Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2010 13:31 - Блог и употреба
Автор: divini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3247 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 23.02.2010 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Думите са изключително важни. Важно е какво се казва с тях. Важно е какво може би е искано да се каже с тях. Много е важно обаче и кой ги казва. И какви представи, впечатления и дори очаквания създава с това. Защото няма по-лесно от това да говориш или пишеш без да носиш отговорност за това, което си казал. В случая ще използваме пишеш, защото все пак става дума за блогове или сходни професии.

И ако изреченията почват с „лично моето мнение е”, „според мен” или „аз мисля” тогава, лично за мен, нещата са ок. Личната позиция си е лична позиция и трябва да си остане лична.

Когато обаче по една или друга причина тези, които те четат вече те свързват с определена група хора, организация или, о ужас, партия, то тогава, ако поне малко те е грижа за тази група хора, организация или, о ужас, партия, то би било много хубаво да се замисляш от време на време как си формулираш изреченията, колко и каква информация даваш и в крайна сметка какво точно искаш да постигнеш, за себе си или за тази група хора, организация или, о ужас, партия.

И когато не си упълномощен по никакъв начин да изразяваш мнение от името на групата, партията, организацията или там каквото е, извън личното ти качество, и когато по никакъв начин нямаш начин да ограничиш евентуалните вреди от това, което си казал, писал и това, което тези отсреща са прочели, и когато нямаш нито един инструмент, който да използваш, за да контролираш очакванията, които създаваш, по-добре помисли.

И не е лошо да се поограничат изреченията, където присъства първо лице, множествено число.
Защото хората четат. И имат очаквания
 



Тагове:   очаквания,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gantree - тц
23.02.2010 13:46
нЕма кой да те разбере.
Освен ако, разбира се, не го хакнеш с кубинката в нахалната самовлюбена муцуна, образно казано. Лично и публично по възможност, дори и с риска някой страничен кибик да те обвини в лично, а не принципно отношение.
цитирай
2. divini - лошо ако няма кой
23.02.2010 13:47
обаче нещо се ядосах без конкретна причина и ми прикипя и така :)

Поздрави
цитирай
3. gantree - мда
23.02.2010 13:53
Разбирам. Причина да искаш, причини ... мога да ти услужа с няколко, ако не ти стигат. Но преди това, `фатката е да ти мине кипенето, да се успокоиш, и спокойно и директно да формулираш казаното. Директно, а не по принцип. По принцип, "нЕма кой" и т.н. Всеки ще може да заяви, че не отнася до него, когато е казано по принцип.

Поздрави.
цитирай
4. panazea - Много добре е написано!
23.02.2010 15:41
Не знам истинската причина , но е така.
Първо да се говори от първо лице единствено число. Мисля , че наблизо кралски особи няма ,за да употребяват първо лице множествено число.
Второ от частен случай да не се правят генерални заключения ,защото не са верни!
Трето - всекиму своето.
Дано повече хора прочетат твоя наръчник по поддържане на блог!
цитирай
5. flyco - =
23.02.2010 16:03
да
цитирай
6. doriana - Ясна е работата - да си гледаМ, с една ...
23.02.2010 16:06
Ясна е работата - да си гледаМ, с една дума, работата!
:))))))))))
цитирай
7. victoriavselena - чудесно казано, честита баба марта
01.03.2010 12:43
http://victoriavselena.blog.bg/biznes/2010/03/01/martenski-posting.502095
цитирай
8. luben - Добре казано
02.03.2010 13:46
но рядко ползвано в България. Помня, че в Англия едно от нещата дето най-много ме очуди бе именно начина на изразяване - не думи и изрази като такива, а точно начина - не се дават абсолютни, задължаващи кого ли не и обхващащи кого ли не мнения, а става ясно,че дадено мнение е лично. Ако пък се окаже такова, което е и политика на у-тета, на компанията - нещата са отново деликатни - до толкова, че умен човек да го разбере. А тук ... думи като "трябва", "това е така" и ... са сякаш вродени от детската градина. Толерантност ... се намира колкото екземпляр от животинския свят от червената книга на изчезващите видове...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2045129
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439