Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2009 20:53 - В мъглата
Автор: divini Категория: Политика   
Прочетен: 3660 Коментари: 9 Гласове:
0



Това, за което ми е мисълта, всъщност е колко са платени „независимите” медии в България. И по-точно не платени, а купени и подарени. Не става дума за медиите на ДПС, опс, на Ирена Кръстева де. Или поне не става дума само за тях. Защото те станаха много, което пък прави доста голям пазарен дял и няма как да ги изключим от общата картинка.

Не искам от медиите да са независими. То и е много трудно да бъдеш 100 % независим. Зависиш от спонсори, от реклами, от редактори, от СЕМ и от какво ли не още. Искам само едно простичко нещо – да бъдат обективни. Не е много сложно. Не искам от тях да ми анализират какво е искал да каже авторът, а да ми предадат какво е казал авторът. Не искам от тях да ми казват кой е лошият и кой добрият, а да ми представят фактите и да ме оставят сама да преценя за себе си. Все си мислех, че това е тяхната основна функция.

Съвсем нормално е да има политически залитания и пристрастия. Обратното щеше да е неестестествено. Но… да прибегна пак до сравнението, в западния печат се знае много ясно кой вестник е ляв, кой десен и кой центристки. Само че всички те малко или много отразяват и дейностите на опонентите. При нас се вижда кои от кого са купени. Малко са тези, които запазват степен на обективност, достойна за уважение и показваща уважение към обикновения потребител на услугата. Също така е съвсем нормално за България вече, тези по-обективни медии да симпатизират повече на  опозицията. Ако не може да се сетите защо казвам, че е нормално, не съм аз човека, чиито текстове трябва да четете.

Изборно е. Един вид медийно. Някъде четох, че голяма част от медиите в Европа кризата няма да ги засегне толкова заради предизборните кампании за ЕП и тук там, както у нас, заради националните избори. Всичко това е много хубаво. Само че анализаторите най-вероятно са имали предвид поместването на реклами и предизборни клипове, платени репортажи и други, а не изцяло подмяна на съдържанието с тях.

Ако аз бях съвсем неизкушен от политиката и политическите събития медиен потребител, след преглед на основните медии, щях да си направя следните изводи:
- Синята коалиция и ГЕРБ са си стегнали багажа и са отпътували зад граница, като сините са заминали малко по-далеч и връзката с тях е трудно осъществима, а Герб са по-наблизо, та от време на време могат да се правят телефонни включвания.
- В предизборните дебати участват само: ДПС, БСП, РЗС и тук там Лидер
- По страната ходят и вършат нещо само НДСВ и ДПС

Тъй като аз, обаче, съм много изкушена освен от политиката, а и от новите технологии, това, което родните медии отразяват като кампания, само могат да ми покажат тъжния факт, че медиите вече ги няма, а това са едни инструменти за пропаганда. Някой ще каже: „Пресцентровете и щабовете на тези, дето си седнала да ги жалиш, не си вършат работата и за това не ги отразяват” … Е да, ама не. Защото съобщенията, които се пускат за БСП или ДПС са в масовата си част същите, като тези от сайтовете им. На сайтовете на Герб и Синята коалиция също непрекъснато се появяват нови и нови съобщения.. и си остават само там..

Дебатите… Ами, извинете, но не е като да не съм ги гледала. Това, което, особено печатните медии, показват е текста на дискусията, като от нея са махнати репликите на десните сили. Или в преразказа на случилото се, те просто липсват.

Това, което ме успокоява донякъде е, че структурите на Синята коалиция ( тя ме интересува в пъти повече от Герб) в София и по страната са много активни. Буквално денонощно се говори и работи с гражданите. Денонощно се вадят факти и данни. Денонощно се борят с медийната мъгла.  И докато покрай тях се случват куп наистина интересни неща, обикновеният потребител слуша, вижда и чете, как Станиш погалил куче, как Доган свикал на площада по нощите някое село, как Гергана Паси си заклещила токчето на обувката докато спасявала коте от горяща къща и какви ли не други умилителни картинки.

Не искам да си имаме собствен вестник, радио или телевизия. Искам просто малко обективност и коректност, която да позволи, на мен и на голяма част от гражданите на България, да се покажат разумни същества, които сами могат да мърдат сивите си клетки и да си правят изводи.. 



Тагове:   обективност,


Гласувай:
0



1. анонимен - Това не може да се случи тук
23.06.2009 21:38
Как искаш от народ, които си продава гласа, да изисква медии. Та те точно на този, който си продава гласа, не са му нужни. В България няма търсене на качествени медии, за да ги има. И съвсем закономерно ефирните телевизии, радиа и печатните издания са гравитиращи около една или друга част от управляващото котило... Те са информационната среда на неустойчивия електорат и го правят все по-неустойчив.

Какво означава да си продадеш гласа за 30 или 50 лева. Па и за малко повече!? Какво означава да си „жертва“ на корпоративен вот!? Ти човек ли си в този случай, да не говорим за европеец и демократ!?

За мен от там произлиза проблемът!

Останалото извън проблема сме двеста-триста ка, ползващи Интернет. Успокояващото е, че с времето ставаме все повече и повече, но за жалост с твърде бавни темпове.
цитирай
2. gantree - :)))
23.06.2009 22:15
Отрепката Кенан, или Кенанов, от ДПС, от тазвечерния диспут, е пълен идиот. Невероятен идиот. Такива пръдни пуска по държавната телевизия, че ако условията бяха нормални, партията му не само няма да вземе, ами и ще е на минус проценти. Не знам дали ги гледа, аз я допуснах тая груба грешка тази вечер.
цитирай
3. анонимен - @gantree
23.06.2009 22:22
Погледнах го само в един миг, дето каза, че е живото доказателство на нещо на кадровата политика на ДПС и превключих на сапунен сериял по друга телевизия. Не го гледах. После реших, че съм допуснал грешка, но след твоя коментар вече съм по-спокоен :)
цитирай
4. gantree - @ анонимен 3
23.06.2009 22:49
Не, то това луда работа, безумна.
Толкова много арогантност и простотия рядко може да се види.
цитирай
5. thetrooper - Преди 1989г. телевизията и радиото
23.06.2009 23:59
също отразяваха избрани лица и събития - останалото намираше отзвук само в "Свободдна Европа", ББС и Дойче Веле.

Сега на тяхно място е интернет. Така е, винаги когато комунисти са на власт, в страната има информационно затъмнение.
цитирай
6. анонимен - Участник - Промяната е само в Нета (но бавна; а у нас байт дупка не прави)
24.06.2009 12:46
Преди повече от 10 г. в най-голямото частно радио, вечерния обзор водеше един колега, който закратко бе дори шеф в елитно чуждо радио, но се завърна заради "журналистиката". Е, дадената вечер имаше повод и се обадиха доста слушатели, които открито наплюха Бъки, т.е. г-н Е.Бакърджиев, който се бореше с Мавзолея или нещо такова. Водещият не взе страна, но остави няколко от тези обаждания.
Собственикът /разбирай го както искаш/ пък не пожела и да му види очите; обади се на програмния си директор /друг медиен корифей/ и му нареди на другия ден този водещ да го няма вече в радиото. Няколко години по-късно и корифеят си отиде от там, имаха нужда от него другаде. Откъдето също го изритаха, като посвърши работа.
Първата от "медиите", за които става дума, и днес се има за обективна, общонародна и свободна. Втората пък не съществува, трансформирала се, след изпирането на стартовия капитал.
Променили са се само имената, няколко нови собственици са се добавили, заплатите като че ли са по-ниски от тогава и още по-трудно се намира работа. Понякога се чудя, дали не ми се иска да работя в такава, дето да ми плащат поне 1400-1500 лв. и да ми казват какво мога и какво не. За кого - какво и за какво - не... А от това, че имам домашен компютър и интернет и, че го ползвам наистина, не се променя нищо в това бездържавие завинаги.
ПС. Не съм нито един от двамата колеги от примера ми по-горе.
цитирай
7. анонимен - Не ми е мъгла поднала най ми е ...
24.06.2009 12:51
ИСТИНА ВИ казвам, НАРОДА не е прост, но е много НЕОБРАЗОВАН и СТРАХЛИВ, и НЕ ИСКА да се ИНФОРМИРА, а изказва МНЕНИЕ и ГЛАСУВА. Неинформираността води до ИЗКРИВЯВАНЕ на действителността в главите на хората и взимане на ГРЕШНИ РЕШЕНИЯ! Също и водещите ДЕСНИ политици досега имат ОГРОМНА ВИНА за сегашното състояние, по простата причина, че не се РАЗСЕКРЕТИХА ДОСИЕТАТА през периода 1997-2001г. и НЕ СЕ ПРИЕ ЕДИН НОРМАЛЕН ЛУСТРАЦИОНЕН ЗАКОН. Така сме стигнали до тук и СЕГА ще сърбаме попарата ВСИЧКИ, макар че най-много ще я сърбат НЕУКИТЕ и НЕИНФОРМИРАНИТЕ!
ХОРА ГЛАСУВАЙТЕ, но МИСЛЕТЕ РЕАЛНО и гласът Ви да е на базата на ИНФОРМАЦИЯТА, НО не от НАЦИОНАЛНИТЕ МЕДИИ /ВСИЧКИТЕ са КУПЕНИ и все още пълни със ДС СЪТРУДНИЦИ/, а от ИНТЕРНЕТ, РЕ ТВ и ТВ ЕВРОПА!
УСПЕХ!
цитирай
8. gantree - @ анонимен 6
24.06.2009 13:15
Човек много лесно се огъва. Това е едно от най-лесните неща на света.
цитирай
9. boyanov - медии
24.06.2009 15:00
Като изключим конкретната предизборност на момента, темата "Медии" е изключително важна и интересна. Да, от една страна стои медийния мениджмънт (купуване, продаване, партийни, уж независими). От друга страна обаче стои чисто човешкия компонент. Качеството на хората, които са решили да си вадят хляба с журналистика. Има два типа - хора подготвени, амбициозни, взискателни към себе си, с ясна визия за що е това "професионализъм". Трудно е да откриеш и "отгледаш" такъв човек. Затова те се броят на пръсти. Другия тип е "Мамо, дават ме по телевизора/радиото/вестника". Това са хора с амбиции, но мързеливи, повърхностни, лесно манипулируеми. Те са масовия "журналист/репортер" у нас. Давам пример. Нова телевизия, Новини - млада репортерка бодро рапортува, че делото срещу братя Галеви е прекратено, защото са регистрирани като мажоритарни кандидати". То, хайванчето идея няма (сигурно) каква е разликата между прекратено и спряно. Но пък се изявявя в една от най-големите медии на България. Това не е единичен случай на неподготвеност в национална медия. На екрана, в ефира и страниците на вестнициите попадат някакви случайни хора, оставени безхаберно да се саморазвиват. Ако направим аналогия с историята ни, чиракът/калфата учи с години, докато получи титлата майстор. Каквото и да създаде дотогава, майсторът гарантира за него. Просто и логично. Нашите медийни майстори не ни гарантират нищо, освен поредната доза блудкави зрелища на посредствени сценаристи. На целия този кален фон, трудно е да отличим добрата журналистика. Тази, за която става дума тук. За щастие има и добри примери. Удоволствие е да се слуша и гледа Цветанка Ризова в "На четири очи". Адмирации заслужават и колегите от Дарик радио в опитите да дадат модел за качествена журналистика. Останалото е абсолютен цирк и шоуиндурстрия. Нищо че носи гръмки лицензи и титли като "Национална".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2045194
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439