Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2007 10:41 - ИЗКАЗВАНЕ на Иван Костов от името на ПГ на ДСБ относно учителските протести
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 783 Коментари: 0 Гласове:
0



Уважаеми господин Председател,

Колеги народни представители,
 
Вземам думата от името на Парламентарната група на Демократи за силна България, за да обърна внимание на това, че от всички опозиционни парламентарни групи беше подписано питане към министър-председателя, в което той трябваше да отговори на въпроса за това коя е причината за напрежението и за учителските стачки. Искахме парламентът да даде своя принос за решаването на един важен въпрос, защото същият този парламент прие Национална програма за училищно образование. Днес виждаме в медиите, че сериозни и авторитетни учени искат да има стратегия за решаване на въпросите на образованието. Ако има стачка месеци или година, след като е приета Националната програма, това означава, че или Националната програма не е тази, която е необходима на страната, или че тя не се изпълнява така, както е приета.

Министър-председателят е вносител на тази програма в Народното събрание. Тя всъщност е стратегията за развитието на средното образование в страната. Ако сме приели дефектна програма, ние или по-точно мнозинство е в основата на причините за стачните действия, които се задават на хоризонта. Най-добре щеше да бъде да се проведе едно открито дискутиране с министър-председателя. От страна на всички парламентарни опозиционни групи имаше готовност за това. Вие, господин председател, си позволихте да пренасочите този въпрос към заместник министър-председателя и отговарящия за образованието – уважаемия господин Даниел Вълчев. Но той не може да реализира такава програма по очевидни причини. Тази програма е ангажимент и задължение на целия Министерски съвет. Включително учителските заплати, които са обект на толкова дискусии, които са в момента основният момент на спор. Кой ще реши учителските заплати, ако има решение? Нима ще ги реши Даниел Вълчев? Ще  ги реши целият кабинет, ще ги реши с помощта на Министерство на финансите и т.н. Отказът да се дебатира този въпрос е бягство на управляващите от собствената си отговорност. Това е отказ да се зачетат демократичните начини, по които може да бъде информирано обществото за това какви са позициите на управляващите и какви са позициите на опозицията по отношение на един болен въпрос. Изпуска се възможност за един полезен обществен дебат към момента, в който цялото обществено мнение е заинтересовано да чуе всички ни. Защо се прави това?

Обръщам ви внимание, че това ще се обърне срещу управляващото мнозинство и срещу Тристранната коалиция, защото за първи път в тези 18 години има подкрепа на учителските стачни действия от страна на родителите и дори от страна на учениците. За първи път хората са съгласни да подкрепят искания на учителите, включително искания за заплати. Така че отказът да бъде дискутиран този въпрос тук, да бъде дискутиран, да се изложат аргументите на управляващите и опозицията е лоша политика и аз много съжалявам, че управляващото мнозинство реши да избяга от дебата, вместо да влезе с цялата си аргументация и сериозност в него. Очевидно и аргументите, и сериозността отсъстват. Благодаря ви.



Тагове:   Относно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2046264
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439