Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2009 13:44 - Качиха се и се забравиха…
Автор: divini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5442 Коментари: 14 Гласове:
10



Винаги много съм се чудела за къде бърза народът. Особено ако след 20 метра има светофар, на който така или иначе ще му се наложи да спре. Поне щеше да му се наложи ако бяхме нормални хора в нормална държава с нормално правоприлагане. Но тук, в България, ако полицай спре мерцедес „S” класа, се събира публика, защото това се превръща в истинско събитие. За къде бърза и по безумно разбитите първо-, второ- и трето- класни пътища? Кому е нужно при натоварен път да си играе на слалом между останалите автомобили, създавайки по опасност за всички участници в движението?

Една от основните причини, според мен, е чувството за ненаказуемост, което в последните години се възпита у българина. И за тази причина съм склонна да обвиня отиващото си управление.

Цели 60 километра от магистрала „Тракия”, на чиито липсващи километри всяка година израстват нови и нови паметни плочи, на чиито изградени километри, поради високото качество на настилката, също загиват хора. Ще кажете, какво общо има магистралата с чувството за ненаказуемост. Има и то много, най-малкото, защото се превърна в обичай парите за строеж на пътищата, публично да бъдат дарявани (защото сме социалисти) на роднини. Защото наглостта и показността в корупционните практики, използвани при сделките за строителство, превърнаха същите тези практики в ежедневие, с което всички се научихме да живеем.

Пътните полицаи… На колко от вас са му искали „почерпка”? И колко от вас сами са предлагали да почерпят? Аз мога да кажа, че на мен не ми се е случвало нито веднъж, защото не карам. Дребните рушвети също се превърнаха в част от ежедневието. Липсата на политическа воля в МВР докара слаби кадри във всички етажи на ведомството. Има и читави и кадърни хора, разбира се, но всички запомнят и виждат само гнилото. А то почна да се разраства. Но не е луд този, който яде баницата, нали така? Само че.. и ние сме се научили, че законите важат за някой друг, за съседа например. Това, че предлагането на подкуп е също толкова голямо престъпление, колкото и искането му, ни интересува само, когато ние не сме пряко засегнати. Това, че карането пиян е престъпление се отнася до другите.

Изобщо при нас всичко се отнася до другите, докато не се отнесе до нас, а тогава вече е късно. Правителството, което си отива и което изпращаме с мълчание, има много грехове. Много от жертвите по пътищата трябва да им тежат на съвестта. Най-малкото заради това, че не се опитаха да променят нещата и не дадоха всичко от себе си. Но не може да се хвърли вината само върху тях.

Всеки участник в пътното движение носи своята отговорност. И пешеходецът, и шофьорът, и пътникът са отговорни за действията си. Пресичането на червено, независимо, че няма коли, е нарушение. Както е нарушение и превишаването със 100 км/ч ограничението на скоростта. Както е и возенето без колан е нарушение.

Ако искате да си вдигате адреналина – намерете други начини. Някъде, където сте сами. На пътя не сте. Там сме и аз, и вие, и децата ви, и приятелите ви, и колегите ви. Всички сме участници или по-скоро потенциални жертви. Ако искате адреналин – скачайте с бънджи, засилвайте се и си бийте главата в бетонена стена. Правете каквото искате.. Да караш в насрещното с 200 не е мъжко. Като и не е мъжко да караш на 5 ракии. Не е тарикатско да си слагаш червило, говорейки по телефона, когато се опитваш да изпревариш. Не е тарикатско да притискаш другия в мантинелата. Не е тарикатско да дадеш на 16 годишното си дете мерцедеса или бмв-то. Всичко това е комплексарско, малоумно и най-вече опасно…

Не можем да обвиним управляващите за всичко. Но не можем да кажем, че и ние сме направили всичко, което зависи от нас.
 



Тагове:   път,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kapricia - Да ти кажа,
21.07.2009 13:51
в един вестник тези дни порчетох следната новина:
"Шестгодишен подкара Бе Ем Ве и премаза 76-годишна бабичка". (За годините на бабата не съм сигурна, но за тези на шофьорчето - 100 %.) За щастие, жената е жива.
цитирай
2. milionche - Не знам дали
21.07.2009 13:54
имате деца, но аз искам да ви кажа нещо старо и много истинско: всичко идва от родителите...Не само от родителите на това 6-годишно дете подкарало БМВ-то, но и от родителите на тези, които ни управляваха и които ще ни управляват.Чувството за отговорност се възпитава.
Много ми хареса темата на постинга! Поздравления...
цитирай
3. benra - milionche,
21.07.2009 13:58
напълно съм съгласна с теб.Когато човек от малък е възпитаван да не спазва правилата, какъв възрастен очакваме да се получи от него.
Всяка сутрин наблюдавам как баби,майки...пресичкат на червено с децата или респективно-внуците си.Слаломират между колите, теглейки мъничетата за ръка
цитирай
4. gantree - @ divini
21.07.2009 14:32
Тц, хората не са виновни. Ако преобладаващо тяхна е отговорността, тогава нямаме нужда нито от институции, нито от правилници и закони. Който иска да снеме отговорността от обществените институции и от натоварените с обществени функции чиновници и служители, обикновено казва "ми те хората са си такива".

Поздрави.
цитирай
5. krotalka - Милионче е прав(а)!
21.07.2009 14:32
И двамата ми сина изкараха книжки преди да навършат 18 години(книжките стояха в КАТ), но не си позволиха да карат кола, преди да да навършат 18 год. , първите няколко пъти до тях седеше някой от нас, за да добият увереност. Всичко е въпрос на възпитание.
цитирай
6. luben - Шофирането
21.07.2009 14:35
и в София, а вече и в страната е по-често кошмар заради такива идиоти - за жалост не са само с беемвета и мерцедеси - техния пример (и ненаказаността им) вече се следва от не малко идиоти с коли от среден клас. Минаване на червено, на двойна непрекъсната линия... за жалост всичко това ще се прекъсне само след 3-4 години постоянен и много строг (безкомпромисен) контрол. Дано да го има. Защото до момента - такъв просто отсъстваше. За жалост поне по пътищата - през всичките 20 години демокрация.
цитирай
7. divini - @ gantree
21.07.2009 14:41
Никъде не оправдавам обществените институции.. дори напротив, връзката е причинно следсвена.. ако институциите работеха, хората нямаше да се държат по този начин.. Такава е моята логика..

Поздрави
цитирай
8. gantree - @ divini
21.07.2009 14:55
Знам, виждам, че не ги оправдаваш :)) а просто казваш, че "не можем да обвиним управляващите за всичко". Аз мисля, че трябва да можем да ги обвиним, а че не можем си права. Де да можехме :))
цитирай
9. divini - обаче от друга гледна точка..
21.07.2009 15:10
може да се каже и така "Както шофират, така и гласуват"... което пак праща топката в ръцете на гражданството.. Освен това вината никога не е чисто 100% в едната страна.. поне така си мисля.
цитирай
10. flyco - ...
21.07.2009 15:35
Бе то така ама "Бързи и яростни" го сийдват 700 човека...
цитирай
11. templar - Костов е виновен
21.07.2009 15:51
защото продаде Балкан, не отвори досиетата и закри вестник Демокрация. Това си го пропуснала в текста. Говори се, че в държавните институции се готвят да въведат такава инсталационна настройка въс "footer"- а на Word, която да изписва текстче за вината на Костов.
цитирай
12. gantree - @ divini 9
21.07.2009 17:12
Упорита си, което е хубаво :)) обаче винаги "рибата се вмирисва откъм главата". Не може по цял свят да е така, а само у нас рибата да се вмирисва откъм г*за, с извинение :))

А пък най-прясната клюка от днес е, че Андрей Иванов щял да бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на София.
цитирай
13. анонимен - Всичко ще дойде на мястото си,
23.07.2009 16:43
когато, за съжаление според мен след доста години , се научим да не търсим оправдание за собствените си грешки в постъпките на другите, защото не рядко грешките на другите са в резултат на наши неправилни постъпки.

Страх ни е да отговаряме за собствените си нарушения по пътищата и се "откупуваме", като с това допринасяме други "откупили се " да ни мачкат и осакатяват. Така корупцията става узаконена и оправдана от нас простъпка.


цитирай
14. buket - Според мен не всичко зависи от родителите
23.07.2009 19:39
По-големия процент от живота на всеки от нас е навън.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2045251
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439