Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2007 17:43 - Айдеееееееееееееееееееееееееее пак
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 650 Коментари: 1 Гласове:
0



Социологическа агенция “Барометър.инфо” представи интересни данни по отношение на местни вот в страната. Ако изборите бяха днес, кандидатът на ПП ГЕРБ и настоящ кмет на столицата Бойко Борисов щеше да ги спечели още на първи тур с резултат 54.81%, според “Барометър.инфо”. Според данните, получени от анкета от 6 октомври сред 489 столичани, общият кандидат на ДСБ и СДС Мартин Заимов би получил 20.25% от гласовете на избирателите, а кандидатът на левицата Бриго Аспарухов – 8.18%. Кандидатът на “Атака” Слави Бинев пък би получил 7.16%, а на НДСВ Антония Първанова – 2.86%. Следват – Юлиана Дончева (Съюз БГ) с 2.04% подкрепа и Константин Папазов (Демократическа партия) с 1.84%. Останалите гласове са се разпределили между невалидни бюлетини и подкрепа за останалите кандидати, която е под 1%.
В гласуването за общински съветници – резултатите сочат: ГЕРБ – 39.87%, Алианс за София – 19.94%, БСП – 12.34%, “Атака” – 12.34%, НДСВ - 2.22%, Съюз БГ – 1.58%, Движение “Народен юмрук” – 1.27%. Останалите гласове се разпределят между невалидни бюлетини и подкрепа за други листи под 1%.
Според Николов това показва, че Слави Бинев и Бриго Аспарухов получават подкрепата единствено на твърдия електорат на партията си, дори – около 5% от него не ги припознава и вероятно няма да ги подкрепи.
На въпрос – защо в две поредни изследвания на “Барометър.инфо” Бойко Борисов получава подкрепа, достатъчна за победа на първи тур, което рязко се разграничава от изследванията на другите социологически агенции, Николов отговори: “Трябва да питате тях. Нашата анкета е представителна”.
Според социологът от “Медиана” Кольо Колев няма нито едно изследване през последните осем месеца, което да дава резултати за БСП в София под 16%. “Данните, които “Барометър.инфо” представя, са практически невъзможни”, категоричен бе Колев. Според него “Барометър.инфо” продължава да мъти общественото пространство – “Тази агенция е абсолютно невнятна, никому неизвестна и зад нея не стои абсолютно никой. Зад всяка социологическа агенция стои човек със своето име, чест и достойнство, а агенция, появяваща се само на избори, звучи най-малкото несериозно”, коментира Колев.

По думите му е невъзможно изследване, направено сред около 400 софиянци, да даде представителни резултати. Освен това методът на случайно спиране на хора пред урни, в които те да гласуват, също много изкривява резултатът. “Едно е да сложите урна пред НДК, съвсем различно в кв. “Кремиковци” например”, коментира Колев. Той допълни, че дъждът или слънчевото време изключително много влияят на това колко хора ще се включат в запитването. Методът на изследване на нагласите чрез пускане на бюлетина в урни също така не дава представителна извадка, защото възрастните хора са по-трудно подвижни и предпочитат да си стоят в къщи. Поради тези причини всички сериозни социологически агенции предпочитат да правят анкета по домовете. Този тип анкета дава много повече информация – например за нагласите по райони, коментира Колев.

Социологът Татяна Буруджиева пък заяви, че “Барометър.инфо” внушават неверни тенденции за местния вот. Според Буруджиева Засега не е категорична тенденцията, че Бойко Борисов ще спечели изборите в столицата на първи тур. По отношение на изследването тя заяви, че се правят огромни разлики между следващите кандидати, а на практика след Бойко Борисов вървят четирима кандидати, чиито резултати са в рамките на статистическата грешка – т.е. между 3% и никой не може да каже, ако има втори тур, кой ще отиде на него. Независимо от малките разлики в отделните изследвания – това са четири души, които могат да бъдат опоненти на Борисов на балотажа, Мартин Заимов (Алианс за София – ДСБ и СДС), Бриго Аспарухов (БСП), Антония Първанова (НДСВ) и Слави Бинев (“Атака”), обясни социологът. 

“От данните на “Барометър.инфо” излизат две послания – едното, че Мартин Заимов едва ли не е цъфнал и вързал, и второ – че няма да има балотаж, а това три седмици преди края на кампанията не може да не се отразява върху вота на хората. И то се отразява към подтискане на активност. И без това активността в София е ниска, а колкото е по-ниска активността, толкова е по-голяма вероятността нещата да се решат на първи тур. Това внушение “нещата са решени” на практика може да изманипулира избора”, подчерта Буруджиева.


Друг социолог - Михаил Мирчев от АССА-М пък бе категоричен, че балотаж на местните избори в София ще има. По данни на АССА-М Бойко Борисов за сега получава 34% подкрепа от избирателите, Мартин Заимов получава 10% подкрепа, а ген. Бриго Аспарухов – 14%. “За мен това са истинските данни”, каза Мирчев. По думите му, за да се направи изследване в София, трябва допитването да е до минимум 1200 лица. По отношение на представените данни на базата на 489 изследвани лица от “Барометър.инфо” Мирчев каза: “400 изследвани лица е любителско занимание. Това не е професионално изследване, дори да се направи от истинска агенция”.
“Такова изследване не може да бъде реално, защото такава агенция не съществува. На нас като социолози не ни е известно кой стои зад тази агенция, там има ли изследователи, каква им е компетентността. В този случай това е чист манипулативен механизъм за правене на пропаганда от името на социологията”, заяви доц. Михаил Мирчев.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ssstto - В понеделник
09.10.2007 10:34
по Хоризонт имаше интервю с един от Барометър и журналистката 100 пъти го пита колко ще струва едно изследване ако иска да си поръча и оня 100 пъти не каза,а само разтягаше локуми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2050517
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439