евентуално получите отговор, трябва да предоставите личните си данни за да бъдат те проверени и след още три месеца, евентуално, в присъствието на служебно лице, може да разгледате списъкът с наградените за съответната година.
Аз – А дали с евентуалното разрешение, което евентуално получа, ще мога да видя списъци с наградените с други ордени?
Отговор – Не. За всеки орден, трябва отделно запитване. Другото, което може да направите е да видите последния брой на Държавен вестник от интересуващата ви година, там се публикуват всички наградени през годината.
Аз – Да, но там няма посочени причини за награждаването им.
Отговор – Няма. Приятен ден
....И това беше. 

По смисъла на закона, ордените и медалите на Република България са:
Ордени и медали
 
Чл. 2. (1) Държавните награди на Република България са ордени и медали.
(2) Ордените, подредени по старшинство, са:
1. "Стара планина";
2. "Св. св. Кирил и Методий";
3. "За гражданска заслуга", "За военна заслуга", "Мадарски конник".
(3) Орден "За храброст" - извън подреждането по старшинство.
(4) Медалите са "За заслуга".

Статут
 
Чл. 3. (1) Ордените и медалите имат лента (носач) и миниатюра за всекидневно носене - умалено копие на съответната степен.
(2) Ордените и медалите имат статут, който включва:
1. описание на формата и лентата на ордена и на медала за всяка степен;
2. описание на звездите на ордена;
3. описание на миниатюрите за всекидневно носене;
4. определение на заслугите, за които се награждава;
5. правила за носене на ордена и медала.
(3) Награждаването с ордени и медали се извърша в съответствие със Закона за държавния протокол.
 (4) На наградените лица заедно с ордените и медалите се връчват орденски и медални книжки, подпечатани с държавния печат.
 (5) Наградените с ордени и медали лица се вписват в "Дневник-регистър на наградените" към Президента на Република България.

И си представих само колко запитвания трябва да отправя.....
Аз си мислех, че ордените и медалите са символи на държавата и е редно гражданите на тази държава да знаят все пак кой и защо е бил удостояван с тях... Е явно съм се объркала. А като гледам малко останахме ненаградените с ордени и / или медали.

Това, което особено ме впечатли, е страницата на италианския президент ( а Италия е държава, която определено се слави с бюрокрацията си и мудната административна система), в която са публикувани всички, подчертавам всички, видове ордени и медали, кой ги е получил и защо...
Давам само един пример (ако ви стане интересно вижте из сайта):

Medaglia d"oro al valor militare   
CAU Lussorio 
Vice Brigadiere Carabiniere Legione di Cagliari 
luogo di nascita: Borore (NU)

Data del conferimento (дата на награждаването): 23- 9- 1899  
motivo del conferimento (мотиви)
Con gravissimo e continuo rischio della propria vita, si recт da solo per due volte a riconoscere i rifugi di alcuni famigerati banditi,che avevano sparso la costernazione ed il terrore nel circondario di Nuoro,giungendo tra le balze ed i cespugli di una localitа quasi inaccessibile fino a poca distanza da essi.Quindi prese parte all"azione diretta a catturare i banditi e si distinse fra gli altri per coraggio e sangue freddo, esponendo piщ volte la vita. Ebbe forato l"abito da una palla avversaria e nell"inseguimento dei malfattori uccise il piщ pericoloso di essi. Orgosolo (Sassari), 10 luglio 1899. 

1899 година! Кой, защо и как. Безплатно и достъпно за всички... За какво става дума?



Тагове:   ордените,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubimetz13 - ами..
22.11.2007 16:24
става дума за грешно осмисляне на същността на чиновника.. Той е там не в служба на човека /визирам теб и мен/ а в служба на човека /:) визирам Него/..
"Всичко в името на човека , всичко за благото на човека" - все още знаем кой е човека , нали !
цитирай
2. divini - @ lubimetz13
22.11.2007 22:43
според мен не е до чиновник... на сайта на италианския президент има също и решенията за помилване... заедно с цялата кореспонденция до сенара и долната камара, адвокатите на осъдения и т.н...За да разбереш един човек за какво е награден трябва да преминеш през невъобразими препядствия, представи си за какво става дума, ако искаш да разбереш защо някой е помилван...На сайта на Гоце има само цифри .."помилвани 203" (примерно) защо,как и кой... не е важно..
цитирай
3. lubimetz13 - :) е тъй де..
22.11.2007 22:59
Президентските пъдари се взимат толкоз на сериозно, че пазят от гарги и нощем.. :))
цитирай
4. nashinovini - Харсва ми стилът ти
23.11.2007 13:40
Трябва да се пише за тези неща! Браво на теб!
цитирай
5. nashinovini - Не напразно системата ми (jitenklas.com)
23.11.2007 13:41
Класифицира постингите ти високо
цитирай
6. divini - nashinovini
23.11.2007 14:05
благодаря... и блога и системата ти, са доста полезни според мен...
цитирай
7. анонимен - ha-ha-ha-ha-a!!
23.11.2007 18:35
Благодаря ти ,че ме развесели с нашата криворазбрана демокрация .Това е за смях.Аз мога да разбера за медалите в страната в която живея само по интернет страница.Поздрави! пиши .кефиш ме все едно чета ,,Стършел,,
цитирай
8. ianchefff - ~
24.11.2007 01:17
тя била мислела, моля ви се, че ордените и медалите са символи на държавата и е редно гражданите на тази държава да знаят все пак кой и защо е бил удостояван с тях...

Бе, много мислиш бе, ти бе, алооо...

В таа държава не се мисли много много.
Хората мразят да мислят.
Справка: изборите, примерно. Има и други примери...

:)
цитирай
9. mitternacht - тука
25.11.2007 12:02
имаме бахти секретните медали.
Е... те пазят в тайна, да не разберем, че повечето ордени за заслуги към България, са дадени на турци и руснаци(примерно).Както и на терористи... мани майтапа...
цитирай
10. divini - и причина да наградят някой с медал е...
06.12.2007 15:08
50 години Златни пясъци..

Министерският съвет предлага на президента на Република България да награди Петър Дойчев с орден “Стара планина”, без лента, първа степен. Отличието е за изключително големите му заслуги за развитието на туризма.


Повод за награждаването му е 50-та годишнина на курортен комплекс „Златни пясъци” и признанието на колеги и приятели, с които той е работил през годините, за развитието на комплекса и туристическата индустрия в страната.


Предложението за награждаването на Петър Дойчев е на председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. То е подкрепено от ръководителите на всички браншови организации в туризма – Българската асоциация на туристическите агенция, Националният борд по туризъм, Българската туристическа камара, Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, Съюзът на българската туристическа индустрия и др.


Петър Дойчев е роден през 1924 г. в Бургас. Един от първите випускници е на немското частно училище в града. Завършил е и Търговската академия във Варна. Професионалната му кариера преминава през всички стъпала на туристическото обслужване – сервитьор, екскурзовод, администратор, управител на хотел. През 1957 г. е старши екскурзовод в к. к. „Златни пясъци”. През следващите години е управител на хотели в комплекса. Заемал е различни постове в Комитета по туризъм. От 2001 г. е консултант в Комисията за защита на потребителите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2052250
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439