Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 19:17 - Mediapool: СДС и ДСБ се строяват зад ГЕРБ
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 2723 Коментари: 7 Гласове:
8



За първи път СДС и ДСБ – двете партии, представляващи т.нар. традиционна десница - няма да издигат свой кандидат за кмет на София, научи Mediapool в сряда. Ръководствата на двете градски организации получиха мандат да водят преговори с ГЕРБ за излъчване на обща кандидатура, но практически ще подкрепят кандидата, посочен от премиера Бойко Борисов. Това ще е министърът на образованието Йорданка Фандъкова, доскоро зам.-кмет по образованието. Нейната официална номинация от градската организация на ГЕРБ ще стане в четвъртък.

Още в понеделник СДС решиха да водят преговори за издигане на общ кандидат - кмет на партиите от ЕНП. Във вторник бе проведена и първата официална среща с ДСБ, на която двете партии не са успели да постигнат съгласие за самостоятелна кандидатура на Синята коалиция.

От СДС-София категорично са отказали да преговарят само с ДСБ. Изправени пред възможността да се явят сами на изборите и да поставят под съмнение парламентарната група на Синята коалиция, ДСБ-София също се съгласили да преговарят за "общ кандидат" с ГЕРБ.

Представители на ДСБ коментираха пред Mediapool, че това е смехотворно и пълен абсурд, тъй като сините няма какво да предложат на Бойко Борисов – той си има и нужните гласове за победа на кандидата му в София, и подкрепата на Синята коалиция в парламента.

Прави впечатление, че лидерите на двете партии Мартин Димитров и Иван Костов са се дистанцирали от темата и са оставили решението на градските си организации, които от разцеплението на СДС през 2004 г. дори не си правят труда да прикриват конфликтите си. А причина за разцеплението беше несъгласието на Иван Костов и голяма част от тогавашните сини депутати с безпринципната подкрепа, която ръководството на партията начело с Надежда Михайлова даде на Стефан Софиянски като кандидат за трети кметски мандат в София.

Тогава не друг, а Костов "изкова" крилата фраза "моделът Софиянски", известен като модел "всички на софрата".

Лидерът на ДСБ – София Атанас Атанасов обясни какво е решението на организацията сега: "Председателският съвет на ДСБ-София даде мандат на Съвета на председателя на ДСБ-София да проведе преговори със СДС и ГЕРБ за издигане на общ кандидат. Смятаме, че е изключително важно да се осъществи концентрация на десните сили в София, което да не позволи на БСП да надигне глава".

Пред Mediapool лидерът на СДС – София Борислав Бориславов заяви, че основната цел е издигането на кандидат в рамките на ЕНП. "И трите партии са членове на семейството на ЕНП. При това положение ние не можем да започнем да определяме кой е по-десен", заяви Бориславов в отговор на въпрос защо т.нар. традиционни десни този път няма да имат кандидат за кмет на столицата.

От СДС вече водят преговори с ГЕРБ, докато ДСБ все още не са провели официални консултации. Очаква се това да се случи след като Фандъкова официално бъде издигната. "Преговорите" за "общ кандидат" на практика ще се състоят в покана за подкрепа и обещание за общи действия за благото на София и общ бой по БСП.

Източници на Mediapool в ДСБ заявиха, че дебатът в структурата по този въпрос е бил тежък. След отказа на СДС решението е взето с аргументите, че, ако партията се яви сама на изборите, ще отнесе маса критики, че води изолационистка политика, че помага на БСП, а и ще участва на изборите единствено на олимпийския принцип.

Това решение ще промени и политическата конфигурация в Столичния общински съвет. Ако кандидатът на ГЕРБ спечели изборите, групата на "Алианс за София" (ДСБ и СДС) ще стане част от управляващото мнозинство в градския парламент. В момента те са в опозиция. От ГЕРБ неофициално са обещали делегиране на определен властови ресурс на партиите от общинската коалиция.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=156476&srcpos=1
 



Тагове:   mediapool,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. libertybell - :(((
16.09.2009 20:55
Господ не опази патките!
цитирай
2. gantree - R.I.P.
16.09.2009 22:50
цитирай
3. mamkamu - И к`во стана сега? Моля ти се Бойко ...
17.09.2009 09:38
И к`во стана сега? Моля ти се Бойко вземи ни!
цитирай
4. анонимен - Тя е!
17.09.2009 09:55
Тя е перфектният кандидат за автентичната софийска десница.

Родом от провинцията. От комунистическо семейство при това!
Завършила е руска гимназия - поне е в София, 35-то даскало. След това руска филология в СУ. Добре че и това е в София. Знае коя улица къде е.

Единствената и слабост е, че не е регистрирано нейно сътрудничество с ДС. Но може би това се обяснява с по-късната година на раждане и достатъчно красноречивия образователен път, който си е избрала. Може би не е било нужно да верността си към партията и с доноси.

А що се отнася до Бойко и „сините“:)
Ми, той може и да не ги вземе. Просто те застават зад него, свършват му работата, а той после не ги взима. Правил го е много пъти досега!

А може и още един руски АЕЦ да започнат да строят. На Цариградско шосе зад Метро и Техномаркет, за да се борят с нарасналите енергийни нужди на столичния град. Почти всичко е възможно в държавата на Боко-Тиквата от СИК. Даже още повече, ако зад него безпринципно се влачат и клисарите от „автентичната десница“.

Досега в София си играехме на добър или лош седесар срещу комуниста. После започнахме да си играем на добър седесар, двама-трима резервни седесара, които да пречат на добрия, комунист и мутра, която се прави на марков седесар. Сега ще си играем на руски седесар и на руски комунист. Не ми се мисли какво ще е след две години на редовните местни избори :(
цитирай
5. mph - *
17.09.2009 12:27
Такъв е животът. Някои не смея да започват битка, ако не са сигурни, че ще свърши добре за тях.
Само че това вярно ли е или само пробват ехото?
цитирай
6. gantree - това
17.09.2009 13:10
което се случи, е тъпо.
цитирай
7. luben - точно това
17.09.2009 13:55
ама хич го не очаквах. По-добре малък резултат, но достоен, отколкото сваляне на гащи пред якото бодигард... Не виждам нищо лошо понякога да се загуби, а е лошо като се губи идентичност... особено на първия анонс при първи карти...

Нещо сбъркано помирисвам. Поне в този случай. Само аз ли?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2052283
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439