Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2009 19:00 - Танцът на насилието
Автор: divini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5697 Коментари: 16 Гласове:
14



100 дни правителство – 100 дни цирк. 99-та вечер затвърди усещането за нелепост. Външният министър на република България затанцува в ефира на Нова телевизия на запис, за да подкрепи каузата „Не на насилието в училище”. Няма лошо! Танцува й се на жената, танцува. Тя и в предизборната кампания танцува, като кандидат евродепутат, и във всякакви риалита и шоупрограми се появява, подкрепяйки една или друга кауза, най-вече вдигане на собствения си рейтинг, този на Борисов и този на съответната телевизия.

Госпожа Желева, каза че е участвала, защото мисли, че танцът ще грабне младите и те вместо да се бият щели да танцуват… Само ще кажа, че за да се случи такова нещо практиката показва, че трябва да се ходи училище по училище, да се създадат танцови групи, да се насърчават децата и изобщо не е лесно.

Няма да пиша за това до колко адекватно е поведението на министър Желева и кабинета като цяло. По принцип не ми се пишеше изобщо, но днес като я слушах в „Здравей, България” се замислих за това, как се спира насилието в училище. И, госпожо Желева, вярвайте ми, Вас са ви гледали не повече от 2 % от целевата група на тази кауза.

Насилието в училище няма да спре с танци по телевизията. Децата в тази възраст, с изключително малки изключения, се интересуват от политика. Още по-малко знаят кой е външният министър. Виж, сега може би много знаят кой е Бойко Борисов, но не знаят, че е премиер. Както навремето ние знаехме кой е Батман, но не и кой актьор изпълнява ролята. Децата, в тази възраст не се интересуват от танци по телевизията, а от танци по дискотеките… Проблемите са много, много дълбоки и разнородни. Като се започне в семейството, примерът който се дава там, минава се през улицата или квартала и се стига до училището. И те са комплексни. Не могат да се изолират един от друг.

Няма дете, което да не е участвало в училищното насилие, било като агресор, било като жертва, а най-често и двете. Да си прост наблюдател също е участие. Децата, особено във възрастта между 12 – 16, са много агресивни, много чувствителни, много уязвими. Те имат нужда от внимание. Но най-вече си мислят, че имат нужда от вниманието на другите.

Аз имам много ясни и много разнообразни спомени от тази възраст. От счупен нос на 12 години до своеобразен лидер на бандата на 16. Но никога не съм удряла някого. Не ми се е налагало, а не че не мога.

Насилието не е се изразява само във физическата си форма. Емоционалното подтискане, тормозът са значително по-голям проблем, физическото насилие е техен продукт. Поне това е моето мнение.

Без да разберем точно какво разбират и децата под „насилие” никога няма да решим този проблем. Тоест никога няма да успеем да спрем побойщата и смъртните случаи от тях. Защото децата винаги са се държали ужасно едно с друго и няма причина да не продължат да го правят. И аз съм го правила, и вие сте го правили, а някои от вас и продължават да го правят. Под една или друга форма.

С голямо съжаление ви казвам, че по един или друг начин и вашите деца са участвали в малтретиране на свои съученици, били са малтретирани или просто са наблюдавали този процес. Което също е травмиращо.

Децата искат другите деца да им се възхищават. Паленето на цигара те прави голям и готин в собствените ти очи, какво остава за околните. Пиенето на алкохол със сигурност те нарежда сред редиците на „гъзарите”. Тъпченето на другите те издига на върха.

Защо децата не казвали на учителите и / или родителите си, че са били тормозени. Ами, защото признавайки си, че са били мачкани, те изпитват унижението наново, та дори и по-силно. Защото това би показало тяхната неспособност да се справят с проблема. И всякакви други щуротии, които само умът на едно дете може да роди.

Както трябва да се следи за симптоми, дали детето взима наркотици, така трябва да се внимава и за емоционалното му състояние. Много, много внимателно.

Явяването на този, онзи или другите в  риалити програми, освен вдигане на собствената им популярност, не води до нищо. Събират се пари от SMS-и. И какво от това? И колко всъщност се събират? И дали вместо да храним мобилните оператори, телевизионните канали и нечие VIP его, не може да свършим нещо по-смислено?
 




Гласувай:
14



1. gantree - @ divini
03.11.2009 19:20
Поздравления за това.
Румяна Желева, при всичкото ми уважение, е отчайваща жена. С истинско удоволствие бих се замонашил, ако всички жени на света бяха като нея. Като министър - явно на жените в бойкоборисовото правителство никак не им върви, без да броя г-жа Караджова. Едната денси по ТВ, явно откачила от нерви в очакване на чешката ратификация, а другата го раздава кандидат за нещо, от което не отбира кой знае колко. Луда работа.
цитирай
2. divini - Ган
03.11.2009 19:38
Болните амбиции, дали са у мъж или жена, не са довели до нищо добро. Румяна Желева се опитва да огрее във всяка една област - от външните работи, през правосъдието, та стигнем до танците. Всъщност да се оправят кой как може. Проблемът с насилието е сериозна тема.. не е танци манци ..

Поздрави
цитирай
3. miralyub - те, всички в това правителство са ...
03.11.2009 19:56
те, всички в това правителство са много танцувални... марионетки на конци...
цитирай
4. rumyrayk - честно казано, се втрещих от поредното циркаджийство в милата, родна политика -
03.11.2009 21:12
доста неадекватно поведение е, външен министър да се кикерчи по клинче в Денсинг старс.
Един министър трябва да си тежи на мястото.
За училищното насилие направо не ми се говори, но със сигурност няма да се разреши с кълчотене и вирене на краци, та било то и министерски.
цитирай
5. haralanov - Не беше ми правило впечатление но...
03.11.2009 22:43
Румито Желева много лъскава ми се стори!Вярно е,че вече е Външен но все пак...Личните ми усещания са,че това правителство няма да се провали така безславно като това на Крадлив дедо.Но знае ли човек...
цитирай
6. flyco - :)
04.11.2009 10:15
Докато в България нямаше платена длъжност PR публичните личности се излагаха някак наивно, от собствено незнание или глупост и това беше простимо. Сега се излагат по програма, масово, на фона на тези предплатени излагации издънките на Бойко Борисов са като спомен от миналото.
цитирай
7. bilingual - Не гледам такива предавания и слава ...
04.11.2009 11:24
Не гледам такива предавания и слава богу съм пропуснала „кикерченето” на министъра. Но е тревожна тази тенденция от сцената на комерсиални предавания министри да се правят на хуманни и силно загрижени и да проповядват клиширани фрази. Някаква шизофрения ги подгонва – хем да са медийни и шоу звезди, хем да си вършат министерската работа.
Но това сякаш тръгна от неформалния лидер на Герб и сегашен министър председател. Нали раздаваше разни награди по поп-фолк мероприятия. Явно тази формула за публичност се развива още повече.
цитирай
8. brey7 - Едно от добрите предложения е,
04.11.2009 15:35
вместо да танцуват по телевизиите, министрите, в случая този на образованието и науката да помисли за разширяване на извънкласните форми на работа в училищата, но не проформа, както е сега. И танци включително, и фотография, и рисуване, и пр.
Заниманията с различните видове изкуство сами по себе си са терапевтични и поемат, разгръщат и трансформират неизразходваната детска енергия.
Както се казва - елементарно, Уотсън!
цитирай
9. анонимен - ТАНЦ ВЪРХУ ГРОБОВЕ
06.11.2009 03:34
Мярнах танца на клипче. Не съм го гледал в контекста на предаването в което е излъчен. Дали затова го приемам като гавра с убитите и пострадалите от насилието в училище деца. И не е ли цялата български "политика" един садистки "глобален" кючек върху
издъхващия/издъхналия труп на народа ни.
цитирай
10. анонимен - Съжалявам ви
06.11.2009 05:18
Има ли нещо, каквото и да е, което да ви извади от този самоубийствен негативизъм, в който сте се вцепенили? Нищо не правите, ама и нищо не ви харесва...
цитирай
11. анонимен - тъжно...тъжно мили дечица
06.11.2009 08:50
Здравейте.Моля събудете се.Не искате да приличате на родителите си/повечето от вас/,а какво правите ,та вие сте по големи мранкала от тях.Това ,което прочетох по горе ме разстрои /коментарите/повече от самата некадърна,негативна и злонамерена статийка.Млади хора разберете,живота е във ваши ръце и вие сте отговорни за всичко,което правите.Ако мислите ,че няма от къде да се научите -не сте прави,стига да искате има толкова информация.....стига да искате милички?!За насилието е същото-банално .Опитайте се просто на агресивно поведение да отговаряте с усмивка и позитивизъв,с добро и весело настроение..може пък да се получи.
А,сега за представянето на министър Желева.Представи се чудесно.Постъпи чудесно и си личи,колко е добронамерена.Всички останали коментари са плитки и злонамерени.
Така,че милички,моля ви събудете се и прогледнете.Животът е прекрасен.Особенно през погледа на вашата възраст.С усмивка ни поздравлявам-Мария
цитирай
12. анонимен - майка
06.11.2009 08:58
Ако не беше тъжно,щеше да е смешно.
Моят син имаше проблеми в училище /даже и сега знам ,че е психически малтретиран/,говорих с училищният психолог/учи в елитна пловдивска гимназия/ и я помолих за помощ и съдействие.Знам от сина ми ,че разговор с него въобще не е проведен/Единствено добро впечатление ми направи учителят му по чужд език/ той е чужденец/,от когото всъщност разбрах за проблема.Какво добро да очакваме в държава ,в която никой не изпълнява задълженията си.Да може да се реши проблема чрез танци/моят син ходеше 3 години на спортни и народни танци/,но ако танцуват самите деца,а министрите да си гледат министерските задължения и да не се правят на танцьори.
цитирай
13. анонимен - майка
06.11.2009 09:09
Децата няма да се събудят като гледат танца на минисър или като прочетат призива на Мария/а и коя е тази и защо трябва да я слушат?/
Самата аз се опитвам да събудя детето си/пълен отличник,свирил е на цигулка,ходел е на танци-това го прави различен от другите ,чийто родители проявяват за децата си пълна незаинтересованост/Искам детето ми да живее добре ,а тук не се прави нищо да се задържат такива деца като него ,а танцуват министрите.
цитирай
14. boyanov - По принцип харесвам писането на ...
06.11.2009 09:31
По принцип харесвам писането на divini, но този път недоумявам каква еклектична смес от теми се е получила. "100 дни правителство - 100 дни цирк" - викам си ще чета политически анализ. Да, ама не. После стана дума за насилието сред децата, риалити програми, външа министърка....
Извинявай divini, но дай да се фокусираме върху една тема, че така накрая ще излезе виновно "Международното положение".
цитирай
15. анонимен - Мария
06.11.2009 09:38
Мили родители обичайте децата си.Вие сте тези,които ще ги научите да се усмихват.Да аз съм"никоя"за вас и вашите деца,а може би не съм.Това изобщо не е важно.Аз съм майка,като вас.Е,синовете ми порастнаха и вече са прекрасни млади хора.Да една успешна майка съм,мога да се похваля.Затова си позволих да пиша тук и ако мога да дам становището си по въпроса.Много пъти са ме питали какво точно правя,че съм възпитала така добре синовете си .Винаги съм отговаряла така:"Ние взаимно се възпитавахме през годините и най-хубавото беше,че го правихме с ЛЮБОВ"Това не са отвлечени приказки на някаква самодоволна жена.Това е истината.Не желая повече да ви занимавам с моята история и вярвайте ми никой не е длъжен да я чете,а още повече да ме слуша.
Сега разбирам,защо децата реагират така.Защо,защо "скочихте"така,та аз само исках да помогна.Извинявам се и не съм искала да засягам никого.Всики да си отглежда дечицата,както намери за добре/Те са едно от най-важните неща в живота ни/,но не забравяйте ние сме огледало на нашите деца.Желая ви успех с усмивка.Мария
цитирай
16. анонимен - Наивност до идиотизъм
06.11.2009 16:24
Трябва да си наивен до идиотизъм за "да погледнеш по един положителен начин" на изцепките на ВЪНШНАТА министърка по трагичното положение в образованието и в страната. И понеже такива наивни до идиотизъм са все още съществена част от народа ни. За туй и управляващите ни в упоение се гаврят с него. И на гробовете на децата им да организират шоу, пак ще гледат в захлас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2045179
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439