Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2007 16:43 - Кабинетът с нова версия на „За бога, братя, не купувайте"
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 987 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 29.08.2007 17:19


Министерството на икономиката и енергетиката ще обявява ежеседмично основна информация за цените на хранителните стоки на дребно в страната.

Целта е да се създаде потребителски, а не държавен натиск върху търговците и хората да не купуват в магазините, където стоките са скъпи, заяви министърът на икономиката Петър Димитров.

Всяка седмица ще се дава информация за 15 вида хранителни продукти, като тя ще включва минимална, максимална и средна цена.

Информация ще се дава за три вида хляб, брашно - тип 500, за киселото и прясното краве мляко, за кравето сирене, кашкавал "Витоша", яйцата, за свинското месо с кост и без кост, за пилешкото месо, кренвиршите и слънчогледовото олио.

Един път месечно правителството ще дава и подробна информация за цените в 15 големи града, където ще се наблюдават големите търговски обекти, съобщи още министър Димитров.

Припомняме, преди дни премиерът Станишев заяви, че подобен контрол е напълно нормален и това не е социализъм, а информираност.

Още едно припомняне от вчера:

Над 2,50 лева ще е цената на килограм хляб през февруари. Това заявиха пред радио “Фокус” - Варна зърнопроизводители от Добруджа. Основанието им е, че стойността на продукцията се изчислява по формулата 1 към 2 към 4 в съотношение зърно - брашно - хляб. Очакванията на фермера от Крушари Кирил Жендов е, че още в първите месеци на следващата година нивото на пшеницата ще достигне 600-700 лева за тон, а слънчогледът ще се търгува за 1000 лева. По думите му тогава ще се появи дефицит на хлебно зърно. В момента румънски търговци купуват тон българско жито по 450 лева, а родните прекупвачи дават с 50 лева по-малко и пшеницата се изнася за северната ни съседка.
Наесен площите с пшеница ще са 10-12% повече, каза още Жендов. Според него есенната култура ще гарантира някакви доходи на производителите при суша, които да компенсират загубите от царевица и слънчоглед.

И още:

Ще продължим да изнасяме зърно, независимо по-слабата реколта

Износът на пшеница в България не може да бъде забранен заради по-слабата реколта, тъй като страната е външна граница на Европейския съюз и подобна мярка може  да предприеме само Европейската комисия за цялата общност". Това каза зам.-министърът на земеделието и продоволствието д-р Светла Бъчварова по време на провелата се Кръгла маса на тема: "Проблеми и перспективи пред българското земеделие" в рамките на Добричкия панаир.

Зам.-министър Бъчварова припомни, че новата реколта от зърно достига 2 200 000 тона, а преходният остатък от миналата година е 150 000 тона. До момента от новата  реколта са продадени 47 000 тона в рамките на Европейския съюз и около 28 000 тона в трети страни.

Около 76 000 са регистрираните земеделски производители, а повече от 550 000 са  семейните земеделски стопанства у нас. В страната има 2,5 милиона собственици на земя, които вероятно могат да се увеличат, каза още зам.-министър Бъчварова.
 

Цената на литър олио се очаква да достигне 3.50 лв. през зимата

При 300 лева изкупна цена миналата година, сега исканията на земеделците в Русе вече стигнаха до 600 лева за тон, очаква се да скочат и до 700. В търговията с маслодаен слънчоглед няма нито една оферта "продава", подадена в Русенската стокова борса, котировките му бележат рекорден скок, съобщи нейният директор Иван Иванов.

"Парите, които са готови да дадат купувачите, най-много са до 400 лв./тон. Няма сделки, защото тази цена съвсем не удовлетворява производителите, тя не покрива дори разходите им", обяснява Марина Танкова - председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Русе.

Тя също така поясни, че производителите настояват изкупната цена на новата реколта на слънчогледа да е 575-600 лв. за тон без ДДС. Нейната прогноза е, че цената на маслодайния слънчоглед ще скочи още и до месец и половина тя ще стигне невероятните 670 - 700 лв./тон. Така че при исканите рекордно високи цени на суровината олиото сигурно ще тръгне от производителите с цени около 2,50 лева за литър, което дава основание на търговците да прогнозират, че 3,50 лв. за бутилка олио в търговската мрежа през зимата ще са напълно реалистични.

Първите реални сделки със слънчоглед от новата реколта вече са факт само при предварително сключените договори с маслобойните, малка част е оставена за свободна продажба. Тя най-вероятно ще бъде продадена на рекордно високи цени.

Танкова припомни, че през миналата година изкупната кампания на слънчогледа е стартирала при цени от 300 лева за тон и е достигнала най-много до 320 лева за качествено семе в разгара на кампанията по изкупуването.

"Над 40 процента от 432-та хиляди декара с маслодаен слънчоглед в областта досега са прибрани", съобщи в края на миналата седмица и Михаил Бобчев - директор на ОД "Земеделие" в Русе. Средният добиве бил 93 кг, което приблизително било две трети от миналогодишния добив. Макар реколтата да е слаба, поради високата й цена, приходите били като при среден добив 153 кг, показват неговите изчисления. Само 378 дка са били унищожени от сушата.

"Сравнително добра реколта от тази култура имали земеделските кооперации в Бабово, Пейчиново и други села", сподели Танкова.Тя също така съобщи, че предстои да започне субсидирането на есенната кампания. Производителите ще бъдат подпомогнати за внесените торове с по 4 лв. за всеки засят декар и с по 1 лев за закупените семена. "Всички кооперации кандидатстваха за тази помощ, но ще я получат само онези, които нямат задължения към държавата", завърши тя



Тагове:   нова,   кабинетът,


Гласувай:
0



1. thevirus - Това си е направо в стил
30.08.2007 12:52
за бога братя не купувайте. ами как да не купуваме. ще трябва да се фотосинтезира май
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2050608
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439