Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2007 20:39 - Политическо лице оглавява бъдещата агенция по сигурността
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 518 Коментари: 0 Гласове:
0



Mediapool

Замислят да няма бивши ченгета в ръководството на ведомството
Степан Хиндлиян

3 Октомври 2007

 

Спряганият за сигурен председател на бъдещата Национална агенция  „Сигурност” (НАС) Петко Сертов ще падне жертва на натиска за лустрация на ръководните й кадри, научи Mediapool в сряда. Докато в БСП никога не са  възприемали прокарването на лустрационни текстове в каквито и да е законопроекти, от НДСВ настояват новата структура да не бъде оглавявана от служители на бившата Държавна сигурност, какъвто е Петко Сертов.

В момента той оглавява Съвета по сигурността към Министерския съвет и е експерт по въпросите на националната сигурност към президента. Негова е и основната заслуга за написването на законопроекта за НАС.   

Източници на Mediapool довериха, че председателят на вътрешната комисия Николай Свинаров подготвя текстове, които да не допуснат кадри на ДС в управлението на НАС.

Името на ръководителя на „българското ФБР”, ще стане известно след окончателното приемане на закона за работата на ведомството и след договореност с европартньорите и НАТО. Не се изключва и вариантът и на отговорния пост да седне чисто политическа фигура. „Добре е ръководителите на агенцията да бъдат конструктори по манталитет, защото при създаването на подобна структура винаги съществува вариант, при който законът да не засегне всички детайли”, обясни депутат от вътрешната парламентарна комисия.

Опозицията: „Изключително слаб законопроект”

В сряда управляващите приеха на първо четене на общо заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и отбрана законопроекта за НАС, а от опозицията го определиха като изключително слаб.   

Проектът има много дефекти, с изключително тежка управленска структура, не виждаме какъв ефект може да има, коментира след одобрението му депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Той изрази възражението на партията си за начина, по които ще се назначават ръководните служители. В законопроекта първоначално е било предвидено да има трима зам.-председатели, в представения вариант в парламента обаче броят им не е уточнен. Според Атанасов управляващите вече спорят помежду си от коя партия колко заместници ще бъдат предложени и дали това няма да стане по формулата 3-5-8. От ДСБ смятат, че БСП, НДСВ и ДПС ще сложат поне по един зам.-председател, „чиято функция ще бъде да предпазва тези партии от дейността на агенцията”.

Представители на мнозинството обясниха пред Mediapool, че въпросът с броя и назначаването на зам.-председателите все още не е решен, тъй като не е определен пълният обем от работа, която ще изпълнява НАС. Освен това трябва да се уточнява за кои ресори ще се назначават заместници. 

В момента в трите структури (Национална служба „Сигурност”, Военно контраразузнаване и Агенцията за финансово разузнаване), чието обединение ще залегне в основата на НАС, има различен брой зам.-директори. 

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов, който е един от вносителите на законопроекта, заяви, че той и колегите му не живеят с мисълта, че текстовете му са перфектни. 

В сряда депутатите създадоха работна група, която ще решава дискусионните въпроси от законопроекта. Ще бъде предложено да се удължи срокът за предложения по него между първо и второ четене в пленарна зала. Работната група ще има на разположение две седмици за внасяне на предложения между двете четения и една седмица за изготвяне на окончателния доклад за второто четене в пленарна зала. Според Найденов дискусионните въпроси са свързани с изчерпателното регламентиране на генералните и териториалните дирекции, техния обхват и седалища. Трябва да се реши ще има ли агенцията и разследващи функции. В първоначалния вариант е записано, че НАС има информационно-аналитичен характер.

Трябва да  се уточни и статутът на служителите, които засега по проект ще са военизирани. Тук обаче изниква въпросът защо преди година контраразузнаването бе девоенизирано чрез Закона за МВР, а сега, когато кадрите му се вливат в НАС, отново минават под пагон.

 

 



Тагове:   Агенция,   лице,   оглавява,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2050254
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439