Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2008 11:40 - Тема за размисъл 1: Нацизъм vs. Национализъм
Автор: divini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7416 Коментари: 28 Гласове:
0



Тъй като преди известно време, най-лекомислено и злонамерено декларирах, че тук ще се появят постове на определени теми, а само отлагам и се помайвам, реших, че днес е подходящо да започна с първата. Или по-скоро с част от първата.

Защото твърде смело беше от моя страна да си мисля, че с текст от две странички (а повече не ми се пише от чиста злонамереност или всъщност защото това е предела на четивност) ще мога дори да започна самата тема за нацизма и национализма. Идеята за нея дойде от зачестилите разговори, реални и виртуални, с .. как да кажа .. хора, които ми говорят за чиста раса, военен преврат и куп други щуротии, включително и избиването на определен брой жители на света. От една страна това са просто думи, не хора не видели нито една война и които не могат да си представят какви глупости говорят. От друга страна обаче.. думите са важни ( в този ред на мисли да не забравя след време да ви кажа, колко се очаровах от пълното значение на думата “страст”, което разбрах благодарение на една книга, пак от споменатите теми). И точно с това ще започна...с думите и тълкуванието им...

Правейки едно не толкова бързо проучване из различните интернет речници, включително и Оксфордския такъв, стигнах до заключение, че в случая и добрата стара Уикипедия ще свърши работа. Спирам да умотворя и започвам с цитатите:

Нацизъм

Националсоциализъм (на немски: Nationalsozialismus), или според противниците му, Нацизъм, е тоталитарна идеология, която се оформя в Германия през 1920-те и 30-те години. След идването си на власт през 1933 година Националсоциалистическата германска работническа партия изгражда политически режим, който също се нарича националсоциализъм и представлява тоталитарна диктатура в държава, структурирана по националистически образец. Възникването на националсоциализма се основава на отхвърлянето на Ваймарската република - установената в Германия след 1918 г. демократична държава, както и на претенциите за духовно ръководство на Църквата и комунизма. В основата му стоят преди всичко национализмът, расизмът и антисемитизмът, както и ревизионизмът срещу санкциите на Версайския договор, подписан след загубата на Първата световна война от Германия, наричани „Версайският позор“ или „Срамният диктат от Версай“. Националистическият мироглед предоставя идеологическа основа за немската поробителна война в Европа след 1939 г. (Втора световна война) и престъпните етнически убийства срещу европейските евреи и лагери на смъртта.


Нациналсоциалистите се смятат за социалисти и имат знаме с червен цвят. Това е неудобно идеологически по времето на социалистическия лагер, чиито режими се кичат със същите атрибути.

На български се използва употребявания в английския и руския термин нацизъм (nazism, нацизм). Понемчената версия (Nazismus) се употребява рядко в Германия, за разлика от носещото негативни конотации наци (Nazi) за привърженик на нацизма.

Думата произлиза от по-дългото название НАционалсоЦИализъм, с което се самоназовават нацистите, като го мотивират политически. Наименованието „Националсоциализъм“ (също „национален социализъм“) произлиза от програмната платформа на образуваната през 1919 г. Германска работническа партия, година по-късно преименувана на NSDAP.

След падането на Хитлер терминът националсоциализъм продължава да се употребява във ФРГ за идеологията на водената от него Националсоциалистическа германска работническа партия (NSDAP, учредена 1920 г.), като по този начин националсоциализмът бива разграничаван от италианския фашизъм. В ГДР вместо това националсоциалистическият светоглед (в основите си по-скоро един конгломерат от различни идеологически начала с корени в ХІХ в. ) по-често се назовава (както на руски) „фашизъм“ (по-точно „хитлерофашизъм“). В този случай следователно преобладава едно обобщаващо тълкуване, при което националсоциализмът се обединява с други буржоазни идеологии и режими, като такива целящи отблъскване на предполагаема социалистическа революция.

Още по-генерализираща интерпретация е теорията за тоталитаризма, разпространена предимно в САЩ, но и във ФРГ през 50-те и 60-те години на ХХ в., която подчертава сходствата между незачитащите човешката личност режими при нацизма и сталинизма. Този спорен подход, при който се прави сравнение между нацизма и сталинизма с намерението да се докажат техните сходства чрез разместване на различни идеологически и теоретически конструкции, и до днес води до оживени обществени дебати.

Терминът националсоциализъм се опитва да направи връзка между расистки мотивираният национализъм и заимстваните от социализма единични антикапиталистически стремления.

Социалистическите елементи в “Програмата от 25 точки” на NSDAP от 1920 г. не били прилагани сериозно на практика. Сред тях имало: одържавяване на някои клонове на индустрията, получаване на част от печалбата в големи предприятия, „освобождаване от робството на лихварите“ (антисемитски лозунг, който различава позитивно оценяванията “създаващ” капитал от негативно оценявания “грабителски” капитал, който в разбиранията на националсоциалистите се идентифицирал с еврейството). Те трябвало преди всичко да послужат за приобщаване на работническата класа за целите на партията и били силно повлияни от идеята за “еднонародно общество” (Volksgemeinschaft).

Съществени елементи на развитата от Карл Маркс и Фридрих Енгелс между 1840 и 1890 г. социалистическа теория, а именно премахване на капиталистическото класово господство и принципът на интернационализма и равенството били обаче яростно оспорвани. Редом с еврейството Хитлер поставял като свой най-голям идеологически враг марксизма, чиито партии след налагането на нацистката диктатура през 1933 били забранени по същия начин, както и втората носеща колона на организираното работническо движение - профсъюзите.

От 1928/ 1930, след като Хитлер се наложил над войнствено настроеното социалнореволюционно ляво крило на NSDAP около Грегор и Ото Щрасер, той се обърнал към селския електорат и към буржоазията, която се надявал да спечели чрез временно ограничаване на заразителния антисемитизъм в националсоциалистическата пропаганда и подчертаване на външнополитически теми.

По-нататък той търсил съюз с едрата индустрия с цел постигане на легално заемане на властта, след като десните опити за преврат в началото на 1920-те (пучът на Кап и фон Лютвиц и Биреният пуч на Хитлер) се провалят. Ако не се вземат предвид някои изключения като Фриц Тюсен или Емил Кирдорф, които щедро предоставяли на партията дарения, преобладаващата част от едрите индустриалци останали скептични или неутрални спрямо нацизма чак до 1933 г. Това се показва и от сравнението между двата политически призива на капиталисти през есента на 1932 г. Апелът на близкият до Германската национална народна партия (DNVP) кръг, който действал в подкрепа на канцлера Франц фон Папен бил подписан от повече от 300 индустриалци, докато “заявлението на индустриалците”, което изисквало посочването на Хитлер за канцлер, не съдържало повече от 20 подписа.

Спорно е, доколко е съществувала обособена националсоциалистическа идеология. В тази връзка е и изказването на Ханс Франк (нацистки военен престъпник, политик и управител на завладяната Полша) от Нюрнбергските процес, че е имало „толкова много националсоциализми, колкото и националсоциалисти“. В крайна сметка въпросът би трябвало да остане отворен, като се вземе предвид фактът, че нацистката идеология надживява своя фюрер, който е трябвало да послужи за абсолютен център за изграждането на цялостната политическа система.

Могат да се назоват обаче някои основни характерни черти:

расизъм, особено антисемитизъм, който кулминира в холокоста, както и възвеличаване на „арийската и германската раса“; (срв. расова теория и ариософия), социален дарвинизъм (идеология на неравенството).
Евтаназия и евгеника, съответно „расова хигиена", като вяра във възможността за „положителна селекция" на една господстваща раса,
Родство с фашизма, което се показва и в пропагандата,
Идея за народ-общество (еднонародно общество, Volksgemeinschaft), определено чрез кръвното родство, в което не трябва да има класови противоречия; оттам също антимарксизъм, антикомунизъм и антиболшевизъм, също както и антикапитализъм (защото за нацизма капиталистическата икономика уврежда връзката с родината и морала на народа),
тоталитаризъм – отклоняване от демокрацията; разбиване на политическите партии, профсъюзите и свободната преса,
широкообхватни правомощия за тайните служби и шпионите; вж. също Гещапо и доносничество
Фюрерство – концентрация на цялата власт и авторитет в едно водещо лице, както и разпростирането на този принцип на останалите йерархически нива,
милитаризъм,
“политика на жизнено пространство”, „жизнено пространство на изток“, защита на родната „кръв и земя"
позоваване на “пруските добродетели”, съответно на философията на немския идеализъм.

Идейна основа на нацизма е оспорване на идеята за човешката чест, според която човекът е ценност като такъв, тоест без каквито и да е постижения. Основните ценности на нацизмът не били нито нови, нито ограничени върху определена историческа епоха. Те са ценностите на обществото на постиженията, но по-радикални и всеобхватни. Организираността на работата, техниката и физическата култура, от една страна, и, от друга, принизяването на изкуството до оръдие на волята е също така израз на този възглед за човека, както и системата на трудовите лагери и унижожаването на т.нар. “малоценен живот” (асоциални индивиди, напр. проститутки, цигани, лесбийки, алкохолици). Версайският договор и последиците на Световната икономическа криза от двадесетте години отварят широко вратите на идеологията на постиженията и на усещането за ограбване на личния труд (Leistungsideologie und dem Gefьhl, um die eigene Leistung betrogen zu sein). Примерът на антисемитизма, основан на мита, че еврейската култура живее на гърба на немската, обаче показва несъответствието между реалността и желаните резулати.

Често нацизмът придобивал религиозни черти. На дните на държавната партия нацизмът бил празнуван точно така, както е изтъкнато и подчертано във филма "Триумф на волята" на режисьорката Лени Рифенщал. Отношението на нацизма към християнската религия било също така противоречиво. От една страна, имало опити чрез така нареченото „Немското християнство" Eвангелистката църква да бъде впрегната за целите на нацизма. От друга, забелязвали се антихристиянските елементи при Розенберг и пълният отказ от християнството, който правел Химлер, позовавайки се на Буда и предбудиските индийски писания. Държанието на религиите и техните представители по време на нацисткия режим следва да се разгледа отделно (вж немската статия за религията по време на националсоциализма).

Тук спада Митът за кръвта и земята („Blut-und-Boden-Mythos", разгръщане на расата /кръвта/ като легитимация на нацията и осигуряване на съществуването на собствения народ чрез унищожаване на другите и осигуряване на жизнено пространство /земята/), възвеличаването на съсловието на селяните („изхранващото съсловие") и един определен вид носталгия. Много нацисти се отказват да възприемат урбанизацията (в тесен смисъл) и растящата индустриализация и копнеели за земя, която както винаги била обработвани от селяни. Химлер също имал такива идеи, когато предложил да се населят завладените територии на Съветския съюз със селяни, които да бъдат едновременно войници (“селяни бранители”). Руснаците, украинците и поляците трябвало да бъдат селскостопански работници, домашна прислуга, строители и общи работници.

Национализъм

Национализмът е съзнателно чувство на принадлежност към дадена нация и съзнателна подкрепа на националната държава и/или на националната доктрина. Национализмът е идеология, ориентирана към запазване или подкрепяне на съществуването на дадена нация и е тясно свързан с идеята за държавността. Националистите смятат формирането на нация и съответно на национална държава като висша стъпка и крайна цел на развитието на народа, към който принадлежат.

Национализмът изиграва изключително позитивна роля в ранното капиталистическо развитие на Европа - чрез силно влияние в посока на формиране на официални национални езици и очертаване на ясни културно-икономически граници между народите, формирайки хомогенна национална среда за бурно развитие на културата, науката и икономиката. Твърди се, че глобализмът е формата, под която се поднася на останалият свят американският национализъм.

Национализъм приблизително съответствува на патриотизъм и е противоположно понятие на космополитизъм, глобализъм и интернационализъм. В публичното пространство от различни групи хора, зад които стоят различни интереси, се води кампания за налагане на негативна конотация на едната група понятия за сметка на другата.

Противниците на национализма работят негативната конотация и пейоративността на Шовинизъм, да се пренесе от шовинизма към национализма.
....

И пак стана много дълго...Очаквайте, някога продължение...Поздрави и за да не е толкова мрачно едно много добро парче






Гласувай:
0



1. ikoni - Много интересен постинг! Научих нови неща...
21.05.2008 16:05
Религиозната насоченост на идеята за Третият райх при Хитлер винаги ми е била много интересна. Връзката с християнското апокалиптично "1000-годишно Божие царство" е толкова пряка, че чак дразни.
Мегаломанските стремежи за създаване на общество, в което всеки ще бъде еднакво ценен и еднакво достоен с другия, са типична черта както на комунизма, така и на нацизма. Различна е само семантиката, която се влага в думата "равенство". Но методите за неговото постигане и в единия, и в другия случай са ужасно жестоки (различават се само по мащабите).
Фигуративно казано и двете идеологии се стремят да създадат "християнско" по своите принципи общество, от което обаче Христос е не просто изгонен, а направо изтръгнат.
цитирай
2. sophware - Docendo discimus !
21.05.2008 22:47
Поздрави и успех в начинанието :-)
цитирай
3. gantree - @
22.05.2008 13:38
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=499389
цитирай
4. divini - gantree -
22.05.2008 14:12
Благодаря!
:)
цитирай
5. divini - feldmarschall -
22.05.2008 17:02
ти колко си глупав просто не мога да ти опиша...а и да ти опиша няма да разбереш....:)
цитирай
6. divini - сега ще се опитам
22.05.2008 17:11
да ти го напиша възможно най-просто за да ме разбереш, ако не можеш викни някой по-умен за да ти го преведе.

Това ти е последното подобно изказано мнение в този блог. Оставям го само за да може да му се полюбуват и други хора...

скодумните ти изказвания даже няма да ги коментирам..
цитирай
7. luben - дивини
23.05.2008 10:01
това са наистина доста "стари", обяснени и дискутирани исторически термини/течения, но си права, че към тях и тяхното значение трябва да се връщаме по-често. Лично аз ще се радвам да видя в тази поредица и понятията "шовинизъм", "патриотизъм" (защото е 99% разпространено мнението, че който не е националист/шовинист не е патриот), фанатизъм, джингоизъм (не знам до колко е разпространено в българския)... Не е съвет - просто си припомних една дискусия на такава тема преди 15 години, когато с огромно удоволствие си подредих в главата куп понятия...дето уж имат "дребни" разлики, но са много важни в подобни дискусии. Как щях да забравя да кажа "Браво за поста!"
цитирай
8. анонимен - "Национализмът е съзнателно чувство на принадлежност към дадена нация и съзнателна подкрепа на националната държава и/или на националната доктрина."
23.05.2008 11:28
Обаче както беше казал другарят Владимир Илич: "частната собственост ежеминутно и ежесекундно ражда капитализъм" :) Ще си послужа с тази перифраза, защото аз лично смятам, че национализмът е най-низшият и начален стадий на фанатичния шовинизъм ;):) Ако се вгледаш в познатата история на човечеството, винаги, когато каузата на нечий пораснал национализъм е била размахана от вятъра на политиката, жътвата е била кървави бури. :(
цитирай
9. zemaria - Не мога да
25.05.2008 15:22
разбера каква е целта на този постинг? Ако е общообразователна, сайтът "Трети райх" дава далеч повече информация по въпроса, на това отгоре е по изчерпателен и пълен с автентични документи-който има глава, да мисли. Ако е да коментираме статия от уикепедия-не, мерси.
Макар, че статията е написана общо-взето добре, тя изобилства и с не дотам прецизни заключения. Много са.
Има разлики между учението на Мусолини, наречено фашизъм и националсоциализмът. Теорията за тоталитаризма която според уики е спорна, е по-скоро най-вярна. Масовите движения са взаимнозаменяеми-кадри на комунистите са ставали най-ревностни нацисти и обратно. Сталин и Хитлер са се уважавали и учили един от друг. Колкото до зверствата, батюшката от Грузия е далеч по напред с материала. Във филма Хатин на Вайда това е отлично показано-докато нацистите прибираха в лагери мъжете, болшевиките не простиха и на жените и децата им."Социалистическите елементи в “Програмата от 25 точки” на NSDAP от 1920 г. не били прилагани сериозно на практика"
Ето тук е програмата : http://www.boinaslava.net/thirdreich/nsdap/programa
иде реч за 13 и 14 точка. Същевременно, факт е, че е премахната дискриминацията на женския и детски труд, почивките, отпуските и ред други социални въпроси, засегнати в нея. Спокойно може да се заключи, че са я спазили. Няма как нацизмът да стане масово движение, без социални искания.
Точно през 26та, на срещата, в която става разделянето на националистическото крило на юга и просоциалистическото на севера, Хитлер подкрепя Юга и с кариерите на Щрасер е свършено. Тогава, по повод искането на Щрасер за отчуждаването на собствеността на аристокрацията, Хитлер държи двучасова реч, в която разяснява защо не трябва да гласуват за отчуждаване. Националсоциализмът, казва той, не трябва да помага на движенията, вдъхновени от комунистите; отчуждаването няма да спре с изпращането на Вителсбаховата и другите германски династии на бунището на историята. По късно именно това му помага, донякъде, да дойде на власт-подкрепата на едрата финансова олигархия.
Но определението на марксистите-ленинисти-че националсоциализмът е реакционна власт на едрата олигархия- е напълно грешно. Той наистина бива припознат и подпомаган от последната чак като идва на власт.
Църквата и тоталитарното учение-какъвто е изъма-са в конкурентни отношения за умовете на хората. Няма как да са приятели. И т.н
цитирай
10. анонимен - buy viagra online 884 2081
17.10.2012 17:30
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#3975>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#4946>buy viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#15370 viagra online
цитирай
11. анонимен - payday loans online 697 7243
17.10.2012 18:25
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3293>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1540>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#985 payday loans online
цитирай
12. анонимен - buy viagra 737 14855
17.10.2012 20:03
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#18973>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#20018>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#275 viagra online
цитирай
13. анонимен - buy generic viagra 527 11614
17.10.2012 21:43
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#3084>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#20558>buy viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#4555 buy viagra
цитирай
14. анонимен - levitra online without prescription 17332
20.10.2012 05:08
<a href=http://orderlevitrahere.com/#bvbol>order levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#lizli >buy levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#dcnti levitra online without prescription
цитирай
15. анонимен - cheap viagra online 1424
20.10.2012 05:35
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#cprtj>buy viagra online</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#dadnp >cheap generic viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#vtfzy buy viagra
цитирай
16. анонимен - online kamagra 12761
20.10.2012 09:43
<a href=http://orderkamagranow.com/#ydkiw>order kamagra online</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#xrxhm >cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#nvedd kamagra 100mg
цитирай
17. анонимен - levitra without prescription
21.10.2012 09:41
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#4485 - buy cheap levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#1487>order levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#5819 online
цитирай
18. анонимен - buy viagra 801 12985
21.10.2012 17:33
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#270>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#14295>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#15787 viagra online
цитирай
19. анонимен - cialis online 3678
22.10.2012 22:59
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#tkogw>generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#kfndm >cialis 40 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#ezuyz cheap cialis
цитирай
20. анонимен - buy cialis 949 4853
23.10.2012 09:58
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#14557>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#18688>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#2620 buy cialis
цитирай
21. анонимен - payday loans 914 6207
23.10.2012 11:30
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#19458>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#1181>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#14877 payday loans
цитирай
22. анонимен - purchase levitra
24.10.2012 00:52
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#9642>buy levitra</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2082>buy generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#5034 online
цитирай
23. анонимен - buy viagra online 9268
24.10.2012 05:01
<a href=http://viagrastorehere.com/#itvvd>buy viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#vcqjt >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#qkbjc cheap viagra
цитирай
24. анонимен - buy levitra 19315
24.10.2012 05:30
<a href=http://levitrastorehere.com/#syyqb>buy levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#tntga >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#cvmxv buy levitra
цитирай
25. анонимен - buy cialis 18515
24.10.2012 09:33
<a href=http://cialisstorehere.com/#ddtze>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#exxki >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#lnybt generic cialis
цитирай
26. анонимен - cheap kamagra 16492
26.10.2012 05:12
<a href=http://kamagrastorehere.com/#cviex>cheap kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#vvava >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#qrovs buy kamagra online
цитирай
27. анонимен - buy cialis online 6362
02.11.2012 03:28
<a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#ccfcx>cialis online</a> - <a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#kxbov >buy cialis</a> , http://ordercheapgenericcialishere.com/#khkin generic cialis
цитирай
28. анонимен - order levitra 13717
06.11.2012 00:46
<a href=http://ordergenericlevitrahere.com/#gmckq>cheap generic levitra</a> - <a href=http://ordergenericlevitrahere.com/#zcdws >levitra online</a> , http://ordergenericlevitrahere.com/#rtcpi levitra online without prescription
цитирай
29. анонимен - buy propecia online 13074
06.11.2012 05:54
<a href=http://ordergenericpropeciahere.com/#nrhnw>propecia 1 mg</a> - <a href=http://ordergenericpropeciahere.com/#txlcx >generic propecia</a> , http://ordergenericpropeciahere.com/#okhxw buy propecia
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2051584
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439