Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2007 12:38 - Прага под растящ натиск от Москва
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 909 Коментари: 0 Гласове:
0



Прага се превръща все повече в обект на заплахи от страна на Москва. Причина за раздразнението на руското ръководство е готовността на Чехия да приеме на своя територия елементи от американския противоракетен щит:

 

Началник-щабът на руската армия Юри Балуевски избра тъкмо 21 август, деня на нахлуването на войските на Варшавския пакт в Чехословакия през 1968, за да заяви на своя гостенин, заместник-министъра на отбраната на Чехия Мартин Бартак, че чешкото правителство щяло да направи голяма грешка, ако приеме американския план за изграждане на противоракетен щит в Източна Европа. Предвижда се в Чехия да бъде инсталирана радарната станция, която ще направлява ракетите, които ще бъдат разположени в Полша. В отговор Бартак отвърна хладно, че Прага все още не била взела решение по въпроса.

 

Заплашителният тон на Балуевски е характерен за новата атмосфера в диалога между Москва и Прага. От месеци насам Кремъл проявявя сдържаност към бившия си любим враг, Полша, - доказателство, че безцеремонната политика на братята Качински дава плодове. Сега Кремъл опитва същата тактика по адрес на чехите. Политологът Роберт Шустер от пражкия Институт за международни отношения тълкува това като знак, че Москва все още не взима на сериозно някогашната сателитна страна. Вярно е, че Прага не е конфронтирана с неприкритото презрение, с което са третирани балтийците. Но представата, че Балуевски би подхвърлил същите формулировки пред някой, да кажем, германски политик, е абсурдна.

 

Не е необходимо да се гадае дълго какво цели Москва с тази си тактика: Кремъл продължава своята политика, насочена към всяването на раздор между страните от ЕС. Политологът Шустер обръща внимание, че руската тактика е постигнала вече значителен успех – не на последно място поради политиката на Берлин, която специално при управлението на канцлера Шрьодер била прекалено мека спрямо руснаците. Впрочем има и по-нови примери за това. Така например председателят на парламентарната фракция на социалдемократите Петер Щрук заяви тази пролет, че Германия трябвало да поддържа еднакво отстояние от Америка и Русия. По същество подобна политика на равностоянието би означавала отказ от основните принципи на германската външна политика.

 

Впрочем руснаците желаят не само да вбият клин, а предизвикват и объркване – поне се опитват. Озадачението миналия ден в Прага бе огромно, когато изневиделица Русия предложи бившия директор на чешката Национална банка и временен министър-председател Йозеф Тосовски като конкурент на кандидата на ЕС Доминик Щрос-Кан за председателството на Международния валутен фонд. Ако руснаците наистина са вярвали, че ще могат по този начин да прикъткат чехите и да се сдобият със залог в борбата около американския противоракетен щит, те останаха излъгани. Чешкото правителство незабавно заяви, че подкрепя кандидата на Брюксел Щрос-Кан.

Deutsche Welle



Тагове:   прага,   москва,   натиск,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2051100
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439