Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2008 10:05 - Евала нация – евала претенция!
Автор: divini Категория: Други   
Прочетен: 7126 Коментари: 24 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Това заглавие ми изникна в главата още в петък вечер, но го оставих да престои малко, да не би да ми дойде друго на акъла.  Но не би. От известно време насам чувам, чета и виждам възмутени индивиди, които всячески се опитват да обяснят, че не народа е виновен, че той е един умен, образован и трудолюбив народ, един изтънчен и невиновен за нищо, което му се случва народ, един народ, една нация, която държи на традициите и културата си.

Всъщност няма да коментирам гореизброените претенции, а ще дам само няколко примера, които първоначално ме развеселиха, но след това да кажа, че само са ме възмутили ще е съвършената лъжа…

Пример първи. По принцип обичам да ходя, по принцип и София обичам, на практика обаче напоследък гледам да не се разхождам из града без особено наложителна причина. Така се случи, че в петък вечер имах една среща на ъгъла на Спортната палата и десетте минути прекарани в наблюдение на поведението на целокупното гражданство ми дадоха незабравими примери за състоянието на обществото. При въпросната палата има кръстовище, доста натоварено и за представите на софиянци, доста неприятно кръстовище всъщност. Има си светофари за автомобилите и подлези за пешеходците, както и съответно огради за да не изглежда примамлива идеята за пешеходците да се хвърлят под колите.

Там където е останало заграждение то бива прескачано и може да се насладите на сценки от рода сив голф преследва млада гражданка с цел да я сгази, или маршрутка набива спирачки заради желанието на двама младежи да си полегнат пред гумите й.

Пример втори. Забележителен е и случаят млад татко вози невръстен наследник. Всъщност точно този случай е в основата на текущото творение. Млад татко, чинно спрял с голямото си тъмно ауди А8, на светофар. Поради топлото за сезона време прозорците на автомобила са отворени. В колата се вижда невръстният наследник овесил се между двете седалки. Двамата дружелюбно се брулят един друг по врата. Чува се детското гласче “Тате покажи пак и пусни песничката” .. Татко запретва ръкави, показва бицепс достоен за някой вол и натиска копчето на плейъра .. Зурли, гусли и дайрета, женски глас от ромски произход обяснява колко е хубав животът “ гори на пилона” . Газ, свистене на гуми, аудито тръгва, а гуслите и зурлите се разнасят в пролетната вечер.

Пример трети. Седя си и си чакам. Наслаждавам се на богатия житейски опит. Млад мъж, видима възраст 28 – 30 години, небрежно се блъска в мен, като ме и настъпва. Реакцията му : “Опа” …. И си отмина. Може би е инцидентно, си мисля аз, ( напоследък, последните да кажем 4 – 5 години, общувам с представители на мъжкото изповедание, които като се блъснат или настъпят някой не викат “Опа” , а най-малкото се извиняват за инцидента)..

След около 20 минути вече се намирам в известно софийско заведение, водя приятен разговор, а точно зад гърба ми младеж успива симпатично девойче. Внезапно усетих лакът в ребрата си, младежа се обърна да ме погледне и … каза “Опа”….

Та това имам аз да кажа за нацията и за претенциите. Хубава седмица!



Тагове:   нация,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ох,
31.03.2008 10:13
добре има такива социално-ангажирани граждани като теб, че иначе не знам кво щяхме да правим.
цитирай
2. luben - Хехе... а да кажа "Опа..."
31.03.2008 10:31
или нещо от рода "Ама да бе, моме...", но ще се въздържа :)))

Включвам те в списъка на хора с автомати Калашников, които ще поправят грешките на развитието. Раздаването започва (уточнявам датите...)...
цитирай
3. cornflower - нито ОХ, нито ОПА!
31.03.2008 10:43
Мила родна картинка!
Чалгата тече вече и по вените ни.
Такава е генералната стратегия - да отъпеем тотално и се превърнем в стадо..
От коментарите горе - силно възмутена!
Ето защо не се получава - замисълът на постинга - защитен!
Рапорт даден!
цитирай
4. unfineshed - Не може целта да е в това да се превръщаме в стадо!
31.03.2008 11:01
Стадото царевичке се управлява от пъдар!
Това в което се превръща българското общество далеч не е стадо!
Ние се превръщаме бавно, но сигурно в безсмъртни измекяри и селяндури с неподправено самочувствие при пълна липса на покритие. Въпросът е защо и какво може да се направи за да не бъде това така?
И тъй като никой нищо не иска да прави на ръководно ниво, въпроса вече е какво можем да направим ние обикновените хора за да не живеем в кочина от човешки взаимоотношения?
цитирай
5. diesirae - (не към автора:) "Къф си ти ве няаш никъкви кумплекси"
31.03.2008 11:13
Тази сутрин на път за работа в автобуса имах поредното провидение от същия характер... Така че съм напълно съгласен с теб...

Обикновено не чета коментарите, но понеже тука са малко и ми направи впечателние... Ама колко е важно да те нахулят и да ти кажат, че "кой си ти бе?", "на какъв се правиш?" Едни и същи коментари без значение какъв е поста... И тези хора имат претенция да са го прочели...

цитирай
6. chara - за съжаление нивото на възможностите
31.03.2008 11:30
често вече не съвпада с това на претенциите:-)))
което не означава, че трябва да търпим или се примиряваме или отминаваме "любезното" отношение към нас:-)))
по-скоро ние да не сваляме гарда и не слизаме
на писти по-долу от нашите, собствени, а който иска - може да се качи при нас:-)))
цитирай
7. viovioi - Добра си ни е нацията! Недейте така!!
31.03.2008 11:50
Упадъчна е тенденцията в световен мащаб. Интелектуалното развитие на хомо-сапиенса е в регрес.Безбройи са примерите от всички посоки на света как народа изпростява, а претенциите растат.Високите технологии сякаш ни съсипват духовния свят.В смисъл лишени сме от общуването и културня живот. И аз да дам примери: СМС като поздрав за ЧРД на близък човек, изтеглям си филмче, вместо да ида на театър и тн.
цитирай
8. ianchefff - таа па...
31.03.2008 13:17
много си претенциозна, бе!!
"Опа" не ти ли е достатъчно?
Или искаш да ти цитират Шекспир??
Я, по-спокойничко.

;-)
цитирай
9. pilcho - Ам' чи...
31.03.2008 13:22
тйе винаги са си живуркали тйез хора, саму чи сига са дошли на София, щоту в Малу Гулиманци няма толкуз пуминък. Затуй ни са набиват в учити, нйе чи ни ги и имало и приди. Усобину като са второ пукулйений "суфянцье" стават усобину аругантнйе и държат да са забилязват.
Опа, надявам съ да ни съм засйегнала никугу. Ама тйез индживиди ни читат толкуз дълги изричйения.
цитирай
10. анонимен - Хора с претенции!
31.03.2008 13:49
Хора с претенции!

Поздрави
цитирай
11. eien - Като Ви кажат "опа", интересно ми е
31.03.2008 15:58
Вашата реакция!
цитирай
12. rgeorgiev - И аз като viovioi мисля, че нищо ни ...
31.03.2008 17:05
И аз като viovioi мисля, че нищо ни няма на нацията, супер сме си даже :). Всички народи си имат особености, глупаво е да опишеш българските особености, които не ти харесват и да кажеш "Евала нация!". А и съвсем не смятам, че толкова много хора са невъзпитани и слушат чалга, просто те правят впечатление. Защо на конкретно споменатото кръстовище не преброи колко хора ползват подлеза, ами се хвана за тези, които пресичат неправилно? Защо описа мутрата с аудито и чалгата, а не стотиците нормални шофьори?
Опааа ;), не искам да се заяждам никого, просто когато някой се възмущава на българите, се чувствам лично засегнат, все пак и аз съм в кюпа :).
цитирай
13. dagma - :))) освен че сме най-образовани,
31.03.2008 17:20
сме и най-потентни, най-красиви, най-древни и всички отвън (без братушките) много ни завиждат за тая работа :)
Припомних си един случай отпреди години. 1 седмица преди да родя решавам да си взема кафе от автомата на Мед.академия - не бях пила от месеци. С триста мъки слязох до I-ви етаж - огромна, тежкотоварна, с три бебета в корема. Пред мен - друга бременна. Тъкмо тя да си пусне стотинките и една волна група от 5-6 студента с бели престилки, които си подвикваха закачливо един на друг "докторе", се вмъкнаха между нея и автомата. Без "упс" или "опа" направо ни игнорираха като живи същества. Аз си се затътрих към асансьора без кафе - не че някой от тях изобщо забеляза.
Абе липсва ли ти семейната среда, колкото и драпаш после, някои неща не можеш никога да наваксаш.
цитирай
14. liliahristova - Давам контрапример на първия ти пример:
31.03.2008 23:47
Пешеходец дава мило и драго, само и само да направи път на автомобила, който с изключително бавна скорост се движи зад гърба му по разкривените плочки на тротоара. Шофьорът търпеливо отнема газта и изчаква човекът да си измине пътя, гражданинът пък чинно се дръпва встрани и отдава почит на четириколесния приятел на човека.
И зад мен е форсирал двигател. Ръмженето му обаче само ме стяга да съм в постоянна готовност за отстъпление, но... в краен случай. Никога не съм правила път на кола, движеща се върху тротоара или в паркова алея. Хората обаче, с които се разминавам всекидневно, се отдръпват пред всичко, що се движи по плочника. Еми един умен, образован и трюдолюбив народ не би се държал така, как мислиш?
цитирай
15. ianchefff - nakom-4o,
01.04.2008 09:20
като ти чета писанията, наистина си прав.
Има една приказка, мълчи си, та да не разберат колко струваш.
Ти явно си от тия, дето на всяка цена искат да покажат колко им е акъла...

ххаххаааааааааааааа:))))))))
цитирай
16. divini - Опа ianchefff
01.04.2008 11:07
но този, с когото говориш беше изтрит...

Опа-а-а
цитирай
17. ianchefff - oп
01.04.2008 11:17
сааа

:)
цитирай
18. nakom - o-paaaaaaaa
01.04.2008 11:53
twoia blog haha.nishto, trii me kato niamash dovodi protiw.Intelektualka ;-)
цитирай
19. ianchefff - nakom,
01.04.2008 12:49
важното е, че ти имаш доводи "за".
Еваллата, баце, громи лошите както само ти си знаеш.
Да те питам, т'ва "nakom" нагъл комунист ли значи?
Вас там в БСП-то не ви ли учат, че не е хубаво да ***** на метеното?
Явно, не.
Смешник.
цитирай
20. nakom - жалка душичка си янчеффф
01.04.2008 15:55
няма да спра да ти го натяквам ;-)
цитирай
21. ianchefff - nakom,
01.04.2008 16:01
важното е, че ти ги разбираш нещата и си спокоен за живота.
:)
цитирай
22. nakom - адски си прав
01.04.2008 16:57
като ти връчат златната мечка или оскара, може да го кажеш от трибуната
цитирай
23. ianchefff - nakom,
01.04.2008 17:13
опазил ме Господ, да цитирам комунисти на такъв висок форум.
Да те питам, там на 4-ти километър, раздават ли ви червени знаменца, че да сте още по-близичко до реалността?
Щото гледам, компютри имате, интернет, затова.
И да не забравиш да си пиеш редовно хапченцата, че в 1 момент от заболяването, което имаш (опазил ме Господ, още 1 път от това), може да започнеш да хълцаш на синьо, а за теб няма да е приятно.


цитирай
24. cecobob - АМИ КАКВО ДА КАЖЕ ?
03.04.2008 22:04
ПРОЧЕТИ КОМЕНТАРИТЕ В БЛОГОВЕТЕ. ВСИЧКИ ПИШАТ НА СЕЛСКИ. ЗАЩО ЛИ???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2050783
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439