Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2008 17:42 - За медиите и тяхната роля...
Автор: divini Категория: Други   
Прочетен: 3349 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2008 18:21


Един от основните проблеми на българския преход, лично според мен, е че родните, български медии не достигнаха степента на независимост, каквато беше достигната в другите страни от бившия социалистически блок. Малкото наистина независими медии, са по-рядко посещаеми по простата причина, пак според мен, че не предлагат пикантерии, клюки, интриги, измислици и премислици, а прости, скучни факти. Което не е четаемо.

Пак лично според мен ролята на медиите, или на масмедиите, или на новинарите, или на информационните агенции или както искате ги наречете е да информират, анализират и поднасят информацията по независим и неутрален начин. Не би трябвало да взимат отношение по какъвто и да е казус, още по-малко такъв, който предстои да се гледа в съда. Да представят факти по делото – да. Да го отразяват – да. Но да взимат позиция – за мен лично, е недопустимо, още повече когато те претендират за независимост.

Това е част от “Етични кодекс на българските медии”:

Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма
преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.
1.1.2 Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна.
1.1.3 Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани манипулирани текстове, документи, образи и звуци.
1.1.4 Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.
1.1.5 В коментарите и анализите ще се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки.
1.1.6 При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция.

Това, което ме учуди преди малко, е позицията, която взе медия, която принципно харесвам и уважавам:

Дарик радио се присъедини към бургаските медии, които създадоха днес Инициативен комитет в подкрепа на граничаря Михаил Цонков, обвинен от Военна прокуратура за това, че на 17 април простреля смъртоносно турски рибар-бракониер. В града започна гражданска подписка в подкрепа на полицай Цонков.

Представители на почти всички местни медии изпратиха декларация до главния прокурор Борис Велчев, президента Георги Първанов, Народното събрание и всички български евродепутати, в която настояват те да вземат отношение относно подвеждането под съдебна отговорност на полицай Цонков, който е действал по заповед и охранявайки границите на България и Европейския съюз от нарушители.

Самият случай тук и тук е описан по начин, който съвпада в много голяма степен с мнението ми и за това няма да го обсъждам сега.

Къде отива в този случай безпристрастното отразяване? След време ще решат да пускат подписка за невинността на Етем или кой знае за кой друг... Питам се, чисто риторично, това ли е ролята на  медиите...



Тагове:   медиите,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vselenche - Здравей!
23.06.2008 18:28
Съгласна съм с тезите, които излагаш. Само ми се струва, че въпросът ти в края НЕ е риторичен. Ако се върнем бая назад във времето, т.е. първите години след 1989 г., ясно ще видим ЗАЩО И КАК се наложиха като най-търсени/продаваеми сред печатните издания "24 часа" и "Труд" и как тези издания, извън другото, наложиха един СБЪРКАН български език! По същия начин би могло да се проследи и кои радия/телевизии получиха национален обхват/честота и ЗАЩО точно ТЕ.
Историята с медиите, т.е. отсъствието на независими медии, за мен лично е тясно обвързана с Историята за доносниците!
А инак, отсъствието на независими медии, пак по скромното ми мнение, изигра и играе огромна ОТРИЦАТЕЛНА роля за НЕ възникването на гражданското общество у нас.
Поздрави!
цитирай
2. slavuncho - Ако имаш време моля, погледни това:
23.06.2008 18:59
http://slavuncho.blog.bg/viewpost.php?id=197480
:)
цитирай
3. buket - Браво момичета!
23.06.2008 19:01
Политиците ни вместо да поемат новото, наследиха лошите традиции и естествено най-напред си създадоха собствени медии.
Непоклатими са.
Непобедими са.
Имаше подобна песен.
Можем да се "гордеем" с това!
цитирай
4. luben - каквито ни политиците,
23.06.2008 20:19
такива ни и медиите... това е свързана система. Просто няма как. За 5000 лв (поне така бе преди 7-8 години според ... добре запознати хора) поръчкови статии е далеч по-добре, от разследващи такива...

Някой да е виждал сериозна разследващата статия на наш журналист (не говорим за ровичкане в това какво правят импотентни министри)? Някоя милионна далавера, мутра или дейност на тайните служби и подобно да е била разкрита от публикация?
цитирай
5. dagma - @divini
23.06.2008 20:44
Дарик радио не беше ли собственост на Радосвет Радев? Той е съмнително забогатял предприемач и беше в приятелски кръг с ... Васил Божков ли, с Манол Велев ли?! Във всеки случай с един от двамата.
Днес са се включили в декларацията, утре като нищо ще обявят граничаря за мъж на годината... Няма да им е за пръв път подобно безумие.
цитирай
6. gantree - @ divini
23.06.2008 21:01
Много се радвам, че случаят ти е привлякъл вниманието по сходен начин. За етичният кодекс на медиите - мисля, че не бива да си правим никакви илюзии. В България няма свободни медии, и това не е проблем само "на прехода", а и времената преди него. Има-няма шейсет и няколко години у нас няма свободни медии. Комунизмът е толкова жив, че е чак стряскащо.

Колкото до този жалък нещастник, граничният полицай - дано го осъдят, ако не у нас, то поне роднините на рибаря в Страсбург. Дано има някой, който да им каже точно как да постъпят, за да получат справедливост.

Поздрави.

_________________
Радосвет Радев е отколешен член на мутренският бизнес-клуб "Възраждане" - Илия Павлов, Васил Божков, Емил Кюлев, Динозавър Гущеров от сегашната ПГ на БСП и прочие такива тъпи петолъчковци.

_______________
Любене, има вече и други политици, слава Богу. Не само комунисти.
А`е малко по-кротко с обобщенията, за едва ли не "всички" политици.
цитирай
7. dagma - @gantree
23.06.2008 21:36
Благодаря ти че ми поизясни нещата с Радосвет Радев. Медиите са от стратегическо значение. Ръководят се от подходящите лица.
Наистина е стряскащо!
цитирай
8. divini - ех, ако всички политици си бяха купили медии :))
23.06.2008 22:18
Животът щеше да е друг :))

Сега сериозно. Липсата на независими медии, не само не помага на създаването на Гражданското общество, а го спира тотално...

Не ми се пише, съжалявам, може би утре :)

Поздрави на всички
цитирай
9. bilingual - съгласна съм
23.06.2008 22:33
с това което пишеш за медиите и се учудвам, че Дарик са си позволили това. Но малко ще се отклоня от твоята тема; мен днес ме шокира едно друго изявление - това на Бургаския общински съветник Валери Симеонов, който каза, че не само, че смята това убийство за правилна постъпка, но и щял да пуска подписка за провъзгласяването на граничаря за почетен гражданин на Бургас. Мисля, че политиците също трябва да се въздържат от такива изявления. Като гражданин на Бургас по никакъв начин не се присъединявам към подобни инициативи. Нелепо е някак си... Но това е вече цяла друга тема...

Поздрави за хубавите постинги. Чета редовно!!!! :)
цитирай
10. luben - сигурно има и други
24.06.2008 09:34
дай Боже да има наистина. Аз по принцип съм си оптимист, та искам да има :) Вероятно моята неприязън към, и нечетене подробно на политика/новини около нея е причината да не ги знам. Ала ще съм сред най-радостните за нови лица с нов морал. Наистина.
цитирай
11. galinabg - Здравей, Мария!
24.06.2008 10:31
Напълно съм съгласна с теб!Като човек от бранша ще се въздържа от коментар, но се изкушавам да напомня медийните "инициативи" по време на либийската сага с медиците ни.Аз лично нямам нищо против една или друга медия, или по-скоро един или друг журналист, да изразяват свое мнение и позиция, но мисля, че това трябва да става по друг начин.поздрави!
цитирай
12. maxfun - медии
24.06.2008 11:46
иде от мед, медец носят на баба меца, а тя ги клеца
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2049241
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439