Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2008 17:30 - За чалга образованието
Автор: divini Категория: Други   
Прочетен: 18734 Коментари: 25 Гласове:
8

Последна промяна: 24.01.2008 18:08


Гледам и не вярвам на ушите си! Чалгата е състояние на духа, състояние на обществото, състояние в което затъваме все по-дълбоко. И от което явно не искаме да се измъкнем. А и не си даваме шанс след като в училище, в часовете по музика се дават за примери родните чалга звезди.

От собствен опит знам, че часовете по музика, освен ако не си в специализирано училище, не са най-посещаваните, особено като станеш много голям и минеш в 7 клас. И по тази причина явно МОН е решило да облъчва на сигурно, като започне обучението от самото начало. 

· От учебник по музика за трети клас на издателство "Булвест", одобрен със заповед на Министъра на образованието и науката Нр. РД 09-1318/31.08.2004 г.

Отдолу иде джип "Митсубиши"
със яка броня, с прозорци скришни.
Всички по пътя той изпреваря.
- Но на кого е? Кой ли го кара?
- Вълчо го кара. Свири и гази!
- А във колата коя е тази?
- Лиска е вътре. И много иска
на мис-конкурса да стане миска.
- Давай, Вълчо, и наддавай
златна пара звънка -
мис да стане твойта Лиска,
гиздава и тънка! 

Ако някой иска да прави анализ на произведението, моля да заповяда. Аз за това нерви нямам. Това ми напомня зората на чалгата, където особено се наблягаше на животинската тема, а най-вече за тази, в която ставаше дума за кокошката с пломбирания зъб. Питайки google стигнах до текста, а именно:

Горски рекет

Добър вечер, мили деца
от нощен бар "Горски Рекет"
Оставете своите бухалки при мама и тати
дръпнете по едно 15-годишно мляко "Дъмпъл"
и слушайте приказката, която ще Ви разкаже
Педя човек - голям борец!

Вървял в балкана нейде Кумчо Вълчо
С бухалка във ръката и мобифон
Той търсил хубавата Кума Лиса
Шефката на публичния дом,
че месец вече рекета не плаща
Кокошката с пломбирания зъб
А Баба Меца - шефа на бореца
останала е тя без мед.

И както си вървял насреща гледа
С Макаров пистолет и автомат
Застанал важно Зайо Байо -
Щатният горски пазач,
Че месец вече Вълчо му не плаща
голяма зелка, морков и домат
А зайчетата малки сиво-бели
Умират вкъщи те от глад

Е-е-й-й-й... КАРТОФИ-И-И!!!

Вървял в балкана нейде Кумчо Вълчо
С бухалка във ръката и мобифон
Той търсил хубавата Кума Лиса
Шефката на публичния дом,
че месец вече рекета не плаща
Кокошката с пломбирания зъб
А Баба Меца - шефа на на бореца
останала е тя без мед.


Та се чудя изобщо защо съставителите на учебника по музика  са си правили труда да измислят нов текст, като с “Горски рекет”  застъпват почти всички предмети.

1 – съвременна история
2 – домашен бит и техника
3 – застъпени са основните трудови категории – от шеф ( на борец, на публичен дом) до горския пазач
4 – нагледно се обяснява кое животинче с какво се храни
5 – децата се запознават с конкретната ситуация в съвременна България
6 – запознават се с актуални модни тенденции в слънчевите очила

И много, много други все полезни неща....

Предлагам в час по биология да се изучава “Тигре, тигре” и анатомия на Азис. По български език и литература нещо от Софи Маринова, за да се запознаят децата с многообразието от багри и изразни средства в българския език. А по география да изучават особеностите на климата с Валдес и неговата “Жега”...



Тагове:   чалга,   образованието,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. benra - divini,
24.01.2008 17:35
какво се дивиш, в учебника за 5-и клас на дъщеря ми изучават...Азис.Добре че госпожата им по музика има ум в главата си, та музиката не я учат по учебник.Но въпреки това-чалга-палтурата по този начин официално се обявява за културна ценност.КОето е възмутително.
цитирай
2. divini - benra
24.01.2008 17:53
не се дивя, направо се втрещявам... пропуснах да предложа в час по математика - Сашка Васева - доларите в марки - изчислявайки валутния курс ще натрупат и практически опит...

Поздрави
цитирай
3. bamby13 - Полуграмотния народ е лесно манипулируем
24.01.2008 18:09
не е чудно че си работя така упорито върху дебилизирането на бодрата смяна
цитирай
4. gantree - за Булвест
24.01.2008 20:36
Изобщо не ме изненадва това, на което си попаднала. "Булвест 2000" мисля, че беше точното име на това издателство. Негов собственик, или един от собствениците, да го кажа така, е т.нар. "академик" Владимир Топенчаров - дърт петолъчковец и шумкарин, бивш член на комунисткото Политбюро и още сума ти неща все в този дух. Кратка и доста преправена негова биография в мрежата има тук:
http://www.online.bg/politics/who/namesb/T/vladimir_topencharov.htm

Та, от такива хора като този клетник можем да очакваме това. Ако искаме друго, тогава би следвало да отбягваме изданията на издателства като неговото.
цитирай
5. liliahristova - Издателства мно-о-ого,
24.01.2008 23:14
но нали учителите през лятната ваканция уж подбират най-подходящия учебник по своя предмет? Поне така е на думи. Определено не го правят.
В учебника по музика за 4-и клас, пак на "Булвест", има урок за "Ку-ку бенд"! Понена това се дивихме в къщи преди две години.
Де да беше само музиката... Ако прелистите "Човекът и обществото" или "Човекът и природата" - за който и да е клас от основното училище, ще се втрещите неведнъж. И сега се подсещам, че съм му набрала на един учебник по литература... само да намеря време да му снимам някои страници:))
цитирай
6. libertybell - ТРЯБВА ЛИ Й ДИСКУРС НА РАДА?
25.01.2008 02:41
http://www.starshel.bg/?pos_url=archive_article&brid=155&year=2008&month=January&artid=525
цитирай
7. saltriver - ...
25.01.2008 09:01
Ха-ха-ха, това наистина ме изненада. Оставям го без коментар, макар че ме сърби много езика. :)
цитирай
8. zari - Затова примерът в къщи е най-важен!
25.01.2008 13:52
Не случайно се казва "тя е от сой", "има класа" "с домашно възпитание"...двама души с достойнство и правилно изграден вкус, с отличен бекграунд и нетърпящи грозотата, могат да се опълчат срещу 2002-ма с промити мозъци и техния кич!
Така че не се безпокойте за децата Ви- умни и интелигентни сте - ще успеете да ги опазите!А и Бог ще бди над тях!
цитирай
9. анонимен - Хайде сега!
25.01.2008 14:10
Все едно никой не знае, че чалгата се ползва от момента на появата и от всички престъпни умове. така всички от 7 до 77 г затъпяват прогресивно, подменят се ценности и резултатът е конкретно тъжен- лесно се управлява
цитирай
10. galinabg - Да, Мария,
25.01.2008 14:38
потресаващ е процесът на чалгизиране!И какво от това,че в къщи не се слуша чалга, след като в училище това е явно задължителна програма?!Моите дъщери все по-често ми споделят,че в училище съучениците им ги отбягват, защото не били като останалите.Питам аз, а какви са останалите,по какво се различавате?Те ми обясняват-ами не слушаме чалга, не ходим в "Амор",мелодията на мобилния ни телефон не е последният хит на Преслава и т.н.
цитирай
11. divini - ~
25.01.2008 18:37
все нещо може да се направи.. или поне така се надявам... като да оваляме министъра в катран и пера... и нали е много модерно да имало диалог между гражданите и институциите, къде е диалогът в образованието, или вече е образувание, злокачествено...

А освен това, сега като се замислих, искам да ви кажа, че да си издателство, което се занимава с учебните материали си е блага работа, такава една доходна... много доходна...

няма да пиша повече, защото започва да ми кипва ..

Поздрави на всички и красива вечер
цитирай
12. анонимен - Преврат
31.07.2009 13:57
Незабавно авторите на тази помия трябва да бъдат РАЗСТРЕЛЯНИ НЕЗАБАВНО за геноцид срещу народа на България.....Отвратен съм...повръща ми се...искам военен преврат в тази държава по примера на Пиночет и масови разстрели показно на националния стадион
цитирай
13. анонимен - Решение
31.07.2009 17:16
Наистина би било добре да се разстрелят всички отговорни за това издание - автори, отпечатващи и одобряващите галфони от министерството. То че сред българския народ има мангали и слабоумници, ама чак пък толкоз...
цитирай
14. анонимен - Семейството- основен източник на култура.
31.07.2009 19:23
Определено нещата се променят изключително много. В последните ми часове по музика ( преди 2 години- 9ти клас) изучавахме Моцарт, Бетовен и т.н. Никой не си и помисляше да отсъства. Зависи от училището и преподавателя.А относно това,че избягвали децата, защото не слушат чалга и не им звъни телефона с последния "ХИТ", то нека не се повлияват. Родители могат да препоръчат тяхната музика на децата си, защото те са неориентирани и не знаят от къде да започнат, но ако им харесва чалга нека я слушат НЕ СЕ УМИРА ! Все пак всички сме на различни нива на съзнанието. А още по-неприятно е, когато някои оплюват чалгата, а после тайничко си слушат. Така, че от ВАС родители зависи накъде ще тръгне детето ви. Защото само от една ЧАЛГА може значително да му се промени и цялата ценностна система. А има ли стойностни хора, които слушат фолк дивите?
цитирай
15. анонимен - смърт на гадната чалга
31.07.2009 23:38
отвратена, възмутена и покрусена е меко казано. това което чалгата нанесе като морален, духовен и етичен удар на целия български народ и особено на младото поколение, е че създаде едно неграмотно,пошло, лесно манипулирано общество и то с позволението на Министерство на образованието,което одобрява тези учебници. Срам ме е че живея в такава държава и се надявам един ден детето ми да живее и учи в друга държава, без чалга!
цитирай
16. анонимен - Малко дълго:)
01.08.2009 00:32
galinabg, съветът ми е да продължаваш да убеждаваш децата си, че чалгата е вредна. Защото това е истината. Но, ти това си го знаеш - просто да ти кажа, че има други хора, които имат имат подобни наблюдения.

В по-малките градове чалгата е най-високото културно ниво, което постигат много от младите. В по-големите съществуват и рап и "метъл" субгрупи, заедно с чалгата.

Изобщо, ние, няколко души не можем да спрем чалгата. Обществото само ще я спре, когато се осъзнае.

Но има и друг момент - каква музика да слушат неориентираните млади? Естествено, те слушат чалга, защото това е, което слушат техните родители. А техните родители явно са прости. Явно са простаци, които не успяват да научат децата си на ИСТИНСКИТЕ ценности в живота. Просто защото и те не са научени на подобни ценности и не изпитват нужда да бъдат, тъй като предпочитат да си умрат прости, нищожни, нищоструващи мизантропи. А не като човеци. Предпочитат да са именно прости първични животни.

И чалгата е успяла да активизира тези първични животни още повече. И те се чувстват щастливи. Щастливи са, защото слушат чалга и защото имат малки животинчета, които също като тях слушат чалга. И също като тях основната им нужда в живота ще бъде да имат кола, мобилен телефон и ку.рва/борец за съпруг/а. Дано се усетят. Дано се усетят, че има и други неща в живота.
цитирай
17. анонимен - Ей за тва се махам от България- тва ...
01.08.2009 12:21
Ей за тва се махам от България- тва тука е свинщина. Нядявам се никога да не се върна. Яд ме е само за приятелите ми.
цитирай
18. raylight - защо се махаш, вместо да го проме...
01.08.2009 22:08
защо се махаш, вместо да го промениш?
цитирай
19. анонимен - Тук ще съм и занапред.
01.08.2009 23:01
Подкрепям raylight. Почти всеки, на когото нещо в България не му допада, започва да хленчи като малко момиченце. Въпросът е, че вместо да избереш лесното и да отидеш във вече оправена държава може да останеш тук и да направиш каквото и да е НЕЩО, което да допринесе за това България да стане по-хубава във всякакъв смисъл.

И вместо да генерализираме ситуацията(Ако общуваш със свине ще ти се струва свинищина. Аз общувам с млади и амбициозни българи и мисля, че държавата има шансове) нека да работим за по-добра България.
цитирай
20. анонимен - www.priziv.org
07.08.2009 18:04
Eдна извадка от МРЪСНИ ИСТИНИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ (http://svejo.net/home/link_summary/151696-MRUSNI-ISTINI-ZA-SUSTOQNIETO-NA-BULGARSKOTO-OBRAZOVANIE?feature=6) :
/Данни от анкетата от 2003 г. „ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА”, направена от Сметната палата сред 19 000 ученика/
- Децата са принудени да учат по учебници, които самите те смятат за идиотски .Това е мнението на над половината петокласници, близо 3/4 от осмокласниците и 86,23% от единадесетокласниците. Още по-жалкото е, че идиотски или не, но учебниците са лукс. 50% от децата признават, че семействата им трудно са намерили пари, за да ги купят, ако изобщо са ги купили.
- Това, че учебниците са безплатни само в първи клас, е нарушение на Конвенцията за правата на детето, на конституцията и на Закона за народната просвета.

Няма да забравя и една друга глупост от учебник по музика: "Кон излезе на полето, глътна въздух и умря."

Ами ще има такива простотии, след като бизнесът с учебници е един от най-сладките. Само и само, за да стават по дебели и скъпи ги пълнят с кви ли не дебилщини. Но така е като превръщат образованието в $тока. От нас зависи дали ще им го позволим!
цитирай
21. анонимен - След като започна опошляване на ...
10.08.2009 11:08
След като започна опошляване на образованието ни, си казвах - слава Богу, че децата ми завършиха преди това средното си образование!! Да, ама сега внуците ми са в началните класове и като надзърна в учебниците им, косата ми се изправя. Питам се- децата на тези, дето ги пишат и на тези, дето ги одобряват - четат ли ги?! По тези учебници ли учат и те?! Що за хора са тези автори?!
Нали казват, че надеждата умира последна. Дай Боже, новото управление да погледне отговорно и с грижа за децата ни! Да сложат ред в "къщата" на образованието, защото ако децата ни не са ХОРА, какъв е смисъла от всичко друго...
цитирай
22. анонимен - lliy
10.08.2009 13:38
Много е лесно да се плюят учители,министерство,държава.Колко от т.нар.ИСТИНСКИ родители са направили опит да се заинтересоват как се пишат учебници,как се "избират",как се доставят по училища-на какъв принцип.Какво да има в самите учебници решават група от 5-6 човека,които се и облагодетелстват от тази дейност.Родителите обаче само недоволстват,а не помагат за"реда в къщичката на образованието"Учителите нямат глас за съдържанието,а те са хората,които знаят как и какво да получават децата.Тези,които пишат учебници, не са влизали в съвременна класна стая и не познават днешните деца,потребностите и желанията им,за съжаление!
цитирай
23. анонимен - Колко сме интересни
10.08.2009 15:32
Сега пък чалгата ни е виновна в училище няма ли по -важни неща които трябва да се разрешават в училище,ами се хванахме за чалгата,сигурно разпостранението на наркотици е по-маловажно,пушенето,пиенето,агресията, по -добре чалга отколкото всичко останало.
цитирай
24. анонимен - учителите по музика са безгласни букви
11.08.2009 17:59
През лятнатаваканция избираме учебниците по които ще учат децата през учебната година и трябва да изберат по-малкото зло от това което им се предлага защото учебниците ги пишат специални високообразовани хора,които не са помирисвали класна стая но си мислят че преподават на студенти.А за да напишеш учебник трябва да си човек на някой и съответно да поделиш огромния си хонорар с него иначе друг ще го напише,но обикновен учител по музика да получи такава поръчка просто не може да се случи,не че не може да се справи а защото всичко се спуска от горе
цитирай
25. анонимен - maikata na 4algata
19.08.2009 15:17
Хаосът роди чалгата.А знаете,че той е неуправляем.
Всеки от нас,който има усет за чалгата в широкия смисъл на тази дума ще се спомни,че в начолото бе шегата на Т.Колев,имитациите на слави Трифонов-наглед невинни наглед неща.И от играчката - стана плачка.Никой не обърна внимание, как отначало циганите пускаха касетите по шатри ипаланки, после децата се заиграха , и накрая едни пишманспортистчета-мутри ги пуснаха по купоните и другите им веселби..
Някой от "разбирачите" на културата да се опъна, да разясни с думи прости, да написа по-привлекателни текстове и музика.Не..беше криза, а по време на криза интелектуалецът оцелява,не се бори.Остана само да се надяваме,че поне в читанките и в училищата ще се сетят какво да правят.А може би артистите ще помогнат - този път за добро
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: divini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2049782
Постинги: 482
Коментари: 4249
Гласове: 25439