Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2007 15:06 - Атака иска касиране на изборите в София
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 1397 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 31.10.2007 20:02


Според "Атака" в столицата имало груби фалшификаци, грешки при преброяването и невярно отчитане на гласовете за "Атака" и други партии.

Атака" подготвя жалба до Административния съд в София, тъй като разполага с протоколи от секционни избирателни комисии в София, според които гласовете за партията са намалени. Това съобщи на пресконференция лидерът на партията Волен Сидеров. 

“Атака” иска касиране на изборите заради груби фалшификации на вота, който според партията е опорочен. Сидеров определи като “абсурд” факта, че като недействителни са отчетени 10 679 бюлетини за общински съветници без пликове, както 535 пуснати празни плика. Това според него е невъзможно да стане в изборния процес, тъй като е задължително избирателите да сложат своята бюлетина в плик, преди да я пуснат в урната. Сидеров показа приемнопредавателен протокол на секция с номер 009 в Банкя. Там първоначално за “Атака” са отчетени 0 гласа, за Алианс за София – също 0, за ГЕРБ – 138. Общинската избирателна комисия е установила обаче, че общо сумираните гласове са сумирани грешно и се е наложило повторно преброяване. При него става ясно, че гласовете за “Атака” са 18, за “Алианс за София” – 12, а за ГЕРБ – отново 138.


В секция с номер 045 в район “Сердика” първоначално за “Атака” и “Алианс за София” са отчетени съответно 5 и 19 гласа. При повторно преброяване двете партии имат съответно по 14 и 20 гласа. При първо и второ броене ГЕРБ имат 149 и 142 гласа. 

Волен Сидеров попита колко фалшификации има в останалите 1412 секции. По негови изчисления вероятно за “Атака” не са отчетени до 8 000 гласа. Той посочи, че искането за касиране на изборите е обективно, тъй като имало жалби и от други партии. Имало случаи и на грешно преброени в техен ущърб гласове. Сидеров даде за пример жалба от лидера на “Евророма” Цветелин Кънчев, който иска повторно преброяване на бюлетините в 20 секции. 

Лидерът на “Атака” посочи, че “Алианс за София” искат повторно преброяване в районите “Искър”, “Сердика” и “Банкя”.

Слави Бинев посочи, че разлика от 8-9% в София дава 5 или 6 общински съветника. Сидеров вече е разговарял с Пламен Юруков, Александър Праматарски и Любен Дилов. Той посочи още, че в нощта на изборите до полунощ са били обработени 100-200 секции в София и затова Сидеров попита защо е било заявено, че Бойко Борисов печели изборите с 53% при толкова малък брой обработени протоколи.


Тагове:   атака,


Гласувай:
0



1. varg1 - то
31.10.2007 15:21
това всеки го знае ама нищо не се прави
цитирай
2. sophware - На първите демократични избори
31.10.2007 22:33
Бях застъпник на СДС в едно разложко село.
Велики времена бяха, като си спомня само ... Отидох дотам от София с една агитколона автомобили с много млади хора, знамена и песни. Ня място след митинга се запознах с кандидата - Венцислав Медарски се казваше - избраха го, беше във Великото народно събрание. Той ни покани неколцина от колоната за застъпници.

Много се страхувахме от фалшификации и следяхме всичко под лупа, имаше и много международни наблюдатели - през изборния ден дойдоха поне десетина различни български и чуждестранни проверяващи делегации до секцията - високо горе в планината?!

Думата ми е за друго. След преброяването на гласовете и след като протоколите се съставеха от избирателната комисия, всеки застъпник имаше по закон право да получи копие от протокола с подписите и печата на комисията. Копието се предаваше в съответната политическа сила.
Така при желание всяка партия можеше да направи паралелно преброяване и да контролира работата по обработка на данните нагоре.

Днес това не се прави - доколкото знам.
Може би партиите получават информация чрез членовете си в комисиите, но много по-широк е контрола чрез застъпниците и чрез официални документи, подписани от избирателната комисия.

Защо не се прави? Толкова е просто и ефикасно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2050622
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439