Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2008 10:32 - За държавата и нейната смърт..
Автор: divini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3205 Коментари: 8 Гласове:
1



Трябва ли да убият някой, за да се установи смъртта и на държавата? Трябва ли да убият някой особено брутално, за да почнем да се тревожим за липсата на държава? Трябва ли да се разпадне всичко около нас, за да се събудим като общество? Трябва ли да се случи на някой от нас, за да си дадем сметка, че държава няма и я няма от много отдавна. Единственото, което се променило в последните няколко месеца, че това вече се отразява и на „обикновения” гражданин, не само на европейските институции.

Гадните, мръсни, европейски институции, които за щяло и нещяло се бъркат във вътрешните ни дела, само и само проказата, която е разяла нашата институционална система, да не плъзне из цяла Европа. Да, да знам. И в гадната, никому ненужна Европа има корупция, протести, криза, стачки. Виж Гърция. Е да, но мен тези сравнения не ме топлят. Това, че някой е като нас, е единствено само и негов проблем. Но това е една забежка от темата в момента.

Полицаите излязоха да протестират или по-точно да пушат. Само че има една малка неточност в тази формулировка. Не полицаите, а служителите на МВР, което е малко по-различно. По-различно е, защото означава, че цялата система е в криза, а не само Дирекция Полиция. Тяхното „пушене” е последният сигнал, за това, че държавата е мъртва. Стачкуваха лекарите, учителите и сега и служителите в МВР. Трите области на компетенции на една държава: образование, здравеопазване, сигурност. Трите сфери, които една държава трябва да подържа и развива, в България не са в застой, те активно се разпадат.

Да, знам, има подли, нечестни, корумпирани лекари, учители и полицаи. Има и ще стават повече. По простата причина, че няма как да бъдат мотивирани качествени хора да работят в тези системи. Има, все още има качествени кадри, но те намаляват, демотивират се и или напускат, или … тръгват по лесния път.

Държавата умря, но за да се разбере това от повече хора, трябваше да умре едно момче, убито по брутален начин от други две. Дълбоко и искрено съчувствам на близките му…

Но убийството на Стоян е категоричното доказателство за срива на държавата. Нали не искаме полицейска държава, каквато е САЩ. Сега пък искаме на всеки ъгъл полицаи, жандармерия и т.н. Да, ако бяхме полицейска държава, Стоян можеше и да е жив. Може би ако имаше и респект към органите на реда. Може би ако има възпитано чувство за  ред у младите, той можеше да е жив. И може би, ако имахме нормално функционираща здравна система той можеше да е жив, а не линейката да закъснее 30 минути..

За зверското убийство на това момче, не са виновни само преките му убийци, виновна е смъртта на държавата и убийците на тази държава…

Бог да прости Стоян….



Тагове:   смърт,   Нейната,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Народа го е казал отдвана -
18.12.2008 10:52
"Рибата се вмирисва от главата"!
Виновни сме всички ние, че търпим тая "глава". Виновни сме, че с мълчанието си допринасяме за това. Виновни сме, с примиренческото си поведение, всеки се крие зад другия и най-лесно е да обвиним държавата. Нали държавата - това сме всички ние, ако ни няма нас, няма да има и държава!
цитирай
2. cornflower - Не човек, а желязо - просъскал ...
18.12.2008 11:05
Не човек, а желязо -
просъскал агентът-фашист!
Тихо мъртвият казал -
не - комунист!
цитирай
3. templar - нещо мое със същия киселяшки патос :(
18.12.2008 11:10
http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=172432
цитирай
4. gantree - :((
18.12.2008 12:33
Много е гадна тая тема, с това момче. Много.
цитирай
5. luben - така е
18.12.2008 17:22
от известно време е така. Разпад. Нехайство. Наглост.
цитирай
6. raylight - Държавата, това са хората
19.12.2008 15:04
а къде са хората? Темплар е много прав в някои аспекти за елита
цитирай
7. bizcocho - Корупция има навсякъде, но в бг тя е с ...
04.01.2009 14:08
Корупция има навсякъде,но в бг тя е с грандиозни размери.В "европата" няма корупция в болници,училища,кметства и доста други учереждения,а в бг?Къде точно тя липсва?Европа слагам в кавички,тъй като дефакто географски и ние/бг/сме там,но...дали сме и в друго отношение,освен в това да попълваме картата.И дали,ако "европата" ни попритисне,няма да хукнем да ревем за "отнетите ни национални ценности" и няма да загледаме към други географски ширини?
Мисленето и начинът на действие на българина,като общо понятие/има и изключение/ ме караше да се чувствам като чужденец в собствената ми държава доста години.Така и не преглътнах този факт!
Да!Красива родина,но гнила държава!
цитирай
8. vesela85 - Трябва ли да се разпадне всичко около нас, за да се събудим като общество? Трябва ли да се случи на някой от нас...
10.02.2011 23:03
Поздравления за хубавия постинг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2051175
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439