Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2007 15:51 - Татяна Дончева: Първанов е картотекиран на 6 места в ДС
Автор: divini Категория: Новини   
Прочетен: 1171 Коментари: 0 Гласове:
0



"Всички решения на комисията по досиетата за взети с пълно единодушие и при спазване на закона", казва председателят й Евтим Костадинов по повод изявлението на Георги Първанов, че срещу него се стреля с "приятелски огън". Според Костадинов, президентът е имал възможност да наложи вето на закона за разкриване на досиетата, ако е имал основания или притеснения. "Не знам някоя вербовка на разузнаването да иска да бъде уведомявано бившото 6-то управление на ДС, освен ако не взима негови агенти", коментира случая депутатът от БСП Татяна Дончева.

"Изненадан съм от позицията на Георги Първанов. Не знам какво има предвид президентът Първанов под "приятелски огън", заявява пред в. Труд председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той каза още, че Георги Първанов е имал възможност да изкаже аргументи, свързани с текстовете на закона за разкриване на досиетата между първо и второ четене, както и след приемането на самия закон на му наложи вето. "Макар и в некомфортна обстановка ще продължим да си вършим работата по отваряне на досиетата", каза още Евтим Костадинов. 

Членът на комисията Екатерина Бончева заяви, че терминът "активно мероприятие", в каквото Георги Първанов обвинява БСП е част от "отминалия комунистически режим и тайните служби". "Такава терминология не съществува в свободните демократични държави", казва още Екатерина Бончева. Тя каза още, че комисията е извадила досиета на Първанов съгласно закона и един колективен орган, който взима решения с единодушие не може да участва в "активни мероприятия". 

Депутатът от левицата Татяна Дончева заяви, че президентът Първанов е трябвало да реагира преди една година, а не сега. "Когато не си се осмелил да реагираш тогава и да наложиш вето, опасявайки се от реакциите в чужбина и у нас трябва да изтърпиш последиците от това си изявление", казва Дончева за в. "24 часа". "Не знам някоя вербовка на разузнаването да иска да бъде уведомявано бившето 6-то управление на ДС, освен ако не взима негови агенти", коментира случая Дончева. Според нея не може един агент на Бившата ДС да е картотекиран на 6 места, ако не е давал съгласието си за това. 

Ти ще останеш зависим от нас
"Ти ще останеш зависим от нас", това искат да кажат бивши структури и кадри на Държавна сигурност на президента Първанов, казва за в . "24 часа" европейският депутат от БСП Илияна Йотова. "Със случая Гоце президентът попадна в пропаганден капан", коментира слуая близкия до левицата анализатор Димитър Гронев. Според него Георги Първанов се оправдава и се опитва да опровергава противниците си, вместо да отговори на въпросите им. 

Членът на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев заяви, че “президентът никога не казва нещо случайно”. Според Кутев "приятелският огън" идва от другаде, а не от БСП. „В БСП няма настроения срещу президента и в партията си дават ясна сметка колко голям е приносът на Първанов за държавата“, заяви пред БНТ Антон Кутев, член на Изпълнителното бюро на БСП. 

На 12 август Георги Първанов се срещна с журналисти в Евксиноград и косвено призна, че изваждането на досието му като агент на Държавна сигурност е акция на среди от БСП и левицата. Президентът нарече скандала "активно мероприятие" и заяви, че срещу него е имало „приятелски огън“. “Извън моя случай целият проблем с досиетата доведе до това, че доносниците бяха успешно прикрити”, каза президентът Първанов и допълни, че при изваждането на досиетата на агентите на бившата Държавна сигурност са били "набедени" хора, които са работили за държавата. Той не обясни обаче, защо в досието му има данни, че е сътрудничил на политическата полиция - бившото 6-то управление на ДС. “Приятелският огън" идва от другаде, при нас сме само приятели”, коментира от своя страна Антон Кутев. Той обаче посочи, че “президентът никога не казва нещо случайно” и след като въвежда някаква тема, явно има основания за това. “Проблемът е, че през цялото време някой подменя дневния ред на обществото, изважда някакви папки отнякъде, които се въвеждат в употреба, вместо акцентът на политиката да е върху проблемите на хората“, смята Кутев. Той допълни, че явно това има предвид президентът. Антон Кутев многократно подчерта, че няма дрязги между БСП и президентската институция

На срещата с журналисти Първанов говори и по темата за българските медици и отношенията с Либия. Георги Първанов оправда хода си за помилването на медиците още на летище София като каза, че този акт не е нарушение на Конституцията. "Тази теза кореспондира с твърденията на Триполи, че сме нарушили с помилването договора за правно сътрудничество. И едното и другото не са верни. За помилването имам безусловно право в чл. 98 от Конституцията", каза Първанов. Първанов порица медиите и обществото, че разглеждат освобождаването на медиците като "еднократен акт и сделка". Той подчерта, че решаваща за тяхното връщане в България е била подкрепата на френския президент Никола Саркози, но в този процес има още "много фактори". Според Антон Кутев основната идея на изявлението на президента е била да напомни, че много хора са участвали в освобождаването на българските медици от Либия, тъй като „последните няколко дни минаха под общия възторг на нещо, за което едва ли не заслугата е само на Франция или само на някакви други отделни политици.
Bulgarian Post
14.08.2007 г.



Тагове:   места,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2049199
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439