Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2007 19:46 - ”Бодигард с призвание за по-високи длъжности”
Автор: divini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1353 Коментари: 3 Гласове:
0



Под това заглавие вестник Франкфуртер алгемайне цайтунг портретира преизбрания кмет на София Бойко Борисов. Ето по-важното от статията.

Статията започва с кратко изброяване на градовете, в които ГЕРБ печели местните избори. Авторът й, добрият познавач на Балканите Михаел Мартенс заключава:

С това Борисов е  така силен, както никога досега в неособено дългата си кариера на политик. Името му е добре познато на българите още от времето, когато той отговаряше не особено успешно за борбата срещу мафията във вътрешното министерство. Като политик обаче бившият треньор по карате се прояви за първи път при предсрочните избори за кмет на София през ноември 2005-та година. Борисов не крие, че се стреми към премиерския пост. Вярно, до редовните парламентарни избори, които трябва да се състоят през 2009-та година, би могло да се промени много, но отсега се вижда, че след 2009-та година атлетичният мъж, предпочитащ силните недвусмислени изрази, ще обогати видимо срещите на партийните и държавни ръководители в ЕС, привличайки общественото внимание към себе си. Успехът на Борисов се дължи най-вече на недостижимия за конкуренцията му таланта му на популист. Едно от най-впечатляващите му изявления е, че когато стане премиер ще привлече съдии прокурори от чужбина, за да се справи с корупцията в съдебната система, отбелязва Михаел Мартенс в статията си за ФАЦ и обобщава:

Всъщност в загадката Борисов няма тайна , а само рецепта. Въпреки че е от две години на власт в София, Борисов все още успява да се представи като борец срещу управляващите елити в страната, към които обаче той самият принадлежи. Борисов представя псевдо- новото, неизпробваното до сега. По този начин Борисов явно се харесва на избирателите, на които им е дошло до гуша от управляващите ги елити. Преди приемането на страната в ЕС в продължение на десет години цялата вътрешна политика на България беше ориентирана към бъдещото членство и нужните за това реформи. Така че от гледна точка на българските избиратели, повечето от които подкрепяха членството, партиите в страната си приличаха една на друга. Без значение, коя от тях беше на власт: политически опции- нямаше, имаше само разпоредби на ЕС. Само че сега, когато членството на България в ЕС е факт, българите явно искат да видят други лица, начело на  властта, се казва в статията от вестник ФАЦ.                      



Тагове:   бодигард,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kuromur - Вестник Bild и FAZ са най- големите ...
31.10.2007 02:59
Вестник Bild и FAZ са най- големите таблоиди в Германия. Винаги ми става интересно, когато някои ги цитира с настървеност, защото е все едно да цитираш в. Шок.
цитирай
2. divini - kuromur
31.10.2007 09:50
не знам Deutsche Welle kak ще го определиш,... но материалът е от там,.. и Deutsche Welle цитират FAZ много настървено ...
цитирай
3. анонимен - Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)
02.11.2007 18:44
FAZ........най- големите таблоиди в Германия.....все едно да цитираш в. Шок.

za Bild si prav, no yavno nikoga ne si darzhal FAZ v ratze, shtom govorish taka!





цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2049768
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439