Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2008 19:16 - За МВР и нейния пресцентър
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 3683 Коментари: 6 Гласове:
0




Нещо съм яхнала метлата, както е обичайното за една вещица. И тъй като си имам блог и мога да си злонамернича, колкото си искам, ще се възползвам от предоставената възможност.

Чета си аз днес кротко различни интернет, а и неинтернет базирани, новини и попадам на следното съобщение, дошло от пресцентъра на МВР (а знам, че е дошло от там, защото в момента съм в техния сайт и съобщението е абсолютно същото). Съобщението се отнася до.. всъщност направо ще го сложа тук:

imageСофия. Столичните полицаи издирват 38-годишния Емил Страхилов Янев от София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Срещу мъжа има влязла в сила присъда “Лишаване от свобода” за извършени престъпления по чл. 198 и чл. 152 от Наказателния кодекс. Янев се укрива от органите на реда и е обявен за общодържавно издирване от 16 юни 2006 година. Независимо от предприетите действия по установяване на местонахождението му, следите на Янев се губят, той не живее и на последно установения адрес в столичния квартал “Христо Ботев” .Мъжът е висок е около 166 см със светла кестенява коса, пъстри очи и бяло овално лице.  Гражданите, които имат допълнителни данни за издирвания, могат да сигнализират при гарантирана анонимност на телефон 166 или в най-близкото поделени на МВР.

Сега, темата в този пост, е че няма да се заяждам със стила на текста (но висок и около 166 см. не се връзва някак си), а със самия текст.

Това не е първото подобно съобщение попадало пред очите ми, а предполагам и пред вашите. И винаги много съм се чудила защо, ...цензура...цензура, не казват за какво точно е търсено лицето, или в конкретния случай за какво му е присъдата (а това, че е за издирване от 2006 не искам и да го подхващам... с влязла в сила присъда, а не могат да го намерят.. а спете спокойно...). Мисълта ми е, че някой буден, съвестен гражданин, а може и гражданка, вземе да срещне въпросния индивид и реши да го задържи, може би и под въздействието на описанието 166 см... спокоен, че той е издирван за някакво не чак толкова грандиозно провинение.. успокоен от това, че чл. от Наказателния кодекс са само споменати, но не и цитирани.. е да, но това ще е една заблуда.. защото член 152 гласи следното:

Чл. 152. (1) Който се съвъкупи с лице от женски пол: 
1. лишено от възможност за самоотбрана, и то без негово съгласие;
2. като го принуди към това със сила или заплашване;
3. като го приведе в безпомощно състояние,
се наказва за изнасилване с лишаване от свобода от две до осем години.
(2) За изнасилване наказанието е лишаване от свобода от три до десет години:
1. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) ако изнасилената не е навършила осемнадесет години;
2. ако тя е низходяща сродница;
3. (нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) ако е извършено повторно.
 (3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) За изнасилване наказанието е лишаване от свобода от три до петнадесет години:
1. ако е извършено от две или повече лица;
2. ако е причинена средна телесна повреда;
3. ако е последвал опит за самоубийство;
4. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) ако е извършено с цел въвличане в последващи развратни действия или проституция;
5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) ако представлява опасен рецидив.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 92 от 2002 г.) За изнасилване наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години:
1. ако изнасилената не е навършила четиринадесет години;
2. ако е причинена тежка телесна повреда;
3. ако е последвало самоубийство;
4. ако представлява особено тежък случай.

Така Наказателния кодекс и неговите безумства не ми се коментират, а член 198 е този:

Чл. 198. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго с намерение противозаконно да я присвои, като употреби за това сила или заплашване, се наказва за грабеж с лишаване от свобода от три до десет години.
 (2) Под заплашване се разбира застрашаване с такова непосредствено деяние, което излага на тежка опасност живота, здравето, честта или имота на заплашения или на друго някое присъствуващо лице.
(3) Грабеж е и всяка кражба, при която завареният на мястото на престъплението употреби сила или заплашване, за да запази владението върху откраднатата вещ.
(4) Грабеж има и когато за отнемане на вещта лицето е било приведено в безсъзнание или поставено в беззащитно състояние.

Така, издирваният Емил Страхилов Янев си е направо муци! Не мога да си обясня от какъв зор не казват и в какво се е провинил, най-малкото за да имат представа хората с какво могат да се сблъскат. 

Преди време, в news.bg, попаднах на подобно съобщение, пак със сходно съдържание, пак със снимка и някакъв симпатяга на нея, такъв от, който спокойно можеш да си купиш сандвич например, само че там чл.198 не се споменаваше, за разлика от чл.152, но се споменаваха други, а именно...

Чл. 128. (1) Който причини другиму тежка телесна повреда, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.
(2) Телесната повреда е тежка, ако е причинено: продължително разстройство на съзнанието; постоянна слепота с едното или с двете очи; постоянна глухота; загуба на речта; детеродна неспособност; обезобразяване, което причинява завинаги разстройство на речта или на сетивен орган; загуба на единия бъбрек, слезката или на крило на белия дроб; загуба или осакатяване на крак или ръка; постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.
Чл. 142. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който отвлече лице с цел противозаконно да го лиши от свобода, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години. 
Чл. 149 – него не искам да ви го цитирам целия, но се отнася за действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст

....
И какво се очаква от будния гражданин да си носи Кодекса в джоба и като види издирваното лице да му каже: Я стой, стой да те видя ти за какво беше.... 
По черните си представи няма да ги описвам тук..

Поздрави и сори за мрачността



Тагове:   нейния,   МВР,


Гласувай:
0



1. gantree - @
20.05.2008 19:50
Гледа страшно. С адрес в "Христо Ботев" - те там, в това циганско гето, са по петдесет човека, регистрирани на един адрес.
цитирай
2. divini - ... е поне
20.05.2008 19:56
са се постарали снимка да сложат... а за това за "Христо Ботев", че не го открили там силно ме забавлява, докато не почнах да се ядосвам на простотиите им.. те, хората като бягат от полицията си оставят и gsm за да могат да ги откриват по лесно....
цитирай
3. libertybell - Чл.196 (1):
20.05.2008 22:13
"...който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго с намерение противозаконно да я присвои"
Цялото изречение си е безумно, но словосъчетанието "противозаконно да я присвои" е просто култово... А може ли "законно да я присвои"? И защо това свенливо "присвояване", а не точната дума "кражба"??
Поздрави
цитирай
4. mph - :)
21.05.2008 10:02
Защо МВР е в женски род?

libertybell - Може и законно. Всъщност текстът е определение за кражба.
цитирай
5. divini - мм да..
21.05.2008 10:44
@ libertybell - текстовете на нормативните актове у нас са доста... как да кажа ..."забавни".. преди време в закона за МВР нямаше един пълен член.. така по смисъла на закона излизаше, че всички държавни служители са служители на мвр, с изключение на ония, които са служители на мвр...

mph .. ми то само...:) стана така... сигурно съм си мислела за женските номера, които прави ...и за това

Поздрави
цитирай
6. анонимен - Все се
21.05.2008 12:19
чудя защо НК е направен така, че да може всеки да се измъкне? Само престъпници ли са го писали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2050521
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439