Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2007 16:32 - Пламен Юруков: Бойко Борисов го е страх от дясното политическо пространство
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 860 Коментари: 0 Гласове:
0



12 септември 2007, 14:02

-  Г-н Юруков, СДС май вече се люспи... Защо дискусионният клуб на СДС подкрепи Бойко Борисов и не се съобрази с решението на партията за общ кандидат с ДСБ?

-  Подкрепата за Борисов първо не е на Дискусионния клуб на СДС, а на групичка хора, които са на хранилка в общината. Григор Мапеа е в два общински борда и взема много повече пари, отколкото е средната заплата в София, без да прави нищо. Вторият човек - Людмил Бешков, е също на подчинение на кмета. С тези прояви всъщност започна предизборната кампания на Борисов, за съжаление - по некрасив начин, срещу десния кандидат Мартин Заимов. И показва, че го е страх от обединението вдясно.

- Защо от СДС пак излизат разнопосочни сигнали, отново има разцепление след взети решения...
 
-  Няма разнопосочни сигнали, има група хора, която иска да си запази място на общинската хранилка. И за тях това е начинът да си заслужат оставането там.

-    Ще   успеят   ли   да приобщят още седесари?

- Не, а и разобличаването им ще привлече огромния брой симпатизанти на СДС, които отдавна протестират срещу клиентелата и се отдалечиха от СДС именно заради такива хора.

- Ще ги изключите ли от СДС?

- Това са дребни проблеми на ниво общинска организация. Говорих с лидера на СДС-„Средец" и той смята, че в тези случаи уставът е категоричен. Ще се вземат необходимите мерки.

- Те не приемат и вас като лидер на СДС, а издигането на Заимов за тях е „опит на Иван Костов да унищожи докрай СДС"... Той ли наложи тази номинация?

- Дали ме приемат или не - няма значение. Председателят на СДС може да е само един и аз съм избран с 68% от гласовете на Националната конференция. Може останалите 32% наистина да не ме харесват. И ако имат аргументи и забележки, ще се възползвам да подобря работата си като лидер. А кандидатурата на Мартин Заимов не е еднолична, а резултат от задълбочени преговори между софийските организации на СДС и ДСБ.
Решението бе независимо от мен и от г-н Костов. Но решението дали да бъде избран Мартин Заимов или Нейков бе на софийските структури на СДС и ДСБ след преценка на качествата им.

- С какво Заимов е по-добър от Иван Нейков, до последно СДС уж настояваше за Нейков?

- С това решение печелим и двамата. Първо, г-н Нейков ще остане в общинския съвет. По този начин ще имаме двама много добри политици и професионалисти. Заимов е от стар софийски род, който сам по себе си носи голяма подкрепа. Това е човекът, който може да накара най-после центъра на София да гласува за своя град. В този смисъл и СДС, и ДСБ стигнахме до извода, че нищо не губим той да е кандидатът. Напротив, печелим. Ако беше само г-н Нейков, щяхме да загубим мажоритарната харизма на Заимов.
А тази седмица се случи нещо изключително важно за българската политика. Постави се началото на десния алианс. Двете най-големи десни партии СДС и ДСБ номинираха човек от Демократическата партия. Тоест форматът Европейска народна партия (ЕНП) в България излъчи своя кандидат за кмет. А десният алианс набира скорост и в други градове -Благоевград, Варна...

 -  Защо тогава десните пак ще играят на два фронта на този вот - с Мартин Заимов и Тити Папазов?

- Тити Папазов бе номиниран за кмет две седмици преди СДС и ДСБ да излязат с общо решение. След като вече един човек е номиниран, стартирала е кампанията му, няма особено основание да се иска оттегляне на кандидата. Г-н Папазов може да каже доста интересни неща за София. Нека да го направи, и в зависимост от резултатите не виждам проблем с него и с листата, която води, да се осъществи проектът за дясно управление на столицата след изборите.

 - Значи не го приемате като опонент, а като бъдещ партньор? Въпреки че той претендира, че ще вземе „сини" гласове?

- Приемам го като опонент, но не смятам, че ще вземе от нашите гласове, а по-скоро -на негпасуващите. Или от тези, които гледат по-весело на изборите.

- СДС и ДСБ са доста свити, дори в доскоро „синя" София. На частичния вот през 2005 г. СДС взе 4%. Не. трябва ли вие да привличате негласуващите, които май са от вашата боя?

-     Според социолозите СДС е партията с най-голям брой симпатизанти в София. Само че това са свободни хора, които държат на достойни кандидати. Лошите резултати на СДС на частичните избори, на президентските, на европейските означават само едно - че на седесарите не са предложени достойните кандидати.
Хората ги има, но СДС не е същата партия. От националната конференция през юни до днес влиянието ни се е качило двойно. Мога да кажа категорично, че силна фигура като Мартин Заимов не би се съгласил да е кандидат преди конференцията.

- Не закъсняхте ли с номинацията? Видно е, че Борисов е  най-популярен сред кандидатите, и ген. Аспарухов е популярен, Папазов също. А за Заимов трябва напомняне. Как ще го наложите?

- Не е така. Процентите на СДС са най-много в София. Не трябва да гледаме само резултатите от миналото, те подвеждат. Заимов би отговорил на желанията на хората. Сигурен съм, че можем да победим на вота. Щеше да е по-добре да имахме година за подготовка на вота в София. Но аз съм лидер на СДС от 15 юли. Ще направим силна кампания, така че и тези, които не познават г-н Заимов, да го припознаят като свой кмет. Това е новият кмет - говори английски като англичанин, френски като французин. Има много добро образование в Лондон, има изключително богат управленски опит - и тук, и в Европа.

- Не закъсняхте ли заради „флирта" на СДС с Борисов? Във форума на СДС има и нападки срещу вас и намесата ви в решението за София. Например, като сте от СДС-Търново, да търсите кмет за там...

-  Със СДС-София обсъждахме да се направи общ десен блок, като се използва популярността на Борисов  като  кмет. Той е на поста само от 2 години и нямаше възможността да покаже какво може. Идеята беше заедно СДС и ДСБ да подкрепим Борисов. За съжаление, г-н Костов каза твърдо „не" на този вариант. Така че на срещата ми с г-н Борисов обсъдихме възможността за сътрудничество само със СДС. За съжаление, той и ГЕРБ не подходиха достатъчно сериозно към СДС. Не може да искаш подкрепа за лидера си и в същото време да отиваш на абордаж срещу 39-имата успешни кметове на СДС! И дори да поставяш условие на сини кметове, че ще ги подкрепиш само ако напуснат партията си и станат членове на ГЕРБ! Това напомня зората на демокрацията, когато, ако си собственик на магазин, идваха едни хора да казват: „Ти ще си на пазара само ако 30% от печалбата ти е за мен!" Така бе с кметовете на Плевен, Видин, Монтана. Аз не съм сигурен, че ГЕРБ ще имат толкова, дори на 1/3 след тези избори от резултата, който имахме ние... Сега вече десният проект може да се осъществи с ДСБ, с които ние не спирахме преговорите и за миг. Обсъждахме следизборно споразумение и съвместно управление, щом те не дават подкрепа за Борисов преди това. фактът, че СДС и ДСБ ще са заедно, вдигна двойно рейтинга им. И продължава да расте. Това ще доведе до завидно присъствие на двете партии в следващия общински съвет.

- Какъв общ проект с Борисов, като вие твърдите, че ГЕРБ е лява партия, пълна с милиционери?

- За десен проект говоря с подкрепата на мажоритарния кандидат Бойко Борисов. Това разделение между него и ГЕРБ аз направих от самото начало. Тъй като на нас проблемите не ни дойдоха толкова от Борисов, а по-скоро от г-н Цветан Цветанов и структурите на ГЕРБ по места. Инфилтрирането в ГЕРБ на хора, близки до БСП и бившите тайни служби, пречи да поддържаме нормални отношения с демократично мислещите хора там. За съжаление, в ГЕРБ те се оказаха по-слаби от другата част.

- На преговорите сте усетили  напрежение  между лидера Борисов и председателя Цветанов?

- Усещах разнобой и различен  начин  на  мислене. Споменах го в разговора с г-н Борисов. Той обаче каза, че поне за 2 г. от него лично зависи развитието на ГЕРБ. Оказа се, че не е точно така.

- Какви са шансовете на СДС и ДСБ в София?

-  Обединени, СДС и ДСБ имат повече шансове от Борисов. Прогнозирам балотаж Заимов - Борисов. В този ред.

- Защо нападнахте процедурно членството на ГЕРБ в ЕНП? И това ли спомогна ЕНП да реши ГЕРБ да мине по ,дългата" процедура на членство?

- Аз не искам да коментирам отношенията на когото и да било с ЕНП. И няма да го правя никъде. Като лидер на най-старата партия в ЕНП, смятам, че всяка нова партия в ЕНП трябва да мине по задължителната дълга процедура. Да заслужи наистина мястото си там, да докаже десните си ценности и възможността си да работи в европейски мащаб, защитавайки тези ценности.
Има партии, минали по къса процедура, които после се държат като разглезени деца и създават проблеми. А от айкидото знам, че е необходима  зрялост, за да преминеш на по-високо стъпало.



Тагове:   Юруков,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2050997
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439