Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2008 16:04 - За църквите
Автор: divini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1995 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2008 17:44


Насред вихъра от политически събития днес, току що прочетох и коментар на негово Високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий.

Дядо Григорий казва, че момента на територията на Търновската епархия съществуват около десет църкви, които са национализирани и за да бъдат посетени от обикновените хора се плаща вход. Пет от тези храмове се намират в курортното село Арбанаси, край Велико Търново. 

Той каза, че в тези православни храмове, които са държавна собственост, не би могло да се осъществи кръщение или брак, защото храмовете не са в системата на българската православна църква, а се превръщат в музеи. Търновският митрополит посочи, че по същия пример бракът на телевизионната водеща Миглена Ангелова не е легитимен, защото церемонията е проведена от мъж, който не е свещеник в един търновски музей. 

Митрополит Григорий посочи, че национализирането на църквите е катастрофално явление. По неговите думи от тези процеси губи най-вече църквата. 

* и още по темата 17:15

Във  Велико Търново се разпространява книга, която се води за Новия завет и е пълна с грешки и неточна информация.


Книгата се разпространява сред обществото на български и английски език. Той отчете като обезпокоителен факта, че в страната има регистрирани над 90 вида ерес.

Според дядо Григорий тази нерегламентирана дейност трябва да бъде прекратена с помощта на общинските съветници по места. “Чрез тези книги и брошури на ересите се опозорява българският дух. Трябва да се знае, че България е родителка на славянобългарската цивилизация, защото светите Седмочисленици не са нито руснаци, нито французи, нито поляци, а българи. Благодарение на нашата страна е започнала славянобългарската цивилизация и ние не сме някое племе от някъде, а сме дали основната държавност в Европа”, разказа митрополитът.

Той каза, че единствено в България може да се види величавата амалгама между църковна история и гражданска история, където те са така преплетени, че никаква пропаганда не може да разруши църковно-народностния дух.

Великотърновският митрополит Григорий отчете, че все повече се засилва пропагандата на ересите, защото хората които имат интерес от тях, разполагат с много пари и време. Той е категоричен, че българската църква няма финансовата възможност да отпечатва листовки и брошури, в които да пише за възникването и развитието на християнството.

Митрополитът разкри, че във Велико Търново има църковно училище от 1995 година, но то се поддържа единствено и благодарение на хората, които го спонсорират. “Ние сме принудени да търсим частни средства, а чужденците идват с пачки пари и плащат, за да се разпространява тяхното учение. Тези хора са добре облечени и разполагат с какви ли не пропагандни материали.

Великотърновският митрополит оповести, че той самият знае за съществуването във Велико Търново на протестанти, йеховисти и мормони. Според дядо Григорий в днешно време е много по-изгодно да пуснеш ересите сред народа, отколкото да му обявиш война. Той посочи, че това много лесно се случва в страна с много социални проблеми, каквато е България.

(от Фокус)




Гласувай:
0



1. comfy - ...
28.01.2008 21:40
Радвам се, че ретранслираш подобни публикации!

И въобще новини е по-добре като дивинИ! ;)

Поздрави, уважаема! ;)**
цитирай
2. анонимен - Оспорвам казаното от митрополита:
29.01.2008 08:42
1. Протестатните не са ЕРЕС, защото са 590 милиона в света, само над 120 милиона протестанти са в Европа. Явно трябва да се посочат самозванци и деноминациики, които не отговарят на протестантското учение! Такива в текста липсват!
2. Не е вярно, че "ония" с парите отвън разпространяват книжки и писания против Източно-православната църква- нашият народ е спрял да чете! Единици "псевдо-учители на Словото" има, но те не са причина за вътрешния разкол и тоталното обезверяване на нацията ни. И никой не се е нахвърлил жадно да изкупува или да чете книги с гнило съдържание. Литературата с порно съдържание е в пъти повече. Но и тя застоява по сергиите. Некачествените сериали и екстрасенсите по кабеларките хранят "духовно" народа ни! Пълен упадък! А този духовник ако иска да сее семето на вярата, знае как - Исус е примерът!
цитирай
3. divini - @ анонимен
29.01.2008 09:57
народът освен, че е спрял да чете е спрял и да ходи на църква...

поздрави
цитирай
4. maxfun - дядо григорий е прав
29.01.2008 16:42
а колкото до словоблудството и празната реторика на мистър анонимен, мога да кажа само "о, нерзумни юроде поради...".
цитирай
5. libertybell - Закон за вероизповеданията:
02.02.2008 15:13
Чл. 2. (1) Правото на вероизповедание е основно, абсолютно, субективно, лично и ненакърнимо.
Чл. 4. (1) Вероизповеданията са свободни и равноправни. Религиозните институции са отделени от държавата.
Чл. 6. (1) Правото на вероизповедание включва и следните права:...5. да се пишат, издават и разпространяват религиозни публикации;

целият закон: http://www.bcnl.org/doc.php?DID=338
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2052388
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439