Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2007 13:51 - ДСБ призова: Депутатите, сътрудници на ДС, да напуснат шефските места в парламента
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 801 Коментари: 0 Гласове:
0



По ирония само един от народните представители с досие е „редови” член
 
Парламентарната група на ДСБ настоя в петък за освобождаване от ръководните постове в парламента на народните представители, за които бе доказана принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

Това искане бе отправено от парламентарната трибуна от зам.-председателя на парламентарната група (ПГ) на ДСБ Веселин Методиев.

След огласяването на депутатите, сътрудничили на комунистическия репресивен апарат, ПГ на ДСБ се обръща към всички народни представители в 40-то Народно събрание, в днешния парламент да не допуснат участие в неговите ръководни органи на тези хора, заяви Методиев.

Той посочи, че става дума за зам.-председателите на НС Юнал Лютфи и Петър Берон, за парламентарния секретар Станчо Тодоров, за ръководствата на парламентарни групи - Ахмед Доган, Красимир Каракачанов, Георги Юруков и Лютви Местан, за ръководства на парламентарни комисии - Рамадан Аталай, Лютви Местан, Тодор Батилов, Станислав Станилов, Бойко Ватев, Пламен Ранчев, за участието в основните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика - Георги Георгиев, Йордан Величков, Юнал Лютфи, Добромир Задгорски, както и за участието в парламентарни делегации, представляващи България пред света - Юнал Лютфи и Георги Юруков.

За да се постигне тази цел, ПГ на ДСБ ще инициира процедура за промяна в правилника на 40-то Народно събрание, с която ще се забрани участието на депутати с доказана принадлежност към ДС във водещи комисии и в ръководни органи на парламента, каза Методиев.

Той изрази надежда, че всички депутати в този парламент, които са сътрудничили на Държавна сигурност, „ще заемат състоянието на Ваньо Хърков, който не заема ръководни постове в 40-ия парламент”.

От 19 народни представители в 40-тото НС, за които комисията по досиетата обяви, че са работили за ДС, само един – Хърков, се оказа „редови” депутат. Останалите са в ръководствата на различни парламентарни органи или са членове на възлови комисии. 

Подкрепата на всички народни представители за тази инициатива ще помогне не само за добрия образ на парламента, но и на България пред света, мотивира се още Методиев.



Тагове:   места,   напуснат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2046405
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439